Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik
  2016-03-17 23:53:03, csütörtök
 
  Egészségmagazin.com oldalról 2016.03.15.

Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik





Link

illusztráció

Motívációnak:

Link


Sokat tudunk arról, milyen, amikor egy alkoholista iszik. Azt is sejthető, hogy mi minden játszódik le ilyenkor az illető agyában (vagy mi nem). Ám azt tudod-e, mi történik, mikor egy alkoholfüggő abbahagyja az ivást? Tudósoknak nemrég sikerült fényt deríteni az érdekes folyamatra.
Az alkoholizmus a világ sok országában népbetegség, sajnos Magyarország ebben élen jár. A statisztikák szerint az alkoholizmus legalább 800 ezer embert érint közvetlenül, és ehhez a betegek családtagjait még nem is számoltuk bele, közvetetten tehát több millió ember szenved tőle.


Ki számít alkoholistának?

Sokan azt gondolják, egyszerű megmondani, ki az alkoholista: aki túl sokat iszik. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Sok, függőséggel foglalkozó szakember, addiktológus és a toxikológus egyezik meg abban, hogy egy ember nem feltétlenül az elfogyasztott ital mennyiségétől számít alkoholistának. Egy gyors anyagcseréjű vagy nagyobb darab embernek ugyanaz a mennyiségű ital meg se kottyan, amitől egy vékonyabb vagy lassabban emésztő társa már dalolni kezd.
Az alkoholizmus a függőségek közé tartozó betegség, ezért célszerű ebből az irányból közelíteni felé: a kulcs az, hogy az illető meg tudja-e állni, hogy igyon, vagy sem. A szakemberek szerint az számít tehát függőnek, akinek az italfogyasztás a napi rutin része, és nem tud lemondani róla. Ha most azt gondolod, hogy persze, de ez általában nagy mennyiséget is jelent, akkor nem állsz messze az igazságtól: a legtöbb függő ugyanis a betegség bizonyos szakaszában jellemzően hatalmas mennyiséget képes meginni. Ez azonban változhat: egy régóta alkoholista ember szervezete idővel annyira leromolhat, hogy már kisebb mennyiségtől is bódult állapotba kerül.


Mi zajlik le egy alkoholista agyában?

A dopamin nevű vegyület szerepe már régóta ismert az orvosok körében. Ez a hormon az agyban termelődve több funkciót is ellát, például az idegsejtek közti ingerület-átvitel egyik eszköze. Azt is tudjuk, hogy a függőségekben is van szerepe, és a jutalmazó rendszernek is fontos eleme.
A legtöbb tudatmódosító szer és drog befolyásolja a dopamin működését, így az alkohol is, amely serkenti a jutalom-érzést. A probléma az, hogy ez arra ösztönzi az embert, hogy még többet igyon, hiszen idővel csak így érez elégedettséget.


Mi történik, amikor az alkoholista abbahagyja az ivást?

Ebből más sejtheted,mi zajlik le egy függőségben szenvedő emberben, amikor abbahagyja az ivást: az absztinens időszakok valódi szenvedést is okozhatnak, hiszen hirtelen leáll az a hosszú éveken át táplált folyamat, ami az illető egész jutalmazó-rendszerét befolyásolta.
(Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan próbál leszokni a beteg: a cél a szenvedés csökkentése).

A tudósok elhunyt alkoholisták agyszövetét hasonlították össze olyanokéval, akik nem szenvedtek efféle függőségben. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az alkoholisták agya kevesebbet tartalmazott egy bizonyos típusú dopamin-receptorból (D1), mint az ,,egészségeseké".
A dopamin az agyban a D1 receptorokhoz kötődik, az alkohol viszont befolyásolja ezt a kötődést, ami zavart okoz az idegsejtekben, amelyek receptor által érzékelt ingerületet közvetítenék.

A tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy az alkohol a dopaminon keresztül a jutalmazás-érzésben okoz zavart, vagyis egy idő után a betegnek folyamatosan folytatnia kell az ivást, hogy fenntartsa az elégedettségét.
Ezután a kutatócsapat magát a folyamatot is szerette volna felderíteni, amihez alkoholfüggő patkányokon végeztek kísérleteket. Azt persze nem tudjuk, hogy ők tették-e függővé szegény jószágokat vagy eleve függőket sikerült-e találniuk, de annyi biztos: az alkoholmegvonást követkő 6 napban kimutathatóan csökkent a dopamin szintje az állatok agyában.

3 hét után azonban felfedezték, hogy a patkányok dopamin-szintje valójában emelkedett, a receptorok viszont romlottak, így az állatok agya hasonlóvá vált az elhunyt alkoholista emberekéhez, miközben a patkányok is az alkohol utáni vágy nyilvánvaló tüneteit mutatták.
Kérdések persze még bőven vannak, de az bebizonyosodott, hogy az alkohol tartós és káros változást idéz elő a függő beteg agyában, és a többi tünet mellett ez is tovább súlyosbítja a helyzetét, és nehezíti a leszokást.

Ezért nagyon fontos, és nem tudjuk eleget hangsúlyozni: ésszel és mértékkel fogyassz alkoholos italokat! Hiszen most már tudod, hogy az agyadat is megváltoztathatja...

Link
 
 
0 komment , kategória:  :(függőség-alkohol  
Címkék: alkoholmegvonást, egészségmagazin, bebizonyosodott, elégedettségét, alkoholistának, elégedettséget, italfogyasztás, megdöbbentőek, kimutathatóan, egészségeseké, idegsejtekben, bebizonyítani, receptorokhoz, függőségekben, tudatmódosító, családtagjait, elfogyasztott, mennyiségétől, hasonlították, tartalmazott, hangsúlyozni, alkoholisták, anyagcseréjű, kísérleteket, alkoholfüggő, befolyásolja, magyarország, statisztikák, alkoholizmus, illusztráció, motívációnak, mennyiségtől, közvetítenék, addiktológus, kutatócsapat, folyamatosan, alkoholista agyával, alkoholista iszik, illető agyában, alkoholfüggő abbahagyja, érdekes folyamatra, statisztikák szerint, alkoholizmus legalább, betegek családtagjait, toxikológus egyezik, elfogyasztott ital, gyors anyagcseréjű, mennyiségű ital, vékonyabb vagy, függőségek közé, irányból közelíteni, szakemberek szerint,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogy lehet megtartani  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  s immár én is felragyogva, ért...  Png fotel  Nagyi telefonál  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png cica  Szép estét  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hiányzik  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png lepke  Akik bántanak téged  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Bertolt Brecht -től idézet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem tudhatod  Png fotel  Facebookon kaptam  A sors  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Az engedelmesség miért nem vál...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Radikális szeretet  Popper Péter szavai  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Png lepke  Alázat  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Akik bántanak téged  Szép estét  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Sose bánj semmit  A Megváltó szolgálatában  Soha ne kedvezz...  Png csokor  A sors  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png lepke  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
alkoholista agyával, alkoholista iszik, illető agyában, alkoholfüggő abbahagyja, érdekes folyamatra, statisztikák szerint, alkoholizmus legalább, betegek családtagjait, toxikológus egyezik, elfogyasztott ital, gyors anyagcseréjű, mennyiségű ital, vékonyabb vagy, függőségek közé, irányból közelíteni, szakemberek szerint, számít tehát, napi rutin, legtöbb függő, betegség bizonyos, régóta alkoholista, alkoholista agyában, dopamin nevű, orvosok körében, agyban termelődve, idegsejtek közti, jutalmazó rendszernek, legtöbb tudatmódosító, dopamin működését, alkoholista abbahagyja, függőségben szenvedő, absztinens időszakok, illető egész, szenvedés csökkentése, tudósok elhunyt, eredmények megdöbbentőek, alkoholisták agya, bizonyos típusú, alkohol viszont, tudósoknak sikerült, dopaminon keresztül, betegnek folyamatosan, kutatócsapat magát, alkoholmegvonást követkő, dopamin szintje, állatok agyában, patkányok dopamin-szintje, receptorok viszont, állatok agya, elhunyt alkoholista, alkohol utáni, alkohol tartós, függő beteg, többi tünet, alkoholmegvonást, egészségmagazin, bebizonyosodott, elégedettségét, alkoholistának, elégedettséget, italfogyasztás, megdöbbentőek, kimutathatóan, egészségeseké, idegsejtekben, bebizonyítani, receptorokhoz, függőségekben, tudatmódosító, családtagjait, elfogyasztott, mennyiségétől, hasonlították, tartalmazott, hangsúlyozni, alkoholisták, anyagcseréjű, kísérleteket, alkoholfüggő, befolyásolja, magyarország, statisztikák, alkoholizmus, illusztráció, motívációnak, mennyiségtől, közvetítenék, addiktológus, kutatócsapat, folyamatosan, befolyásolta, alkoholista, toxikológus, közvetlenül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 526
  • e Hét: 2046
  • e Hónap: 6424
  • e Év: 44914
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.