Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2016. november 19. Árpádházi Szent Erzsébet
  2016-11-19 13:05:49, szombat
 
  1207-ben valószínüleg Sárospatakon született. Édesapja II. Endre magyar király, édesanyja pedig az andechs-meráni családból származó Gertrúd volt.

Szüleitől, környezetétől nagyon sok vallásos indíttatást kapott, de ő magában is nagyon kiskora óta megvolt az imára és a szeretetszolgálatra való hajlam. Játék közben is be-be ugrott a templomba picit imádkozni. Szívesen ajándékozta dolgait szegényebb társainak, korán kezdett koldusoknak alamizsnát osztogatni. Nem csak a saját szájától megvont falatokat adta oda, hanem a konyháról szerzett ennivalókat is vitte a szegényeknek.

Négyéves korában Wartburg várába került, mert Hermann türingiai tartományi gróf Hermann nevű fiával jegyezték el, ott kellett nevelkednie. Nehezére esett a szeretteitől való elszakadás is, a vár állandóan nyüzsgő vendégzsivaja is idegen volt számára, de még inkább az az ellenszenv esett nehezére, amivel új környezetében a legtöbben fogadták. Hatéves volt, amikor édesanyja meghalt (l. Bánk bán), ettől kezdve szinte csak az ima volt egyetlen vigasztalódása.

Később Hermann gróf és felesége mindent megpróbált, hogy védelmezze és segítse jövendő menyüket, hogy kellemessé tegyék életét. Aztán hirtelen meghalt a kijelölt vőlegény és ez megint csak lehetetlenné tette Erzsébet életét. Az idős gróf ekkor azt javasolta, legyen második fiának, Lajosnak a menyasszonya. Ennek Erzsébet is örült, mert Lajos már korábban is figyelmes volt iránta, kölcsönösen vonzódtak egymás iránt. Az udvar intrikái ellen Lajos nagy határozottsággal vette védelmébe szeretett menyasszonyát, és 1221-ben gyönyörű esküvőn házasságot kötöttek. Csodálatosan boldog évek következtek, mintaszerű harmóniában éltek. Lajos teljesen partner volt Erzsébet vallásosságában, kölcsönösen segítették egymás életszentségét. Erzsébet igen sokat imádkozott, böjtölt, sőt vezekelt. A házassága lehetővé tette, hogy most már teljes energiával segíthesse a szegényeket, betegeket, nyomorékokat. Menhelyet állított fel, maga is ápolta a nyomorultakat, elesetteket.

1227-ben férje egy keresztes hadjáratra indult, de útközben járványban hirtelen meghalt. Erzsébet a fájdalomtól csaknem eszét vesztette. A gyász fájdalmát a sógorainak üldözése még fokozta, de most már ő sem bírta elviselni ezt a számára oly idegen világot. Az élettörténetét ettől kezdve a legendák fátylán keresztül ismerjük. Tudni kell azonban, hogy életét Erzsébet ettől kezdve tudatosan is alakította. Törekedett a mindent meghaladó önfeláldozás és szolgálat megvalósítására. Ez a helyzete ellentétes a kitaszított özvegynek a mártírsorsával. Pedig az igazság ez. IX. Gergely pápa személyesen rendelte Erzsébet gondoskodójává azt a Marburgi Konrád mestert, aki már Lajos életében is lelki vezetője volt Erzsébetnek. Konrád mester segítette Erzsébetet az életszentségi hajlamának kibontakozásában. Kérlelhetetlenül szigorú volt. Kegyetlenül büntetett, a természeti hajlandóságokat igyekezett elfojtani. Erzsébet jó tanítvány volt, semmi sem zavarta meg vídámságot. Lelki szárnyalását viszont csak nehezen lehetett féken tartani. Három piciny gyermekével megpróbált Eisenachba menekülni, de ott nem fogadták be őket. Egy ólban kellett nyomorognia, gyermekeit is elvették tőle, dolgoznia kellett. Mindez a szenvedés azonban csak közelebb vitte őt Isten szeretetéhez. Férje barátainak a nyomására visszafogadták később Wartburgba. Ő azonban nem érezte ott jól magát, 1228-ban elvonult Marburgba, és ott ferences harmadrendi lett. Sokat imádkozott, alamizsnálkodott, böjtölt. Élete utolsó napjait gyermeki derü sugározta be. Mindenét elajándékozta és társnőit vígasztalta.
Edmund Leighton: Magyarországi Szent Erzsébet jótékonysága (1900 k.)
...... ........... ........... .......


1231. november 17-én súlyos betegség után, és boldog belenyugvással halt meg.
Halála után négy évvel, 1235. május 26-án IX. Gergely pápa már szentté avatta, édesapja még megélte lánya szentté avatását.

Mai evangélium:
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: ,,Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.
Lk 6,27-38

Elmélkedés - C. Horváth István Sándor
A magyar szentek és boldogok népes táborából a mai napon ünnepelt Szent Erzsébet az egyetlen, akit világszerte ismernek és mindenütt az irgalmas szeretet hősének tekintenek. Személyében az Egyház olyan példaképet állít minden keresztény elé, aki valóban megértette a szeretet parancsát és azzal a tudattal segítette a rászorulókat, hogy bennük Krisztusnak nyújt segítséget. Az általa megkezdett munkát és szolgálatot minden korban folytatnunk kell, mégpedig ugyanazzal a lelkülettel, ami Szent Erzsébetben is élt. Az Isten felé irányuló szeretet nélkül minden jócselekedet, amit embertársunknak teszünk legfeljebb emberiességből fakadó jótett. Krisztus viszont azt kéri tőlünk, hogy minden rászorulóban őt ismerjük fel, a szenvedőkben az ő szenvedő arcát lássuk, az éhezőkben és a szomjazókban őt tápláljuk, az idegenekben őt fogadjuk be. Az alázat nélkül végzett jócselekedetek legfeljebb önmagunk magasztalásának minősíthető, de nem Isten dicsőségét szolgálja. Az irgalmasság gyakorlása ma is, mint minden korban kihívás és hősiességet kíván. Saját
szükségeinkre való hivatkozással nem mondhatunk le arról, hogy másokat segítsünk. Vegyük észre mások még nagyobb szegénységét és nyomorúságát! Fedezzük fel, hogy van mit adnunk abból, amit mi is kaptunk! Legyünk irgalmasok embertársainkhoz, miként Isten is irgalommal fordul hozzánk!

Imádság
Teljes szívünkből kérünk, Uram, hadd harcoljunk az igazságért a lélek és a test erejével egészen a végsőkig. Ha eljön az idő, amikor próbára teszik hitünket - hiszen amint az aranyat a kemencében, úgy hitünket is a veszélyben és az üldözésben próbálják ki -, ha kitör az üldözés, add, hogy felkészülten találjon, hogy házunk télen ne omoljon össze, hogy lakóhelyünket ne rombolja le a vihar, mintha csak homokra épült volna. Add, hogy minden próbára készen nyilvánvalóvá tegyük irántad való szeretetünket, Isten, akinek legyen dicsőség és hatalom mindörökké.

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: határozottsággal, embertársainkhoz, alamizsnálkodott, rágalmazóitokért, kérlelhetetlenül, kibontakozásában, vallásosságában, ellenségeiteket, embertársunknak, magasztalásának, megvalósítására, hajlandóságokat, magasságbelinek, belenyugvással, életszentségét, visszafogadták, jócselekedetek, élettörténetét, vigasztalódása, mártírsorsával, emberiességből, gondoskodójává, tanítványaihoz, magyarországi, szükségeinkre, életszentségi, lakóhelyünket, vendégzsivaja, hivatkozással, nyomorultakat, elajándékozta, nyilvánvalóvá, környezetétől, környezetében, menyasszonyát, visszafizetés, andechs-meráni családból, templomba picit, saját szájától, konyháról szerzett, szeretteitől való, legtöbben fogadták, kijelölt vőlegény, idős gróf, udvar intrikái, házassága lehetővé, keresztes hadjáratra, fájdalomtól csaknem, gyász fájdalmát, sógorainak üldözése, élettörténetét ettől, legendák fátylán, Árpádházi Szent Erzsébet, Édesapja II, Később Hermann, Ennek Erzsébet, Marburgi Konrád, Edmund Leighton, Magyarországi Szent Erzsébet, Horváth István Sándor, Szent Erzsébet, Szent Erzsébetben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabó T. Anna - Pitypang  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Vito Giaquinto gondolata  Walter Chrysler mondta  Paul David Tripp Április 14  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  "Ez egy csoda"  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Sorsunk miatt...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tanácsok egy pszichológustól  képre írva  Szép estét  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 14  Sorsunk miatt...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Egy tavasz  Szeretem ujjad karcsuságait,  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  IGEN így  Jan Twardowski - Siessünk  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Minden tavaszból őrizz..  Egy tavasz  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 12  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  képre írva  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  képre írva  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  39 ígéret  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  képre írva  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
andechs-meráni családból, templomba picit, saját szájától, konyháról szerzett, szeretteitől való, legtöbben fogadták, kijelölt vőlegény, idős gróf, udvar intrikái, házassága lehetővé, keresztes hadjáratra, fájdalomtól csaknem, gyász fájdalmát, sógorainak üldözése, élettörténetét ettől, legendák fátylán, mindent meghaladó, helyzete ellentétes, kitaszított özvegynek, életszentségi hajlamának, természeti hajlandóságokat, ólban kellett, szenvedés azonban, nyomására visszafogadták, hegyi beszédben, másik arcodat, visszafizetés reményében, gonoszok iránt, magyar szentek, irgalmas szeretet, szeretet parancsát, tudattal segítette, általa megkezdett, alázat nélkül, irgalmasság gyakorlása, test erejével, üldözésben próbálják, határozottsággal, embertársainkhoz, alamizsnálkodott, rágalmazóitokért, kérlelhetetlenül, kibontakozásában, vallásosságában, ellenségeiteket, embertársunknak, magasztalásának, megvalósítására, hajlandóságokat, magasságbelinek, belenyugvással, életszentségét, visszafogadták, jócselekedetek, élettörténetét, vigasztalódása, mártírsorsával, emberiességből, gondoskodójává, tanítványaihoz, magyarországi, szükségeinkre, életszentségi, lakóhelyünket, vendégzsivaja, hivatkozással, nyomorultakat, elajándékozta, nyilvánvalóvá, környezetétől, környezetében, menyasszonyát, visszafizetés, szeretetünket, megbocsátanak, számíthattok, kölcsönöznek, szeretetéhez, lehetetlenné, szegényeknek, nyomorúságát, szegénységét, önfeláldozás, csodálatosan, rászorulókat, szárnyalását, menyasszonya, sárospatakon, szomjazókban, jócselekedet, imádkozzatok, valószínüleg, szenvedőkben, rászorulóban, jótékonysága, felkészülten, szeretteitől, nyomorékokat, kitaszított, következtek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 18051
  • e Hónap: 30727
  • e Év: 264474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.