|
2020-02-10 10:10:18, hétfő
|
|
|
Ez egy hatalmas kedvenc, bár az is igaz, hogy igazándiból csak télen
rajongunk érte.
A körömpörkölt is azon fogások közé tartozik, amit sokan akár naponta
megennének, de vannak bőven olyanok is, akik még hallani sem
szeretnek róla.
Így a hideg beálltával azért jó néha előkapni...
Hozzávalók:
2 kg köröm
1 hátsó sertés csülök
3 evőkanál zsír
30-40 dkg vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
2 db zöldpaprika - ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
3-4 evőkanál édes nemes paprika
só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)
A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le
tudjuk perzselni.
Feldaraboljuk őket.
A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen
csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz
csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél is a későbbi ízletes
tunkolás végett.
Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.
Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök - csülökcsonttal
egyetemben.
Tovább pirítjuk.
Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával,
ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a
paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk.
Megkavarjuk velük ismét.
Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük,
szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük
főzni.
Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig
mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s
összerottyantjuk.
Van, aki belefőzi a köretnek szánt - hasábra vágott krumplit - mi külön
főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.
De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a pörkölt levében fő - utolsó fél óra
és hasábozva - akkor a burgonya íze mennyei lesz.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 2. |
|
Címkék: összerottyantjuk, csontszilánkos, csülökcsonttal, feldaraboljuk, természetesen, felmelegítjük, paradicsomot, előkészítjük, körömpörkölt, megkóstoljuk, eltávolítjuk, tunkoláshoz, evőkanálnyi, beletesszük, zöldpaprika, megkavarjuk, vaslábasban, vöröshagyma, eloszlatjuk, átforgatjuk, kicsontozva, igazándiból, fűrészelve, paradicsom, bográcsban, átkeverjük, hozzávalók, egyetemben, beálltával, megszórjuk, totyogósan, megennének, fokhagymát, paprikával, hozzáadjuk, csontjával, hatalmas kedvenc, hideg beálltával, körmöket előkészítjük, rajta maradt, hentestől vagy, későbbi ízletes, apróra vágott, őrölt paprikával, leve ragadós, csontról pedig, köretnek szánt, krumpli mégis, pörkölt levében,
|
|
|
|
hatalmas kedvenc, hideg beálltával, körmöket előkészítjük, rajta maradt, hentestől vagy, későbbi ízletes, apróra vágott, őrölt paprikával, leve ragadós, csontról pedig, köretnek szánt, krumpli mégis, pörkölt levében, összerottyantjuk, csontszilánkos, csülökcsonttal, feldaraboljuk, természetesen, felmelegítjük, paradicsomot, előkészítjük, körömpörkölt, megkóstoljuk, eltávolítjuk, tunkoláshoz, evőkanálnyi, beletesszük, zöldpaprika, megkavarjuk, vaslábasban, vöröshagyma, eloszlatjuk, átforgatjuk, kicsontozva, igazándiból, fűrészelve, paradicsom, bográcsban, átkeverjük, hozzávalók, egyetemben, beálltával, megszórjuk, totyogósan, megennének, fokhagymát, paprikával, hozzáadjuk, csontjával, rajongunk, párolódik, hasábozva, perzselni, elkezdjük, fokhagyma, mindenüvé, szeretjük, nagyjából, szeretnek, hentestől, ízesítjük, húsonként, fehéressé, evőkanál, tunkolás, körmöket, rárakunk, szőröket, üvegesre, paprikát, pirítjuk, karikára, köretnek, csontról, belefőzi, elegendő, tartozik, krumplit, burgonya, legalább, hatalmas, előkapni, fogások, krumpli, ételnél, pörkölt, kedvenc, csülköt, mennyei, legjobb, levében, naponta, lábasba, olyanok, ragadós, egészet, szerint, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
60 db bejegyzés |
e év: |
567 db bejegyzés |
Összes: |
34578 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2030
- e Hét: 12272
- e Hónap: 21656
- e Év: 154210
|
|
|