Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"A kenőpénzek úgy folynak Magyarországon, mint csapból a víz
  2014-11-29 18:18:15, szombat
 
  "A kenőpénzek úgy folynak Magyarországon, mint csapból a víz"

Mandula Viktor


göllner andrásinterjúdemokráciakorrupció
2014. november 28. 19:22




Az egész Orbán-rezsimet a velejéig áthatja a korrupció, a miniszterelnök az uniós pénzekből való kibekkelésre játszik, a töketlen ellenzék pedig mindeközben verseket olvas és tévéstúdiókban siránkozik. Képes-e az Unió vagy az utca kikényszeríteni a hatalom bukását? Göllner Andrást, a montreali Concordia egyetem politológiaprofesszorát kérdeztük.



Kanadai lakosként hogyan tájékozódik naprakészen a magyarországi eseményekről?

Egyetemi tanárként, társadalomtudósként több mint harminc éve foglalkozom napi szinten Magyarország politikai, gazdasági életével. A rendszerváltás első húsz évét javarészt odahaza töltöttem, személyes kapcsolatban álltam az ország politikai elitjével, többek között Orbán Viktorral is, akinek egy nagyon sikeres kanadai utat szerveztem még 1994-ben. Szakmai kapcsolatokon és az interneten keresztül minden lényeges információ eljut hozzám Magyarországról. Szakmai feladatom, hogy képben legyek.

A Huffington Postnak azt mondta: Magyarország valószínűleg a legkorruptabb ország az EU-ban. Mi alapján jutott erre a következtetésre?

Azt mondtam - és ezt nem csak én mondom, hanem a Transparency International-től kezdve az EU legfrissebb tanulmányáig sokan -, hogy Magyarország a korrupt rezsimek élvonalába tornázta fel magát Orbán Viktor vezetése alatt. Pártoktól független tanulmányok, nemzetközi vizsgálatok egytől egyig azt bizonyítják, hogy az Orbán-kormány ideje alatt nem csökkent, hanem növekedett a korrupció Magyarországon. Nem tudok egyetlen olyan tanulmányról sem, amely ennek ellenkezőjét bizonyítaná hiteles adatokkal.

Hogy látja: miben más a Fidesz-kormány korrupciója más európai országokétól?

Nem csak méretében, de szerkezetében is eltér a magyarországi korrupció az európai államokban is létező ,,műfajtól". Másutt a korrupcióellenes vizsgálatokat nem hátráltatja a hatalom - Magyarországon ez hétköznapi gyakorlattá vált. Amikor a NAV egykori munkatársa kipakolt, nem az általa gyanúsított személyek, hanem ő maga került az igazságszolgáltatás kereszttüzébe. Többek között ez vezetett oda, hogy a NAV vezetője ma nemkívánatos személy Amerikában. Az intézményesített korrupció legismertebb példája a dohánytermékek árusítására kiírt pályázat bizonyított hamissága. Sokmilliárd forint EU-s támogatást zároltak korrupciógyanú miatt. A kenőpénzek úgy folynak ma odahaza, mint csapból a víz. Ezt mindenki tudja, aki részt vesz a gazdasági életben. A pártfinanszírozási rendszer a magyar politikai korrupció melegágya. A ,,fülkeforradalom" óta a Fidesz monopolhelyzetben van ott, ahol verseny volt 2010-ig. A magyar korrupció sokkal kiterjedtebb, mélyebben beágyazta magát a hatalom berkeibe, mint Európában. A magyar igazságszolgáltatás az ebihalak után horgászik, a cápákat pedig szabadon hagyja vadászni. Nálunk a hatalom nem abban érdekelt, hogy feltárja és felszámolja a korrupciót, hanem hogy láthatatlanná tegye azt.

Ha ilyen súlyos a helyzet, az Európai Unió miért nem tesz lépéseket?

Az EU a tagállamok igazságszolgáltatására, a szabad választásokon nyertes kormányokra, a civilszervezetekre bízza a korrupció elleni harcot. Nem az a dolga, hogy alternatív kormányként, alternatív igazságszolgáltatóként ellenőrzés alatt tartsa tagállamait. Erre se pénze, se kapacitása, se felhatalmazása nincs. Csak a jéghegy csúcsát látja, és azt is nagyrészt a tagállamok igazságszolgáltatása által benyújtott adatokra alapozva tudja feltérképezni. Ha maga az adatszolgáltató is be van ágyazva a korrupcióba, nehéz bármit is tenni. Az EU működési szabályait demokratikus kultúrával átitatott nemzetek testére szabták. Magyarországon ezek az értékek nagyon gyengék - Orbán kormánya több mint négy éve ezeket bombázza, lévén nem az európai, hanem az orosz-kínai ,,illiberális" értékrend híve. Eddig Európa lassan reagált Orbán Viktor paradigmaváltására, szerintem ezen a téren változás lesz. Az EU kénytelen lesz új módszerekhez nyúlni, hogy megvédje a jogállamiságot, az európai értékekben vetett bizalmat.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Minek kell történnie, hogy a 7-es cikkely alapján felfüggesszék uniós tagságunkat?

Idén márciusban az Európai Bizottság egy egészen új, egyértelmű irányelv-rendszerrel lépett elő a jogállamiság fenntartása érdekében. Magyarország eddig azért volt képes átrapülni az EU radarja alatt, mert nem létezett egységes, félreérthetetlen álláspont arról, hogy mit is jelent a jogállamiság, a parlamenti szuverenitás, az alkotmányosság. Nem voltak mechanizmusok, amelyeket életbe lehetett léptetni azok ellen, akik a radar alatti légtérbe navigáltak. Orbánék nagyon jól kihasználták ezt a helyzetet - ez a sikerük titka. A mélyrepülésre szakosították magukat. A kiskapukon átjáró közlekedés egy hungarikum. Ezt a taktikai előnyünket fel fogja számolni Európa, ugyanúgy, ahogy leverte az Európa-szerte lóháton randalírozó seregeinket 955-ben. Oszt jó napot. Sajnos nemzeti becsületünk visszaszerzése hosszabb időbe fog telni. Sokkal jobb lenne, ha mi magyarok lépnénk, mielőtt kiutasítanak bennünket Európából.

Mi az oka a baloldali ellenzék erőtlenségének?

A baloldali pártok a múltban élnek, semmit nem tanultak a hibáikból és képtelenek megérteni, mi a modern tömegpártok szerepe. A demokratikus ellenzék vezetői, liberálisok, zöldek, baloldaliak együttesen, azt hiszik: elég, ha fellépnek egy-két budapesti tüntetésen, elég, ha bejárnak az ATV stúdiójába, a Klubrádióba, megírnak néhány újságcikket, amellyel a hatvan év felettiek két százalékát begerjesztik, elég, ha kiutaznak Washingtonba, Gáti Károly ölébe és onnan lenyomnak egy beszédet pár tucat ember előtt és meglesz a kétharmad. A magyar pártok - a Jobbik és a Fidesz kivételével - nem tanulták meg azt a leckét, hogy a tömegpártok népszerűsége nem ilyen tevékenységek által jön létre.

Mit kellene hát tenniük?

Lemenni az emberek közé és ott élni: minden választókörzetben aktívan jelen lenni, büszkén, bátran, nem pénzért, hanem önkéntes munkával, a helyi emberek problémáival törődve, megharcolva a köztiszteletért. Amíg erre képtelenek, nem lesz demokrácia Magyarországon. A civil mozgalmak pedig nem helyettesíthetik a pártokat. Ők is szerepzavarban vannak odahaza. Nem a pártok demokratikus szerepkörére kellene okádniuk, hanem megtanítani az embereket arra, milyen fontos szerepet játszanak a pártok a demokrácia működtetésében. A jogállamiság, az esélyegyenlőség, a szólásszabadság, az emberi méltóság tisztelete felett kellene őrködniük, nem a pártokra tüzelve, hanem a pártokat ösztökélve, akár nevelve.

Kiléphet-e a baloldali ellenzék saját korábbi sikertelen kormányzásának árnyékából?

Nem tudom, hogy az ellenzéket lehet-e egyáltalán baloldalinak nevezni, vagy a Fideszt jobboldalinak. Egy nyugat-európai vagy kanadai jobboldali pártnak a haja is felállna attól az államközpontú, centralizált politikától, amit a Fidesz tanúsít. Minden párt kiléphet korábbi árnyékából. Ne felejtsük, a Fidesz is milyen utat tett meg Orbán vezetése alatt. Hasznos lenne, ha a korrupcióban korábban kompromittált politikai élősködők, az egypártrendszerben szocializálódott személyek átadnák a helyüket egy új generációnak. Nem kell mindenkinek takarodnia. De mindenkinek, Gyurcsánynak is (akit Orbán is egy kimagaslóan tehetséges embernek tartott, és magam is annak tartok) bizonyítania kell, hogy képes eleget tenni a fenti követelményeknek, nem csupán szavakban, hanem cselekedetekkel, áldozattal, alázattal. Bizonyítania kell, hogy a helyi közösségek, az elesettek, az Orbán-rendszer által megnyomorítottak védelmében dolgozik. Az ember egy tanulékony lény, jó tettekkel helyrehozhatja korábbi hibáit.

Van-e még kifutása a szélsőjobbnak Magyarországon, vagy elérte a népszerűsége plafonját?

Még jócskán van növekedési potenciája a magyar szélsőjobbnak, főleg ha a demokratikus pártokkal szemben eredményesnek tűnő megoldásokat tud kínálni az átlagemberek hétköznapi gondjaira-bajaira. Óriási szabad mezőben kaszálnak. A Fidesz a jómódúak és a saját zsebeit tömi, nem véletlen, hogy a szavazásra jogosultak 73 százaléka nem voksolt rájuk. A demokratikus ellenzék a padlón fetreng, vagy nyilatkozatokat olvas fel neves irodalmárok beszédeiből. A Jobbik, mint Mussolini, arra ügyel, hogy menetrend szerint járjanak a vonatok. Egy olyan társadalmi közegben, mint a miénk, a fasisztáknak jók az esélyei.

Megtörheti-e a kormány népszerűségét, ha hosszú távon állandósul vele szemben az utcai jelenlét?

Igen, ennek jelei már most is láthatóak. Hogy mennyire, az attól is függ, hogyan alakulnak a jövőbeli tüntetések, illetve hogyan reagál rájuk a hatalom. A magyar közvélemény általában elég törékeny, ilyen a természete. Rapszodikus nép vagyunk mi magyarok, a zenénk is ilyen: egyik pillanatban sírunk, a másikban nevetünk.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Kinőhet-e az utcai tüntetésekből egy új mozgalom vagy párt?

Mozgalom és párt - ez két egészen másfajta élőlény. Egy mozgalom képtelen a parlamenti demokrácia működtetésére. Ilyen nincs sehol a világon -kizárólag egyes honfitársaink fejében. Az utcai tüntetésekből kiválhatnak új mozgalmak. Akár új pártok is születhetnek, de csak azok lesznek képesek rendbe rakni e nép zilált lelkét, közéletét, demokratikus intézményrendszerét, amelyek mély társadalmi gyökerekkel rendelkeznek és a demokratikus értékrend, az emberi méltóság talapzatán működnek. A demokrácia, a gazdasági jólét felé nincs kerülőút.

Milyen forgatókönyveket lát arra, hogy 2018 előtt távozzon a kormány?

Elképzelhető az előrehozott választás. Orbán helyében, egy megosztott és töketlen ellenzékkel szemben én ezt tenném, hogy kihúzzam 2020-ig. Miért ne? Ha Orbán elveszítené a választást egy ilyen ellenzékkel szemben, mindnyájan megérdemelnénk a káoszt, ami ezt követné. Reméljük, hogy a demokratikus pártok pár éven belül rendezik a soraikat és feltápászkodnak a szőnyegről végre. Munkához kell látniuk. Minőségi forradalmat kell végrehajtaniuk a soraikban. Azt, hogy az Orbán-kormány a második terminusát kezdi, részben a balliberális politikai pártok 2010 előtti ügyetlenségének, 2010-2014 között bizonyított alkalmatlanságának köszönhetjük. Bár tisztelem Kuncze Gábort, nem értek vele egyet abban, hogy az a káosz és borzadály, amit 2010 óta látunk odahaza, kizárólag a Fidesz számlájára írható.

Milyen esélyeit látja középtávon annak, hogy Magyarország visszaintegrálódjon az Európai Unióba politikai, kulturális és mentális értelemben is?

Rövidtávon kevés az esély erre, de lehetnek meglepetések. Ha a középtáv alatt 5-8 évet értünk, a visszatérés megvalósítható. Ez kizárólog rajtunk, magyarokon múlik, én nagyon szeretném személyesen is megélni, ezen dolgozom. Orbán arra épít, hogy az EU-s pénzekkel, orosz és kínai támogatással, további kivándorlásokkal, kényszermunkával, fosztogatással, a magyarok demokrácia iránti érzéketlenségének hátszelével ki tudja bekkelni. Nem jók az esélyeink. Ötven-ötven. De én optimista vagyok és azt mondom: Hajrá, magyarok!

Mit tud kezdeni azzal, hogy bizonyos körökben lehazaárulózzák, amiért kritikát fogalmaz meg a magyar kormányról?

Nagyokat röhögök rajtuk és ők ezt nagyon rossz néven veszik. Nem szeretik azokat, akik nem ijednek meg tőlük, és komolytalannak tartják őket. Próbálnak más szavakat használni - például az ördög szolgájaként, a bolsevik diktatúra támogatójaként, cionista zsidóként, közösségrombolóként ábrázolnak. És ez csak egy rövidített lista. De képtelenek fogást találni rajtam. Családalapító vagyok, három fiú büszke apja, mindhármat a református egyház szertartása szerint kereszteltettem meg. Teszem hozzá: születésükkor és nem egy kormányváltás után. Hivatott antikommunista, demokrata, polgárjogi aktivista vagyok. Petőfi Sándor a Göllner nevű gyalogerzed katonájaként halt hősi halált 1849-ben. Szabadgondolkodású, immáron Kanadában tevékenykedő magyar hazafi vagyok és ezt senki nem tudja elvenni tőlem.


http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/27/a-kenopenzek-ugy-folynak-magyarorszagon-mi nt-csapbol-a-viz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: követelményeknek, kivándorlásokkal, kényszermunkával, forgatókönyveket, intézményesített, szocializálódott, helyettesíthetik, megnyomorítottak, korrupcióellenes, félreérthetetlen, ügyetlenségének, esélyegyenlőség, kikényszeríteni, szólásszabadság, feltápászkodnak, cselekedetekkel, kereszteltettem, lehazaárulózzák, nyilatkozatokat, fülkeforradalom, magyarországról, adatszolgáltató, köztiszteletért, következtetésre, dohánytermékek, magyarországon, antikommunista, végrehajtaniuk, támogatójaként, komolytalannak, jogállamiságot, felhatalmazása, fosztogatással, megvalósítható, alkotmányosság, korrupciógyanú, egész Orbán-rezsimet, velejéig áthatja, uniós pénzekből, töketlen ellenzék, utca kikényszeríteni, hatalom bukását, montreali Concordia, magyarországi eseményekről, rendszerváltás első, ország politikai, nagyon sikeres, interneten keresztül, legkorruptabb ország, korrupt rezsimek, korrupció Magyarországon, magyarországi korrupció, Mandula Viktor, Göllner Andrást, Orbán Viktorral, Huffington Postnak, Transparency International-től, Orbán Viktor, Európai Unió, Eddig Európa, Honéczy Barnabás, Európai Bizottság, Gáti Károly, Soós Lajos, Kuncze Gábort, Európai Unióba, Petőfi Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Magyar költészet napja  Mit ünnepelnek a görögök márci...  képre írva  Paul Éluard - És egy mosoly  39 ígéret  Reményik Sándor: Pierrot &...  Minden tavaszból őrizz..  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Különleges  Egyszerű  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  39 ígéret  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Mindent de mindent visszakap  Szép estét kedves látogatóimna...  A felvilágosodás...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  IGEN így  Pitypang szökőkút  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Egy barátság története  képre írva  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Különleges  Paul Éluard - És egy mosoly  39 ígéret  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  40 felett  Minden tavaszból őrizz..  James Allen  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Magamnak  Egy párkányon  Márai Sándor tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Isten hűségének mértéke  Jó éjszakát  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  James Allen  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Töröld le  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Esterházy Péterre emlékezünk  Magamnak  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egész Orbán-rezsimet, velejéig áthatja, uniós pénzekből, töketlen ellenzék, utca kikényszeríteni, hatalom bukását, montreali Concordia, magyarországi eseményekről, rendszerváltás első, ország politikai, nagyon sikeres, interneten keresztül, legkorruptabb ország, korrupt rezsimek, korrupció Magyarországon, magyarországi korrupció, európai államokban, korrupcióellenes vizsgálatokat, hatalom &#8211, általa gyanúsított, intézményesített korrupció, dohánytermékek árusítására, gazdasági életben, magyar politikai, magyar korrupció, hatalom berkeibe, ebihalak után, cápákat pedig, szabad választásokon, korrupció elleni, jéghegy csúcsát, értékek nagyon, orosz-kínai &#8222, téren változás, európai értékekben, 7-es cikkely, jogállamiság fenntartása, parlamenti szuverenitás, radar alatti, helyzetet &#8211, sikerük titka, mélyrepülésre szakosították, kiskapukon átjáró, taktikai előnyünket, baloldali ellenzék, baloldali pártok, múltban élnek, modern tömegpártok, demokratikus ellenzék, magyar pártok, tömegpártok népszerűsége, emberek közé, helyi emberek, civil mozgalmak, pártok demokratikus, embereket arra, demokrácia működtetésében, emberi méltóság, pártokra tüzelve, pártokat ösztökélve, ellenzéket lehet-e, nyugat-európai vagy, korrupcióban korábban, kimagaslóan tehetséges, fenti követelményeknek, helyi közösségek, tanulékony lény, szélsőjobbnak Magyarországon, népszerűsége plafonját, magyar szélsőjobbnak, demokratikus pártokkal, átlagemberek hétköznapi, saját zsebeit, szavazásra jogosultak, padlón fetreng, olyan társadalmi, kormány népszerűségét, utcai jelenlét, jövőbeli tüntetések, magyar közvélemény, másikban nevetünk, utcai tüntetésekből, mozgalom képtelen, parlamenti demokrácia, világon &#8211, demokratikus értékrend, gazdasági jólét, előrehozott választás, ilyen ellenzékkel, demokratikus pártok, szőnyegről végre, második terminusát, balliberális politikai, esély erre, középtáv alatt, visszatérés megvalósítható, magyarok demokrácia, magyar kormányról, ördög szolgájaként, bolsevik diktatúra, rövidített lista, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1513
  • e Hét: 5277
  • e Hónap: 9022
  • e Év: 162518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.