Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Százezres diplomatatáskákra is jutott az adózók pénzéből
  2014-12-02 12:07:06, kedd
 
 
Százezres diplomatatáskákra is jutott az adózók pénzéből
2014, december 2 - 10:26



A hvg.hu számláról számlára végignézte, mire sikerült elköltenie az államnak az emberek parlagfű-irtásra felajánlott adó 1%-át, közel 1,1 milliárd forintot. A gyanútlan és naiv adózó azt gondolná, hogy bizonyára rengeteg motoros fűkaszát vettek belőle. Az igazság azonban sajnos nem ez: ebből a forrásból szereztek be például ezüstmetál cipőtisztító gépet a hivatalba, drága mobiltelefonokat, laptopokat és irodaszereket, de úgy tűnik, diplomatatáska és pogácsa is elengedhetetlen kelléke a pollenek ellen folytatott kemény harcnak. Az allerigiások meg tüsszögjenek, szenvedjenek, legalább addig sem tüntetgetnek.

A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy miként gazdálkodott az állam az állampolgároktól kapott milliárdos összeggel. 177 ezer adózó úgy rendelkezett, hogy személyi jövedelemadójának 1 százalékát az állam fordítsa erre a több millió ember életét megkeserítő problémának a megoldására. Az állam azonban úgy tűnik, hogy magasról tesz arra, hogy mit szeretnének a polgárai.

Mivel ilyen sokan a civil szervezeteknek felajánlható 1 százalék mellett az adójuk további 1 százalékát nem valamelyik egyháznak, hanem - úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatként, melyet az Országgyűlés határozott meg - a parlagfű elleni harcra adták, az állam kapott pluszban 1 100 793 334 forintot az adózóktól. Az egyre súlyosabb közegészségügyi kérdésnek a kezelése persze alapból is állami feladat lenne, de így adódott egy pótlólagos forrás, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium kezelt.

Annak ellenére, hogy meglehetősen szép summa gyűlt össze a parlagfű-mentesítésre, nem igazán sikerült eredményeket felmutatni. A Parlagfűpollen No Társaság adatai szerint a pollenkoncentráció nem csökkent elfogadható szintre, a betegek száma 2 millióhoz közelít. Az adózók felajánláslait kezelő Vidékfejlesztési Minisztériumnak pedig nem igazán akaródzott választ adnia arra, hogy mire költötték a parlagfű elleni harcra kapott pénzt. Mint ahogyan az várható is volt, nem volt véletlen a hallgatás, az 1,1 milliárdból ugyanis csak 463 millió maradt "tényleg" parlagfű elleni harcra.

A közérdekű adat kiadásából kiderült: az adófizetőktől származó 1,1 milliárdos parlagfűpénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosította másra, méghozzá főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre. Így már csak nagyjából 483 millió forint maradt, bár még ebből is lecsíptek 20 millió forintot ugyancsak az elbocsátások pénzelésére, így végül saját összesítésében is csak 463 millió forintról állította a minisztérium, hogy valóban ,,a parlagfű elleni védekezés szakmai feladataira" fordították.

Mindeközben a bírósági ítélet rákényszerítette az időközben Földművelésügyi Minisztériumra átkeresztelt, de a továbbra is Fazekas Sándor által vezetett tárcát, hogy a milliárdos összeg felhasználásáról az összes szerződést és számlát adja ki. A minisztérium nem kapkodott a 2013 októberében született ítélet végrehajtásával: a dokumentumokat két körben, azon belül is a második adagot csak idén, 2014 novemberében küldték el. A vontatott eljárást azzal indokolták, hogy ,,jelentős számú, több évvel ezelőtti iratot" kell átadniuk, ráadásul ezekben nem közérdekű személyes adatok is szerepelnek, ezeknek a ,,takarással felismerhetetlenné tétele" pedig időigényes, komoly munka. Bizonyára nagyon megterhelő feladat a szerződések másolatáról filctollal kihúzogatni az adatokat.

A hvg.hu ezek után arra volt kíváncsi, hogy az 1,1 milliárdból hogyan költötték el azt a 463 millió forintot, amelyet a minisztérium szerint kizárólag a parlagfűpollen-koncentráció csökkentésére fordítottak.

A számlák alapján a félmilliárdos keret jelentős része többek közt a megyei kormányhivatalok, a hozzájuk tartozó földhivatalok, a növény- és talajvédelmi igazgatóságok, illetve más szakmai szervezetek napi fenntartási költségeire, így a különféle közüzemi számlák fizetésére ment el. Úgy látszik, a parlagfű elleni harc jelentős pluszt eredményezett nemcsak a még indokolható telefon- és mobilköltségben, de még a víz-, villany- és csatornafogyasztásnál is. A legkülönfélébb hivatalok ugyanis rendszeres rezsiszámláik egy részére egyszerűen rávezették, hogy annak adott részét a parlagfűpénzből fogják kifizetni.

A kiperelt anyagok közt a lap nem igazán talált magyarázatot arra, mégis honnan tudja a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal egy 19 ezer forintos villanyszerelési számláról, hogy azt parlagfű-mentesítés indokolja, ahogy a több százezres fénycsőszerelésnél sem. De az sem világos, miért tüsszögnek kevésbé az allergiások a szintén ugyanitt lekönyvelt kazánszereléstől.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal azért is jó példa, mert itt a pollen elleni harc miatt takarítani is többet kellett, legalábbis erre következtethetünk egy profi takarító cég nagytakarításról és szőnyegtisztításról szóló számláinak elszámolásából.

A parlagfű elleni harc elengedhetetlen kellékei továbbá az informatikai, irodatechnikai és mobilkommunikációs fejlesztések, beruházások. Akárcsak a karácsonyi kiskereskedelmi csúcsidőszaknál, úgy vették a digitális fényképezőgépeket, laptopokat, személyi számítógépeket és nyomtatókat, de akadt olyan is, ahol hatosával vették a notepadeket milliós összegért. De sorjáznak a számlák gyakorlatilag minden parlagfűpénzt költő hivatalnál az LCD-monitoroktól kezdve USB lézeregéren át a szkennerig mindenről, ahogy új, nagy értékű fénymásológépeket, mobil és hagyományos nyomtatókat is ebből a pénzből vettek. A Somogy Megyei Kormányhivatal 935 ezerért vett mobiltelefonokat, amelyeknek darabja kis kerekítéssel 78 ezer forintba került, míg egy másik számlájuk 130 ezres tabletekről szólt. Természetesen a fertőzött területek beazonosításához szükség van fényképezőgépekre és egyéb eszközökre, de semmi bizonyíték nincs arra, hogy a beszerzésekre a parlagfű elleni plusz munkák miatt volt szükség, ahogy azt sem, hogy ezeket végül erre a célra használták fel.

Közel 100 ezer forintos diplomatatáskák is kellettek

Nem fukarkodtak az irodaszerekkel sem, az irodagéppapírtól a borítékig, a háztartási csomagolópapírtól a tűzőgépeken át a nagy mennyiségű irodaszerig szinte mindet a parlagfű elleni harcra elkülönített forrásból szereztek be. A Csongrád Megyei Kormányhivatal pedig még egy bruttó 649 ezer forintos íróasztal-beszerzés is jutott az összegből. A beszerzésekből kiderült továbbá, hogy a gyomnövények elleni küzdelem elengedhetetlen kelléke, a közel 100 ezer forintért vásárolt bőr diplomatatáska, ez olyannyira szükséges volt, hogy rögtön tíz darabot is vettek belőle. Kissé mulatságos, hogy közhiteles térképészeti adatokat nyilvántartó budapesti földhivatal 21 ezer forintért beszerzett Budapest és környéke spirálozott térképekkel szerelkezett fel a parlagfű elleni harchoz.

Hatalmas összegek mentek el a hivatali gépkocsikkal kapcsolatos költségekére is, milliós üzemanyagszámlák, karbantartás a teljes szerviztől az egyszerű olajcseréig, mindenre futotta. Volt ahol azért figyeltek a látszatra, például a milliós üzemanyagszámlák között akad olyan, 320 ezer és 447 ezer forintos tétel, ahova azért kézzel odabiggyesztették: ,,a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtására felhasználva".

A fővárosi kormányhivatala összesen 522 ezer forintért rendeltek elektromos cipőtisztító gépeket. A parlagfű irtásán serénykedő dolgozók cipője nagyon koszolódik, ezért rögtön három darabot is vásároltak a masinákból: két antracitot, és egyet ezüstmetál színben, darabját bruttó 150 ezer forintért.

A parlamentben is téma volt

Még októberben Magyar Zoltán jobbikos képviselő az országgyűlésben felháborítónak nevezte, hogy az állampolgárok által parlagfűirtásra adott adó 1 százalékokat, több mint 1,1 milliárd forintot, a minisztérium fenntartására költötték el.

Mint mondta, ennek az összegnek a többségéből végkielégítéseket és sütivásárlást finanszíroztak, a maradékot meg átcsoportosították. A Jobbik politikusa szerint ezzel 170 ezer embert vertek át. Ezért választ vár arra, hogy milyen vizsgálat várható az ügyben, és mikor nevezik meg a felelősöket. Emlékeztet rá, hogy az elszámolási kötelezettség elmulasztása már önmagában is bűncselekmény. A kormányoldal részéről természetesen semmitmondó választ kapott kérdéseire.

Magyarországon mintegy 800 000 hektár erősen fertőzött terület van, a hatóságok ennek 1 százalékát sem "találják meg". Hazánkban ennek köszönhetően mintegy 2 millióan szenvednek a parlagfű okozta allergiás tünetektől. Évente tízmilliárdokban mérhető a parlagfű által okozott anyagi kár. Rengeteg pénzt emészt fel a betegek kezelése, de tetemes károk származnak abból, hogy sokan a nyár végi időszakban egyszerűen nem tudnak dolgozni a parlagfű okozta tünetektől.

alfahir.hu

http://alfahir.hu/szazezres_diplomatataskakra_is_jutott_az_adozok_penzebol#.VH2UY reGnz4.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mobiltelefonokat, állampolgároktól, tízmilliárdokban, kormányhivatalok, rákényszerítette, felhasználásáról, üzemanyagszámlák, vidékfejlesztési, kazánszereléstől, nagytakarításról, villanyszerelési, irodagéppapírtól, beazonosításához, minisztériumnak, elengedhetetlen, kormányhivatala, mobilköltségben, diplomatatáskák, parlagfűpénzből, előirányzatként, közegészségügyi, kiskereskedelmi, csúcsidőszaknál, parlagfűirtásra, végrehajtásával, országgyűlésben, földművelésügyi, kormányhivatal, végrehajtására, diplomatatáska, parlagfűpollen, dokumentumokat, felajánláslait, legkülönfélébb, számítógépeket, finanszíroztak, adózók pénzéből, emberek parlagfű-irtásra, igazság azonban, forrásból szereztek, pollenek ellen, állampolgároktól kapott, állam fordítsa, több millió, állam azonban, civil szervezeteknek, adójuk további, parlagfű elleni, állam kapott, egyre súlyosabb, kezelése persze, pótlólagos forrás, Vidékfejlesztési Minisztérium, Parlagfűpollen No Társaság, Vidékfejlesztési Minisztériumnak, Földművelésügyi Minisztériumra, Fazekas Sándor, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Somogy Megyei Kormányhivatal, Csongrád Megyei Kormányhivatal, Magyar Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Png lepke  Akarat  Png lepke  Julian Brass gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png nő  Fekete István - Akác  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Egy bizonyos határt  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Popper Péter szavai  A sors  Png virág  Facebookon kaptam  Szívem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Minden harmadik...  Az engedelmesség miért nem vál...  Julian Brass gondolata  Próbálj meg ...  Png lepke  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szabolcska Mihály – Ákác...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hogy lehet megtartani  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Örülök, hogy látlak!  s immár én is felragyogva, ért...  Radikális szeretet  A kételkedés kezelése  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
adózók pénzéből, emberek parlagfű-irtásra, igazság azonban, forrásból szereztek, pollenek ellen, állampolgároktól kapott, állam fordítsa, több millió, állam azonban, civil szervezeteknek, adójuk további, parlagfű elleni, állam kapott, egyre súlyosabb, kezelése persze, pótlólagos forrás, betegek száma, adózók felajánláslait, közérdekű adat, adófizetőktől származó, minisztérium egyszerűen, állami létszámleépítések, elbocsátások pénzelésére, bírósági ítélet, időközben Földművelésügyi, milliárdos összeg, összes szerződést, 2013 októberében, második adagot, vontatott eljárást, szerződések másolatáról, minisztérium szerint, számlák alapján, félmilliárdos keret, megyei kormányhivatalok, hozzájuk tartozó, különféle közüzemi, legkülönfélébb hivatalok, részére egyszerűen, parlagfűpénzből fogják, kiperelt anyagok, több százezres, szintén ugyanitt, pollen elleni, profi takarító, karácsonyi kiskereskedelmi, digitális fényképezőgépeket, notepadeket milliós, számlák gyakorlatilag, szkennerig mindenről, pénzből vettek, másik számlájuk, fertőzött területek, célra használták, háztartási csomagolópapírtól, nagy mennyiségű, beszerzésekből kiderült, gyomnövények elleni, hivatali gépkocsikkal, teljes szerviztől, egyszerű olajcseréig, milliós üzemanyagszámlák, fővárosi kormányhivatala, parlagfű irtásán, országgyűlésben felháborítónak, állampolgárok által, minisztérium fenntartására, többségéből végkielégítéseket, elszámolási kötelezettség, kormányoldal részéről, hatóságok ennek, parlagfű okozta, parlagfű által, betegek kezelése, nyár végi, mobiltelefonokat, állampolgároktól, tízmilliárdokban, kormányhivatalok, rákényszerítette, felhasználásáról, üzemanyagszámlák, vidékfejlesztési, kazánszereléstől, nagytakarításról, villanyszerelési, irodagéppapírtól, beazonosításához, minisztériumnak, elengedhetetlen, kormányhivatala, mobilköltségben, diplomatatáskák, parlagfűpénzből, előirányzatként, közegészségügyi, kiskereskedelmi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 849
  • e Hét: 2336
  • e Hónap: 13447
  • e Év: 166943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.