Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minden haver lakjon jól - Átvilágított gyermekalapítvány
  2014-12-10 08:32:58, szerda
 
 
Minden haver lakjon jól - Átvilágított gyermekalapítvány
nepszava.hu|2014. dec 09. 09:11


Hegedűs Zsuzsa és a gyerekek

Átvilágította a talán a napos csibék osztogatásáról legemlékezetesebb Hegedűs Zsuzsa gyermekalapítványát, a Minden Gyerek Lakjon Jól alapítványt a Magyar Narancs, és ahogy fogalmaznak: padlót fogtak a zűrzavartól.
hirdetés

Titokzatos baszk beszállító, 160 milliós fuvardíj, börtön közeli malacok, elpusztult csibék, állami cégektől érkező tízmilliók és zavaros elszámolás félmilliárd forint körül. Hegedűs Zsuzsa mégis sikernek értékeli az alapítványt: szerinte ugyanis sikerült megállítani az elszegényedést - írja a hetilap.

(Azért ne siessünk, ezt a mondatot ízlelgessük még egy kicsit: Hegedűs Zsuzsa szerint sikerült megállítani az elszegényedést.)

Lassan öt éve, hogy 2010. január 21-én nyilvántartásba vették Hegedűs Zsuzsa alapítványát. A Magyar Narancs cikke kezdésként röviden összefoglalta a legérdekesebb tényeket.

- közel 600 millió forint adományról beszélünk

- a szétosztásra szánt csibéket Spanyolországból hozatták

- csak a szállításra több mint 160 millió forint ment el

- az alapítvány titkolja a baszk vállalkozó nevét

- a kacsák viszont Franciaországból érkeznek

- a disznókat Pintér Sándoron keresztül börtöngazdálkodásból szerezték be

- semmilyen felmérés, tanulmány nincs arról, hogy sikeres-e az alapítvány, vagy sem

- több ellentmondást találtunk az elszámolásban

- az egyik beszállító tavaly óta felszámolás alatt áll

- a nagy állami, tehát közpénzen működő cégek adományai meghaladják a 100 millió forintot

- a legkomolyabb segítség a Szerencsejáték Zrt.-től és az MVM-csoporttól jön

- a CBA is komoly támogatónak számít

- az adományokat sokszor eladják a szegények, vagy gyorsan elpusztulnak az állatok

- Hegedűs Zsuzsa szerint visszaszorították a szegénységet

- valószínűleg az MGYLJ már nem működik sokáig

Az alapítvány beszámolói szerint a szervezet 2010 és 2013 között mintegy 608 millió forint bevételre tett szert (2014-es adatokkal még nem rendelkezünk), míg az idei osztásra költött összeggel együtt - legalábbis a beszámolók alapján - kis híján 572 millió forint kiadása volt. (A honlapon szereplő költségvetés jóval kevesebbel, 532 millió forinttal számol. A cikk készítésekor még működött a honlap, ám a megjelenés előtt már nem volt elérhető. Reméljük, a probléma csak átmeneti.) Ha figyelembe vesszük, hogy az alapítvány az első évben még nem ültetni és nevelni valót, hanem élelmiszercsomagokat osztott, valamint hogy az általunk vizsgált években - 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban - 4,8 millió forintot költött anyagjellegű ráfordításra, akkor durván 490,9 millió forint sorsáról lesz szó a következőkben.

Az MGYLJ Alapítvány 2009 decemberében kérte nyilvántartásba vételét közhasznú szervezetként, amit a bíróság 2010. január 21-én szentesített. A Hegedűs elnökletével létrejött szervezet alapítói fél-fél millió forinttal járultak hozzá az induláshoz, a CBA Magyar Kereskedelmi Kft. és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) segítette továbbá a szállítást. A cél 2011-ben még az volt, hogy 2012-re a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség összes rászoruló családja a program részese legyen, majd a nagyvárosok szegény gyermekei következtek volna.

A társadalmi leszakadás miatt veszélyes helyzetbe került gyermekek étkezési támogatását célul kitűző alapítvány ugyanakkor szokatlan működési modellben igyekszik elérni céljait.

Nincs alkalmazottja, se infrastruktúrája, nem tart fent irodát, nem fizet telefonszámlát, és nem bérel autót. 2010 júniusáig a Commitment Zrt. biztosította a működési eszközöket - autót, telefont, irodát -, azonban ,,amikor a miniszterelnök főtanácsadójaként kezdtem el dolgozni, a Commitment által biztosított infrastrukturális támogatás egy része és a munkatársak biztosítása szükségtelenné vált" - mondta Hegedűs a Magyar Narancsnak még 2011-ben. Az MGYLJ-nek még saját könyvelője sincs. Így történhetett meg, hogy 2012 és 2014 júliusa között egyáltalán nem küldték be a bíróságnak a bevételeket és kiadásokat összesítő beszámolókat és közhasznúsági mellékleteket, idén pedig csak azt követően abszolválták a három év beszámolási kötelezettségét, hogy kitartóan érdeklődtek utánuk.

Az MGYLJ működtetője, szóvivője és adományfelhajtója egy személyben Hegedűs Zsuzsa, illetve munkatársa, Bogdán László, aki főként adminisztratív és logisztikai feladatokat lát el. Mindezt társadalmi munkában, a parlament miniszterelnökségi szárnyában, a főtanácsadó kétszobás irodájából végzik, osztási kampányidőszakban pedig szintén a Miniszterelnökség biztosította sofőr és jármű fuvarozza az elnök asszonyt. E nyilvánvaló kormányzati kötődések és közvetett finanszírozások ellenére Hegedűs büszkén állítja, hogy az alapítvány sem kormányzati, sem pályázati támogatást nem fogad el, továbbá sem tiszteletdíjat, sem költségtérítést nem fizet senkinek, kizárólag adományból, társadalmi munkában teljesíti a vállalt feladatokat.

,,Vegyük észre, hogy a jóléti társadalom már régóta fenntarthatatlan, és egyébként sem lehet minden szegénységi probléma az állam feladata. A második világháború előtt sem léteztek jóléti rendszerek Európában, és az emberek mégis gondoskodtak a magukat ellátni képtelenekről. Az alapítvány gazdálkodási modelljét követendő példának szántam, hogy mások is lássák, fizetett munkaerő és működési költségek nélkül is meg lehet oldani a dolgokat" - summáz Hegedűs.

De miből lett a pénz?

Hegedűs Zsuzsa alapítványa elvileg tehát nem közpénzen működik, hanem magánpénzből. (Ez azonban nincs teljesen így, mert állami cégek adományairól is szó van.) Ugyanakkor az állami és pályázati források elutasításával az alapítvány gazdálkodásának ellenőrzésére csak korlátozott mértékben van mód. Míg közpénz esetén minden szerződés közérdekű adat és a pályázatok is szigorú számadást követelnek meg, addig a magánadományokból beszerzett vetőmagcsomagokra és háztáji állatokra vonatkozó szerződéseket nem köteles kiadni a szervezet; és csakis ilyen típusúakkal rendelkezik.

(Hegedűs egyébként 2010 júliusa óta Orbán Viktor társadalmi felzárkóztatásért és -konfliktusok kezeléséért felelős főtanácsadója, ezért havi 997 ezer forintot kap havonta.)

Az alapítvány részletes és alapos "átvilágításának" eredményét itt olvashatja. Forrás: Magyar Narancs.


http://nepszava.hu/cikk/1041998-minden-haver-lakjon-jol---atvilagitott-gyermekala pitvany/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: infrastruktúrája, franciaországból, spanyolországból, fenntarthatatlan, átvilágításának, nyilvántartásba, finanszírozások, leghátrányosabb, kötelezettségét, költségtérítést, gazdálkodásának, adminisztratív, elutasításával, telefonszámlát, elszegényedést, tiszteletdíjat, szerencsejáték, miniszterelnök, osztogatásáról, szükségtelenné, legérdekesebb, közhasznúsági, következőkben, szerződéseket, alkalmazottja, összefoglalta, átvilágította, főtanácsadója, ellenőrzésére, képtelenekről, mellékleteket, elszámolásban, ellentmondást, szervezetként, kereskedelmi, átvilágított, napos csibék, mondatot ízlelgessük, legérdekesebb tényeket, szétosztásra szánt, szállításra több, alapítvány titkolja, baszk vállalkozó, kacsák viszont, disznókat Pintér, egyik beszállító, nagy állami, legkomolyabb segítség, adományokat sokszor, alapítvány beszámolói, szervezet 2010, idei osztásra, Hegedűs Zsuzsa, Minden Gyerek Lakjon Jól, Magyar Narancs, Pintér Sándoron, Szerencsejáték Zrt, MGYLJ Alapítvány, Magyar Kereskedelmi Kft, Magyar Gazdakörök, Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Commitment Zrt, Magyar Narancsnak, Bogdán László, Orbán Viktor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  39 ígéret  képre írva  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 13  Az ember  Ma van a magyar költészet napj...  Eduardo Sacheri gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Kertem  Facebookon kaptam  Emlékezz  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  jó reggelt  Egy tavasz  Magamnak  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Erdei gyöngyvirág  Egy barátság története  Martin Buber, A haszidim meséi  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  James Allen  Paul David Tripp Április 15  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  "Ez egy csoda"  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Robert Merle tollából  Vannak emberek  Egy gondolat  Paul David Tripp Április 14  Tavaszi este  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Márai Sándor tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Töröld le  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Vidámság  Töröld le  A pitypang legendája  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk 
Bejegyzés Címkék
napos csibék, mondatot ízlelgessük, legérdekesebb tényeket, szétosztásra szánt, szállításra több, alapítvány titkolja, baszk vállalkozó, kacsák viszont, disznókat Pintér, egyik beszállító, nagy állami, legkomolyabb segítség, adományokat sokszor, alapítvány beszámolói, szervezet 2010, idei osztásra, beszámolók alapján, honlapon szereplő, cikk készítésekor, megjelenés előtt, probléma csak, első évben, általunk vizsgált, bíróság 2010, program részese, nagyvárosok szegény, társadalmi leszakadás, működési eszközöket, miniszterelnök főtanácsadójaként, munkatársak biztosítása, személyben Hegedűs, főtanácsadó kétszobás, elnök asszonyt, vállalt feladatokat, jóléti társadalom, állam feladata, második világháború, emberek mégis, magukat ellátni, alapítvány gazdálkodási, alapítvány gazdálkodásának, magánadományokból beszerzett, alapítvány részletes, infrastruktúrája, franciaországból, spanyolországból, fenntarthatatlan, átvilágításának, nyilvántartásba, finanszírozások, leghátrányosabb, kötelezettségét, költségtérítést, gazdálkodásának, adminisztratív, elutasításával, telefonszámlát, elszegényedést, tiszteletdíjat, szerencsejáték, miniszterelnök, osztogatásáról, szükségtelenné, legérdekesebb, közhasznúsági, következőkben, szerződéseket, alkalmazottja, összefoglalta, átvilágította, főtanácsadója, ellenőrzésére, képtelenekről, mellékleteket, elszámolásban, ellentmondást, szervezetként, kereskedelmi, átvilágított, valószínűleg, elpusztulnak, konfliktusok, alapítványát, rendelkezünk, elnökletével, szentesített, anyagjellegű, atvilagitott, ráfordításra, készítésekor, biztosította, szétosztásra, beszámolókat, abszolválták, adományairól, magánpénzből, költségvetés, történhetett, gazdálkodási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 949
  • e Hónap: 4694
  • e Év: 158190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.