Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sziámi macska standardje
  2016-06-03 16:48:56, péntek
 
  Sziámi macska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sziámi macska


Link
Fajtagazda ország Thaiföld
Fajtaleírás
Érvényes standard FAMKAT


Sziámi macska témájú médiaállományokat.
A sziámi egy kedvelt, a Távol-Keletről származó macskafajta. Nevét Sziámról, a mai Thaiföldről kapta. Az első példányt Peter Simon Pallas német természettudós írta le 1794-es, Kaszpi-tengeri expedicióján. Az első példányok az 1870-1880-as években kerültek Angliába. A történetírók szerint Sir Owen Gould, a V. Ráma sziámi király udvarába delegált brit nagykövet figyelt fel rájuk 1884-ben.[1] Két csokoládészínű példányt (egy Pho és egy Mia nevű cicát) hazavitt Angliába, és egyiük egy leszármazottja az 1888-as londoni macskakiállításon a Crystal Palace-ban elnyerte "A legszebb macska" címet. Különleges színeivel és alkatával nagy feltűnést keltett a 19. századi Angliában. A szakértők sem tudnak megegyezni abban, hogy a sziámi macska mutáció eredménye-e vagy a nyugat-afrikai aranymacska leszármazottja. Tartása kezdetekben a gazdagok kiváltsága volt, egzotikumként kezelték és nagyon elkényeztették őket. Az első fajtát hivatalosan 1900-ban jegyezték be. Angol elnevezése siamese, német neve Siamkatze, franciául siamois-nak hívják.

Tartalomjegyzék
1.1Teste
1.2Feje
1.3Természete
1.4Színei
2Jegyzetek
3Források
4További információk

Jellemzői
Különlegessége, hogy a kölykök teljesen fehéren jönnek a világra, és jellemző színeik csak később jelennek meg: először a füleiken, majd a pofán, a farkon, a lábakon és a hímeknél a herezacskón. Ezt a típusú mintázatot colorpointnak nevezzük. A nőstények 8-9 hónapos korukra, a kandúrok már 7 hónaposan elérik a nemi érettséget.[2]

Teste

Link
Közepes testalkatú, szép, elegáns, karcsú és izmos, hosszú, hajlékony macska. Nyaka kecses és karcsú. Mellkasa és válla soha nem szélesebb a csípőjénél. Lábai hosszúak és karcsúak, mancsa kecses, ovális. Farka ostorszerű, nagyon hosszú, elkeskenyedő.

Feje

Link
Ék alakú koponyája az orrtól a fülekig egyenes vonalban szélesedik. Orra hosszú és egyenes, homloka lapos. Profilja enyhén domború; álla az orrheggyel egy vonalban. Élénk mélykék, keleties vonású szemei távol ülnek.

Természete
Erőteljes, néha már kissé agresszív, hangos, sokat nyávog. Szereti a kényeztetést, a simogatást, szeret a figyelem középpontjában állni. Intelligens, játékos, könnyen pórázra szoktatható.

Színei

Fókaszínű sziámi macskák

Link



Fókaszínű sziámi macska. Nagyon rövid a szőrzete, finom tapintású, meleg krémszínű. A macska hátulsó részén sötétebb árnyalatú, gyomra és mellkasa tájékán világosabb, szőrvégei mély fókabarnák.
Csokoládéjegyű sziámi macska. Elefántcsontszínű teste van, szőrvégei kakaóbarnák, az orr és a mancsok fahéjszínűek, szemei sötétkékek.
Kékjegyű sziámi macska. Az első kékjegyű sziámik is Sziámból származnak. 1894-ben egy kékjegyű nőstényt vettek fel a Siamese Cat Club (Sziámi Macska Klub) nyilvántartásába. Az 1896-os londoni Holland House kiállításon mutatkozott be. 1926-ban további 16 kék sziámi érkezett, ezeket is bejegyezték az angol törzskönyvbe. A jegyek kékesszürkék, a test színe gleccserfehér, a háton és az oldalakon könnyed jégkék színezéssel. Az orr és a talppárnák kékesszürkék.

Lilajegyű sziámi macska

Link

Lilajegyű sziámi macska. A szervezet rossz vérellátása miatt az akromelániás jegyek[3] csak a füleken, a pofán, a végtagokon, a farkon figyelhetők meg. Azok a macskák, amelyek hosszabb ideig éltek hűvösebb helyen, vagy télen a szabadban tartózkodnak, azoknak a szőre sötétebb, míg a melegebb helyen élőknek világosabb. A szemük sötétkék, a világos szeműeket nem szabd tovább tenyészeni, mert kancsalság előfordulhat, ami öröklődhet.
Red-Point (vörösjegyű) sziámi macska. A vörösjegyű sziámi a teknőctarka változatból alakult ki a hatvanas években. 1966-ban önálló változatként is elismerték. Alapszíne piszkosfehér, halvány krémes árnyalattal. Az akromelániás jegyei vörös színűek, talppárnái és az orrtükre rózsaszínű.
Krémjegyű sziámi macska. Ezt a változatot 1973-ban szabványosították, a krémszínt a halványító gén közbeiktatásával hozták létre. Jelenleg még csak néhány példány található a kiállításokon. Jellemző rá, hogy a szőrzet alapszíne krémfehér, ezen figyelhetők meg a pasztell jegyek. Orrtükre és talppárnái is rózsaszínűek.

Teknőctarka (Tortie-Point) sziámi macska. A teknőctarka szín csak a nőstény macskákra jellemző, szintén genetikai okokból. A vörös és a fekete árnyalatai az elfogadottak. A foltoknak jól körülhatároltaknak és egyenletesen eloszlónak kell lenni az egész testen.
Teknőctarka-cirmosjegyű (Tortie-Tabby-Point) sziámi macska.[4]
Cirmosjegyű (Tabby-Point) sziámi macska.


Jegyzetek
Ugrás fel KLIEMT, FRANK; KÖTHE, RAINER; ZIEGER, REINER. Macskák (magyar nyelven). Budapest: Tessloff és Babilon Kiadó (2002. május 26.). ISBN 9639182893
Ugrás fel A sziámi macska fajtaleírása. (Hozzáférés: 2009. augusztus 21.)
Ugrás fel Akromelániás jegy: túlzott pigmentáltság a test hidegebb részein, itt a testhőmérséklet néhány tized fokkal eltérhet a macska más testrészeinek hőmérsékletétől.
Ugrás fel Thai színváltozatok a sziámi macskáknál. (Hozzáférés: 2009. augusztus 31.)

Források
Magyar Fajtanemesítő Macskatenyésztők és Macskavédők Országos Társasága
Sziámi macska lap
Macskám
Macskaegyesület
Hivatalos fajtaleírása a sziámi macskáknak

Link
 
 
0 komment , kategória:  m Sziámi macska standardje  
Címkék: közbeiktatásával, macskatenyésztők, nyilvántartásába, testhőmérséklet, hőmérsékletétől, tartalomjegyzék, enciklopédiából, macskaegyesület, színváltozatok, természettudós, elkényeztették, csokoládészínű, középpontjában, leszármazottja, különlegessége, csokoládéjegyű, kiállításokon, pigmentáltság, gleccserfehér, colorpointnak, testrészeinek, fajtanemesítő, egzotikumként, kékesszürkék, előfordulhat, akromelániás, törzskönyvbe, fajtaleírása, expedicióján, történetírók, elkeskenyedő, tartózkodnak, fahéjszínűek, rózsaszínűek, egyenletesen, wikipédiából, szabad enciklopédiából, első példányt, első példányok, történetírók szerint, 1888-as londoni, legszebb macska, sziámi macska, gazdagok kiváltsága, első fajtát, kölykök teljesen, típusú mintázatot, nemi érettséget, fülekig egyenes, figyelem középpontjában, macska hátulsó, mancsok fahéjszínűek, Nevét Sziámról, Peter Simon Pallas, Owen Gould, Crystal Palace-ban, Siamese Cat Club, Sziámi Macska Klub, Holland House, Babilon Kiadó, Magyar Fajtanemesítő Macskatenyésztők, Macskavédők Országos Társasága,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Márai Sándor tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Bársony székben  különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Ott van  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Töröld le  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sorsunk miatt...  Csend  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Töröld le  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  40 felett  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Bornyi Veronika haiku verse  Mit ünnepelnek a görögök márci...  39 ígéret  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szabó T. Anna - Pitypang  Nagy és kis csodák  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Esterházy Péterre emlékezünk  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Martin Buber, A haszidim meséi  Nagy és kis csodák  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Esterházy Péter: Harmonia c...  Azért kaptad  Dóró Sándor: Embernek maradni  Paul David Tripp Április 15  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Csend  James Allen  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szabad enciklopédiából, első példányt, első példányok, történetírók szerint, 1888-as londoni, legszebb macska, sziámi macska, gazdagok kiváltsága, első fajtát, kölykök teljesen, típusú mintázatot, nemi érettséget, fülekig egyenes, figyelem középpontjában, macska hátulsó, mancsok fahéjszínűek, első kékjegyű, kékjegyű nőstényt, 1896-os londoni, angol törzskönyvbe, jegyek kékesszürkék, test színe, oldalakon könnyed, talppárnák kékesszürkék, szervezet rossz, akromelániás jegyek, farkon figyelhetők, szabadban tartózkodnak, szőre sötétebb, melegebb helyen, szemük sötétkék, világos szeműeket, vörösjegyű sziámi, teknőctarka változatból, hatvanas években, akromelániás jegyei, orrtükre rózsaszínű, változatot 1973-ban, szőrzet alapszíne, pasztell jegyek, teknőctarka szín, nőstény macskákra, fekete árnyalatai, egész testen, test hidegebb, testhőmérséklet néhány, sziámi macskáknál, sziámi macskáknak, közbeiktatásával, macskatenyésztők, nyilvántartásába, testhőmérséklet, hőmérsékletétől, tartalomjegyzék, enciklopédiából, macskaegyesület, színváltozatok, természettudós, elkényeztették, csokoládészínű, középpontjában, leszármazottja, különlegessége, csokoládéjegyű, kiállításokon, pigmentáltság, gleccserfehér, colorpointnak, testrészeinek, fajtanemesítő, egzotikumként, kékesszürkék, előfordulhat, akromelániás, törzskönyvbe, fajtaleírása, expedicióján, történetírók, elkeskenyedő, tartózkodnak, fahéjszínűek, rózsaszínűek, egyenletesen, wikipédiából, kényeztetést, elfogadottak, piszkosfehér, változatként, információk, teknőctarka, herezacskón, változatból, cirmosjegyű, vérellátása, aranymacska, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 393
  • e Hét: 2559
  • e Hónap: 4172
  • e Év: 42662
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.