Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbán sorsa most Merkel kezében van
  2014-12-13 09:50:10, szombat
 
  Orbán sorsa most Merkel kezében van

Felfokozott várakozás előzi meg Angela Merkel - hírek szerint - február 2-i budapesti látogatását, jóllehet hivatalosan még nem jelentették be, s a német kancellár programját csak egy héttel az utazás előtt véglegesítik. A látogatásról, attól függően, ki, mit vár tőle, máris egymásnak homlokegyenest ellentmondó értesülések láttak napvilágot. A várakozás nem véletlen: nem csak a magyar gazdaság függ a némettől, de megfigyelők szerint Orbán Viktor politikai sorsának jövője is sok szempontból Merkel kancellár kezében van.

Ami a gazdaságot illeti, a magyar export nagyjából 15, a GDP 8-10 százalékát adja az Audi és a Mercedes. 2013-ban a tíz legfontosabb exportcélországunk közül kilenc, az import tekintetében nyolc az Európai Unióban volt található, a kivitel, illetve behozatal negyedét pedig egyaránt legnagyobb külkereskedelmi partnerünkkel, Németországgal bonyolítottuk le.

A diplomáciai értelemben egyre inkább elszigetelődő magyar kormánynak igen fontos Angela Merkel látogatása, mert a külföldi vezetők az utóbbi időben elkerülték Budapestet. Merkel legutóbb 2010-ben, a választások után járt Magyarországon. A magyar diplomácia azóta képtelen elérni, hogy a német kancellár személyesen a magyar fővárosban erősítse meg az illiberális, demokráciaellenes és Moszkva-barát politikája miatt nemcsak az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió által is kritizált Orbánt.

Jóllehet Merkel többször "a diplomácia nyelvén" üzent Orbánnak, legutóbb Áder János köztársasági elnökkel, aki meglehetősen kellemetlen perceket élhetett át 2013. március elején Berlinben. Áder a német fővárosban tartott sajtókonferenciáján azt mondta: a német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német-magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint "nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása" nem teszi "minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot". Ugyanakkor Merkel többször is a kétharmados parlamenti többséggel járó felelősségre figyelmeztette a budapesti vezetést.

Mindez azonban még a magyar-amerikai viszony elhidegülése előtti állapotokat tükrözi, amelynek csak felszíne a kitiltási botrány, a mélyben a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung által "geopolitikai hűtlenségnek" nevezett orbáni politika áll, amely már nem csak szavakban képviseli a "hanyatló" Nyugatot megtagadó, piacellenes politikát, hanem a gyakorlatban is, mégpedig Putyin-barátságával - az azóta amerikai és uniós nyomásra orosz részről felmondott -, Déli Áramlat gázvezeték megépítésének támogatásával és a paksi erőmű tendereztetés nélküli bővítésével. A német konzervatív lap szerint Orbán illiberális nézetei kezdenek túl jól illeszkedni a paksi bővítéssel, a Déli Áramlattal és az ukrajnai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos kormányzati álláspont "kis hangjai által alkotott dallamhoz. Orbán stratégiájának legitimitását nem lehet elvitatni, de a kormány ezt irritáló politikai filozófiai fejtegetésekkel párosítja, amelyek a nyugati életstílust dekadensnek, a piacgazdaságot pedig gyarmatosító rablókapitalizmusnak minősítik."

A magyar kormányfő "pávatánca" hirtelen életveszélyessé vált, nem véletlen, hogy a kormányfő rendszeresen hangsúlyozza a magyar-német kapcsolatok különlegességét, azt, hogy számára iránytű Berlin kül-, és gazdaságpolitikája. Ez utóbbit illetően nem csak arra hivatkozik, hogy Moszkva a finneknek is szállít atomerőművet, így Magyarország csak a második az oroszokkal e téren szorosan együttműködő uniós államok között, hanem rendszeresen felidézi Németország különleges orosz gazdasági kapcsolatait is.

Merkel tényleg különleges politikai és gazdasági kapcsolatban van Moszkvával, s nyilván mindkét fél tisztában van azzal, hogy a két ország beszélő viszonyának fenntartása Európa (és a világ) békéjének záloga. Az is tény, hogy a Krím orosz bekebelezése és az ukrajnai konfliktus következtében meghozott Moszkva-ellenes uniós szankciókat hevesen ellenezte a német gazdaság több, befolyásos szereplője, de a szankciók életbe léptek. Magyar források korábban feltételezték: Merkel azért jön, hogy meggyőzze Orbánt, mondjon le szankcióellenes álláspontjáról, s teljes erővel támogassa az uniós lépéseket, amelyeket a tavasszal meg kell újítani. Más kérdés, hogy ehhez a német kancellárnak nem feltétlenül kellene ide utaznia. Ugyanakkor Merkel Ukrajnával kapcsolatban legutóbbi telefonbeszélgetésükkor élesen közölte Putyinnal: az unió nem enged beleszólást abba, kivel, miről tárgyal, s kit vesz fel társult tagként. Ezzel együtt alighanem tisztában van azzal is, hogy bármennyire hangoztatja Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy Ukrajna a NATO-tagja lesz, ha felvételét kéri, és teljesíti annak feltételeit, ez nem történhet meg anélkül, hogy Moszkva Nyugat-ellenes frusztrációja ne fordulna át meleg háborúba. Ezért ellenzi Ukrajna NATO-tagságát.

Orbán az amerikaiakkal folytatott vitájában is Merkel szoknyája mögé bújik, pontosan tudva: nélküle és az Európai Néppárt nélkül az unió nem fog az ő politikája ellen semmilyen szankcióval élni. Azaz nem tudja megfosztani sem uniós politikai jogaitól, sem az uniós támogatási pénztől, amely nélkül a magyar gazdaság gyakorlatilag leállna.

Ebben a labilis helyzetben érthető, ha a kormánypárt Orbán melletti kiállást, az ellenzék és a közvélemény hatalomellenes része pedig az eddigieknél élesebb kritikát vár a német kancellártól. Ennek megfelelően adott előzetest a vizitről csütörtökön a kormánypárti Magyar Nemzet, azzal a sokatmondó címmel, hogy "Orbán Viktorhoz jön Merkel, álcivilekkel nem tárgyal". A Budapestre látogató Angela Merkel nem találkozik a kormányellenes tüntetésekről ismert álcivilekkel - ezt írta az mno.hu, kormányzati forrásra hivatkozva. Mint fogalmaztak, minden előzetes cinizmus és demokráciaféltés ellenére Magyarországra jön a német kancellár, akit Orbán Viktor miniszterelnök fogad. Mind a hazai, mind a német sajtóban elterjedt elmélet, hogy Angela Merkel februárban-márciusban megfenyíteni érkezik Orbán Viktort - ha jön egyáltalán. A verziónak része az is, hogy jelzésértékű találkozókkal erősítene rá "Putyin kisöccsének" megregulázására, de kormányzati forrásból származó információink szerint az utóbbi idők tüntetésein látott álcivilekkel a kancellárnak nem lesz közös programja, jóllehet korábban olyan hangok is hallatszottak, hogy Merkel üzenetértékkel bíró módon úgynevezett civilekkel is találkozott volna, de az mno.hu forrásai ezt tagadták.

A lap idézte a Heti Választ: az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos uniós üzenetek közvetítésére Merkelnek teljesen felesleges volna Budapestre repülnie, elég volna megkeresnie a magyar kormányfőt EU-s csúcsesemények alkalmával vagy alacsonyabb szintű csatornákon. Annak, hogy a Fidesznek vagy a kormánynak McCain-szintű kirohanástól kell tartania Merkel megjelenése alkalmával, kicsi a valószínűsége. (McCain konzervatív amerikai szenátor néhány napja neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt). A német lapok kritikáit ugyanis kontextusban kell értelmezni, tudniillik a maláj gép lelövése óta a tömegtájékoztatás mindenkire gyanakvással tekint, aki Vlagyimir Putyinnal termékeny kapcsolatban áll.

Ezzel szemben a vs.hu megszerezte és pénteken kiszivárogtatta a kancellár látogatásának állítólagosan tervezett programját, bár a német kancellária tájékoztatása szerint a vizit végleges menetrendjét mindössze egy héttel annak megkezdése előtt teszik fel a hivatal honlapjára. Mint a vs.hu írta: Angela Merkel több kritikus ügyet is szóba hoz majd Orbán Viktornak február 2-án esedékes budapesti látogatásán. Merkel összesen öt órát tölt majd Magyarországon, Orbánon kívül a Mazsihisz vezetőivel találkozik, valamint beszédet mond az Andrássy Egyetemen. A vs.hu úgy tudja, hogy a német kancellár a kötelező pozitív üzenetek (vasfüggöny lebontása, német egyesítés és Magyarország ebben vállalt szerepe) mellett jogállamisággal, emberi jogokkal kapcsolatos bírálatokat is megfogalmazhat majd. Egy, a német diplomáciát ismerő, de nem német diplomata szerint ez nem olyan látogatás lesz, mint amire "magyar barátaik" számítanak. A látogatás ténye önmagában fontos, de "Merkel kemény lesz" - fogalmazott. A két ország gazdasági kapcsolatai továbbra is kiválóak, de a politikaiakról ugyanez nem mondható el - tette hozzá. A vs.hu értesülése szerint Merkel arra készül, hogy szóba hozza a német cégeket hátrányosan érintő intézkedéseket is: a kiskereskedelmi láncok elsorvasztását okozó törvények sorát, a reklámadót, illetve az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszert (EKÁER-t). A multikat sújtó törvények ügyében állítólag több országból lobbiztak a német kancellárnál, hogy hozza ezt szóba Orbánnál. A magyar kormányfőt rosszul érintheti az utóbbi téma: a hírportál nagykövetségi forrásból úgy értesült, hogy Orbán azért mondott le a közelmúltban egy munkareggelit, mert több nagykövetségről jelezték, hogy felvetik majd a multik magyarországi háttérbe szorításának témáját.

Egy, a Fidesz médiaügyeire rálátó forrás szerint a pártvezetés meggyőződése, hogy az RTL ügyét nem fogja szóba hozni a német kancellár. "Az RTL-ért nem fog szót emelni Merkel, így velük szemben sok mindent megtehetünk, nem kockáztatunk semmit" - mondta.

A Népszava korábban kormányzati forrásból úgy értesült: Merkelnek - tekintettel a kormányfő és Putyin jó viszonyára - szándékában áll Orbánon keresztül üzenni az orosz elnöknek. Ha ezt forrásunk komolyan gondolta, úgy az rávilágít arra, mennyire elveszítette realitásérzékét a magyar vezetés.

Friss Róbert
Forrás: nepszava.hu

http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/145002/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: demokráciaféltés, szankcióellenes, életveszélyessé, fejtegetésekkel, kiskereskedelmi, különlegességét, megregulázására, nagykövetségről, realitásérzékét, kiszivárogtatta, külkereskedelmi, jogállamisággal, homlokegyenest, politikaiakról, németországgal, kiszámíthatóvá, figyelmeztette, üzenetértékkel, elsorvasztását, miniszterelnök, oroszországgal, stratégiájának, magyarországon, hatalomellenes, megfogalmazhat, kormányellenes, intézkedéseket, álláspontjáról, jogbiztonságra, piacgazdaságot, csúcsesemények, magyarországra, közvetítésére, látogatásának, feltételezték, munkareggelit, német kancellár, utazás előtt, magyar gazdaság, gazdaságot illeti, magyar export, import tekintetében, diplomáciai értelemben, külföldi vezetők, utóbbi időben, választások után, magyar diplomácia, magyar fővárosban, diplomácia nyelvén, német fővárosban, német-magyar gazdasági, jogszabályok biztonságára, Angela Merkel, Orbán Viktor, Európai Unióban, Egyesült Államok, Európai Unió, Jóllehet Merkel, Áder János, Ugyanakkor Merkel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Déli Áramlat, Déli Áramlattal, Ugyanakkor Merkel Ukrajnával, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Moszkva Nyugat-ellenes, Ukrajna NATO-tagságát, Európai Néppárt, Magyar Nemzet, Orbán Viktorhoz, Orbán Viktort, Heti Választ, Vlagyimir Putyinnal, Orbán Viktornak, Andrássy Egyetemen, Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszert, Friss Róbert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vannak emberek  Reményik Sándor: Pierrot &...  Töröld le  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép álmokat!  Alvó cica  Mindent de mindent visszakap  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Otthon  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Anyák napjára  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Latinovits Zoltán tollából  A hagyma antibakteriális hatás...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Szép estét  Mindent de mindent visszakap  Jó éjszakát  Az ember  Gebhardt Nóra versei II.  Bársony székben  Bornyi Veronika haiku verse  Mindig lesz olyan  Különleges  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Egy tavasz  Zilahy Lajos mondta  Mindent de mindent visszakap  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Szép estét kedves látogatóimn...  képre írva  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  40 felett  Mindent de mindent visszakap  40 felett  Pitypang szökőkút  Csend  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos gondolata  Robert Merle tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Bársony székben  Ismeretlen: Ikarusz monda  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét kedves látogatóimn...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág 
Bejegyzés Címkék
német kancellár, utazás előtt, magyar gazdaság, gazdaságot illeti, magyar export, import tekintetében, diplomáciai értelemben, külföldi vezetők, utóbbi időben, választások után, magyar diplomácia, magyar fővárosban, diplomácia nyelvén, német fővárosban, német-magyar gazdasági, jogszabályok biztonságára, kiszámítható gazdasági, jogszabályok viszonylag, magyar gazdaságot, kétharmados parlamenti, budapesti vezetést, magyar-amerikai viszony, kitiltási botrány, német konzervatív, azóta amerikai, paksi erőmű, paksi bővítéssel, ukrajnai magyar, nyugati életstílust, piacgazdaságot pedig, magyar kormányfő, kormányfő rendszeresen, magyar-német kapcsolatok, ukrajnai konfliktus, német gazdaság, szankciók életbe, uniós lépéseket, német kancellárnak, amerikaiakkal folytatott, uniós támogatási, labilis helyzetben, kormánypárt Orbán, közvélemény hatalomellenes, eddigieknél élesebb, német kancellártól, vizitről csütörtökön, kormánypárti Magyar, sokatmondó címmel, kormányellenes tüntetésekről, német sajtóban, verziónak része, utóbbi idők, magyar kormányfőt, kormánynak McCain-szintű, német lapok, tömegtájékoztatás mindenkire, kancellár látogatásának, német kancellária, vizit végleges, héttel annak, hivatal honlapjára, kötelező pozitív, német diplomáciát, látogatás ténye, politikaiakról ugyanez, német cégeket, kiskereskedelmi láncok, multikat sújtó, német kancellárnál, utóbbi téma, hírportál nagykövetségi, multik magyarországi, pártvezetés meggyőződése, orosz elnöknek, rávilágít arra, magyar vezetés, demokráciaféltés, szankcióellenes, életveszélyessé, fejtegetésekkel, kiskereskedelmi, különlegességét, megregulázására, nagykövetségről, realitásérzékét, kiszivárogtatta, külkereskedelmi, jogállamisággal, homlokegyenest, politikaiakról, németországgal, kiszámíthatóvá, figyelmeztette, üzenetértékkel, elsorvasztását, miniszterelnök, oroszországgal, stratégiájának, magyarországon, hatalomellenes, megfogalmazhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 4210
  • e Hónap: 7955
  • e Év: 161451
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.