Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyertyaszentelő Boldogasszony Urunk bemutatása február 2.
  2017-02-01 17:02:33, szerda
 
  Szent II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává

Az ünnep eredete: A keleti liturgiában Hypapanté (= találkozó) néven már a IV. században megtartották, s hamarosan elterjedt a nyugati egyházban is.
A bemutatás ünnepe: Mária karácsony után 40 nappal a mózesi törvényben előírt módon bemutatta a jeruzsálemi templomban a tisztulási áldozatot, s gyermekét fölajánlotta Istennek.
A találkozás ünnepe: Jézus születésekor csak a csodálkozó pásztorok képviseletében találkozott választott népével. Ma a szent törvények értelmében találkozik a templomban a papsággal és a prófétákkal (Simeon, Anna), a maga örök papságának és prófétai méltóságának előre hirdetőivel és előképeivel. Alázatosságból és az emberi természet teljes fölvételének megmutatására vállalja az előírt szolgálatot, de valójában az ő jelenléte szenteli meg a szent helyet, ezáltal lesz teljessé a Sion-hegyi templom szerepe a történelemben.
A beteljesedés ünnepe: A babiloni fogság után a próféták azzal vigasztalták a népet, hogy az újjáépült templom ugyan nem lehetett oly szép, mint a Salamon által épített régi templom, de sokkal nagyobb kitüntetésben lesz része: a várva-várt Messiás itt fog megjelenni. Ma valóban megjelenik templomában az Úr, Simeon és Anna személyében a választott nép boldogan fogadja azt, akire a századok vártak.
Az Egyház ünnepe: Eddig a karácsonyi kisdedet a szent család zártságában szemléltük. Most eljön, hogy boldog örömben találkozzék a teljes közösséggel, az Egyházzal. Az ünnepi liturgia legmélyebb gondolata az, hogy e napon találkozott össze a Vőlegény (Jézus) és a menyasszony (az Egyház). A templom most lakodalmas ház, melyben együtt ünnepeljük ezt a találkozást.
A fény ünnepe: A gyertyaszentelés és a gyertyás körmenet az ünnepi fények felvonulása. A gyertyák fénye Máriát is ünnepli, mert ő hozza a templomba a "népek megvilágosítására" szolgáló igazi Fényt.
...... ........... .........


Az elsőszülött zsidó kisfiúkat születésük után a negyvenedik napon föl kellett vinni Jeruzsálembe, a templomba, és ott fel kellett ajánlani ünnepélyesen Istennek.
Így írta elő a Szentírás: ,,Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona."(Kiv 13,2.12)

- Simeon jövendölése:
"Íme, ő sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak -
a te lelkedet is tőr járja át -, hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai."
(Lk 2, 34-35)

- Simeon imája :
"Most bocsásd el, Uram, szolgádat, szavaid szerint békében,
mert látta szemem üdvösségedet,
melyet minden nép színe előtt készítettél,
világosságul a pogányok megvilágosítására, és dicsőségül népednek, Izraelnek."
(Lk 2, 30-32 )

- Gyertyaszentelő Boldogasszony napját az Úr ünnepeként, a templomban való bemutatásaként tartjuk számon. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy a Szűzanya Jézus születése után negyven nappal - a mózesi törvény (Exodus 13:12) előírásainak megfelelően - bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az ilyenkor megáldott gyertya a bemutatott istenfiút jelképezi, s jelenti azt is, hogy Urunk a nemzetek világossága.
...... ...........



Magyar Kurir
...... .............


A szokásnak megfelelően a szülők, Mária és József áldozatként két gerlicét vagy galambfiókát ajánlottak fel, és az Úrnak szentelték az elsőszülött fiút. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt Anna és Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A gyertya mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek.
Az Úr Jézus bemutatását (praesentatio Domini) Jeruzsálemben már a 4. században megünnepelték.

- Simeon hálaéneke, a Nunc dimittis (Lk 2,29-32) a napi zsolozsma állandó része, a kompletórium canticuma.
,,Most bocsátod el, Uram, szolgádat,
a te igéd szerint békességben,
mert látták szemeim üdvösségedet,
melyet minden nép színe előtt készítettél,
világosságul a nemzetek megvilágosítására
és dicsőségére népednek, Izraelnek."

- Mindenható, örök Isten, egyszülött Fiadat ma emberi testünk valóságában mutatták be templomodban. Tisztítsd meg szívünket, hogy méltók legyünk egykor mi is megjelenni előtted. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Az ünnep célja: hálát adni Istennek a megszentelt élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében ennek az életformának az ismeretét és szeretetét, valamint lehetőséget adni a megszentelt életet élőknek, hogy tudatosuljon bennük életük szépsége és azok a csodák, amelyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: gyertyaszentelés, szentelményeknek, gyertyaszentelő, alázatosságból, képviseletében, szimbólumaként, fölajánlásakor, bemutatásaként, világosságával, megünnepelték, boldogasszony, világosságnak, megmutatására, kitüntetésben, jeruzsálemben, nyilvánította, megvilágosító, szentlélekkel, feltámadására, történelemben, beteljesedés, vigasztalták, üdvösségedet, praesentatio, kompletórium, előírásainak, méltóságának, fölajánlotta, életformának, előmozdítani, ajándékaiért, galambfiókát, ünnepélyesen, születésekor, tudatosuljon, jeruzsálembe, megszentelt élet, ünnep eredete, keleti liturgiában, nyugati egyházban, bemutatás ünnepe, mózesi törvényben, jeruzsálemi templomban, tisztulási áldozatot, találkozás ünnepe, csodálkozó pásztorok, szent törvények, maga örök, emberi természet, előírt szolgálatot, szent helyet, beteljesedés ünnepe, Gyertyaszentelő Boldogasszony Urunk, Szent II, János Pál, Gyertyaszentelő Boldogasszony, Szűzanya Jézus, Magyar Kurir, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Próbálj meg ...  A másik dolog,  Png virág  Png lepke  Fekete István - Akác  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Csak a fogyatkozás látható  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  Idő  Akarat  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Erdőn  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Még csak most kezdődik a nap  Lóhere  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Mai harmónia kártyám  Elköszönt  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogy lehet megtartani  Bertolt Brecht -től idézet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Reggel van  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Popper Péter szavai  Nevem  Nagyon különös  Png csokor  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Popper Péter szavai  Még csak most kezdődik a nap  Soha ne kedvezz...  Fekete István - Akác  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
megszentelt élet, ünnep eredete, keleti liturgiában, nyugati egyházban, bemutatás ünnepe, mózesi törvényben, jeruzsálemi templomban, tisztulási áldozatot, találkozás ünnepe, csodálkozó pásztorok, szent törvények, maga örök, emberi természet, előírt szolgálatot, szent helyet, beteljesedés ünnepe, babiloni fogság, próféták azzal, újjáépült templom, várva-várt Messiás, századok vártak, karácsonyi kisdedet, szent család, teljes közösséggel, ünnepi liturgia, templom most, fény ünnepe, gyertyás körmenet, ünnepi fények, gyertyák fénye, elsőszülött zsidó, negyvenedik napon, pogányok megvilágosítására, templomban való, napon arra, mózesi törvény, ilyenkor megáldott, bemutatott istenfiút, nemzetek világossága, szokásnak megfelelően, elsőszülött fiút, nemzeteket megvilágosító, világ világosságával, gyertyaszentelés szokása, gyertya mint, legrégibb szentelményeknek, napi zsolozsma, kompletórium canticuma, nemzetek megvilágosítására, ünnep célja, hívek körében, megszentelt életet, világ javára, gyertyaszentelés, szentelményeknek, gyertyaszentelő, alázatosságból, képviseletében, szimbólumaként, fölajánlásakor, bemutatásaként, világosságával, megünnepelték, boldogasszony, világosságnak, megmutatására, kitüntetésben, jeruzsálemben, nyilvánította, megvilágosító, szentlélekkel, feltámadására, történelemben, beteljesedés, vigasztalták, üdvösségedet, praesentatio, kompletórium, előírásainak, méltóságának, fölajánlotta, életformának, előmozdítani, ajándékaiért, galambfiókát, ünnepélyesen, születésekor, tudatosuljon, jeruzsálembe, világosságul, világnapjává, megtartották, templomodban, fölvételének, kiderüljenek, találkozott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3100
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 47884
  • e Év: 281631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.