Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bálint-nap
  2017-02-08 17:42:38, szerda
 
  Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés átvétele miatt mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.
-Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.
- A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt - a hagyomány szerint - február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ,,A Te Bálintod." Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium Romanum Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill († Róma, 869. február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének.

...... ........... ......


Magyarország[szerkesztés]
A fájlhoz képjegyzet tartozik
Kalotaszegi vetélő 1883-ból, amely szerelmi ajándéknak készült[6][7] Bálint-napra.
A fából készült vetélő vésetének szövege: ,,1883-Ba Február 14 Kén"
Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt, gyakran ábrázolták. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.
Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.
Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A ,,nyavalyatörésre" (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett Bálint keresztet, vagy más néven frászkeresztet.
A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.[9]
1997. február 14-étől Molnár Pál újságíró kezdeményezésére az általa megalapított Balassi Bálint-emlékkard elnevezésű irodalmi díjat ezen a napon adják át Budán. A díjalapító az amerikanizálódással szemben próbál azóta is európai jelleget adni a Bálint-napnak. 2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz kapcsolódóan: a legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen - Lisszabontól Székelyudvarhelyig - idézték fel Balassi költészetét. Többnyire a magyar nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba, melynek jelmondata: ,,az európai életérzés ünnepe". A fesztiválok programja kötetlen, egyetlen kötelező mozzanatuk, hogy a közönség előtt meg kell nevezni az adott Bálint-napon kitüntetett magyar költőt és külföldi műfordítóját, boros rendezvényeken pedig az ő egészségükre kell elsőként koccintani. A fesztivál témáját minden év szeptember elsején az európai Balassi-kultusz központjának honlapján[10] teszi közzé a díjalapító. 2013-ban például ,,Balassi, a borok barátja" volt a téma.
 
 
0 komment , kategória:  Valentin napra  
Címkék: kezdeményezésére, franciaországban, nyavalyatörésre, megajándékozzák, magyarországon, megajándékozta, rendezvényeken, nyelvterületen, frászkeresztet, magyarországi, történelmileg, búcsúüzenetet, szerelmeseket, védőszentjévé, epilepsziával, elhomályosult, tiszteletére, központjában, keresztények, egészségükre, központjának, üzenetküldés, leggyakoribb, házaspárokat, bizonyítható, városalapító, magyarország, elnevezéssel, kapcsolódóan, megalapított, epilepsziára, lisszabontól, műfordítóját, kapcsolódnak, választanak, úgynevezett, lelki betegek, epilepsziával élők, angolszász országokban, angol nyelvű, 1990-es évektől, idegen elnevezés, szerelmesek megajándékozzák, keresztények február, ókori Római, ünnepet Lupercus, ókori Rómát, pogány ünnep, monda szerint, keresztény szokás, szentről elterjedt, hite erejével, Szent Bálint, Római Birodalom, Calendarium Romanum Generale, Szent Metód, Töttös Szent Erzsébet-templomának, Szent Vendel, Molnár Pál, Balassi Bálint-emlékkard, Bálint-napi Balassi-fesztivál, Lisszabontól Székelyudvarhelyig,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Azért kaptad  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Csend  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  IGEN így  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Jan Twardowski - Siessünk  Azért kaptad  Dóró Sándor: Embernek maradni  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A hagyma antibakteriális hatás...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Jázmin  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Eduardo Sacheri gondolata  Kertem  Csend  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Andrássy Réka - A bolond Böske  Minden tavaszból őrizz..  Önmaga ellenére  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Tanmese  Anyák napjára  Esterházy Péterre emlékezünk  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Egy tavasz  Magamnak  ajándék, mellyel meglepem  Egy párkányon  Nevelőszülőkhöz adták,  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Pitypang szökőkút  A sorsod  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Gebhardt Nóra versei II. 
Bejegyzés Címkék
lelki betegek, epilepsziával élők, angolszász országokban, angol nyelvű, 1990-es évektől, idegen elnevezés, szerelmesek megajándékozzák, keresztények február, ókori Római, ünnepet Lupercus, ókori Rómát, pogány ünnep, monda szerint, keresztény szokás, szentről elterjedt, hite erejével, hagyomány szerint, legenda szerint, keresztény szokások, akkori császári, friss házaspárokat, egyházi liturgiában, ünnepnek Jézusnak, római-katolikus naptárnak, előírt egyházi, történelmileg bizonyítható, fájlhoz képjegyzet, fából készült, magyarországi németek, egyetlen Szent, pásztorok védőszentje, ország magyar, nyakukban úgynevezett, népi hagyomány, vándorló vadgalambok, madarakat etetni, általa megalapított, napon adják, legnagyobb részvétel, magyar nyelvterületen, európai életérzés, fesztiválok programja, közönség előtt, adott Bálint-napon, fesztivál témáját, európai Balassi-kultusz, borok barátja&#8221, kezdeményezésére, franciaországban, nyavalyatörésre, megajándékozzák, magyarországon, megajándékozta, rendezvényeken, nyelvterületen, frászkeresztet, magyarországi, történelmileg, búcsúüzenetet, szerelmeseket, védőszentjévé, epilepsziával, elhomályosult, tiszteletére, központjában, keresztények, egészségükre, központjának, üzenetküldés, leggyakoribb, házaspárokat, bizonyítható, városalapító, magyarország, elnevezéssel, kapcsolódóan, megalapított, epilepsziára, lisszabontól, műfordítóját, kapcsolódnak, választanak, úgynevezett, fesztiválba, vadgalambok, költészetét, szerelmüket, szerelmesek, magyarázata, calendarium, kalotaszegi, reformjakor, liturgiából, szerkesztés, megérkezése, fesztiválok, elterjedése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 18051
  • e Hónap: 30727
  • e Év: 264474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.