Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fényességből visszajőve...
  2013-03-06 10:22:01, szerda
 
   
  Már harmadik napja a szülőszobán voltam. Nem mertem jajgatni, amikor nagyon-nagyon fájt. Nem akartam a szülésznő és az orvos terhére lenni. Szerettem volna, ha minden lezajlik a természet rendje szerint. A ,,természet" nálam valami miatt nem tudott működni. A méhszájam görcsöt kapott (a félelemtől?) és ettől, meg a túl sok magzatvíztől kispanolt méhemtől nem tudtam kitágulni.
Azt hiszem, csak azért nem haltunk meg kis magzatommal a szülőágyon, mert a (KISZ-lakótelepi) szomszédasszonyomra is éppen 6-án jöttek rá a fájások. (Férje az V. kerületi KISZ Bizottság szervező titkára volt.)
Ez úgy volt, hogy egyszer csak ismerős, női hangokat hallok.
- Gitta!
Próbáltam hallható hangot kipréselni magamból.
- Ilus! Te vagy az? Nem ismerek rád. Mikor jöttél be?
- Hétfőn.
- Jézus-Mária! Azóta itt szenvedsz?
- Nem tudok kitágulni.



Valaki elhívta, hogy előkészítse a szülésre. Soha nem felejtem el a szépen kisminkelt arcát, az elegáns ruháját!
Valahol a közelemben, hamarosan lezajlott a szülés. A vászonlepedőtől semmit nem láttam.
- Kisfiú! - mondta egy férfihang.
Hamarosan csörgött a szülőszoba telefonja.
- Igen, megvan! Fiú! Háromkiló-nyolcvanöt deka! Gratulálok apuka!
- Lehelné! Gratulál a férje és azt üzeni, hogy hamarosan itt lesz!



,,Hát így is lehet?" Morfondíroztam magamban. Akkor már harmadik napja vajúdtam. Senki - még csak nem is érdeklődött utánam. ,,Férjem" meg sem látogatott, nem is üzent. Az is lehet, hogy üzent, csak nem adták át?!
Már éppen meg akartam kérdezni, amikor kitoltak a beugróból és az orvos megvizsgált.
- Négyujjnyi a méhszáj és olyan kemény, mint a gumiabroncs. Ez görcs. Adok egy görcsoldó injekciót, hátha segít!
Jött egy másik orvos, aki szintén megvizsgált és javasolta a burokrepesztést. A rengeteg magzatvíz elfolyása után, a kifáradt méhem újra kezdte összehúzódásait.
Még oxigént is kaptam palackból, maszkon keresztül... Hirtelen olyan jó lett minden. Egy nagy fényességben találtam magamat, melyben ott várt rám álmaim édesanyja.
- ,,Édesanyucika nem bírom tovább..." rebegtem, majd súlytalan könnyűnek éreztem meggyötört testemet. Olyan csodálatos békességes-boldogság szállt rám, és nem merülhettem el benne, mert álmaim anyja ellökött magától!
Pontosabban: ütéseket éreztem az arcomon és egy durva hang hatolt a tudatomig, mondván: - ,,El ne aludjon nekem itt!"
Ez arra késztetett engem, hogy a küzdelmet még nem adhatom fel. Láttam az orvos fölém hajoló arcát, amint a kis, tölcsérszerű hallgatóval a hasamon hallgatózott.
- Én nem hallok semmit.
A szülésznő, ahogy akkoriban mondták: a ,,madám" átvette a kis hallgatót és ő is azt mondta:
- Nincs szívhang.
- Mit csináljunk most? Megindult szülésnél már császározni sem lehet.



A fényességből visszajőve...

- Megnézem a műtőt, hátha gyorsan előkészíthetjük...
A ,,madám" elrohant, az orvos, pedig kétségbeesetten telefonált valahova.
Ekkor, belém-hasított a felismerés, hogy még nem született meg a gyermekem, akinek már nincs szívhangja... Megéreztem, hogy itt nekem kell tenni valamit, de nagyon gyorsan, mert akár meg is halhat az a kicsi élet ott benn!
- Jaj, de fáj! Kiabáltam, ahogy csak bírtam, hogy felhívjam
magamra a figyelmet.
- Bekakilok!
Óbégattam, mert hallottam a három nap alatt az egyik szülésnél, hogy a kismama ezt kiabálta és mindenki összeszaladva, pillanatok alatt világra segítette gyermekét.

A fényességből visszajőve, ismét erősnek és elszántnak éreztem magamat. Megérkezett a nővér egy szerkezettel, amivel biztosabban meg lehetett a szívhangot hallgatni.
Csak azt láttam, hogy csóválja a ,,madám" a fejét, és ismét eltűnik. De, egy szempillantás alatt előkerült egy műszerekkel teli, kis asztalkával. Zsákot húzott a lábamra, miközben valaki két lábtartót szerelt föl az ágyra. Erre feltették, majd felszíjazták mindkét lábamat. Borzasztó kényelmetlen volt ez a pozitúra. Úgy éreztem, hogy ez a neki-készület inkább hátráltatja a szülést, mint segíti.
Minden esetre, ellazítottam magamat, amint jógázás közben szoktam. Erős vágyat éreztem arra, hogy a kisbabámat végre meglássam, és magamhoz öleljem. Erősen gondoltam az életéért küzdő pici emberkére és összeszedtem minden erőmet.
,,Segítek drága kicsi gyerekem... Gyere, gyere, mert most anyuci nagyot fog nyomni!"
- Ne nyomjon! Nincs még lent a gyerek! Szikét a gátmetszéshez!
- Most nyomhat! Még, még, még!
Összeszorítottam a fogamat és nyomtam, ahogy csak bírtam. Csillagokat láttam, majd erőteljes gyereksírást hallottam...

Március 6-án - legcsodálatosabb születésnapi ajándékként, háromnapos vajúdás után megszületett első gyermekem. Négyujjnyi méhszájon keresztül préseltem ki az akkor már szívhangot sem adó, 2,8 kilógrammos magzatomat.
Minden hajszálerem megpattant hónaljig. Kicsi lányom szeme be volt dagadva. Csak a harmadik napon nyugodtam meg, amikor megláthattam kis kékes gombszemeit, hogy nincs a szemének semmi baja. Ekkor azonban besárgult.
Mégis, nekem ő volt az esztétikai csoda! Én még addig semmit és senkit nem láttam olyan szépnek! Amikor mellemre vettem és csöpp kis szájával tudta, hogy mit kell tennie, jöttem arra rá, hogy mi végre születtem a világra! Boldogságomban valósággal ,,úszva" lebegtem. A szülés gyötrelmei, mintha nem is lettek volna!
Sehogy nem értettem, hogy miért szörnyülködtek úgy az orvosok, meg a betegek a bevérzett szemem és bőröm miatt.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legcsodálatosabb, összeszorítottam, burokrepesztést, előkészíthetjük, kétségbeesetten, összehúzódásait, vászonlepedőtől, morfondíroztam, boldogságomban, szörnyülködtek, gátmetszéshez, szempillantás, összeszaladva, kényelmetlen, összeszedtem, felszíjazták, megszületett, fényességből, szerkezettel, gyereksírást, születésnapi, magzatvíztől, megláthattam, tölcsérszerű, fényességben, édesanyucika, ellazítottam, hallgatózott, műszerekkel, magzatommal, hátráltatja, gumiabroncs, megvizsgált, hajszálerem, kilógrammos, szülőszobán, szülőszobán voltam, orvos terhére, természet rendje, méhszájam görcsöt, szépen kisminkelt, elegáns ruháját, vászonlepedőtől semmit, szülőszoba telefonja, orvos megvizsgált, görcsoldó injekciót, másik orvos, rengeteg magzatvíz, kifáradt méhem, nagy fényességben, durva hang, orvos fölém, KISZ Bizottság, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vito Giaquinto gondolata  Szép estét kedves látogatóimn...  A hagyma antibakteriális hatás...  James Allen  Az ember emlékekből áll  Megígért békesség  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Csend  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul David Tripp Április 13  Sík Sándor - Ha jő a perc  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egyszerű  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Vannak emberek  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szabó T. Anna - Pitypang  Hogyan válunk hűségesekké?  József Attila - Kopogtatás nél...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Szeretem ujjad karcsuságait,  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  jó reggelt  Ott van  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét  Szívek  Szép estét  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Pitypang szökőkút  Walter Chrysler mondta  képre írva  Mindig lesz olyan  Tavaszi este  Magamnak  Robert Merle tollából  Egyszerű  Szívek  Vito Giaquinto gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Az ember  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  képre írva  Bársony székben  Martin Buber, A haszidim meséi  Vidámság  Szép estét  Robert Merle tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Szép estét  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  különleges  Önmaga ellenére  Alvó cicák  Andrássy Réka - A bolond Böske  IGEN így  Borzasztó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás 
Bejegyzés Címkék
szülőszobán voltam, orvos terhére, természet rendje, méhszájam görcsöt, szépen kisminkelt, elegáns ruháját, vászonlepedőtől semmit, szülőszoba telefonja, orvos megvizsgált, görcsoldó injekciót, másik orvos, rengeteg magzatvíz, kifáradt méhem, nagy fényességben, durva hang, orvos fölém, hasamon hallgatózott, fényességből visszajőve&#8230, egyik szülésnél, fényességből visszajőve, szívhangot hallgatni, szempillantás alatt, műszerekkel teli, neki-készület inkább, kisbabámat végre, életéért küzdő, harmadik napon, szemének semmi, esztétikai csoda, szülés gyötrelmei, bevérzett szemem, legcsodálatosabb, összeszorítottam, burokrepesztést, előkészíthetjük, kétségbeesetten, összehúzódásait, vászonlepedőtől, morfondíroztam, boldogságomban, szörnyülködtek, gátmetszéshez, szempillantás, összeszaladva, kényelmetlen, összeszedtem, felszíjazták, megszületett, fényességből, szerkezettel, gyereksírást, születésnapi, magzatvíztől, megláthattam, tölcsérszerű, fényességben, édesanyucika, ellazítottam, hallgatózott, műszerekkel, magzatommal, hátráltatja, gumiabroncs, megvizsgált, hajszálerem, kilógrammos, szülőszobán, megérkezett, merülhettem, biztosabban, érdeklődött, csillagokat, előkészítse, pontosabban, ajándékként, asztalkával, császározni, gombszemeit, hallgatóval, meggyötört, kisminkelt, háromnapos, közelemben, négyujjnyi, késztetett, csodálatos, pillanatok, szülőszoba, csináljunk, szívhangot, elszántnak, visszajőve, esztétikai, valósággal, látogatott, békességes, lakótelepi, megéreztem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 436
  • e Hónap: 1383
  • e Év: 37324
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.