Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Beagle standardje (fajtaleírása)
  2016-07-26 02:39:28, kedd
 
 
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Link


Fajtagazda ország:Nagy-Britannia
Osztályozás:CsoportVI. Kopók és rokon fajták
Szekció 1. Kopók
Típus: 1.3 Kis méretű kopók
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet:FCI
Érvényes standard:magyar
Kiadás éve:1986




Link Ez a szócikk a kutyafajtáról szól. Hasonló címmel lásd még: Beagle (egyértelműsítő lap).
A beagle (ejtsd: bígl) középtermetű kopóféle vadászkutya, az egyik legősibb vadászatra tenyésztett fajta.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1Története és használata
2A beagle megjelenése
3A beagle tartása
4Magyarországi beagle-tartók szervezetei
5Híres beagle-k
6Jegyzetek
7További információk

Története és használata

A beagle fajtát évszázadok óta tenyésztik Angliában. A beagle a kopók egyik legősibb fajtája, melynek jelenlegi megjelenését Angliában alakították ki. Elnevezése valószínűleg méretéből adódik, a kelta, óangol beag, beagle szóból ered, melyre a legkisebb kopófajtaként rá is szolgál. Már a 3. századi krónikák is említenek olyan kutyát, melyet apróvadas vadászatra használtak. A fajta neve a 15. században bukkan fel először írott szövegben, később többek között Thomas Bewick ír 1790-ben a legkisebb kopóról, mely fáradhatatlan a vadászatban és ugatása lágy, dallamos. Közvetlen őse nagy valószínűséggel a 17. században kitenyésztett harrier /nyulászó/ kopók között keresendő. Ezen kopók számtalan különböző fajtájának összeolvadásából létrejött néhány fajta egyike lehetett a beagle közvetlen őse. Hazájában jellemzően nyúlvadászatra használták, párban vagy kisebb falkában. Az idők folyamán azonban fokozatosan megváltozott a vadászat célja, átalakult a beagle falkás vadászat, a beagling. Míg korábban az élelemszerzés, napjainkra az elsődleges cél a sport lett, a zsákmány elejtése helyett a mozgás öröme. A fajta egységes tenyésztésének kezdete 1890-re, az Angol Beagle Club megalakulására datálható. A beagling Anglián kívül az Egyesült Államokban is igen elterjedt, ahol a kedvező körülmények miatt /hatalmas, szabad területek/ a mai napig sokan űzik. A vadászat eredeti céljának megváltozásával átalakult mag a beagling is. Ott ahol lehetőség van e neves sport űzésére /Magyarországon tilos a kopózás minden formája/, ott a beagle tulajdonosok egyesületbe tömörülve területet bérelnek, ahol nyulakat tenyésztenek. A versenyeken a beagleket párokba sorsolják, és úgy engedik a nyúl nyomába, viszont nem cél, hogy a nyulat el is kapják. A bírók a kutyák munkájának pontosságát, stílusát értékelik, figyelembe véve, hogy a nyomról bármikor visszahívhatónak kell lenniük, és a kettő közül a jobb jut tovább. Nagy tömegbe együtt tartva sem marakszik a falkatársaival, s ezért kísérleti állatként az orvostudomány is szívesen használja.


Kiváló szaglása miatt Amerikában a rendvédelmi szerveknél (határőrség, rendőrség) is alkalmazzák. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium Beagle Brigade néven külön egységet tart fenn belőlük.[1]

II. világháború előtti időszakban még nem volt beagle Magyarországon. A Magyar Ebtörzskönyv első beagle bejegyzése egy 1971-es születésű, import kan a MET (vegyes fajta) 3904 számú kutyája. Az első beagle kiskutyák - Maverick M. - 1979-ben születettek hazánkban C törzskönyvű szülőktől.

A beagle megjelenése

Link

A beagle népszerűségét részben sokszínűségének köszönheti, hiszen nincs két, akár csak látszólag is, egyforma belőle. Változatosságának forrása a fehér szín egyedenkénti igen eltérő aránya. A színskála egyik végén a szinte teljesen fehér, egy-két halvány cserszínű folttal ékesített példányok, a másik végén pedig azon egyedek találhatók, melyeknek csak a farkuk vége és mancsuk fehér. A beagle standardja csak a farokvég kötelező fehérségét írja elő, melynek oka, hogy éneklő ugatásán kívül csak az izgatottan remegő farokvég árulja el a nyomon lévő beagle helyét a magas fűben, aljnövényzetben.

Alapvetően bicolor és tricolor beaglet különböztetünk meg. A tricolor vagy háromszínű beaglet, fekete háttakaró, cserszínű fej és végtagok jellemzik, fehér foltokkal a fejen, a hastájon és a farokvégen. Fontos megjegyezni, hogy nincs semmiféle előírás a három szín elkülönülésére, arányára vagy árnyalatára. Ez nem véletlen, ugyanis a színek aránya életük során folyamatosan változik, a fekete-fehéren született kölykön csak később alakulnak ki a világosabb foltok. A fekete és fehér szín mellett megjelenő harmadik szín a világossárgától a cserszínig, a téglavörösig bármilyen árnyalatot felvehet. Érdekes ugyanakkor, hogy azokat a beagleket is tricolornak nevezzük, melyeken csak egész minimális, épp csak egy foltnyi, fekete szín található.

A bicolor vagy kétszínű beagleken a fehér mellett csak a cserszín van jelen. Sokan nevezik fehér-aranynak is e színtípust, hiszen a cser-, sárgaszín árnyalata emlékeztet a golden retriever színére. A bicolor egyedeknél is igaz, hogy a sárga szín árnyalatára, élénkségére és elhelyezkedésére semmilyen előírás sincs, kivétel, hogy a farokvégnek mindenképpen fehérnek kell lennie. Születésükkor a bicolor beaglek teljesen fehérek, a sárgásbarna foltok csak később alakulnak ki.

A beagle standard szerinti megengedett magassága 33 cm (13 inch) és 41 cm (16 inch) között van. Jellemző súlya, mely erősen függ a magasságától és a nemétől is 10-18kg között van. Várható élettartam: 12-14 év, de ismernek 18 éves beagle matuzsálemet is.

A beagle tartása

A beagle intelligens, jó idegzetű eb, melyet végtelen türelem és a gyerekek rigolyái iránti megértés jellemez. Legendásan szelíd fajta. Kiváló tulajdonságai az évszázados tudatos tenyésztő munka eredménye. Korábban a kennelekben nagyszámú kutya élt együtt, így kiemelt szempont volt az agresszivitástól teljesen mentes és a falkarangsor iránt érzéketlen egyedek tovább tenyésztése. Sokoldalú jó tulajdonságainak hála (jó orrú, kiváló tájékozódó képességű, nyugodt, kiegyensúlyozott és kitartó), a legkülönbözőbb tartási igényeket is kielégítheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy későn érő fajta, ezért ne bánjunk vele soha igazságtalanul, ne bántsuk fölöslegesen.

Gyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerősítést kap. Ez alatt azt kell érteni, hogy a túlzott fegyelmezés, a következetlenség a beagle-ből konokságot, makacsságot vált ki. Sok gazda, pláne az ,,újkutyás" gazdák panaszkodnak arra, hogy kutyájuk nevelhetetlen, a fejükre nőtt. A probléma minden esetben a gazdában, illetve környezetében keresendő. A következetlenség (a gazda leszidja, a gyerekei megszeretgetik), a kutya folyamatos büntetése (a legkisebb ,,vétségért" is verést kap) felébreszti a beagle konok énjét, melynek nagy hasznát veszi a vad követésénél, de kellemetlen lehet családi környezetben. Bár ezt a gazdák nem szívesen látják be, de ilyenkor nem a kutya a hibás. A nevelése során viszont a pozitív megerősítések segítségével szinte bármire megtanítható, egy dolgot kivéve: a beagle soha nem lesz házőrző. Jelzi az idegent, majd alaptermészetéből fakadó kedvességétől hajtva farkcsóválva szaglássza és ugrálja körbe.

Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességének köszönhetően akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Rövid, erős szőre könnyen tisztán tartható, fejének bájos külsőt kölcsönző füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Termetének köszönhetően akár a gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy a családi költségvetés belerokkanna. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, igazi kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben agyon nyomják, ugyanakkor igényli a mozgást a ,,vadászatot". Nagyon sok gazda elköveti azt a hibát, hogy engedve könyörgő tekintetének és feneketlen bendőjének, megeteti, ahányszor csak ,,hozza a tányérját", miközben a megfelelő mozgásról már nem tud gondoskodni. Ezek az egyébként igen elegáns kutyák az évek során fokozatosan elhíznak és sétáltatásukkor igen lehangoló látványt nyújtanak.Link

Magyarországi beagle-tartók szervezetei

MEOE Kopó Klub: A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének fajtaklubja, mely ily módon jellemzően a tenyésztői érdekeket képviseli.
Szegedi Beagle Club: A Szeged környéki beagle-tartókat fogja össze, szervez számukra közös és nyilvános programokat. Klubnapjuk minden hónap első szombatján van.
Mecseki Beagle Klub]: A Pécs környéki beagle-tartókat fogja össze, szervez számukra közös és nyilvános programokat. Klubnapjuk minden hónap második szombatján van.
Sárvári Beagle és Kutya Klub: A Sárvár környéki beagle és kutya tartókat fogja össze, szervez számukra közös és nyilvános programokat.
Pelso Beagle Club Keszthely: A Keszthely környéki beagle-tartókat fogja össze, szervez számukra közös és nyilvános programokat.
Tatai Beagle Club: A Tata környéki beagle-tartókat fogja össze, szervez számukra közös és nyilvános programokat, nyári tábort.
Balatoni Beagle Club: A Balaton környéki beagle-tartókat fogja össze, szervez számukra közös és nyilvános programokat, de sokan távolabbról, pl. Székesfehérvárról csatlakoztak a klubhoz. Volt már találkozójuk Keszthelyen és Balatonfüreden is.

Híres beagle-k

Lyndon B. Johnson amerikai elnöknek három beagle kutyája volt: Him, Her és Edgar.
A rajzfilm-figura Snoopy is beagle.
További híres rajzfilmhős beagle-ek: Odie (Garfield örök ellenfele), Underdog, és a Kacsamesék Beagle Boys figurái.[1]
A Star Trek: Enterprise filmben Jonathan Archer kapitányt alakító Scott Bakula beagleje a filmben is többször megjelenik.
I. Erzsébet angol királynő beagle-kkel vadászott
A Wallace és Gromit című angol gyurmafilmek Gromit nevű szereplője.



További információk

Beagle a Kutya-Tár-banLink
Beagle linkgyűjteményLink
Magyar Beagle portálLink
Magyarországi Beagle ClubLink
Fotók beagle-krőlLink
A beagle FCI standardjaLink-NEM TALÁLHATÓ
BeagleLink

Link
 
 
1 komment , kategória:  k Beagle ejtsd: bígl standard  
Címkék: visszahívhatónak, összeolvadásából, tulajdonságainak, elhelyezkedésére, agresszivitástól, következetlenség, kiegyensúlyozott, aljnövényzetben, enciklopédiából, világossárgától, tartalomjegyzék, valószínűséggel, megváltozásával, sokszínűségének, sétáltatásukkor, balatonfüreden, megszeretgetik, magyarországon, egyértelműsítő, linkgyűjtemény, falkatársaival, legkülönbözőbb, sétáltathatják, igazságtalanul, nyúlvadászatra, különböztetünk, tenyésztésének, megalakulására, elkülönülésére, kitenyésztett, megerősítések, magyarországi, betegségekkel, kopófajtaként, orvostudomány, születésükkor, szabad enciklopédiából, kutyafajtáról szól, egyik legősibb, beagle fajtát, kopók egyik, legkisebb kopófajtaként, fajta neve, legkisebb kopóról, beagle közvetlen, idők folyamán, vadászat célja, beagle falkás, sport lett, zsákmány elejtése, mozgás öröme, fajta egységes, Thomas Bewick, Angol Beagle Club, Egyesült Államokban, Beagle Brigade, Magyar Ebtörzskönyv, Maverick, MEOE Kopó Klub, Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének, Szegedi Beagle Club, Mecseki Beagle Klub, Sárvári Beagle, Kutya Klub, Pelso Beagle Club Keszthely, Tatai Beagle Club, Balatoni Beagle Club, Lyndon, Kacsamesék Beagle Boys, Star Trek, Jonathan Archer, Scott Bakula, Magyar Beagle, Magyarországi Beagle Club,
Tücsök-Ildykó (#1)   2016-07-26 09:10:44



Drága Anikám! Tudom nem ünnepled...de mindig gondolok Rád sok szeretettel!!! Ölellek szívemből,ildykó
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten hűségének mértéke  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  40 felett  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jó éjszakát  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Eduardo Sacheri gondolata  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szép estét  József Attila - Kopogtatás nél...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Zilahy Lajos mondta  jó reggelt  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Anyák napjára  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Spenót fasírttal  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jázmin  39 ígéret  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Sorsunk miatt...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szép álmokat!  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Isten hűségének mértéke  Szép estét kedves látogatóimn...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  James Allen  Spenót fasírttal  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Napsütéses vidám hétvégét kivá... 
Bejegyzés Címkék
szabad enciklopédiából, kutyafajtáról szól, egyik legősibb, beagle fajtát, kopók egyik, legkisebb kopófajtaként, fajta neve, legkisebb kopóról, beagle közvetlen, idők folyamán, vadászat célja, beagle falkás, sport lett, zsákmány elejtése, mozgás öröme, fajta egységes, beagling Anglián, kedvező körülmények, vadászat eredeti, kopózás minden, beagle tulajdonosok, beagleket párokba, nyúl nyomába, kutyák munkájának, nyomról bármikor, kettő közül, rendvédelmi szerveknél, amerikai mezőgazdasági, 1971-es születésű, első beagle, beagle megjelenése, beagle népszerűségét, fehér szín, színskála egyik, szinte teljesen, másik végén, farkuk vége, beagle standardja, farokvég kötelező, izgatottan remegő, nyomon lévő, magas fűben, tricolor vagy, három szín, színek aránya, fekete-fehéren született, világosabb foltok, téglavörösig bármilyen, bicolor vagy, fehér mellett, golden retriever, bicolor egyedeknél, sárga szín, farokvégnek mindenképpen, bicolor beaglek, sárgásbarna foltok, beagle standard, beagle tartása, beagle intelligens, gyerekek rigolyái, évszázados tudatos, kennelekben nagyszámú, agresszivitástól teljesen, falkarangsor iránt, legkülönbözőbb tartási, túlzott fegyelmezés, beagle-ből konokságot, fejükre nőtt, probléma minden, gazda leszidja, gyerekei megszeretgetik, kutya folyamatos, legkisebb &#8222, beagle konok, nevelése során, pozitív megerősítések, dolgot kivéve, beagle soha, betegségekkel szembeni, családi költségvetés, dolgot azonban, gyerekek túlzott, megfelelő mozgásról, egyébként igen, évek során, tenyésztői érdekeket, rajzfilm-figura Snoopy, visszahívhatónak, összeolvadásából, tulajdonságainak, elhelyezkedésére, agresszivitástól, következetlenség, kiegyensúlyozott, aljnövényzetben, enciklopédiából, világossárgától, tartalomjegyzék, valószínűséggel, megváltozásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 432
  • e Hét: 1846
  • e Hónap: 3459
  • e Év: 41949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.