Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagy japán kutya standard
  2016-08-01 00:30:16, hétfő
 
  Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Nagy japán kutya FCI 344
Amerikai Egyesült Államok


Nagy japán kutya FCI 344

Az Akitát a kutyafajtákban járatosak bizonyosan jól ismerik, így szinte egy ismeretlen ismerőst látnak, amikor a nagy japán kutya standardjét olvassák. A nagy japán kutya az Egyesült Államokban alakult ki japán akitákból. Az 1930-as években jutott el az első akita Amerikába, Hellen Keller írónő tulajdonában.


A második világháború után amerikai katonákkal is érkezett néhány egyed, a háború miatt erősen lecsökkent japán állományból. Ezekből a kutyákból az elkövetkező években jelentős állomány alakult ki az Egyesült Államokban. 1956-ban alakult az Akita Kennel Club, mely 1960-ban változtatott nevet, és lett Akita Club of America. Az AKC 1973-ban ismerte el hivatalos fajtaként az akitát. A Kongo-Go vonalak mellett néhány Icsinoszeki-vonalat is sikeresen bevontak a tenyésztésbe, mielőtt még a Kennel Club bezárta törzskönyvét a japán importok előtt. Ennek következtében az amerikai állomány teljesen más irányban fejlődött, mint a japán. Amikor az AKC 1992-ben ismét megnyitotta törzskönyvét a Japánból érkező kutyák előtt, olyan nagy volt a különbség a japán és az amerikai akita között, hogy alig lehetett valami hasonlóságot felfedezni a két ország kutyái között. A 90-es években az FCI változtatást eszközölt az akita fajtaleírásában, miszerint egyértelműen a japán változatot kell előnyben részesíteni. Az 1998-as változtatás tenyésztésből kizáró okként jelölte meg az amerikai akita tipikus jellegzetességeit (pl. fekete maszk vagy pinto-mintázat). Az 1999-es akita-világ kongresszuson, Mexikóban született a hivatalos határozat, miszerint az FCI önálló fajtaként ismeri el az akita amerikai változatát, nagy japán kutya néven.
A meglévő állomány felosztása céljából úgynevezett konfirmációkat tartottak minden FCI-tagországban, három fajtaspecialista bíró jelenlétében. Az akitának minősített kutyák továbbra is az ötödik fajtacsoportban maradtak, míg a nagy japán kutyának megfelelő küllemű egyedek az FCI második fajtacsoportjába kerültek.

Link


Nagy japán kutya standard (FCI 344)

Általános megjelenés: Nagy, erőteljes, harmonikus felépítésű kutya, jó tömeggel és erős csontozattal. A széles fej tompa háromszög formájú, mély
fanggal és a fajtára jellemző felálló fülekkel, melyek szinte a nyak felső vonalát meghosszabbítva, előre dőlve hordottak.

Link

Fontos méretarányok: A marmagasság és a test hosszának aránya 9:10 kanoknál, és 9:11 szukáknál. A mellkas mélysége a marmagasság fele. Az orrtükör és a stop közötti távolság, és a stop és a nyakszirtcsont közötti távolság aránya 2:3.

Magatartás és karakter (wesen): Barátságos, figyelmes, fogékony, engedelmes és nyugodt.

Fej: Masszív, a test egészével arányos, nyugalmi állapotban ránctalan. Felülről nézve tompa háromszög formájú.

Koponya: Lapos és széles a fülek között. Enyhe barázda fut felfelé a homlokon keresztül.

Stop: Jól kifejezett, de nem éles.

Link

Orrtükör: Széles és fekete. Csekély és elmosódó pigmenthiány csak fehér kutyáknál megengedett, de mindig a fekete az előnyben részesítendő.
Fang: Széles, mély és telt.

Ajkak: Feketék, nem lelógók, a nyelv rózsaszínű.

Állkapocs/fogak: Az állkapocs nem kerekded, de tompa és erőteljes, a fogak erősek és rendezettek. Teljes harapás, lehetőleg ollós záródással, de a tétreharapás is megengedett.

Szemek: Sötétbarnák, viszonylag kicsik, nem kidülledők és szinte háromszögletűek. A szemhéjak széle fekete és szorosan a szemgolyóhoz simul.

Fülek: Mereven felállóak, és a fejhez képest kicsik. Ha a hosszúság ellenőrzése végett a fület előrehajtjuk, vége a felső szemhéj szélét érinti. Háromszögletűek, enyhén lekerekített végekkel, tövüknél szélesek, nem túl mélyen tűzöttek. Oldalról nézve, a nyakvonal meghosszabbításaként enyhén a szemek fölé hajolva hordottak.

Nyak: Vastag és izmos, minimális lebernyeggel. Arányosan rövid, a vállak felé fokozatosan szélesedő. A határozott, ívelt tarkó harmonikusan megy át a koponyába.

Test: Hosszabb, mint amilyen magas. A bőr nem túl vékony, sem túl feszes, sem túl laza.

Hát: Vízszintes.

Ágyék: erősen izmolt.

Mellkas: Széles és mély. A bordák jól íveltek, a szegycsont környéke jól fejlett.
Alsó vonal és has: Mérsékelten felhúzott.

Farok: Erőteljes, dús szőr borítja, magasan tűzött, a hát fölé vagy a lágyékra hajlítva hordott, háromnegyedében, teljesen vagy duplán csavart, vége mindig a hátig vagy annál mélyebbre ér. Ha háromnegyede gyűrűs, a farok vége határozottan a lágyék fölé esik. Tövénél vastag és erőteljes. Ha lelóg vagy kinyújtott, az utolsó farkcsigolya a csánkízületig ér. A szőrzet durva, egyenes és sűrű, de nem zászlós.

Mellső rész: A mellső végtagok nehéz csontozatúak, elölről nézve egyenesek.

Váll: Hatalmas és erőteljes, mérsékelten erősen hátra nyúló.

Mellső lábközép: Kb. 15 fokos szöget zár be a függőlegessel.

Hátulsó rész: erősen izmolt, széles, ugyanolyan erős csontozatú, mint a mellső rész. A farkaskörmöt a hátulsó végtagokról általában eltávolítják.

Comb: Erőteljes, jól szögelt.

Térd: Mérsékelten szögelt, hátulról nézve párhuzamosak.

Csánkízület: Igen mélyen elhelyezkedő, sem kifelé, sem befelé nem fordul.

Mancsok: Egyenesen előre néző macskamancsok, jól íveltek, vastag talppárnákkal.

Járásmód: Erőteljes, térölelő, a mellső végtagok mérsékelten hosszú lépéshosszával és a hátulsó végtagok tolóerejével. A hátulsó végtagok a mellső végtagok vonalán mozognak, miközben a hát erős, szilárd és vízszintes marad.

Szőrzet: Félhosszú szőrzet. Az aljszőrzet vastag, Puha, sűrű és rövidebb, mint a fedőszőrzet. A fedőszőr egyenes, durva és kissé eláll a testtől. A fejen, a végtagok alatt és a füleken a szőrzet rövid. A maron és a faron kb. 5 cm hosszú, miáltal kissé hosszabb, mint a test többi részén, a farok kivételével, ahol a leghosszabb és a legdúsabb.

Szín: Minden szín megengedett, mint a vörös, fakó, fehér, stb.; csíkos és foltos is lehet. A színek ragyogóak és tiszták, a jegyek harmonikusan elosztottak, maszkkal vagy a nélkül. A foltos kutyák fehér alapon nagy, rendezetten eloszló foltokkal rendelkeznek, melyek a fejet és a test több mint egyharmadát borítják. Az aljszőrzet más színű lehet, mint a fedőszőr.

Marmagasság: A kanok 66-71, a szukák 61-66 cm magasak.

Már kiskorban is elegánsan tartják magukat.


Link


Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.

feminin kanok, maszkulin szukák
keskeny vagy hegyes fej
foghiány (kivéve 2 hiányzó P1 és/vagy M3
kék vagy fekete foltos nyelv
világos szemek
rövid farok
kifelé vagy befelé forduló könyök
gallér- vagy zászlóképződésre utaló bármely jel
félénkség vagy rosszindulatúság
Súlyos hibák:
hiányzó tömeg
könnyű csontozat
Tenyésztésből kizáró hibák:teljesen pigmenthiányos orrtükör, pillangó-orr (pigmenthiányos foltok az orron)
félig felálló, lelógó, redős fülek
előre- vagy hátraharapás
kardfarok, nem gyűrűs farok
kanok 63,5 cm alatti, szukák 58,5 cm alatti magassága
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.


nyitókép: archiv
kutya.hu 2010. október 05.
Link
 
 
0 komment , kategória:  k Nagy japán kutya standard  
Címkék: fajtaspecialista, rosszindulatúság, fajtacsoportjába, zászlóképződésre, háromszögletűek, meghosszabbítva, fajtacsoportban, háromnegyedében, fajtaleírásában, konfirmációkat, kutyafajtákban, lépéshosszával, pigmenthiányos, nyakszirtcsont, szempontoktól, csánkízületig, függőlegessel, következtében, macskamancsok, kongresszuson, tenyésztésből, talppárnákkal, herezacskóban, tulajdonában, határozottan, szemgolyóhoz, háromnegyede, lekerekített, farkcsigolya, tétreharapás, változtatott, előrehajtjuk, eltávolítják, harmonikusan, elhelyezkedő, párhuzamosak, kutyafajtákban járatosak, ismeretlen ismerőst, nagy japán, 1930-as években, első akita, második világháború, háború miatt, elkövetkező években, japán importok, amerikai állomány, amerikai akita, 90-es években, akita fajtaleírásában, japán változatot, 1998-as változtatás, 1999-es akita-világ, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Államokban, Hellen Keller, Akita Kennel Club, Akita Club, Kennel Club,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Sonka vásár  Az erdőterápia egészségre gyak...  Soli Deo gloria  Karinthy Frigyes: Almafa  Nem hazudnak  Heltai Jenő: Március  Márciuzs 24.  Levél lány  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  képre írva  Nem hazudnak  Alvó kutyák  Rács mögé  Idővel az ember megérti, hogy ...  Inkább ad  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam Krisztinától  Sonka vásár  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Apu  Jó éjszakát  Mire jók ?  képre írva  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Mire jók ?  Most - segíts meg Mária ,  Alvó kutya  képre írva  képre írva  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Esti kép  Óraállítás  Táplálékok a máj egészségének ...  Ha nyitott vagy  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Táplálékok a máj egészségének ...  Alvó baby  Kövesd a vezetőt  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Devecsery László - Húsvét  Nárcisz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Öröknek hinni . . .  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Várnai Zseni - Éveim  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Apu  Odaadja  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  képre írva  Jó éjszakát  Alvó kisfiú  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március 
Bejegyzés Címkék
kutyafajtákban járatosak, ismeretlen ismerőst, nagy japán, 1930-as években, első akita, második világháború, háború miatt, elkövetkező években, japán importok, amerikai állomány, amerikai akita, 90-es években, akita fajtaleírásában, japán változatot, 1998-as változtatás, 1999-es akita-világ, hivatalos határozat, akita amerikai, meglévő állomány, akitának minősített, ötödik fajtacsoportban, fajtára jellemző, nyak felső, test hosszának, mellkas mélysége, marmagasság fele, stop közötti, nyakszirtcsont közötti, test egészével, fülek között, homlokon keresztül, előnyben részesítendő, nyelv rózsaszínű, fogak erősek, szemhéjak széle, szemgolyóhoz simul, fejhez képest, hosszúság ellenőrzése, fület előrehajtjuk, felső szemhéj, szemek fölé, vállak felé, szegycsont környéke, lágyékra hajlítva, hátig vagy, farok vége, lágyék fölé, utolsó farkcsigolya, szőrzet durva, mellső végtagok, mellső rész, hátulsó végtagokról, hátulsó végtagok, aljszőrzet vastag, fedőszőr egyenes, végtagok alatt, szőrzet rövid, test többi, farok kivételével, színek ragyogóak, jegyek harmonikusan, foltos kutyák, test több, kanok 66-71, szukák 61-66, felsorolt szempontoktól, eltérés mértékével, herezacskóban helyezkednek, fajtaspecialista, rosszindulatúság, fajtacsoportjába, zászlóképződésre, háromszögletűek, meghosszabbítva, fajtacsoportban, háromnegyedében, fajtaleírásában, konfirmációkat, kutyafajtákban, lépéshosszával, pigmenthiányos, nyakszirtcsont, szempontoktól, csánkízületig, függőlegessel, következtében, macskamancsok, kongresszuson, tenyésztésből, talppárnákkal, herezacskóban, tulajdonában, határozottan, szemgolyóhoz, háromnegyede, lekerekített, farkcsigolya, tétreharapás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 792
  • e Hónap: 3761
  • e Év: 37927
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.