Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sinead O'Connor életrajza
  2016-08-14 20:21:56, vasárnap
 
  Sinead O'Connor



Link


Születési név: Marie Bernadette O'Connor
Születési idő:1966. december 08.
Születési hely:Dublin, Írország
Foglalkozás:énekesnő, dalszövegíró
Családi állapot:férjezett, 4 gyermek
Partner: Barry Herridge
Magasság:165 cm
Eredeti hajszín:barna
Szemszín:kék
Csillagjegy:Nyilas



Életrajza

Sinéad Marie Bernadette O'Connor 1966. december 8-án született Glenageary városában, Dublin megyében. Nevét Sinéad de Valera, az ír elnök, Éamon de Valera felesége, és lourdesi Szent Bernadette után kapta. Két öccse és két bátyja van - Joseph, Eimear, John, and Eoin. Joseph O'Connor regényíró.
Édesapja, Sean O'Connor, építészmérnök és a Divorce Action Group elnöke, édesanyja Marie O'Connor. A házaspár sokat veszekedett és elváltak, amikor Sinéad még csak nyolc éves volt. A három idősebb gyermek az anyával maradt és Sinead állítása szerint gyakran verték otthon - emiatt áll ki mindig a bántalmazott gyerekek mellett. A "Fire on Babylon" című dala a gyermekkori bántalmazások hatásáról szól.
Sean O'Connor azért harcolt, hogy magához vehesse a gyerekeit - egy olyan országban, amely tiltja a válást és megtagadja az apa láthatási jogát - így lett a Divorce Action Group elnöke és szóvivője.
1979-ben Sinead az apjához és annak új feleségéhez költözött. 15 évesen bolti lopásért tartóztatták le és az apácák által vezetett Magdalene Asylum-ba került. Itt kezdett el zenével foglalkozni, dalokat írni és elhatározta, hogy minden módon kitűnik majd a többiek közül. Az egyik önkéntes, Paul Byrne, a Tua Nua nevű zenekar dobosának lánytestvére meghallotta Sinead-ot énekelni ("Evergreen" - Barbra Streisand-tól), és a fiatal lány egy közös dalt, a "Take My Hand"-et vette fel a bandával, de még túl fiatal volt ahhoz, hogy csatlakozhasson hozzájuk.
1983-ben az apja a Newtown School-ba (bentlakásos iskola) küldte tanulni, Waterfordba, ahol az ír nyelv tanára, Joseph Falvey segítségével és támogatásával egy négy dalból álló demót vett fel (két feldolfozást és két saját dalt, amik később az első albumán is megjelentek.)
Hirdetés útján 1984 közepén találkozott Colm Farrelly-vel, akivel új tagokat toborzott és megalakították a Ton Ton Macoute nevű bandát. Sinead otthagyta az iskolát és a banda Dublinban adott pozitív visszhangú fellépéseket.
1985. február 10-én Sinead anyja autóbalesetben meghalt és a lány teljesen letört. Otthagyta a bandát és Londonba költözött. Leborotválta a haját, hogy így tiltakozzon a hagyományos nőideál ellen.
Hamarosan szerződést kapott, egy tapasztalt menedzser, Fachtna O'Ceallaigh vette a szárnyai alá. Közös dalt írt a U2 gitárosával, The Edge-dzsel - a "Heroine" a Captive című film zenéje lett.
Első albuma nagy viták közepette készült el, (közben állapotos lett a dobosától, John Reynolds-tól) és ő maga lett a producer. A The Lion and the Cobra 1987-ben jelent meg, nagy szenzációt keltve. Aranylemez lett belőle és Grammy-jelölést kapott, mint a Legjobb Női Rockénekes Előadás. A "Mandinka" című kislemez nagy sláger lett az USA-ban. Zenei hatásként Sinead olyan neveket említett, mint Bob Dylan, David Bowie, Bob Marley, Siouxsie and the Banshees és The Pretenders.
Második albuma, az 1990-ben megjelent I Do Not Want What I Haven't Got szintén nagy sikert aratott és az NME szerint ez volt az év második legjobb albuma. A lemezen található Prince-feldolgozás, a "Nothing Compares 2 U" hihetetlen világsikert hozott neki, több országban volt hetekig listavezető és a mai napig ez a legnagyobb és legismertebb slágere. Több Grammy-jelölést kapott érte, és meg is nyert egyet (Best Alternative Music Performance), de bojkottálta a műsort.
Sinead dicséretet kapott a hangjáért és a dalszövegeiért. Már ekkor felfigyeltek egyedi megjelenésére is: leborotvált fej, mérges arc, szokatlan, formátlan ruhák.
Saját albumai mellett Sinead más zenészek és bandák mellett is vokálozott, és feltűnt a filmvásznon is (lásd: Filmográfia).
1990-ben csatlakozott számtalan vendégművészhez, hogy Berlinben a The Wall (Pink Floyd) előadásán énekelhessen, majd egy jótékonysági albumon vett részt (Red Hot + Blue), hogy elénekelje a "You Do Something to Me" című Cole Porter-dalt és így pénzt gyűjthessen az AIDS kutatásokra. (1998-ban ismét hasonló célhoz adta a hangját.) Hatalmas botrányt keltett, amikor bejelentette, hogy nem lép fel az USA-ban, ha a koncertje előtt leadják az amerikai himnuszt. Frank Sinatra meg is fenyegette, hogy "szétrúgja a seggét."
1992-ben visszatért Dublinba és a kisfiának, a hatéves Jake-nek szentelte magát, közben pedig énekleckéket vett. 1993-ban ő énekelt az In the Name of the Father című film betétdalában, a "You Made Me the Thief of Your Heart"-ban.
1994-ben megjelent Universal Mother című albuma, amely nem sok sikert hozott neki, majd le kellett mondania a turnéját, mert ismét gyermeket várt. Részt vett az A Celebration: The Music of Pete Townshend and The Who nevű kétnapos, Roger Daltrey 50. születésnapját ünneplő koncerten, amely 1994-ben CD-n és videón, majd 1998-ban DVD-n is megjelent.
1997-ben akusztikus albumot adott ki, The Gospel Oak EP címmel. Ez sem lett sikeres. Ezután a híres ír rendező, Neil Jordan filmjében, a The Butcher Boy-ban játszott - Szűz Máriát alakította.
2000-ben megjelent Faith and Courage című albuma, olyan vendégekkel, mint Wyclef Jean és Dave Stewart (Eurythmics).
2002-ban megjelent a Sean-Nós Nua című albuma, amely hagyományos ír népdalokat tartalmazott, több ír nyelven hallható. A Peggy Gordon című, kanadai népdal feldolgozása a leszbikus szerelemről szól és Sinead egy leszbikus barátnőjének énekelte fel, aki elveszítette a szerelmét.
2003-ban a Dolly Parton emlékalbumon énekelte el a Just Because I'm a Woman című dalt (Parton "Dagger Through the Heart" című dalának feldolgozása). Emellett énekelt a Massive Attack 100th Window című albumának három dalában is, majd kiadta a dupla albumát, a She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty-t, amelyen korábban kiadatlan dalokat és koncertfelvételeket tett közzé. Ezután bejelentette, hogy egy időre visszavonul a zenéléstől - "köszönhetően" egy ritka betegségnek, ami miatt folyton fáradt volt. Kis időt Jamaicán töltött.
2005 végén egy reggae-albumot adott ki, Throw Down Your Arms címmel, ami pozitív kritikákat kapott.
2006. november 8-án hét dalt játszott el a készülő, Theology című albumáról a dublini The Sugar Clubban. 30 rajongó és zenekritikusok vehettek részt a koncerten, ami 2008-ban CD/DVD-n megjelent.
A Theology 2007 júniusában jelent meg eredeti és feldolgozott rasztafári spirituális dalokkal. Sinead Európában és az USA-ban számos koncertet adott, közben felénekelt két dalt Ian Brown The World Is Yours című albumára.
2010. januárjában Sinead Mary J. Blige-dzsal adott elő duettet - a bevételt jótékony célra folyt be. Ezután felénekelte a "Lay Your Head Down" című dalt, amely az Albert Nobbs című filmben hangzott el és Golden Globe-jelölést hozott az énekesnőnek.
2012. február 20-án megjelent új albuma, a How About I Be Me (And You Be You)? - ám a tervezett turnét le kellett mondania rossz egészségi állapota miatt. (Idegösszeomlást kapott.) Következő évben azonban visszatért a The Crazy Baldhead Tour elnevezésű turnéval.

2014. augusztus 11-én megjelent az I'm Not Bossy, I'm the Boss című stúdióalbuma (eredetileg a The Vishnu Room címet viselte volna), amelyet a legtöbb kritkus dicsérő szavakkal illetett. Decemberben csatlakozott a Sinn Féin ír párthoz.
2015. januárjában Dubaiban adott koncertet, novemberben azonban azzal került az újságok címlapjára, hogy idegileg teljesen összeomlott, miután a családja és a gyermekei megszakították vele a kapcsolatot.
Jelenleg (2016) nem hallani felőle.

Botrányok
1992. október 3-án Sinead fellépett a Saturday Night Live műsorában. Elénekelte Bob Marley "War" című dalát, majd a kamerák előtt darabokra tépte a pápa, II. János Pál fényképét, miközben azt mondta: "Harcoljatok az igazi ellenség ellen". Az eset hatalmas felzúdulást keltett, nézők és hírességek támadták az énekesnőt, aki nyíltan kijelentette, hogy semmit nem bánt meg.
Az 1990-es évek végén a vegán és háborúellenességet hirdető Sinead-ot pappá szentelték Mother Bernadette Mary néven - Michael Cox püspök által, aki egy független katolikus csoport feje (Irish Orthodox Catholic and Apostolic Church). (A hivatalos katolikus egyház nem ismeri el a női papokat vagy vezetőket.)
2007, október 4-én elmondta a The Oprah Winfrey Show-ban, hogy négy évvel korábban bipoláris rendellenességet diagnosztizáltak nála, és hogy a 33. születésnapján (1999) megpróbált öngyilkos lenni.
2010. március 26-én az Anderson Cooper 360° című műsorban és a katolikus egyházban zajló szexuális molesztálási botrányokról beszélt. Erről a témáról többször is nyíltan kifejtette a véleményét és a Vatikánt is támadta.

Család
Sinead négyszer ment férjhez - állítása szerint negyedrészt leszbikus, háromnegyed részt heteroszexuális.
Első férje a zenei producer, John Reynolds volt, akivel több albumán is együtt dolgozott. 1987-ben házasodtak össze, de 1991-ben elváltak. Közös gyermekük is született: Jake Reynolds (1987. június 16.).
1996-ban megszületett második gyermeke, Brigidine Róisíne Waters (1996. március 6.) - az apa egy ex-barát, John Waters.
Második házasságát az újságíró Nicholas Sommerladdel kötötte 2001. július 7-én, és 2004. február 10-én elváltak.
2004-ben megszületett harmadik gyermeke, Shane Lunny (2004. március 10.) - az apa ismét egy ex-barát, Donal Lunny.
2006 és 2007 februárja között kapcsolatban élt Frank Bonadio-val, akitől negyedik gyermeke született, Yeshua Francis Neil Bonadino (2006. december 19.).
2010. július 22-én feleségül ment régi barátjához, Steve Cooney-hoz - nem sokkal később azonban, 2011. áprilisában elváltak.
Negyedik házasságát az ír terapeutával, Barry Herridge-dzsel kötötte, akit az interneten ismert meg. 2011. december 9-én esküdtek meg Las Vegasban, de 17 nappal később bejelentette, hogy véget ért a kapcsolat. Állítása szerint csak hét napig éltek együtt. 2012. január 3-án bejelentette, hogy ismét együtt vannak

Filmográfia

1990 - Hush-a-Bye Baby
1997 - The Butcher Boy (Virgin Mary)

Diszkográfia

1987: The Lion and the Cobra
1990: I Do Not Want What I Haven't Got
1992: Am I Not Your Girl?
1994: Universal Mother
2000: Faith and Courage
2002: Sean-Nós Nua
2005: Throw Down Your Arms
2007: Theology
2012: How About I Be Me (And You Be You)?
2014: I'm Not Bossy, I'm the Boss


Az adatlapot szerkesztette:Jolie_77

Utolsó frissítés: 2016.03.30. 21:09 Jolie_77 által
Forrás: starity.hu


 
 
0 komment , kategória:  {Sinead O'Connor életrajz  
Címkék: rendellenességet, diagnosztizáltak, heteroszexuális, idegösszeomlást, csatlakozhasson, vendégművészhez, zenekritikusok, megalakították, születésnapját, megszakították, születésnapján, autóbalesetben, dalszövegeiért, bántalmazások, megjelenésére, szerkesztette, építészmérnök, támogatásával, bejelentette, kijelentette, tartóztatták, csatlakozott, lánytestvére, botrányokról, sommerladdel, megszületett, kapcsolatban, bántalmazott, molesztálási, énekelhessen, jótékonysági, segítségével, legismertebb, köszönhetően, feldolgozása, emlékalbumon, házaspár sokat, három idősebb, anyával maradt, bántalmazott gyerekek, gyermekkori bántalmazások, olyan országban, apácák által, többiek közül, egyik önkéntes, fiatal lány, közös dalt, négy dalból, első albumán, banda Dublinban, lány teljesen, hagyományos nőideál, Sinead, Marie Bernadette, Barry Herridge, Sinéad Marie Bernadette, Nevét Sinéad, Szent Bernadette, Joseph, Sean, Divorce Action Group, Marie, Magdalene Asylum-ba, Paul Byrne, Barbra Streisand-tól, Take My Hand, Newtown School-ba, Joseph Falvey, Colm Farrelly-vel, Fachtna, John Reynolds-tól, Legjobb Női Rockénekes Előadás, David Bowie, Want What Haven, Nothing Compares, Több Grammy-jelölést, Best Alternative Music Performance, Pink Floyd, Cole Porter-dalt, Frank Sinatra, Made Me, Your Heart, Universal Mother, Pete Townshend, Roger Daltrey, Gospel Oak EP, Neil Jordan, Butcher Boy-ban, Szűz Máriát, Wyclef Jean, Dave Stewart, Sean-Nós Nua, Peggy Gordon, Dolly Parton, Just Because, Dagger Through, Massive Attack, Secret Place, Most High Shall Abide Under, Throw Down Your Arms, Sugar Clubban, Sinead Európában, Brown The World Is Yours, Sinead Mary, Your Head Down, Albert Nobbs, Golden Globe-jelölést, About Be Me, Crazy Baldhead Tour, Vishnu Room, Sinn Féin, Saturday Night Live, Elénekelte Bob Marley, János Pál, Mother Bernadette Mary, Michael Cox, Irish Orthodox Catholic, Apostolic Church, Oprah Winfrey Show-ban, Anderson Cooper, John Reynolds, Jake Reynolds, Brigidine Róisíne Waters, John Waters, Nicholas Sommerladdel, Shane Lunny, Donal Lunny, Frank Bonadio-val, Yeshua Francis Neil Bonadino, Steve Cooney-hoz, Barry Herridge-dzsel, Hush-a-Bye Baby, Butcher Boy, Virgin Mary, Your Girl,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előnyök, amelyeket a meditáció...  Martin Buber, A haszidim meséi  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Nagy és kis csodák  Sorsunk miatt...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Márai Sándor tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  James Allen  Egy gondolat  Alvó kislány  Baranyi Ferenc - N i n c s  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szabó T. Anna - Pitypang  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Azért kaptad  Az ember  Töröld le  A hagyma antibakteriális hatás...  Anyák napjára  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 12  képre írva  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Walter Chrysler mondta  Töröld le  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Pitypang szökőkút  különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nevelőszülőkhöz adták,  Szabó T. Anna - Pitypang  Alvó kislány  A sorsod  Bornyi Veronika haiku verse  Vannak emberek  Hamvas Béla  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút 
Bejegyzés Címkék
házaspár sokat, három idősebb, anyával maradt, bántalmazott gyerekek, gyermekkori bántalmazások, olyan országban, apácák által, többiek közül, egyik önkéntes, fiatal lány, közös dalt, négy dalból, első albumán, banda Dublinban, lány teljesen, hagyományos nőideál, tapasztalt menedzser, 1990-ben megjelent, lemezen található, jótékonysági albumon, koncertje előtt, amerikai himnuszt, hatéves Jake-nek, leszbikus szerelemről, leszbikus barátnőjének, dupla albumát, időre visszavonul, ritka betegségnek, reggae-albumot adott, bevételt jótékony, tervezett turnét, legtöbb kritkus, újságok címlapjára, gyermekei megszakították, kamerák előtt, igazi ellenség, eset hatalmas, 1990-es évek, független katolikus, hivatalos katolikus, katolikus egyházban, témáról többször, zenei producer, újságíró Nicholas, interneten ismert, adatlapot szerkesztette, rendellenességet, diagnosztizáltak, heteroszexuális, idegösszeomlást, csatlakozhasson, vendégművészhez, zenekritikusok, megalakították, születésnapját, megszakították, születésnapján, autóbalesetben, dalszövegeiért, bántalmazások, megjelenésére, szerkesztette, építészmérnök, támogatásával, bejelentette, kijelentette, tartóztatták, csatlakozott, lánytestvére, botrányokról, sommerladdel, megszületett, kapcsolatban, bántalmazott, molesztálási, énekelhessen, jótékonysági, segítségével, legismertebb, köszönhetően, feldolgozása, emlékalbumon, barátnőjének, elveszítette, betétdalában, feldolgozott, feldolfozást, tartalmazott, énekleckéket, fellépéseket, leborotválta, terapeutával, felfigyeltek, stúdióalbuma, diszkográfia, dalszövegíró, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 86
  • e Hét: 946
  • e Hónap: 2559
  • e Év: 41049
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.