Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyszombat, Húsvét vigíliája
  2017-04-15 10:04:27, szombat
 
  Szombat elmúltával, a hét első napján pirkadatkor Mária Magdolna és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt. És íme, nagy földrengés támadt: Az Úr angyala leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. Olyan volt a tekintete, mint a villám, a ruhája pedig fehér, mint a hó. Az őrök reszketni kezdtek félelmükben, és szinte halálra váltak. Ekkor megszólalt az angyal, és ezt mondta az asszonyoknak: ,,Ne féljetek! Tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek Ő nincs itt, mert feltámadt, amint megígérte. Jöjjetek, nézzétek meg a helyet, ahol feküdt! És siessetek, mondjátok meg tanítványainak, hogy feltámadt a halottak közül, és előttetek megy Galileába. Ott viszontláthatjátok őt! Íme, én megmondtam nektek!" Erre elsiettek a sírtól. Remegve, de nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. És íme, egyszerre csak Jézus jött velük szemben, és megszólította őket: ,,Üdv nektek!" Ők pedig odasiettek hozzá, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Ekkor Jézus így szólt hozzájuk: ,,Ne féljetek! Siessetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, mert ott viszontláthatnak engem."
Mt 28,1-10

Imádság
Urunk, feltámadt Krisztusunk! A húsvéti eseményekre nincs emberi magyarázat és nincsenek bizonyítékok, de jeleket találunk: az üres sírt, az elhengerített követ, a feltámadást hírül hozó angyalt, és a sírban maradt gyolcsleplet. Jeleket, amelyeknek az a célja, hogy az emberek higgyenek, eljussanak a hitre. Mennyire nehezen akarjuk meglátni, észrevenni a jeleket! Mennyire nehezen akarunk hinni a jeleknek! Mennyire nehezen értjük meg, hogy a kereszt a megváltás jele, a feltámadás a mi üdvösségünk jele. Mennyire nehezen akarunk hinni. Urunk, hiszünk feltámadásodban, amely az újjászületés forrása számunkra.

Elmélkedés - Horváth István Sándor
Valóban feltámadt!
Az ortodox keresztényeknél elterjedt régi szokás és mostanában a nyugati országokban is sok helyen terjed, hogy a húsvéti időben nem Jó napot!-tal vagy hasonlóval köszönnek egymásnak az emberek, hanem így: Krisztus feltámadt! És a válasz: Valóban feltámadt! Nem csak köszöntés és köszönés ez, hanem hitvallás is az emberek részéről, annak megvallása, hogy hisznek a feltámadásban. Még a Szovjetunió idejében történt, hogy egy gyár munkásai számára politikai fejtágítót tartottak. A kommunista pártközpontból érkező ember hosszasan beszélt a munkásoknak arról, hogy Isten valójában nem létezik, a Biblia csak kitalált történeteket tartalmaz, Jézus halálából és feltámadásából semmi nem igaz. A hatalmas gyárcsarnokban az ezernél is több munkás türelmesen végighallgatta a beszédet, amelynek a végén kérdéseket lehetett feltenni. Ekkor szólásra emelkedett egy idősebb munkás. Az előadó bátorította: Kérdezzen csak nyugodtan, ha valami nem volt világos az előadásban! Az idős ember mindenki által hallhatóan megszólalt: Krisztus feltámadt! Az összes jelenlévő azonnal ráfelelte: Valóban feltámadt! Ő pedig még az előadóhoz fordulva hozzátette: Hát csak ennyit akartam mondani, és visszaült a helyére.
Ahogyan egy nép lelkéből évtizedek alatt sem lehet kiölni a vallásosságot, ugyanúgy egyetlen ember lelkében sem lehet kioltani az örök élet utáni vágyat. Minden bizonnyal éppen emberi létünk korlátozottsága, végessége miatt szeretnénk megnyílni a végtelen felé. Nem nyugszunk bele abba, hogy az életnek vége szakad és utána a semmi következik. Azért vágyakozunk az örök élet után, azért hiszünk a feltámadásban, az újjászületésben, a túlvilági létezésben, mert az örökkévaló Isten teremtett minket és ültette el lelkünkbe ezt a vágyakozást. Jézus Krisztus feltámadása, amelyet most, húsvétkor ünneplünk, megerősíti bennünk ezt a vágyakozást. Gyászoló családtagok szoktak mesélni arról, hogy szerettük elvesztésekor felébred, felerősödik bennük a vágy a túlvilági élet után és kifejezik hitüket, hogy egyszer majd újra találkozhatnak azzal, akit most elveszítettek. Jézus halálára, kereszthalálára emlékezve, amelyet tegnap, nagypénteken ünnepeltünk, szintén felerősödik bennünk a vágyakozás, hogy az örökkévalóságban találkozzunk az Úrral. Legalábbis akkor biztosan felerősödik, ha mély szeretet fűz minket hozzá.
A mai evangéliumban és a húsvéti időszak evangéliumi részleteiben érdemes odafigyelnünk a találkozás motívumára. Az asszonyok, az apostolok és a tanítványok, akiket szeretet kapcsolt Jézushoz, találkozhattak a Feltámadottal, és ezek a találkozások megerősítést jelentettek számukra. A történet szerint Mária Magdolna és a másik Mária hajnalban érkeznek Jézus sírjához, de azt üresen találják. Angyal közli velük a hírt az Úr feltámadásáról és parancsolja meg nekik, hogy vigyék meg ezt a hírt az apostoloknak. Nem kételkedtek abban, hogy az angyal igazat mond, hiszen saját szemükkel láthatták, hogy a sír üres, Jézus teste nincs a sírboltban. A feltámadásba vetett hitük mégsem teljes, van bennük még bizonytalanság, kételkedés és legfőképpen félelem, mert nem értik, mi is történhetett. E félelmükre utal az angyal köszöntése: ,,Ne féljetek!" Majd pedig Jézus szintén ugyanezekkel a szavakkal fordul hozzájuk: ,,Ne féljetek!" Félve, remegve futottak el a sírtól, csak ez a találkozás, a feltámadt Krisztussal való találkozás oszlatta el félelmüket. Ez a találkozás szüntette meg kételyeiket. Ez a találkozás tette rendíthetetlenné a hitüket. Ez a találkozás alakította át szívüket.
E húsvéti ünnepen induljunk mi is lélekben az Úr sírjához, tanuljunk a jelekből és várjuk, hogy találkozhassunk a feltámadt Krisztussal!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: rendíthetetlenné, örökkévalóságban, viszontláthatnak, keresztényeknél, feltámadásodban, korlátozottsága, újjászületésben, kereszthalálára, találkozhassunk, tanítványainak, feltámadásából, találkozhattak, találkozhatnak, feltámadásáról, elhengerítette, tanítványoknak, bizonytalanság, gyárcsarnokban, végighallgatta, pártközpontból, evangéliumban, feltámadottal, feltámadásban, vallásosságot, testvéreimnek, elveszítettek, elvesztésekor, megszólította, odafigyelnünk, elhengerített, történeteket, részleteiben, ugyanezekkel, találkozzunk, újjászületés, nagypénteken, másik Mária, ruhája pedig, őrök reszketni, megfeszített Jézust, halottak közül, húsvéti eseményekre, üres sírt, elhengerített követ, feltámadást hírül, sírban maradt, emberek higgyenek, megváltás jele, újjászületés forrása, ortodox keresztényeknél, nyugati országokban, húsvéti időben, Mária Magdolna, Ekkor Jézus, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép estét  Png telefon  képre írva  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kaffka_Margit  Png férfi  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gonosz démon-álarc  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reggel van  Hiányzik  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nagyi telefonál  Csak a fogyatkozás látható  Png kutya  Akik bántanak téged  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete István - Akác  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kutya  Nagyon különös  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Tavaszi kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Png ház  Makszim Gorkij gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mi lenne ha  Png rózsa csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 19  Png lepke  Éretlen vers  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Soha ne kedvezz...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png nő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png ház  Egy maradéktalanul uralt világ  A boldog családok mind hasonló...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Őrizkednünk kell...  Tanuld meg ezt a versemet  Kaffka_Margit  Hazára minden embernek szükség...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
másik Mária, ruhája pedig, őrök reszketni, megfeszített Jézust, halottak közül, húsvéti eseményekre, üres sírt, elhengerített követ, feltámadást hírül, sírban maradt, emberek higgyenek, megváltás jele, újjászületés forrása, ortodox keresztényeknél, nyugati országokban, húsvéti időben, emberek részéről, gyár munkásai, kommunista pártközpontból, munkásoknak arról, hatalmas gyárcsarnokban, végén kérdéseket, idősebb munkás, előadó bátorította, idős ember, összes jelenlévő, előadóhoz fordulva, örök élet, végtelen felé, életnek vége, semmi következik, túlvilági létezésben, örökkévaló Isten, túlvilági élet, örökkévalóságban találkozzunk, húsvéti időszak, találkozás motívumára, találkozások megerősítést, történet szerint, angyal igazat, feltámadásba vetett, angyal köszöntése, szavakkal fordul, feltámadt Krisztussal, találkozás szüntette, találkozás tette, találkozás alakította, rendíthetetlenné, örökkévalóságban, viszontláthatnak, keresztényeknél, feltámadásodban, korlátozottsága, újjászületésben, kereszthalálára, találkozhassunk, tanítványainak, feltámadásából, találkozhattak, találkozhatnak, feltámadásáról, elhengerítette, tanítványoknak, bizonytalanság, gyárcsarnokban, végighallgatta, pártközpontból, evangéliumban, feltámadottal, feltámadásban, vallásosságot, testvéreimnek, elveszítettek, elvesztésekor, megszólította, odafigyelnünk, elhengerített, történeteket, részleteiben, ugyanezekkel, találkozzunk, újjászületés, nagypénteken, megfeszített, megerősítést, történhetett, gyolcsleplet, feltámadásba, találkozások, apostoloknak, bizonyítékok, asszonyoknak, kételkedtek, jelentettek, parancsolja, tanítványok, krisztusunk, üdvösségünk, vágyakozunk, vágyakozást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.