Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vagyonmentés
  2008-02-22 07:41:22, péntek
 
  Vagyonmentés
Kusza hátterű műkincsperek

Valószínűleg a nemzetközi bírósághoz fordul Herzog Erzsébet örököse, Martha Nierenberg, miután a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen nem az ő javára döntött tizenkét értékes festmény ügyében, arra hivatkozva, hogy az amerikai-magyar vagyonmegállapodás keretében az egykori tulajdonosok már részesültek kárpótlásban. Más családoknak még ez sem jutott. A magyar állam érthetően védi a közvagyont, sokan attól is félnek, hogy az egykori családok számára sikert hozó perek egész lavinát indíthatnak el, melynek során kiürülnek a múzeumok.

Az Andrássy-, a Wolfner- és a Hatvany- mellett a Herzog-gyűjtemény az egyik legnagyobb és legismertebb magángyűjtemény volt a XX. század eleji Magyarországon. Az 1934-ben elhunyt Herzog Mór három gyermeke örökölte, köztük Erzsébet, akinek lánya, Martha Nierenberg 1999-ben indított pert a Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI), a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria ellen. Tizenkét képet szeretne visszaszerezni, mintegy másfél milliárd forint értékben, köztük egy-egy Courbet-, Van Dyck- és Lucas Cranach-képet, két-két El Greco- és Munkácsy-festményt, amelyek nyilvánvalóan a közgyűjtemény igen értékes darabjait alkotják.

Az indoklás szerint a bíróság azért döntött az alperes javára, mert Herzog Erzsébet részesült már kárpótlásban, amelyet az 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi megállapodás rendezett. Az amerikai állam ugyanis annak idején úriemberként viselkedett: a szocialista államokból emigráltak összeírhatták elhagyott értékeiket, amelyek egy igen kis részét, de kifizette az Egyesült Államok, később a megállapodás keretében Magyarország a követelések egy további részét teljesítette, amivel rendezettnek is tekintette a számlát.

- Mind a három pert elvesztettük, és kétlem, hogy bármelyik jogszerű lett volna - véli Varga Tamás, a Herzog-, Dános- és Hatvany-család ügyvédje. - Herzog Erzsébet összességében körülbelül kétszázezer dollárt kapott az amerikai államtól, ám még egy laikus számára is nyilvánvaló, hogy itt dollármilliókat érő képekről van szó. Ez az összeg a képek értékének tíz százalékát sem fedezi, éppen ezért az 1949-es amerikai törvény kimondja, hogy a kárpótlásban részesülő személy nem veszti el a jogát tulajdonára, illetve a tényleges, teljes kártalanítás megtérítésére. Nem helytálló arra hivatkozni, hogy ezzel a magyar állam tulajdonába kerültek a kérdéses műtárgyak, s igaza tudatában Martha Nierenberg valószínűleg további jogi lépéseket tesz. Egyébként Oroszországban is folyik ilyen tárgyú per, mivel a műkincsek nagy része a Szovjetunióba került annak idején.

Ám az egykori KVI, ma Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azzal érvel, hogy az amerikai-magyar vagyonjogi megállapodás szövege mindkét fél részéről teljes és végleges rendezést ismert el, amely szerint a kárpótoltak nem jogosultak igényt érvényesíteni Magyarországgal szemben. Ehhez hasonlóan végződött a Dános-ügy is, akik szintén kaptak egykor kárpótlást a vagyonjogi megállapodás keretében, s az ítélet indoklása szerint ezzel elbirtoklás történt. Itt sem kisebb, mint Munkácsy, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél, Csók István, Barabás Miklós és Benczúr Gyula képeiről folyt a vita.

Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a műkincs-ügyekben a kárpótlás ténye a perdöntő, hiszen már a magyar kárpótlási törvény is csak azokra a javakra vonatkozott, amelyek nem estek a korábbi megállapodások körébe, ám ezt a két esetet leszámítva máshol erre nem került sor. Mindegyik per egyedi módon zajlott le a magyar bíróságok útvesztőiben, és a jelenleg zajló ügyekben is ez várható. Talán az az egyetlen, többször előforduló, de okait tekintve rejtélyes vonás, hogy első fokon a perek sokszor a felperesek, vagyis az örökösök számára hoznak sikert, de másodfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán vagy a Legfelsőbb Bíróságon az alperes, a magyar állam számára.

Mint a Hatvany-örökösök perében, ahol arra hivatkozva utasították el a keresetet, hogy az ötvenes évek elején Hatvany Alexandra az akkori törvények értelmében jogellenesen hagyta el az országot, elkobozták a vagyonát, ami így a magyar állam tulajdonába került. A szóban forgó négy kép egyike Courbet Birkózók című alkotása. Benkő Ferenc örökösei szintén elkobzás címén nem kaptak meg két Van Dyck-másolatot, így aztán az említett családok közül éppen Herzogék jártak a legjobban, hiszen a kárpótlás mellett a Nemzeti Galéria visszaadta Munkácsy Krisztus mellképe című alkotásának vázlatát is az örökösnek, illetve 1989-ben a Szépművészeti Múzeum adott vissza két képet Herzog Erzsébetnek. Mégis ők az egyetlenek, akik nemzetközi bíróság elé vinnék az ügyet, miközben ez kapja a legnagyobb publicitást is. Erős lobbitevékenység érzékelhető a per hátterében, még Hillary Clinton két levele is nyomást gyakorolhatna az államra, amelyben a szenátor az amerikai-magyar vagyonjogi megállapodásra való hivatkozás méltánytalanságát tárgyalja. A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ebben az ügyben azonban nem nyilatkozik.

A magyar állam elsősorban azt igyekszik alátámasztani, hogy a kérdéses műkincsek a tulajdonában vannak, s ezzel lényegében az egykori diktatórikus rendszer már nem hatályos, de érvényben hagyott jogszabályaira hivatkozik. Így arra az 1948-as törvényre, amely szerint a belügyminiszter előterjesztésére a kormány elkobozhatta azok vagyonát, akik jogtalanul elhagyták az országot, továbbá az 1952-es, törvény erejű rendeletre, miszerint a kizsákmányolónak tekintett személyek ingatlanait és ingóságait állami tulajdonba lehetett venni, vagy az 1954-esre, amely azt mondja ki, hogy állami tulajdonba kerülhetnek azok a múzeumban lévő tárgyak, amelyek tulajdonosa ismeretlen vagy engedély nélkül külföldre távozott. Ezekről a jogszabályokról a rendszerváltás után az állam a magyar kárpótlási törvénynyel lényegében elismerte, hogy jogsértőek, és kárvallottjaikat kártalanítani kell, ugyanakkor ezeket a törvényeket nem érvénytelenítették sem hazánkban, sem külföldön, hiszen ennek beláthatatlan következményei volnának. Így aztán a magyar állam hivatkozhat rájuk, mint a történelmi múltunkból eredő sajátos tulajdonszerzési módokra.

Sokan úgy vélik, hogy a Sigray-per sikeres kimenetele fordulópont volt a restitúciós ügyek történetében, ám a Sigray-féle, és az összes többi ügy közötti alapvető különbség, hogy itt nem vitás a tulajdonos kiléte. Sigray Antal hajdan letétbe helyezte a tulajdonában lévő műveket a múzeumoknak, s ez az állapot nem változott azóta, amely tényt a KVI is elismert. A Sigray-leszármazottak nem is a KVI-t, hanem az érintett múzeumokat kezdték perelni, amelyek nem adták ki jogos tulajdonukat. Sigray Antal előzőleg ugyanis nagyon ötletesen és okosan mentette vagyonát a huszadik századtól. Németellenes politikusként előrelátóan, még 1943-ban zálogba tette gyűjteménye egy részét múzeumokban - okosan, mert a Gestapo az elsők közt tartóztatta le. Túlélte a koncentrációs tábort, ám később, a Rákosi-rendszer hajnalán főúri származása miatt ismét célkeresztbe került, így megbízottja a többi anyagot is elhelyezte a múzeumoknál, miután a gróf 1947-ben elhunyt az Egyesült Államokban. Így a műalkotásokon kívül ruhákat, dísztárgyakat, bútorokat is magába foglaló vagyon összesen öt múzeumban kötött ki, amelyből kettő, a keszthelyi Balatoni Múzeum és a Szépművészeti Múzeum visszaadta őket a KVI döntése után, szemben a Nemzeti és az Iparművészeti, illetve a keszthelyi Helikon Kastélymúzeummal.

Ellentétben például a Herzog-gyűjtemény darabjaival, ezen tárgyak nagy része a múzeumok raktárában porosodik, és soha nem voltak bemutatva, leszámítva a keszthelyit, ahol viszont az állandó kiállítás része volt - bár ők számítottak is erre, s már több millió forintot kaptak a kulturális tárcától a gyűjtemény darabjainak pótlására. A múzeumok mégis vonakodtak kiadni a tárgyakat, arra hivatkozva, hogy csak a mindenkori kulturális miniszter töröltetheti őket. Innentől kezdődött az egymásra mutogatás, a múzeumok a miniszterre vártak, míg a kultusztárca tagadta, hogy ilyen kérés érkezett volna a múzeumok részéről.

Az örökösök végül megunták a levelezgetést, s három próbapert indítottak, amelyekből a Nemzeti Múzeum elleni zárult le nemrég. E ponton lett még pikánsabb a történet, mert a jogerős ítélet ellenére az intézmény nem adta ki a kérdéses, Ocskay Johannát ábrázoló festményt, így bírósági végrehajtó kellett kopogtasson a múzeum ajtaján. A hat örökös egyébként a sikeres próbaper után újfent felajánlotta, hogy az anyag 43 százalékát a múzeumoknak ajándékozza, ha a többi tárgyat belátható idő belül visszakapja. Erre harmincnapos határidőt adtak még novemberben, de választ nem kaptak.

Delmár Emil örököseinek igényét hasonlóan helyben hagyta a KVI, s ez esetben a Nemzeti Galéria kiadta a letétbe helyezett műtárgyakat, míg a Vida-ügy lezárásaként 2002-ben egyenesen Görgey Gábor ment a Magyar Nemzeti Galériába, és adta át a tulajdonosoknak Munkácsy Mihály A baba látogatói című festményt három másikkal együtt elődje, Rockenbauer Zoltán döntésének megfelelően. Emellett van néhány meglepő per is, amely szinte logikátlannak, véletlennek tűnik. Ferenc bajor herceg a vagyonmentés egy kalandosabb módját választotta, amikor közeledtek a szovjet csapatok: befalaztatta kincseit, majd emigrált. A több mint 1200 műtárgyra csak 1952-ben találtak rá egy rekonstrukció során a Nádasdy-kastélyban, s a festmények, porcelánok, ezüstneműk a sárvári múzeum gyűjteményébe kerültek. A herceg fiai már 1990 szeptemberében kinyilvánították szándékukat, hogy ismét birtokba vegyék a családi gyűjteményt, s az ügyben illetékes Vas Megyei Önkormányzat hiába próbált egyezkedni, miszerint átadná a tulajdonjogot, ha a rendelkezési jogot megkaphatja a sárvári önkormányzat, ezt az örökösök nem fogadták el. A bíróságon az önkormányzat az elbirtoklással védekezett, mivel az örökösök több mint tíz éven át nem léptek fel a tulajdonosi jogaik érvényesítéséért, ám az ítélet szerint erre csak 1990 után volt lehetőségük, így az ötszáz tételből álló gyűjteményt első fokon nekik ítélték. A Vas Megyei Önkormányzat rejtélyes módon későn adta be fellebbezését, így ez jogerőre emelkedett.

Jelenleg hat család pere van folyamatban. A Fenbach-ügyben például Munkácsy Mihály Falusi iskola című műve az indítvány tárgya a Fővárosi Bíróságon, míg az ugyanott zajló Káldy-ügyben csupa huszadik századi alkotóról van szó. A Blumgrund-, a Czigány- és a Marky-örökösök mellett a többi Sigray-próbaper is zajlik. Lényegében nincs hivatalos adat arról, még hány követelésre kerülhet sor, mert a múzeumok eddig nem mérték fel, mely vagyontárgyaik tulajdonjoga tisztázatlan. Az 1939 és 1945 között vagy 1945 után elkobzott vagy elveszett műkincsek nagy része most is szerte a világon múzeumokban látható, vagy azok raktáriban pihen, s ezek az államok igyekeznek tulajdonukban tartani a közgyűjtemények részévé vált alkotásokat. Jó példa erre Oroszország, ahol rengeteg műtárgy van jogtalanul, s bár a duma Jelcin idején hozott egy erre vonatkozó törvényt, de Putyin elnöksége alatt ezek a folyamatok leálltak.

Fehérváry Krisztina
http://heti.demokrata.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3937&a mp;Itemid=36
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: érvényesítéséért, kizsákmányolónak, kinyilvánították, lobbitevékenység, kárvallottjaikat, előterjesztésére, kastélymúzeummal, tulajdonszerzési, közgyűjtemények, tulajdonosoknak, magyarországgal, jogszabályokról, belügyminiszter, dollármilliókat, magángyűjtemény, jogszabályaira, vagyontárgyaik, visszaszerezni, következményei, szeptemberében, magyarországon, rendszerváltás, leszármazottak, oroszországban, megállapodások, megállapodásra, elbirtoklással, politikusként, szépművészeti, gyakorolhatna, beláthatatlan, dísztárgyakat, műalkotásokon, kártalanítani, koncentrációs, levelezgetést, nemzetközi bírósághoz, egykori tulajdonosok, magyar állam, egykori családok, egyik legnagyobb, 1934-ben elhunyt, közgyűjtemény igen, indoklás szerint, bíróság azért, alperes javára, 1973-as magyar–, amerikai állam, szocialista államokból, megállapodás keretében, további részét, három pert, Herzog Erzsébet, Martha Nierenberg, Fővárosi Ítélőtábla, Herzog Mór, Kincstári Vagyon Igazgatóság, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Lucas Cranach-képet, Egyesült Államok, Varga Tamás, Egyébként Oroszországban, Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél, Csók István, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Fővárosi Ítélőtáblán, Legfelsőbb Bíróságon, Hatvany Alexandra, Courbet Birkózók, Benkő Ferenc, Munkácsy Krisztus, Herzog Erzsébetnek, Hillary Clinton, Sigray Antal, Egyesült Államokban, Balatoni Múzeum, Helikon Kastélymúzeummal, Nemzeti Múzeum, Ocskay Johannát, Delmár Emil, Görgey Gábor, Magyar Nemzeti Galériába, Munkácsy Mihály, Rockenbauer Zoltán, Megyei Önkormányzat, Munkácsy Mihály Falusi, Fővárosi Bíróságon, Fehérváry Krisztina,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Óraállítás  képre írva  Az út  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Alvó cica  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Boldogság  Humor is meg nem is szerinted?  Devecsery László - Húsvét  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Sok ember olyan,  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Virágvasárnap: az élet és a re...  Maci az északi fény alatt  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó cica  Nem hazudnak  Az erdőterápia egészségre gyak...  Mire jók ?  Szép estét kedves látogatóimna...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Szép estét  Táplálékok a máj egészségének ...  Alvó kisfiú  Esti kép  Alvó cica  Esti kép  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  A csend aranyat ért  Graffiti bölcsesség  Márciuzs 24.  Heltai Jenő: Március  Esti kép  Humor is meg nem is szerinted?  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Az út  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Humor is meg nem is szerinted?  képre írva  Esti kép  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Boldog virágvasárnapot minden...  Paul David Tripp Március 25  Szép estét  Virágvasárnap: az élet és a re...  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti Ima !  Az út  képre írva  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Sárkány  Nagy Feró megmondta?  Virágvasárnap a húsvét előtti  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nemzetközi bírósághoz, egykori tulajdonosok, magyar állam, egykori családok, egyik legnagyobb, 1934-ben elhunyt, közgyűjtemény igen, indoklás szerint, bíróság azért, alperes javára, 1973-as magyar&#8211, amerikai állam, szocialista államokból, megállapodás keretében, további részét, három pert, amerikai államtól, laikus számára, képek értékének, 1949-es amerikai, kárpótlásban részesülő, jogát tulajdonára, kérdéses műtárgyak, műkincsek nagy, vagyonjogi megállapodás, ítélet indoklása, kárpótlás ténye, magyar kárpótlási, javakra vonatkozott, korábbi megállapodások, magyar bíróságok, jelenleg zajló, perek sokszor, örökösök számára, ötvenes évek, akkori törvények, szóban forgó, említett családok, kárpótlás mellett, legnagyobb publicitást, ügyben azonban, kérdéses műkincsek, tulajdonában vannak, egykori diktatórikus, 1948-as törvényre, belügyminiszter előterjesztésére, kormány elkobozhatta, kizsákmányolónak tekintett, múzeumban lévő, rendszerváltás után, történelmi múltunkból, restitúciós ügyek, összes többi, tulajdonos kiléte, tulajdonában lévő, érintett múzeumokat, huszadik századtól, részét múzeumokban, elsők közt, koncentrációs tábort, többi anyagot, gróf 1947-ben, műalkotásokon kívül, keszthelyi Balatoni, keszthelyi Helikon, múzeumok raktárában, állandó kiállítás, kulturális tárcától, gyűjtemény darabjainak, múzeumok mégis, mindenkori kulturális, egymásra mutogatás, miniszterre vártak, kultusztárca tagadta, múzeumok részéről, örökösök végül, jogerős ítélet, múzeum ajtaján, sikeres próbaper, múzeumoknak ajándékozza, többi tárgyat, letétbe helyezett, tulajdonosoknak Munkácsy, baba látogatói, kalandosabb módját, szovjet csapatok, több mint, rekonstrukció során, sárvári múzeum, herceg fiai, családi gyűjteményt, ügyben illetékes, rendelkezési jogot, sárvári önkormányzat, elbirtoklással védekezett, örökösök több, tulajdonosi jogaik, ítélet szerint, ötszáz tételből, indítvány tárgya, ugyanott zajló, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 19322
  • e Év: 152239
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.