Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Memória
  2020-08-31 14:45:36, hétfő
 
  Nem csak a nyugdíjas korosztály tagjai érezhetik úgy néha, hogy megvicceli őket a memóriájuk. Bármelyik életkorban előfordulhat, hogy nem emlékszünk helyekre, nevekre, címekre. A memóriazavar bosszantó tud lenni, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne legyenek hasonló gondjaink. A cikkben 4 olyan ötletet mutatunk, ami segíthet a memóriazavarok leküzdésében.

Az agyunk folyamatosan működik, hiszen egész nap szükségünk van rá amikor dolgozunk, terveket készítünk, feladatokat oldunk meg, vagy amikor éppen az álmainkat valósítjuk meg. Nem is csoda, ha néha összezavarodunk és nem tudjuk, hová tettük a lakáskulcsot vagy miért is indultunk el a konyhába.

Sokat segíthet, ha kicsit lecsendesítjük az elménket, hiszen néha csak egy kis pihenésre van szüksége az agyunknak. Csukjuk be a szemünket és próbáljunk megnyugodni. Képzeljük magunk elé az adott tárgyat, amit keresünk, relaxáljunk így legalább 2-3 percig. Hamarosan eszünkbe fog jutni, hová is tettük.

Meglehetősen sok stressz vesz körül minket a nap során, túl sok mindenre kell koncentrálnunk, rengeteg információ ér bennünket, s ezek mind hozzájárulhatnak az átmeneti memóriazavarok kialakulásához. Ha azonban megtanulunk néha kicsit kikapcsolni, akkor a stresszhormonszint is csökkenhet a szervezetünkben, ami pedig jót tesz a memóriánknak is.

Egyes gyógynövények is segíthetnek a memóriafunkciók javításában. Közülük talán a legjobb ilyen téren a Ginkgo biloba, mely antioxidáns hatásának köszönhetően pozitív hatást fejt ki a memóriára. A gyógynövényt fogyaszthatjuk tabletta, kapszula, por és kivonat formájában is.

Kutatások szerint a kávé, pontosabban a benne lévő koffein szintén pozitív hatással van a memóriára. Napi két csészénél azonban ne fogyasszunk többet, mert fokozza a stressz-szintet, és még nyugtalanok, idegesek is lehetünk tőle. Ez a mennyiség bőven elegendő arra, hogy felfrissüljünk, sőt még a memóriánkat is megvédhetjük.

Minél kevesebbet és minél rosszabbul alszunk, annál nagyobb gondjaink lehetnek a memóriánkkal. A kevés alvás nemcsak fáradttá és nyúzottá tehet bennünket, de a másnapi teljesítményünket is ronthatja, csökkenhetnek a koncentrációs képességeink, és még memóriaproblémákkal is meg kell küzdenünk. Az elegendő és pihentető alvás lehetővé teszi, hogy a memóriánk újra a régi legyen.

Memória



Természetesnek vesszük, pedig nem az. Ha nem lenne, gyakorlatilag életképtelenné válnánk. Idővel romlik, de jól edzhető. Mi az?

Az, hogy mennyire jó a memóriád, minden napodat befolyásolja. Képzeld el, milyen lenne, ha egy óránál tovább semmit sem tudnánk megjegyezni. Hogy találnál haza? Honnan tudnád a neved? Nem jutna eszedbe, hova írtad fel a bevásárló listát. Sőt azt sem tudnád, hogy írtál listát, vagy hogy a boltba indultál egyáltalán. Gyakorlatilag lehetetlenné válna az emberi lét. Felborulna a rendszer, káosz uralkodna el az egész bolygón.

Ezzel szemben memóriánk - optimális esetben - maximálisan kiszolgál bennünket. Sőt még túl is teljesít, hiszen rengeteg dolgot megjegyzel, amiről nem is tudsz. Tudat alatt az egész napod beléd ivódik anélkül, hogy ebből bármit is észlelnél. Hogyan vagyunk erre képesek? Hogyan tudunk filmeket, könyveket kívüről fújni? Neveket, számokat, képeket, címeket, szagokat megjegyezni? Sokszor ismétlés nélkül. Akár egy életen át. Az emberi test újabb csodája... evolúció, avagy Isten? Mindegy, akkor is csoda!

Tudtad? Ha nem akarod elfelejteni azt, amit megtanultál, aludj rá egyet. Ideális esetben 90 perces szunyókálások segítenek abban, hogy a nap eseményei és az elsajátított ismeretek rögzüljenek. Az éjszakai alváskor aztán az agy a nap során történtekből emlékképeket gyárt.

Tudtad? Egyes kutatók szerint a gyermeki gondolkodásmód fejleszti a memóriát. Igyekezz képekben, színekben, szagokban gondolkozni. A tények ezekhez kapcsolódva könnyebben rögzülnek.

Tudtad? A férfiak felidéző képessége általában gyengébb, mint a nőké.

Tudtad? Mivel az agynak ugyanazt a részét használjuk az emlékezés és a képzelet működésekor, idős korban az is gondot okozhat, hogy feltételes eseményeket elképzeljünk.

Tudtad? Az iskolázott emberek tudása általában később is magasabb szinten áll. Vizsgálatok kimutatták, hogy minél többet tudunk, annál könnyebben tanuljuk meg a kapcsolódó ismereteket.

Tudtad? A kellemetlen, megrázó eseményeket tovább rögzíti az agy. A rossz emlékek elfelejtése nagy erőfeszítést igényel. Ha sikerül, az agy először tagadja az emlék érzékeléssel kapcsolatos összetevőit, mielőtt magát az emléket eltávolítaná.

Tudtad? Érdekes módon az elbutulás kockázati tényezői - az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint - egybevágnak a szív- és érrendszeri betegségekével. A tudósok felfedezték, hogy már egy tényező jelenléte is megkétszerezi az elbutulás lehetőségét. Egyszerre mindhárom faktor hatszorosára növeli az esélyt.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Címkék: koleszterinszint, hozzájárulhatnak, memóriafunkciók, összezavarodunk, szervezetünkben, felfrissüljünk, lecsendesítjük, kialakulásához, természetesnek, fogyaszthatjuk, betegségekével, memóriazavarok, koncentrálnunk, gondolkodásmód, életképtelenné, szunyókálások, gyakorlatilag, megkétszerezi, csökkenhetnek, koncentrációs, gyógynövények, eltávolítaná, folyamatosan, lakáskulcsot, elsajátított, érzékeléssel, képességeink, memóriánknak, leküzdésében, megvédhetjük, memóriánkkal, lehetetlenné, köszönhetően, erőfeszítést, meglehetősen, hatszorosára, nyugdíjas korosztály, memóriazavar bosszantó, memóriazavarok leküzdésében, agyunk folyamatosan, álmainkat valósítjuk, lakáskulcsot vagy, adott tárgyat, átmeneti memóriazavarok, memóriafunkciók javításában, legjobb ilyen, gyógynövényt fogyaszthatjuk, benne lévő, mennyiség bőven, kevés alvás, másnapi teljesítményünket, koncentrációs képességeink,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép napot kívánok  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Bertolt Brecht -től idézet  Egy maradéktalanul uralt világ  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  képre írva  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Idő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Próbálj meg ...  Png férfi  A boldog családok mind hasonló...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Radikális szeretet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Csak a fogyatkozás látható  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  Elköszönt  Éretlen vers  Akarat  Szívem  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Tavaszi kép  Adakozás  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 19  Kaffka_Margit  Albert Einstein gondolata  Erdőn  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 20  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Neked tudnod kell  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A Megváltó szolgálatában  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Soha ne kedvezz...  Lóhere  Png lepke  Jónás Tamás – Végtelen b...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Kövesd a cowboyt!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyugdíjas korosztály, memóriazavar bosszantó, memóriazavarok leküzdésében, agyunk folyamatosan, álmainkat valósítjuk, lakáskulcsot vagy, adott tárgyat, átmeneti memóriazavarok, memóriafunkciók javításában, legjobb ilyen, gyógynövényt fogyaszthatjuk, benne lévő, mennyiség bőven, kevés alvás, másnapi teljesítményünket, koncentrációs képességeink, memóriánk újra, régi legyen, óránál tovább, bevásárló listát, boltba indultál, egész bolygón, egész napod, emberi test, elsajátított ismeretek, éjszakai alváskor, gyermeki gondolkodásmód, tények ezekhez, férfiak felidéző, agynak ugyanazt, részét használjuk, képzelet működésekor, iskolázott emberek, kapcsolódó ismereteket, rossz emlékek, emlék érzékeléssel, emléket eltávolítaná, elbutulás kockázati, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, tudósok felfedezték, tényező jelenléte, elbutulás lehetőségét, koleszterinszint, hozzájárulhatnak, memóriafunkciók, összezavarodunk, szervezetünkben, felfrissüljünk, lecsendesítjük, kialakulásához, természetesnek, fogyaszthatjuk, betegségekével, memóriazavarok, koncentrálnunk, gondolkodásmód, életképtelenné, szunyókálások, gyakorlatilag, megkétszerezi, csökkenhetnek, koncentrációs, gyógynövények, eltávolítaná, folyamatosan, lakáskulcsot, elsajátított, érzékeléssel, képességeink, memóriánknak, leküzdésében, megvédhetjük, memóriánkkal, lehetetlenné, köszönhetően, erőfeszítést, meglehetősen, hatszorosára, gyógynövényt, előfordulhat, emlékképeket, történtekből, memóriazavar, befolyásolja, elképzeljünk, ismereteket, javításában, antioxidáns, kellemetlen, megjegyezni, eseményeket, rögzüljenek, megnyugodni, működésekor, gondolkozni, relaxáljunk, kapcsolódva, megtanulunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 578 db bejegyzés
Összes: 34589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1278
  • e Hét: 3234
  • e Hónap: 25501
  • e Év: 158055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.