Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Flórián vértanú - A vegyivédelem és tűzoltók ......
  2017-05-04 16:21:44, csütörtök
 
  Szent Flórián vértanú - A vegyivédelem és tűzoltók védőszentje



Emléknapja: május 4.
Flórián magas rangú katonatiszti családból származott. A római hadsereg tisztje lett. A 3. sz. második felében szolgált, s mint sok más katona, ő is megtért és keresztény lett. Mivel ebben az időben éppen nem voltak nagy keresztényüldözések, így kiszolgálta katonaidejét és megkapta az obsitot, és Noricum tartományban, Mantemban (Krems mellett) telepedett le.
Diocletianus császár uralkodása alatt, 303-ban ismét föllángoltak az erőszakos keresztényüldözések. Legendája szerint, amikor Flórián megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) elfogtak negyven keresztényt, útra kelt, hogy segítségére legyen a foglyoknak. Elfogták és Aquilinus bíró elé vitték, aki megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról egy malomkővel a vízbe taszították le Flóriánt. Holttestét egy Valéria nevű özvegy kiemelte a vízből és eltemette. A sír fölé később templomot építettek, mely a bencések, majd a lateráni kanonokok gondozásába került. Körülötte épült ki a mai híres kegyhely, St. Florian (Linztől délre). Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Magyarországon terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent. Szent Flórián a egyik legnépszerűbb, és leggyakrabban ábrázolt középkori szent volt, szobra vagy képe majdnem minden településen megtalálható volt, esetleg több helyen is. Ennek oka legendáiban található.

- Az egyik szerint Flórián Caecia erőd parancsnoka lett, az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetben - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

- A másik legenda szerint Flórián még gyermek volt, amikor imádságos közbenjárására csodálatos módon kialudtak egy égő ház lángjai. A másik legenda szerint egyszer egy szénégető nagy máglyát rakott, melyet annak rendje-módja szerint portakaróval fedett be. Amikor a farakás belseje már izzott, egy nagy szélvihar megbontotta a portakarót, és az egész lángba borult. A szénégető próbálta újra befödni a máglyát, de eközben ő maga is a lángok közé esett. Nagy veszedelmében így fohászkodott: ,,Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségemre, és mentsd meg az életemet!" Azonnal víz öntötte el a máglyát, és a szénégető megmenekült. A Legenda Aurea, az aranylegenda szerint: ,,Florián Lorchba indult, és a keresztények után kutató katonákkal találkozott. Így szólt hozzájuk: «Ne fáradjatok tovább a keresztények kutatásával, hiszen én magam is keresztény vagyok. Forduljatok meg, és jelentsétek a parancsnoknak.» Amikor Aquilinus a parancsnok kínpaddal fenyegette, így imádkozott: «Uram Istenem, tebenned reméltem, tehát soha meg nem tagadhatlak. Kész vagyok érted szenvedni, és föláldozni életemet, csak adj erőt a szenvedésre, és végy föl választottaid sorába, kik előttem megvallották szent nevedet.» Aquilinus ennek hallatára rákiáltott: «Micsoda badarságot beszélsz, hogy dacolni akarsz a császár parancsával!» Mire Flórián: «Míg földi fegyvert hordtam, titkon szolgáltam Istenemet, és a sátán soha nem bírt elidegeníteni Tőle. Most a testem ugyan hatalmadban van, de a lelkemnek nem árthatsz, mert az egyedül Istené. Engedelmeskedem parancsaidnak, amennyiben mint katona ezzel tartozom, de arra senki nem kényszeríthet, hogy bálványokat imádjak!» Miközben botozták, ezt mondta: «Tudd meg, semmiféle kínzástól nem félek. Gyújtass máglyát, és én Jézus Krisztus nevében örömmel lépek rá. Íme, most áldozatot mutatok be Uramnak Istenemnek, aki megerősített, s ezen megtiszteltetésre méltatott engem.»

Egykori katonatársai vitték a kivégzésre. Megkötözték, követ kötöttek a nyakába, és fölállították a híd korlátjára, de egyikük se merte a vízbe taszítani. Hosszú idő után jött egy fiatal katona, aki nem ismerte Flóriánt, ő odaugrott és belelökte a folyóba. Amikor azonban kíváncsian utána tekintett, hogy lássa elmerülését, megvakult.

- Ábrázolása: A 17. sz. óta terjedt el magyarországi kultusza, ahol Szent Flórián képét vagy szobrát katonaruhában, égő házzal ábrázolják, melyre dézsából vizet önt. A tűzzel való kapcsolata magyarázza, hogy a sörfőzők (Szegeden a sört "flóriánvíznek" hívták), kéményseprők, pékek patrónusa is volt.

Népi szokás: Ünnepén a kemencében nem éghetett tűz. Egyes vidékeken ünnepének hajnalán a család minden tagja vízbe mártotta a kezét, nehogy a keze nyomán a házban tűz támadjon.

...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: engedelmeskedem, tulajdonították, magyarországon, bajorországban, közbenjárására, flóriánvíznek, választottaid, fölállították, elidegeníteni, kényszeríthet, magyarországi, parancsaidnak, parancsnoknak, katonaruhában, leggyakrabban, legnépszerűbb, megbotoztatta, veszedelmében, aranylegenda, tartományban, katonaidejét, laureacumban, keresztények, emberfeletti, portakaróval, katonatársai, kéményseprők, megtalálható, megerősített, föllángoltak, diocletianus, katonatiszti, fohászkodott, megvallották, segítségemre, legszörnyűbb, római hadsereg, időben éppen, vízbe taszították, lateráni kanonokok, egyik legnépszerűbb, egyik szerint, erődben hatalmas, legszörnyűbb tűzhaláltól, tűzvész elmúltát, másik legenda, szénégető nagy, farakás belseje, nagy szélvihar, egész lángba, szénégető próbálta, lángok közé, Szent Flórián, Enns-parti Laureacumban, Flórián Caecia, Legenda Aurea, Florián Lorchba, Amikor Aquilinus, Uram Istenem, Mire Flórián, Jézus Krisztus, Uramnak Istenemnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Png virág  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 20  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Kellemes délutánt kívánok  Lóhere  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Minden harmadik...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png cica  Fehér virág  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akik bántanak téged  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Radikális szeretet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem méltó hozzád  Nevem  Idő  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Alázat  Png lepke  Png lepke  Nagyi telefonál  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Png csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem méltó hozzád  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Adakozás  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Adakozás  Nevem  Alázat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
római hadsereg, időben éppen, vízbe taszították, lateráni kanonokok, egyik legnépszerűbb, egyik szerint, erődben hatalmas, legszörnyűbb tűzhaláltól, tűzvész elmúltát, másik legenda, szénégető nagy, farakás belseje, nagy szélvihar, egész lángba, szénégető próbálta, lángok közé, szénégető megmenekült, aranylegenda szerint, keresztények után, keresztények kutatásával, parancsnok kínpaddal, császár parancsával, sátán soha, testem ugyan, egyedül Istené, vízbe taszítani, fiatal katona, tűzzel való, család minden, keze nyomán, engedelmeskedem, tulajdonították, magyarországon, bajorországban, közbenjárására, flóriánvíznek, választottaid, fölállították, elidegeníteni, kényszeríthet, magyarországi, parancsaidnak, parancsnoknak, katonaruhában, leggyakrabban, legnépszerűbb, megbotoztatta, veszedelmében, aranylegenda, tartományban, katonaidejét, laureacumban, keresztények, emberfeletti, portakaróval, katonatársai, kéményseprők, megtalálható, megerősített, föllángoltak, diocletianus, katonatiszti, fohászkodott, megvallották, segítségemre, legszörnyűbb, vegyivédelem, kilátástalan, megszületett, kutatásával, parancsával, ausztriában, találkozott, elmerülését, gondozásába, megmenekült, keresztényt, hatalmadban, védőszentje, legendáiban, településen, megfékezett, segítségére, tagadhatlak, taszították, megbontotta, jelentsétek, kiszolgálta, bálványokat, megkötözték, szenvedésre, tűzhaláltól, parancsnoka, forduljatok, helyzetben, emléknapja, foglyoknak, amennyiben, pusztított, istenemnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2585
  • e Hét: 8386
  • e Hónap: 41540
  • e Év: 275287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.