Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jucika 102 éves
  2021-02-20 07:16:27, szombat
 
  ,,Amikor én kislány voltam, még másképp ünnepelték a karácsonyt. Nem volt még ez a nagy hacacáré!"

- emlékezett vissza Keresztesi Zoltánné Lőrinczi Julianna. A Napló februárban százegyedik születésnapja alkalmából látogatta meg a nénit, most pedig megkértük, meséljen egy kicsit megannyi átélt karácsonyáról. - Ajándékok? Nem-nem! Ajándékozás, az nem volt. Szerényen éltünk. Hatéves voltam, amikor édesanyám meghalt, akkor kerültem az anyai nagyszüleimhez, ott nevelkedtem - mondja, közben kávéval kínál. - Szegények voltunk, igen. De hát, a gyerekkor, az mindig jó! - és látom, hogy elmosolyodik, hiába takarja maszk az arcát, a szemei elárulják.

Tisztán emlékszik

- Minálunk nem volt karácsonyfa, amikor kicsi voltam. A húszas évek végén, a harmincas évek elején nekünk csak egy kis fenyőág függött a lakásban, az volt az ünnep szimbóluma. Meg volt rajta egy pár szem cukor - idézte fel a múltat Julianna néni. - Onnan tudtuk, hogy karácsony van, hogy a nagynénik egy hatalmas teknőben dagasztották a tésztát a kalácsnak, meg készítették a bejglit, és aztán azt átvittük a szomszédba. Ott volt kemence, abban sült ki a sok finomság. Máskor nem volt tészta, esetleg elvétve, néhány vasárnap - bólogat, közben nézi az asztal közepére állított apró műfenyőt. Azt mondja, akkoriban azt ették, ami volt, ha csak a kenyér haja jutott, akkor azt is boldogan rágcsálták. De a kiskertben azért megtermett a sok finom zöldség, gyümölcs és az udvaron mindig szaladgált pár baromfi. - A bejglisütés csínját-bínját a nagymamámtól tanultam, és a nagynénéimtől. Jaj, de sok mindent tanítottak nekem a nagynénik! - merengve elnéz a vállam fölött.

,,Számomra akkor lett igazán ünnepi hangulata a karácsonynak, amikor már saját családom volt. 1941-ben esküdtem, és bár a férjem bevonult katonának, szerencsére sosem került a frontvonalra"

- részletezi, és közben arról is szó esik, hogy akkoriban az árva fenyőágat már leváltotta a kis lakásban ácsorgó, szerény karácsonyfa. És bár sosem volt fényűzés és pompa, mégis meghitt hangulatban teltek az ünnep napjai. - És bolondítottuk a gyerekeket! Bizony! Akkoriban még pucolták a cipőjüket becsülettel, mert különben nem hozott semmit a Mikulás. És hát, a karácsonyi ajándékokat is a Jézuska hagyta a fa alatt.

Változnak az idők

- Mostanában már más. Én egyedül élek a Luca cicával. De gyakran látogat az unokám, aki Debrecenben lakik, és sokszor látom a dédunokáimat. A közös vasárnapi ebédeket nagyon szeretem, majdnem minden hétvégén velük vagyok - mondja büszkén Julianna néni, közben megsimogat néhány díszt a kis műfenyőn. Azt mondja, neki már ez való. Kicsi és praktikus is, amikor itt az ideje, feldíszíti, és utána elrakja a dobozba; aztán következő évben újra előveszi. Mint megtudtuk, az ünnepekkor sem hagyják magára. - Karácsonykor sem vagyok egyedül. Dehogy! Megyek az unokámékhoz ebédelni szenteste napján. Az mindig nagyon jó. Óriási karácsonyfa van náluk! - és egekbe emeli a kezét, mutatja, mekkora. Arra is kitért, a hatalmas fenyő alatt mindig felcsendülnek az énekek, a gyönyörűen megterített ünnepi asztalnál pedig jó étvággyal falatozik a család. - Hogy a Luca cica jön-e velem? Jaj, nem jön az, csillagom! Nem volt ő még kint sosem! Amikor szenteste hazaérek, megint itt vagyunk, kettecskén - mondja nevetve, és közben hátrabiccent a fejével a szobában szuszogó szőrmókra.

Julianna néni idén a százegyedik karácsonyát töltötte. Reméljük, szeretetben és békében teltek az ünnep napjai, mi pedig alig várjuk, hogy februárban elmesélje a részleteket, amikor névnapján és a százkettedik születésnapján köszöntheti őt a Napló.

Berecz Dorina





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 1.  
Címkék: születésnapján, nagyszüleimhez, bolondítottuk, születésnapja, karácsonyáról, nagynénéimtől, felcsendülnek, karácsonykor, hátrabiccent, frontvonalra, dagasztották, karácsonynak, nagymamámtól, dédunokáimat, elmosolyodik, százkettedik, karácsonyfa, százegyedik, unokámékhoz, debrecenben, szeretetben, készítették, karácsonyát, nevelkedtem, becsülettel, szerencsére, köszöntheti, megterített, részleteket, ajándékozás, hangulatban, ajándékokat, bejglisütés, szomszédba, karácsonyi, gyerekeket, nagy hacacáré, kicsit megannyi, anyai nagyszüleimhez, szemei elárulják, húszas évek, harmincas évek, ünnep szimbóluma, múltat Julianna, hatalmas teknőben, asztal közepére, kenyér haja, kiskertben azért, udvaron mindig, bejglisütés csínját-bínját, nagymamámtól tanultam, vállam fölött, Keresztesi Zoltánné Lőrinczi Julianna, Berecz Dorina,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 12  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Sorsunk miatt...  Önmaga ellenére  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Mindent de mindent visszakap  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép estét kedves látogatóimn...  Jázmin  Facebookon kaptam  IGEN így  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  40 felett  Alvó cicák  Isten hűségének mértéke  Azért kaptad  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimna...  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Tanmese  Anyámról való emlékek  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Erdei gyöngyvirág  Szép estét  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  Különleges  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul David Tripp Április 12  Szép estét  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Nevelőszülőkhöz adták,  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Töröld le  "Ez egy csoda"  Paul Éluard - És egy mosoly  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  40 felett  Erdei gyöngyvirág  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Csend  József Attila - Kopogtatás nél... 
Bejegyzés Címkék
nagy hacacáré, kicsit megannyi, anyai nagyszüleimhez, szemei elárulják, húszas évek, harmincas évek, ünnep szimbóluma, múltat Julianna, hatalmas teknőben, asztal közepére, kenyér haja, kiskertben azért, udvaron mindig, bejglisütés csínját-bínját, nagymamámtól tanultam, vállam fölött, férjem bevonult, árva fenyőágat, ünnep napjai, cipőjüket becsülettel, karácsonyi ajándékokat, közös vasárnapi, unokámékhoz ebédelni, mindig nagyon, hatalmas fenyő, gyönyörűen megterített, szobában szuszogó, százegyedik karácsonyát, százkettedik születésnapján, születésnapján, nagyszüleimhez, bolondítottuk, születésnapja, karácsonyáról, nagynénéimtől, felcsendülnek, karácsonykor, hátrabiccent, frontvonalra, dagasztották, karácsonynak, nagymamámtól, dédunokáimat, elmosolyodik, százkettedik, karácsonyfa, százegyedik, unokámékhoz, debrecenben, szeretetben, készítették, karácsonyát, nevelkedtem, becsülettel, szerencsére, köszöntheti, megterített, részleteket, ajándékozás, hangulatban, ajándékokat, bejglisütés, szomszédba, karácsonyi, gyerekeket, megsimogat, mostanában, leváltotta, kettecskén, részletezi, rágcsálták, emlékezett, megtermett, februárban, ünnepelték, karácsonyt, keresztesi, feldíszíti, ünnepekkor, tanítottak, gyönyörűen, szimbóluma, szaladgált, alkalmából, kiskertben, karácsony, akkoriban, praktikus, cipőjüket, vasárnapi, nagynénik, szenteste, harmincas, változnak, emlékszik, kalácsnak, megtudtuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 272
  • e Hét: 10514
  • e Hónap: 19898
  • e Év: 152452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.