Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Moszkvából is gellert kaphat a paksi bővítés
  2015-03-24 17:33:05, kedd
 
 
Lengyel L. László írása




2015. március 23.

Moszkvából is gellert kaphat a paksi bővítés

Putyin bármikor kihúzhatja a széket Orbán alól - Súlyos bukta lesz

Az energiaunió létrehozása alapvető stratégiai érdeke az EU-nak, és nem csupán az oroszoktól való függőség csökkentése miatt. Ez utóbbi cél viszont gyorsítja a folyamatot, de egyben - a Moszkva elleni szankciókhoz hasonlóan - vitákat is gerjeszt a tagállamok között. A magyar kormány fenntartásokat hangoztat.




A hétvégi EU-csúcs fő témája az energiaunió előkészítése volt, folytatva az elmúlt időszakban felgyorsult stratégiai egyeztetéseket. A közös energetikai rendszer és szabályozás régóta napirenden van, és abban elvileg mindenki egyeltért, hogy az integráció erősítése alapérdek, a konkrét megvalósításban azonban már vannak nézetkülönbségek. A kiindulópont világos: Európa energiaimportra szorul, ezért megnyugtató megoldást kell találni az ellátás biztonságának hosszútávú garantálására. Ennek egyik fő iránya a felhasználás hatékonyságának növelése, a másik a belső, elsősorban a megújuló források arányának növelése, a harmadik a behozatali lehetőségek diverzifikálása és ezáltal a külső függőség csökkentése, végül pedig egységes energetikai hálózat létrehozása, amely optimalizálni tudja az egyes országok igényeinek kielégítését.

Mindennek a megteremtése közel sem egyszerű, a szerteágazó érdekek egyeztetésén túl szigorú közös szabályrendszerre, az eltérő feltételek összehangolására és persze jelentős beruházásokra van szükség. Az előkészítést bonyolítja, hogy az egyes tagállamok jelentősen eltérő helyzetben vannak a felsorolt területek mindegyikében, a nemzeti szuverenitás védelmezéséről nem is beszélve. Segíti viszont az egyeztetést, hogy már most is folyik együttműködés az országok között lényegében minden konkrét területen, és annak tapasztalataira, a kialakult kapcsolatokra támaszkodni lehet a további lépéseknél.

Nagy lökést adott a folyamatnak Putyinék agresszív fellépése és fenyegetődzése az ukrán válság kapcsán. A biztonsági kérdések előtérbe kerültek, még nyilvánvalóbbá vált az unió energetikai sérülékenysége. Röpke egy év alatt számos stratégiai elemzés és iránykijelölő anyag született, a mostani csúcson pedig rögzítették az energiaunió alapcéljait is, amelyek egyébként nyilvánvalóak: az ellátásbiztonság és hatékonyság növelése és az integrált belső piac megteremtése.

Külön foglalkoztak a külső szállítási szerződésekkel, kimondatlanul is az orosz importtól való függés kockázatai miatt. Leszögezték, hogy szerződések csak az uniós jog szerint köthetőek, teljesen átláthatónak kell lenniük és szem előtt kell tartani az EU biztonságának érdekeit. Érdemes ezt összevetni Orbánék paksi megállapodásával, amely egyik szempontnak sem felel meg igazán. Nem véletlen, hogy a többség Brüsszel előzetes jóváhagyásához akarja kötni a szerződéseket, néhány ország azonban, a csehek, a szlovákok és Orbánék határozottan ellenzik ezt, és a németeknek is fenntartásaik vannak.

Emiatt arról született döntés, hogy az ilyen megállapodásokat előzetesen be kell mutatni az EB-nek, az esetleges normakontroll jogszabályi feltételeinek a kidolgozását viszont Brüsszelre bízták, és azokról később határoznak. A magyar kormányfő nem habozott kifejteni, hogy számára az uniós jóváhagyás elfogadhatatlan, és mindenki maga dönthessen a beszerzési forrásokról. Ez a vélemény nyilvánvalóan szemben áll az energiaunió egyik lényegi elemével, a források biztonsági, gazdaságossági, környezetterhelési stb. szempontok szerinti összehangolásával és az erre épülő közös stratégiával.

A neuralgikus pont a vitában most Oroszország, a vele kötött és kötendő energetikai szerződések jövője. A helyzetet bonyolítják a kölcsönös szankciók, amelyek nehezítik az EU és Moszkva kapcsolatait. A mostani csúcs egyelőre nem döntött újabb lépésekről, júniusig haladékot adott arra, hogy az ukrán válságról született minszki megállapodás végrehajtását figyeljék. Putyinék viszont barátságtalan lépést tettek azzal, hogy mintegy 200 amerikai és uniós közéleti személyiséget - köztük magyarokat - kitiltottak, mert szerintük oroszellenes magatartást tanúsítanak. Érdekes, hogy Orbánék, akik olyan vehemensen kérték ki maguknak a NAV-os vezetők amerikai kitiltását korrupciós gyanú miatt, egyelőre nem tiltakoztak Moszkva nyíltan politikai felhangú szankciója miatt.

Az érintett európai vezetők aligha dőlnek a kardjukba, hogy nem kívánatos személyek Oroszországban, ebből aligha származik bármilyen káruk. Moszkva viszont egyre jobban szenved a szankcióktól és az alacsony energiaáraktól. Az infláció már 17 százalékos, a kamatok 15 százalék körül mozognak, dollár százmilliárdok áramlanak ki az országból, a valutatartalékok bő egy év alatt 524 milliárd dollárról 351 milliárdra estek. A pénzügyminiszter szerint az idén az alacsony olaj- és gázár miatti bevételkiesés a GDP 8 százalékára, 180 milliárd dollárra tehető, minden egydollárnyi árcsökkenés 3 milliárdnyi veszteséget jelent. A szankciók nehezítik és drágítják a finanszírozást, akadályozzák a szükséges beruházásokat és technológiai fejlesztéseket. Mindezek együttes hatásaként az idén az orosz GDP 3-4 százalékkal esik vissza, és a későbbi kilátások sem biztatóak.

Ennek fényében ebből az irányból is gellert kaphat a paksi bővítés. Az már világos, hogy az oroszokkal kötött megállapodást a már megszületett és a várható brüsszeli döntések miatt módosítani kell. Kérdés, hogyan áll ehhez Moszkva, mennyire lesz engedékeny és mit kér cserébe. A 10 milliárd eurós hitel teherré válhat Putyinék számára, ha annak finanszírozása számukra drágább, mint amekkora kamatot mi fizetünk /átlagosan 4,5 százalék szerepel a szerződésben, a moszkvai kamatok manapság háromszor ekkorák/. Orbánékat tehát kelet felől is könnyen kellemetlen meglepetés érheti.

http://www.168ora.hu/buxa/oroszorszag-energetika-eu-134606.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megállapodásokat, megállapodásával, valutatartalékok, összehangolására, pénzügyminiszter, ellátásbiztonság, nézetkülönbségek, diverzifikálása, energiaimportra, megvalósításban, hatékonyságának, elfogadhatatlan, tapasztalataira, finanszírozást, fenntartásokat, gazdaságossági, fejlesztéseket, szerződésekkel, védelmezéséről, finanszírozása, oroszországban, egyeztetéseket, sérülékenysége, százmilliárdok, fenyegetődzése, nyilvánvalóbbá, jóváhagyásához, energiaáraktól, együttműködés, megállapodást, szerződéseket, biztonságának, nyilvánvalóak, iránykijelölő, kimondatlanul, beruházásokat, paksi bővítés, széket Orbán, energiaunió létrehozása, oroszoktól való, tagállamok között, magyar kormány, hétvégi EU-csúcs, energiaunió előkészítése, elmúlt időszakban, közös energetikai, integráció erősítése, konkrét megvalósításban, kiindulópont világos, ellátás biztonságának, felhasználás hatékonyságának, megújuló források, Lengyel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Egy bizonyos határt  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Lóhere  Idő  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  A másik dolog,  Sokan azt tartják  Popper Péter szavai  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png lepke  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyon különös  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Alázat  Nem számIt  Facebookon kaptam  Alázat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akik bántanak téged  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akik bántanak téged  Mindig jusson idő nevetni  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Fekete István - Akác  Nevem  Gonosz démon-álarc  s immár én is felragyogva, ért...  Sokan azt tartják  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alvó cicák  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem számIt  Nevem  Paul David Tripp Április 20  Reménység és erő Krisztustól e...  Szívem tiéd  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy lelki imádság  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Rátalálsz  Alázat 
Bejegyzés Címkék
paksi bővítés, széket Orbán, energiaunió létrehozása, oroszoktól való, tagállamok között, magyar kormány, hétvégi EU-csúcs, energiaunió előkészítése, elmúlt időszakban, közös energetikai, integráció erősítése, konkrét megvalósításban, kiindulópont világos, ellátás biztonságának, felhasználás hatékonyságának, megújuló források, behozatali lehetőségek, külső függőség, egyes országok, megteremtése közel, szerteágazó érdekek, eltérő feltételek, előkészítést bonyolítja, egyes tagállamok, felsorolt területek, nemzeti szuverenitás, országok között, kialakult kapcsolatokra, további lépéseknél, folyamatnak Putyinék, ukrán válság, biztonsági kérdések, unió energetikai, mostani csúcson, energiaunió alapcéljait, integrált belső, külső szállítási, orosz importtól, többség Brüsszel, ilyen megállapodásokat, esetleges normakontroll, kidolgozását viszont, magyar kormányfő, uniós jóváhagyás, beszerzési forrásokról, vélemény nyilvánvalóan, energiaunió egyik, források biztonsági, erre épülő, neuralgikus pont, vitában most, vele kötött, helyzetet bonyolítják, kölcsönös szankciók, mostani csúcs, ukrán válságról, érintett európai, alacsony energiaáraktól, pénzügyminiszter szerint, alacsony olaj-, szankciók nehezítik, szükséges beruházásokat, későbbi kilátások, oroszokkal kötött, várható brüsszeli, moszkvai kamatok, megállapodásokat, megállapodásával, valutatartalékok, összehangolására, pénzügyminiszter, ellátásbiztonság, nézetkülönbségek, diverzifikálása, energiaimportra, megvalósításban, hatékonyságának, elfogadhatatlan, tapasztalataira, finanszírozást, fenntartásokat, gazdaságossági, fejlesztéseket, szerződésekkel, védelmezéséről, finanszírozása, oroszországban, egyeztetéseket, sérülékenysége, százmilliárdok, fenyegetődzése, nyilvánvalóbbá, jóváhagyásához, energiaáraktól, együttműködés, megállapodást, szerződéseket, biztonságának, nyilvánvalóak, iránykijelölő, kimondatlanul, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.