Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Trianon, leleplezték a cselszövést. Ezért darabolták .......
  2017-09-01 09:03:44, péntek
 
  Forrás: kulfoldiapro.com
...... .........


Immár a századik évfordulójára emlékezünk annak, hogy hazánk kénytelen volt aláírni a trianoni békeszerződést, amely által jogilag is szétszabdalódott a történelmi Magyarország. A tragikus esemény kutatására a Magyar Tudományos Akadémia keretén belül Trianon 100 nevű munkacsoport alakult, amelynek vezetője, Ablonczy Balázs beszélt Magyarország feldarabolásának okairól.
Mindmáig az egyik legizgalmasabb kérdés kétségkívül az, miért akarták a nagyhatalmak - közöttük is elsősorban Franciaország -, hogy Magyarország a korábbi formájában, nagyságában, lélekszámában többé ne létezzen. Bár Franciaország és Magyarország a világháború idején hadban állt egymással, a büntetés aránytalanul nagy.

Pestiesen fogalmazva: mi volt a bajuk velünk?
Nos, a franciáknak legelsősorban nem velünk volt bajuk, hanem az örök ellenféllel, a németekkel. S bár a világháborút a szövetségeseikkel együtt megnyerték, a németek még a fegyverletétel után is erősebbek voltak, mint ők. A franciák iszonyú emberveszteséget szenvedtek el, tehát joggal tarthattak attól, hogy egy következő háborúban alulmaradnak.
Különösen akkor, ha megvalósul az osztrákok többségének akarata: csatlakozás Németországhoz. A francia politika ennek megakadályozására ajándékozta Nyugat-Magyarországot - Burgenland - Ausztriának. Egy esetleges német-osztrák egyesülés esetén erre nem számíthattak volna.
A franciák tehát mindenáron gyengíteni akarták Németországot, aminek része a németbarát országok ellehetetlenítése is - illetve új szövetségesek után nézés. Ez utóbbi a kisantant három állama: Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia volt. Haderőben körülbelül húsz hadosztályt jelentettek, amely által már kiegyenlítődött a német erőfölény.
Franciaország szövetségesei, elsősorban az angolok, némi berzenkedést követően elfogadták a francia érdekeket. Különösen megértővé váltak, amikor 1920 áprilisában a franciák átengedték nekik az iraki és szíriai kőolaj kitermelésének a lehetőségét...
Meg tudtuk volna-e akadályozni a győztes hatalmak velünk kapcsolatos törekvéseit? Mint ahogy tették a törökök, akiknek szintén sanyarú sorsot szántak a győztes hatalmak.
A felvetés száz éve dilemma, a kérdést annak idején feltették már Teleki Pál külügyminiszternek is. A két állam helyzete közötti alapkülönbség az, hogy a törökök vissza tudtak vonulni az Anatóliai-sivatag mögé, és nem öt fronton kellett visszaverni az országok feldarabolására törekvő ellenséget.
Ettől függetlenül kérdés, lett volna-e más lehetősége az országnak, mint hogy gyakorlatilag harc nélkül engedje a szétszabdalását.
Csupán Linder Béla hadügyminiszter félrészegen elmondott szavain - ,,Nem akarok több katonát látni!" - múlott, hogy az ország területének kétharmadát elcsatolták? Katonaság nélkül természetesen védtelenek voltunk, ám Linder szavainak megítélését árnyalja az a helyzet, amelyben elhangzott: a frontokról hazaáramló katonák között nehéz volt fegyelmet tartani. A harci kedv szertefoszlott a hosszú szolgálat alatt, a hazatérő katonákról nemcsak a civilek tépték le a csillagokat, de ők maguk is. Sokuk rabolt, gyilkolt. Amikor például megtudták, hogy amíg ők a fronton harcoltak, a gyermekük a jegyző segélyt elutasító szívtelensége miatt halt meg, azonnal elégtételt vettek. Amikor a papról kiderült, hogy drágán temetett, sokszor őt is megverték vagy akár meg is ölték. Az elszabadult erőszaknak, gyújtogatásnak, anarchiának több ezren estek áldozatul.
Ettől függetlenül még mindig 400 ezer hadra fogható magyar katona állhatott volna szemben 280 ezer románnal. Utólag persze el lehet gondolkodni azon, hogy a föld ígéretével nem lehetett volna-e mégis hadrendben tartani őket, ám bármiféle válasz már csak spekuláció.

- Bár a trianoni országdaraboláshoz vezető út főbb állomásait már régóta ismerik a történészek, kutatnivaló azért még bőven maradt.
A Trianon 100 kutatócsoport a Lendület pályázati rendszerében alakult, tagjai között a történészeken kívül irodalmárt, szociológust, földrajzost is találunk. Az öt évre - a 2016 és 2021 közötti időszakban - összesen 150 millió forint fölhasználására lehetőséget kapó alkalmi csoport Ablonczy Balázs történész vezetésével Trianon több aspektusát kutatja.
Az első egyből egy kis diplomáciatörténet. A franciák és az angolok tevékenysége a béke előkészítése érdekében már jól ismert, ám ugyanez az olaszok, amerikaiak, japánok esetében még sok meglepetést tartogathat.
Ugyancsak érdekesek lehetnek az utódállamok diplomáciájának a kulisszatitkai is.
A nagyközönség számára a legérdekesebbnek a magyar békedelegáció naplója ígérkezik, amely néhány hónapon belül megjelenik.
Miként hatott a magyar társadalomra az összeomlás? (Nem csupán a hadseregé, hanem a közellátásé.) Ezt is kutatják a mostani program keretében a történészek. S hogy ez is nagymértékben befolyásolta a békekötés menetét, azt mi sem bizonyítja jobban, mint Teleki Pál külügyminiszter kijelentése 1920 áprilisában, amely szerint ha az antant ismét megengedi a románoknak, hogy a Tiszát átlépve visszatérjenek Budapestre, akkor annak a lakossága éhen hal. Nem beszélve a tomboló spanyolnáthajárványról, amely szintén a helyzet mielőbbi rendezésére sarkallta a politikusokat.
Szintén feldolgozatlan része a magyar történelemnek a vagonlakókról szóló fejezet. Körülbelül 350-400 ezer menekültről van szó, akik közül 1918 és '24 között sok tízezren húzták meg magukat hosszabb-rövidebb időre vasúti kocsikban. Olyan magyarok ők, akik az új hatalom elől menekültek. Többségük hivatalnok, aki nem tette le az esküt az új államra, ezért elveszítette az állását. Minden család két vagont kapott, egyikben laktak, másikban volt minden vagyonuk. Általában a középosztályhoz tartoztak, tanárok, rendőrök, hivatalnokok. S hogy mekkora státuszbeli visszaesést jelentett számukra a határok meghúzása, arra példaként Ablonczy Balázs a gyulafehérvári rendőrkapitány esetét említette, aki a fővárosban csupán fogalmazóként kereshette a kenyerét. Magyarországnak egyébként is állandó dilemmája volt a menekültekhez való viszonyulás. Hiszen minél többen váltottak országot, annál kevesebb magyar maradt ősei szülőföldjén, és annál kisebb esélye lett a revíziónak.
Izgalmas kérdés a határok megszilárdulásának története is. A kutatók között általában egyetértés van abban, hogy az akkor még sokkal nagyobb stratégiai jelentőségű vasúti hálózat meghatározó tényező volt a határok meghúzását illetően.
A földbirtokosok általában minden befolyásukat latba vetették tulajdonuk egyben tartása érdekében. Nem is sikertelenül, friss kutatások alapján állítható, hogy a helyszíni határkijelölések nyomán összességében 700 négyzetkilométert sikerült megtartania Magyarországnak.
Érdekes a kettős birtokosság, a csempészet, illetve a házassági piac (egymás falvaiból való házasodás) alakulása is a határok kijelölését követően.
Kutatások kérdése még, hogy miként szakadtak szét gazdasági térségek. S bár a magyar települések általában vesztesei voltak a határmeghúzásoknak, Szeged és Szabadka versengésében például az előző város nyert rajta.
Szinte egyáltalán nem kutatott még a tiszavirág-életű államalakulatok története, kezdve a Lajta Bánságtól a Fiumei Régenshercegségen és a Szepesi Köztársaságon át egészen a Vend-vidéki Köztársaságig. Húszharminc ilyen államcsíra létezett, amely azonban életképtelennek bizonyult.
Keveset tudunk a hatalom átvételéről és megszilárdításáról is. A helységnévtáblák, boltfeliratok cseréjéről, a szobrok eltávolításáról.
És ki tudja, hogy Komáromban vagy Losoncon az ellenállásnak csak sortűzzel tudtak véget vetni?
Végül kutatási téma Trianon emlékezete, amelynek során azt tárják fel, miként vélekedik a ma embere a békeszerződésről.
Érdemes tehát figyelni a kutatócsoport kiadványaira, konferenciáira, amelyek során a fenti kérdésekre megalapozott válaszokat kaphatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Címkék: feldarabolásának, békeszerződésről, helységnévtáblák, szétszabdalódott, emberveszteséget, határkijelölések, legérdekesebbnek, diplomáciájának, fölhasználására, feldarabolására, szétszabdalását, középosztályhoz, hadügyminiszter, kiegyenlítődött, külügyminiszter, államalakulatok, magyarországnak, életképtelennek, eltávolításáról, legizgalmasabb, békeszerződést, gyújtogatásnak, rendőrkapitány, kitermelésének, konferenciáira, fegyverletétel, németországhoz, magyarországot, szertefoszlott, feldolgozatlan, gyulafehérvári, kulisszatitkai, visszatérjenek, földbirtokosok, történészeken, németországot, századik évfordulójára, trianoni békeszerződést, történelmi Magyarország, tragikus esemény, egyik legizgalmasabb, nagyhatalmak –, korábbi formájában, világháború idején, büntetés aránytalanul, bajuk velünk, franciáknak legelsősorban, örök ellenféllel, szövetségeseikkel együtt, fegyverletétel után, franciák iszonyú, következő háborúban, Magyar Tudományos Akadémia, Ablonczy Balázs, Teleki Pál, Csupán Linder Béla, Lajta Bánságtól, Fiumei Régenshercegségen, Szepesi Köztársaságon, Vend-vidéki Köztársaságig,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Makszim Gorkij gondolata  Png férfi  Facebookon kaptam  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Még csak most kezdődik a nap  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Png fotel  Facebookon kaptam Annuska bar...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fekete István - Akác  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Nevem  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akik bántanak téged  Egy maradéktalanul uralt világ  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Éretlen vers  képre írva  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Nagyi telefonál  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png cica  Nem tudhatod  Sose bánj semmit  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png virág  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Ne kapaszkodj magasabbra,  Miért nem menti meg Jézus a jó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gonosz démon-álarc  Őrizkednünk kell...  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  A boldog családok mind hasonló...  Png virág  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Alázat  Nem tudhatod  Bertolt Brecht -től idézet  Soha ne kedvezz...  Adakozás  Png nő  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
századik évfordulójára, trianoni békeszerződést, történelmi Magyarország, tragikus esemény, egyik legizgalmasabb, nagyhatalmak &#8211, korábbi formájában, világháború idején, büntetés aránytalanul, bajuk velünk, franciáknak legelsősorban, örök ellenféllel, szövetségeseikkel együtt, fegyverletétel után, franciák iszonyú, következő háborúban, osztrákok többségének, francia politika, esetleges német&#8211, franciák tehát, németbarát országok, kisantant három, német erőfölény, francia érdekeket, franciák átengedték, győztes hatalmak, felvetés száz, kérdést annak, törökök vissza, országok feldarabolására, ország területének, frontokról hazaáramló, harci kedv, hosszú szolgálat, hazatérő katonákról, civilek tépték, fronton harcoltak, jegyző segélyt, papról kiderült, elszabadult erőszaknak, föld ígéretével, történészeken kívül, első egyből, angolok tevékenysége, béke előkészítése, utódállamok diplomáciájának, nagyközönség számára, magyar békedelegáció, magyar társadalomra, mostani program, békekötés menetét, antant ismét, lakossága éhen, helyzet mielőbbi, magyar történelemnek, vagonlakókról szóló, középosztályhoz tartoztak, határok meghúzása, gyulafehérvári rendőrkapitány, fővárosban csupán, menekültekhez való, kutatók között, határok meghúzását, földbirtokosok általában, helyszíni határkijelölések, kettős birtokosság, házassági piac, határok kijelölését, magyar települések, előző város, tiszavirág-életű államalakulatok, hatalom átvételéről, szobrok eltávolításáról, ellenállásnak csak, kutatócsoport kiadványaira, fenti kérdésekre, feldarabolásának, békeszerződésről, helységnévtáblák, szétszabdalódott, emberveszteséget, határkijelölések, legérdekesebbnek, diplomáciájának, fölhasználására, feldarabolására, szétszabdalását, középosztályhoz, hadügyminiszter, kiegyenlítődött, külügyminiszter, államalakulatok, magyarországnak, életképtelennek, eltávolításáról, legizgalmasabb, békeszerződést, gyújtogatásnak, rendőrkapitány, kitermelésének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8101
  • e Hét: 19731
  • e Hónap: 52885
  • e Év: 286632
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.