Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
30 éves a Szomszédok teleregény
  2017-09-04 11:33:56, hétfő
 
  Forrás: Újbuda

Szeptember 3-án nagyszabású fesztivállal ünnepli Újbuda a kultikus teleregény, a Szomszédok indulását. A jubileumi ünnepség a teleregény forgatási helyszínén, Gazdagréten lesz. A rendezvényhez szeptember 2-án kapcsolódó Halászléfőző Verseny ugyancsak a Gazdagréti és Rétkerülő útak közötti parkban lesz. A kétnapos fesztivál programjai ingyenesek.
Akármilyen hihetetlennek is tűnik, 30 évvel ezelőtt vetítették le a Gazdagréti lakótelepen forgatott sorozat első epizódját. A Szomszédok ünnepe valódi időutazás lesz, ahol játékos feladatok, egész napos idegenvezetés, zenés programok és meglepetések várják a rajongókat. Az eseményre a Szomszédok szereplői is ellátogatnak, akik a régmúlt időket elevenítik fel. Akik pedig kedvet éreznek ahhoz, hogy a szereplők bőrébe bújjanak, kipróbálhatják többek között Janka néni italszlalomozó versenyét, alkothatnak Etus kerámiaműhelyében, tesztelhetik zenei műveltségüket Jutka énekóráján és szépülhetnek a Gábor Gábor szalonban.
Az eseményre a Szomszédok szereplői és alkotói közül is sokan ellátogatnak - Frajt Edit, Incze Ildikó, Simorjay Emese, Závodszky Noémi, Böröndi Tamás, Nemcsák Károly, Németh Kristóf, Rátóti Zoltán, Trokán Péter és még sokan mások-, akik a forgatások hátteréről és a kulisszatitkokról mesélnek majd.
A Karinthy Színház pódiumbeszélgetésén a közönségnek is lehetősége lesz, hogy kérdésekkel bombázza az egykori szereplőket. A helyszínre látogató színészek közösen ültetik el a Szomszédok fáját, így állítva emléket a már elhunyt szereplőtársaknak. Az alkotók a kerek évfordulót méltó módon, egy óriás tortával ünneplik meg, este pedig az is kiderül, melyik dalszöveg nyerte a főcímzenére kiírt pályázatot.

Egész napos vetélkedők a teleregényrajongóinak:
Mi is beszállunk az internetbe! Avagy virtuális időutazás Vágási Ferivel az informatika világába. Commodore 64-es játékok, szimulátorokéstesztek.
Gábor Gábor szalonjában a - szintén 30 éve Magyarországon lévő - AVON-nal szépülhetnek meg a hölgyek. Játékos sminkelés szívünk egyetlen királynőjéhez méltó módon.
Az örökké pityókás Jankanéni olthatatlan szomját ezúttal vízzel csillapíthatjuk a ,,vízöntő" versenyen Alma presszójában. Ki tud egy perc alatt minél több itallal szolgálni a Jutka nagynénjének?
Jutka tantermében a klasszikus zenefelismerő versenyen tehetjük próbára műveltségünket, ugyanitt ,,Matyika alsós kvíz" teszt kitöltése várja a gyerekeket és felnőtteket.
A Nagy Fehér sátrában nem egy cápa elől kell menekülnünk, hanem Magenheim doki elsősegélynyújtó versenyén ,,gyógyászkodhatunk", persze nem szokványos módon.
János erdész iskolájában különböző növényeket kell felismerni.
Lenkenéni standján egy saccolóverseny várja az érdeklődőket, ahol a termékek tömegét kell megbecsülni.
Taki bácsi taxiján pedig olajozottan megy majd a motor.
A színpadon Szomszédok improvizációs színdarabok, pódiumbeszélgetések, valamint a 80-90-es évek legendás zenéi. Fellépnek a Petőfi Musical Stúdió sztárjai, Szűcs Judith, Abaházi Csaba és a MégEgyKör.


- Harminc éve 1987. május 7-én vetítette le az ikonikussá vált teleregény, a Szomszédok első epizódját a Magyar Televízió. A sorozat bepillantást adott a gazdagréti lakótelepen élő Taki bácsi, Lenke néni, Gábor Gábor, Vágási Feri, Mágenheim doki, Alma, Julcsi és a többiek életébe, mindennapjaikon keresztül bemutatta az akkori társadalmat. Az első lakók 1984 márciusában költöztek a később elhíresült környékre. A területen volt római kori temető, Árpád kori falu, és bortermő vidék is. Harminc éve mutatta be a Magyar Televízió a nagysikerű Szomszédok teleregény első epizódját. A filmsorozat a '90-es évek egyik legkedveltebb, legismertebb és legnépszerűbb televíziós produkció volt. A film az ország akkori mintalakótelepén, Gazdagréten játszódott, közreműködve a városrész népszerűsítésében. Az első epizód három család (Vágási, Takács és Magenheim) történetével indult, ők az épület ugyanazon emeletére költöztek. A filmbeli Lantos utca 8. lakói, valójában a Csíkihegyek utca 1-ben éltek; a filmben rendszerint tízemeletesnek említett lakóház igazában csak 7 emeletes. Az epizódok bemutatták a panelházban élő emberek, családok, azok ismerőseinek és rokonságának mindennapjait, betekintést engedett életükbe, problémáikba, reflektált a kor történéseire 30 percben. A filmek olyan információkat is tartalmaztak, amelyek népnevelő, ismeretterjesztő szándékkal kerültek a forgatókönyvekbe.
A legtöbb jelenetet a gazdagréti lakótelepen vették fel. Érdekesség, hogy a stáb az 1. emeletet vette meg, három lakásban a három család lakott, a negyedik lakásban pedig a Gábor-Juli stúdió volt berendezve, ami emellett a színészek pihenőszobájaként is szolgált. Julcsi általános iskolája és Jutka munkahelye a lakótelepen található Csiki-hegyek Utcai Általános Iskola volt. Etus lakása a Gazdagréttől északra lévő Sasad városrészben, az Ugron Gábor utca 54. és a Pannonhalmi út 18. saroképülete. Az épületet a sorozat befejezését követően eladták és másik házat építettek a helyére, így ez a helyszín ma már nincs meg. Julcsi első középiskolája Angyalföldön a Röppentyű utca 62. szám alatt, a mai Ady Endre Gimnázium volt, amit akkor még a valóságban is Kassák Lajos Gimnáziumnak hívtak kb. 1990-ig, amikor mai nevét felvette egy, a közelben lévő hasonló nevű általános iskola gimnáziummá alakulása miatt. Második iskolája a lakótelep közvetlen közelében van, az iskola neve a valóságban Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium. A piac, ahol Józsi dolgozott, és ahová Etus szokott járni, a Budafoki piac volt. Lenke néni lakótelepi közértje 2012-ig üzemelt a Nagyszeben tér 1. alatt. A ruhabolt, amelyben Lillácska dolgozott, az 56-os és 56A villamos Krisztina téri megállójánál található. Alma presszója az Alkotás utca - Tartsay Vilmos u. sarkán helyezkedik el. Mágenheim Ádám magánklinikája az 1025 Budapest, Felső Zöldmáli út 13. szám alatt található a valóságban. A sorozat utolsó 331. fejezetét 1999. december 30-án tűzte műsorra a Magyar Televízió.
A Gazdagréti lakótelep építése 1983 tavaszán kezdődött. Akkor a tereprendező munkák során sírfoltokat találtak, ezért a környéken április 1-jén megkezdődtek a feltárások. Az ásatások végén és a talajt előkészítő munkálatok után a Győri Állami Építőipari Vállalat megkezdte a házak építését. Első ütemben a Regős utca eleje készült el, a Gazdagréti lakótelep első lakását 1984. március 21-én adták át, amelyet a következő években 5771 másik követett. A gazdagréti az ország legismertebb lakótelepei közé tartozik, mivel felnőttek közül szinte mindenki látott minimum egy epizódot a Szomszédok című, Gazdagréten játszódó, végtelen hosszú teleregényből.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Címkék: forgatókönyvekbe, mintalakótelepén, ismeretterjesztő, elsősegélynyújtó, csillapíthatjuk, mindennapjaikon, szakközépiskola, kipróbálhatják, tízemeletesnek, magyarországon, saccolóverseny, műveltségünket, italszlalomozó, magánklinikája, idegenvezetés, mechatronikai, zenefelismerő, mindennapjait, információkat, improvizációs, legkedveltebb, legnépszerűbb, királynőjéhez, teleregényből, műveltségüket, hihetetlennek, középiskolája, rendezvényhez, tereprendező, ellátogatnak, halászléfőző, saroképülete, megkezdődtek, megállójánál, tesztelhetik, legismertebb, kultikus teleregény, jubileumi ünnepség, teleregény forgatási, rendezvényhez szeptember, kétnapos fesztivál, régmúlt időket, szereplők bőrébe, forgatások hátteréről, kulisszatitkokról mesélnek, egykori szereplőket, helyszínre látogató, kerek évfordulót, óriás tortával, főcímzenére kiírt, informatika világába, örökké pityókás, Halászléfőző Verseny, Gábor Gábor, Frajt Edit, Incze Ildikó, Simorjay Emese, Závodszky Noémi, Böröndi Tamás, Nemcsák Károly, Németh Kristóf, Rátóti Zoltán, Trokán Péter, Karinthy Színház, Vágási Ferivel, Nagy Fehér, Petőfi Musical Stúdió, Szűcs Judith, Abaházi Csaba, Magyar Televízió, Vágási Feri, Csiki-hegyek Utcai Általános Iskola, Ugron Gábor, Endre Gimnázium, Kassák Lajos Gimnáziumnak, Mechatronikai Szakközépiskola, Tartsay Vilmos, Mágenheim Ádám, Felső Zöldmáli, Győri Állami Építőipari Vállalat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Vágy, élet és sugár  Benned is ezerféle szín van  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Alvó cica  A nemzet csak akkor...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Rejtő Jenő versei  Ibolya  Paul David Tripp Március 15  Őri István - Dal az életről  Benned is ezerféle szín van  A tékozló és Isten gondviselés...  A kávé  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kávé  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  A kávé  Magyarország ilyen hely.  Szeretettel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Müller Péter tollából  Szeüleidtől tanultad  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Szép Álmokat  A nemzet csak akkor...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Szeretettel  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Imádkozás Krisztus értelméért  A gyász  Éljen a magyar szabadság!  Kezdet  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ted Engstrőm gondolata  Hernádkak  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Paul David Tripp Március 16  Az ünnepről  A tékozló és Isten gondviselés...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  képre írva Március 15 -re emlé...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  A szív és a cselekvés egységes...  A nemzet csak akkor...  Alvó baby  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Március 15-re emlékve  Az agyat és a csontokat is erő...  Paul David Tripp Március 16  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Sajnos ezt elBalogozták  Március 15-re emlékve  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Síró nő  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Magyarország ilyen hely. 
Bejegyzés Címkék
kultikus teleregény, jubileumi ünnepség, teleregény forgatási, rendezvényhez szeptember, kétnapos fesztivál, régmúlt időket, szereplők bőrébe, forgatások hátteréről, kulisszatitkokról mesélnek, egykori szereplőket, helyszínre látogató, kerek évfordulót, óriás tortával, főcímzenére kiírt, informatika világába, örökké pityókás, perc alatt, klasszikus zenefelismerő, cápa elől, saccolóverseny várja, termékek tömegét, színpadon Szomszédok, 80-90-es évek, ikonikussá vált, sorozat bepillantást, gazdagréti lakótelepen, többiek életébe, akkori társadalmat, első lakók, később elhíresült, területen volt, nagysikerű Szomszédok, ország akkori, városrész népszerűsítésében, első epizód, épület ugyanazon, filmbeli Lantos, filmben rendszerint, epizódok bemutatták, filmek olyan, legtöbb jelenetet, három család, negyedik lakásban, színészek pihenőszobájaként, lakótelepen található, sorozat befejezését, közelben lévő, lakótelep közvetlen, iskola neve, valóságban Mechatronikai, 1025 Budapest, sorozat utolsó, tereprendező munkák, környéken április, ásatások végén, talajt előkészítő, házak építését, következő években, ország legismertebb, forgatókönyvekbe, mintalakótelepén, ismeretterjesztő, elsősegélynyújtó, csillapíthatjuk, mindennapjaikon, szakközépiskola, kipróbálhatják, tízemeletesnek, magyarországon, saccolóverseny, műveltségünket, italszlalomozó, magánklinikája, idegenvezetés, mechatronikai, zenefelismerő, mindennapjait, információkat, improvizációs, legkedveltebb, legnépszerűbb, királynőjéhez, teleregényből, műveltségüket, hihetetlennek, középiskolája, rendezvényhez, tereprendező, ellátogatnak, halászléfőző, saroképülete, megkezdődtek, megállójánál, tesztelhetik, legismertebb, fesztivállal, szépülhetnek, közreműködve, történetével, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 4617
  • e Hónap: 25300
  • e Év: 228213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.