Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Menekültek menedéke...
  2013-05-03 09:23:40, péntek
 
   
  ,,MENEKÜLTEK MENEDÉKE", avagy meddig kell még eltűrnie a magyarságnak, hogy folyamatosan le-fistázzák HAZUG VÁDAK ALAPJÁN?

http://furaila.xfree.hu/251800


1896-ban született id. Antall József, aki a második világháború éveiben a magyar földre menekült üldözöttek legendás védelmezőjévé lett, aki a sok tízezer menekült ellátását, jogvédelmét megszervezte. 1945 után kisgazdapárti politikusként újjáépítési miniszteri posztot töltött be Tildy Zoltán, később pedig Nagy Ferenc kormányában. Az 1940.-es évek végétől kezdődően - kényszerűen - több, mint két évtizeden át visszavonultan élt. Azonban politikai ellenfelei is elismerték mindazt, amit annak idején az erdélyi magyar, zsidó, lengyel, francia, olasz és még sok - közöttük több száz orosz - menekültért tett. Amiért aztán 1944 tavaszától megjárta a Gestapó börtöneit, amiért 1945 után magas kitüntetéseket kapott, és amiért százezrek gondoltak rá később mint megmentőjükre.

Id. Antall József a Belügyminisztérium munkatársa lett 1932-től, ahol elsősorban szociális ügyekkel foglalkozott. A legnagyobb feladata a menekültügy megszervezése és irányítása volt. A trianoni békeszerződés alapján elszakított terültekről érkezett magyarokkal, majd a zsidó menekültekkel, a francia szökevény foglyokkal, az olasz katonákkal, a délszláv és az orosz katonai és polgári személyek ügyével foglalkozott.
Az erdélyieken kívül az első külföldi menekültek Ausztriából és Csehszlovákiából érkeztek 1938-39-ben. Ők, részben politikai menekültek, részben zsidónak minősülő személyek voltak. Ők több tízezres tömeget jelentettek. A velük való bánásmód különös figyelmet igényelt, hiszen Budapestnek számolnia kellett a náci külügyminisztérium erőteljes tiltakozásával, amely a magyar kormányzatot már úgyis túlzott liberalizmussal vádolta a zsidókkal való bánásmód miatt.
Azonban Magyarország már a második világháború kitörése előtt is az üldözöttek menekítésének szervezett központja volt, ami ebben az esetben nemcsak a befogadást, hanem a továbbmenekítést is jelentette.
Mint jellemzőt említendő itt, hogy 1939 júliusában a magyar külügyminiszter tudtával, Antall József szervezésében az Erzsébet királyné és a Carl Dusan tehergőzhajók közel 900 - zömmel cseh, szlovák, felvidéki, kárpátaljai, német és osztrák - zsidót szállítottak a Duna torkolatában fekvő Sulinára, ahol a vesztegzárat kijátszva a nyílt tengeren átszállították őket a Palesztinába induló Noemia Julia nevű panamai teherhajóra. Az utat a magyar külügyminisztérium biztosította. 1940 májusában egy bolgár lobogó alatt hajózó gőzösön Pozsonyból vittek száz zsidót a Duna-torkolathoz, s az utat a magyar hatóságok biztosították.
Május 24-én, Mohácsnál váratlan műszaki problémák léptek fel, amelyeket órákon belül meg kellett oldani, hiszen a késedelem az utasok életét és továbbjutását veszélyeztette. Ekkor Antall József saját hatáskörében úgy rendezkedett, hogy a helybeli kikötőhatóságok megfelelő képzettségű hajótisztet bízzanak meg a hajónak jugoszláv vizekre történő átvezetésére.
Néhány óra múlva már jugoszláv vizeken voltak az üldözöttek, és végül elérték céljukat.

Id. Antall József, a magyar törvények közé 1936-ban becikkelyezett - a háborúk esetén a katonai foglyokkal és menekültekkel foglalkozó- második genfi egyezményt nemhogy maradéktalanul betartotta, hanem az egész menekültügyet szociális kérdéssé nyilvánította. Ebben a vonatkozásban a magyar felfogás túllépte a nemzetközi jogban rögzítetteket, humanizmusával egyedülálló példát szolgáltatott Európában.
Például, már 1939. szeptember végén Antall József utasította a menekülteket fogadó határkörzetek közigazgatási vezetőit, hogy zsidóként egyetlen személyt se vegyenek nyilvántartásba, mindenkit keresztény papírokkal lássanak el. Ez alól csak azok képeztek kivételt, akik minden körülmények között ragaszkodtak hitük valós bejegyzéséhez. Megkülönböztetés nélkül mindenkit elhelyeztek ideiglenes, később végleges táborokba, a zsidóságukhoz ragaszkodókat pedig a budapesti és vidéki zsidóközösségek gondjaira bízták, természetesen nekik is folyósították a segélyeket, a szeretetadományokat.
A zsidókkal való megkülönböztetett bánásmód természetesen a németek állandó tiltakozását váltotta ki, amely változatlanul újra és újra hangot kapott, egészen Magyarország német megszállásáig. A már Magyarországon tartózkodók csoportjait 1941-ben újabb tömegek követték, elsősorban a németek által elfoglalt Lvów, Stanislawów és Kolomija környékéről.
A magyar belügyminisztérium IX. osztálya a Duna kanyarban - Esztergom környékén - helyezett el jelentős számú lengyel zsidót. Számukra óvodákat (Szentendre, Leányfalu, Csobánka), Budapest környékén (Rákosfalva és Csillaghegy) pedig kollégiumi rendszerű iskolákat szervezett. Balatonbogláron is sok zsidó fiatalnak nyújtott tanulási lehetőséget a Lengyel Ifjúsági Táborban, valójában az akkori Európa egyetlen lengyel gimnáziumában. A német tiltakozások miatt 1943-ban változtatni kellett az iskolarendszeren, hivatalosan megszüntették a lengyel zsidó iskolákat, viszont titokban Vácon megszervezték a 150 férőhelyes Lengyel Tiszti Árvák Otthonát, ahol valójában zsidó gyerekek éltek és tanultak.

A folytatás olvasható a MENEKÜLTEK MENEDÉKE című könyvben. Megjelent a Mundus Magyar Egyetemi Kiadó kiadásában, Budapesten, 1997-ben, Kapronczay Károly szerkesztésében, Id. Antall József emlékirataiból.

Ui.: Nem szeretném Wallenberg menekítő érdemeit kisebbíteni, de az mindenképpen elgondolkodtató, hogy Id. Antall Józsefről semmit nem tudunk, míg Wallenbergnek már szobrot is állítottak Budapesten ugyanazért a ténykedéséért...
Ideje lenne átértékelni az ISMERETEK alapján az egész Horthy-korszakot!

http://furaila.xfree.hu/251800

Ideje lenne erről a történelmi korszakról is végre a tényeket tudni a hazug értelmezések helyett!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: csehszlovákiából, iskolarendszeren, megkülönböztetés, továbbmenekítést, kikötőhatóságok, liberalizmussal, külügyminiszter, szerkesztésében, balatonbogláron, nyilvántartásba, zsidóközösségek, elgondolkodtató, humanizmusával, maradéktalanul, veszélyeztette, átszállították, visszavonultan, tiltakozásával, magyarországon, becikkelyezett, emlékirataiból, kitüntetéseket, megszervezése, megmentőjükre, biztosították, menekültekkel, szervezésében, tehergőzhajók, menekítésének, békeszerződés, szolgáltatott, megszállásáig, változatlanul, természetesen, folyósították, gimnáziumában, második világháború, magyar földre, erdélyi magyar, legnagyobb feladata, menekültügy megszervezése, trianoni békeszerződés, zsidó menekültekkel, francia szökevény, olasz katonákkal, orosz katonai, erdélyieken kívül, első külföldi, velük való, magyar kormányzatot, zsidókkal való, üldözöttek menekítésének, MENEKÜLTEK MENEDÉKE”, HAZUG VÁDAK ALAPJÁN, Antall József, Tildy Zoltán, Nagy Ferenc, Azonban Magyarország, Carl Dusan, Noemia Julia, Ekkor Antall József, Lengyel Ifjúsági Táborban, Lengyel Tiszti Árvák Otthonát, MENEKÜLTEK MENEDÉKE, Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Kapronczay Károly, Antall Józsefről, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Rátalálsz  s immár én is felragyogva, ért...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kellemes délutánt kívánok  Hogy lehet megtartani  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einsteinről  Adakozás  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gonosz démon-álarc  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png cica  Régi emberek, akikre máig büsz...  Bounty krémes  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png telefon  Akarat  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  képre írva  Facebookon kaptam  Png csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png férfi  Png csokor  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png telefon  Neked tudnod kell  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szívem  Facebookon kaptam  Png virág  Png nő  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Leonardo da Vinci gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Garai Gábor - Takarítás  A televizió nem a kultúrát kép...  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
második világháború, magyar földre, erdélyi magyar, legnagyobb feladata, menekültügy megszervezése, trianoni békeszerződés, zsidó menekültekkel, francia szökevény, olasz katonákkal, orosz katonai, erdélyieken kívül, első külföldi, velük való, magyar kormányzatot, zsidókkal való, üldözöttek menekítésének, esetben nemcsak, magyar külügyminiszter, vesztegzárat kijátszva, nyílt tengeren, bolgár lobogó, magyar hatóságok, utasok életét, helybeli kikötőhatóságok, hajónak jugoszláv, magyar törvények, háborúk esetén, katonai foglyokkal, egész menekültügyet, magyar felfogás, nemzetközi jogban, menekülteket fogadó, zsidóságukhoz ragaszkodókat, németek állandó, németek által, akkori Európa, német tiltakozások, lengyel zsidó, folytatás olvasható, mindenképpen elgondolkodtató, egész Horthy-korszakot, történelmi korszakról, tényeket tudni, hazug értelmezések, csehszlovákiából, iskolarendszeren, megkülönböztetés, továbbmenekítést, kikötőhatóságok, liberalizmussal, külügyminiszter, szerkesztésében, balatonbogláron, nyilvántartásba, zsidóközösségek, elgondolkodtató, humanizmusával, maradéktalanul, veszélyeztette, átszállították, visszavonultan, tiltakozásával, magyarországon, becikkelyezett, emlékirataiból, kitüntetéseket, megszervezése, megmentőjükre, biztosították, menekültekkel, szervezésében, tehergőzhajók, menekítésének, békeszerződés, szolgáltatott, megszállásáig, változatlanul, természetesen, folyósították, gimnáziumában, megszüntették, ténykedéséért, wallenbergnek, megszervezték, ragaszkodókat, vonatkozásban, nyilvánította, menekültügyet, rögzítetteket, határkörzetek, zsidóságukhoz, bejegyzéséhez, közigazgatási, továbbjutását, politikusként, védelmezőjévé, kisgazdapárti, értelmezések, átvezetésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 307
  • e Hét: 584
  • e Hónap: 9188
  • e Év: 45129
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.