Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pisilni kell
  2021-10-12 16:30:09, kedd
 
  Az alapos orvosi kivizsgálás mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy magabiztosan, vidáman teljenek a mindennapok.

A vizelet-inkontinencia - vagyis az akaratlan vizeletvesztés - gyakori, illetve gyakran kínos probléma. Súlyossága a köhögés vagy tüsszentés közbeni alkalmi vizeletszivárgástól kezdve a hirtelen és erős, már-már visszatarthatatlan vizelési ingerig terjedhet. Sokan a női változókor betegségeként tekintenek rá - és kétségtelen, hogy összefüggésben áll a menopauzával, illetve az alacsony ösztrogénszinttel - de fontos tudni, hogy életkortól és nemtől függetlenül bárki megtapasztalhatja.

De mi okozhat vizeletürítési zavarokat?
A húgyhólyag az alhasban található, üreges szerv, ami a húgyúti rendszer része - ahogyan a vesék és a húgycsővezeték is. Ürítés közben a hólyagban lévő izmok megfeszülnek, a húgycső körüli izmok ezzel egyidejűleg pedig ellazulnak, elősegítve a vizelet távozását a szervezetből. Vizeletszivárgáshoz, illetve inkontinenciához vezethet, ha a hólyag, valamint az azt körülvevő izmok nem úgy működnek ilyenkor, ahogyan kellene. Bár az időskor előrehaladtával jellemzően gyakrabban fordul elő - különösen változókorba lépő nők esetében -, az inkontinencia nem feltétlenül az öregedés egyik elkerülhetetlen velejárója. A panaszok különböző gyógyszeres kezelések mellékhatásaként, szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, túlzásba vitt alkohol- és koffeinfogyasztás, hormonális változások, visszatérő húgyúti fertőzések, illetve várandósság idején is jelentkezhetnek. E szerteágazó hólyagprobléma sajnos a mindennapi tevékenységeket is kellemetlenül érinti, és kifejezetten negatív hatással van az életminőségre, beleértve a mentális egészséget is (az American Journal of Obstetrics & Gynecology tudományos folyóirat által közzétett tanulmány szerint a 40-80 év közötti, vizelet-inkontinenciában szenvedő nők 25%-a még szex közben is tapasztalhat szivárgást). De jó hír, hogy a betegség megelőzhető, és a legtöbb esetben némi életmódbeli változtatással - illetve szakorvosi segítséggel - a tünetek is kordában tarthatók.

Szervezetünk komplex rendszerében számos olyan probléma adódhat, ami megnehezíti a vizeletürítés egészséges szabályozását. Az inkontinencia kezelési módját a probléma típusa, és kisebb mértékben a tünetek (vizeletszivárgás tapasztalása köhögés, tüsszentés, nevetés vagy edzés közben, hirtelen és gyakran jelentkező vizelési inger, illetve önkéntelen vizelés - akár éjszaka, alvás közben is) különbségei alapján kategorizálja az orvostudomány - nézzük meg, hogy melyek ezek!

Stressz-inkontinencia
Általában akkor beszélünk stressz-inkontinenciáról, ha testmozgás közben, köhögéskor vagy nevetéskor tapasztalunk vizeletszivárgást. Kétségtelen, hogy a probléma érzelmileg is kimerítő, de ebben az esetben a ,,stressz" valójában a szivárgással járó fizikai megterhelésre utal - ami növelve a hasi nyomást, a hólyagra is hatással van. Ilyenkor általában csak kis mennyiségű vizelet szivárog, ami akkor is bekövetkezhet, ha a hólyagizmok nem húzódnak össze, és nem érzünk vizelési ingert. Stressz-inkontinenciáról továbbá akkor is beszélhetünk, ha a húgycső- és medencefenék izomsérülései miatt adódnak problémák a vizelet visszatartásával, ami nagyon sok esetben fordul elő hüvelyi szülés következtében. Vajúdás közben nagy esély van arra, hogy megnyúljanak, esetleg károsodjanak a medencefenék izmai és idegei - általában minél nagyobb a baba, minél hosszabb a vajúdás, és minél idősebb a kismama, annál magasabb az inkontinencia valószínűsége. Mindemellett az életkor szintén tényező a stressz-inkontinencia kialakulásában, a kor előrehaladtával - és kifejezetten menopauza idején - ugyanis a medencefenék és a húgycső izmai is gyengülnek. Férfiaknál jellemzően prosztataműtétek után, illetve medencecsonttörés következtében is kialakulhat, a gyakori köhögéssel járó tüdőbetegségek pedig - mint például a tüdőtágulat és a cisztás fibrózis - szintén rizikófaktornak számítanak - férfiak és nők körében egyaránt.

Sürgősségi inkontinencia
Akkor beszélünk sürgősségi inkontinenciáról, ha még nem telt meg a hólyag, és mégis erős, hirtelen ránk törő vizelési ingert tapasztalunk - ami férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Már maga az elnevezés is sejteti, hogy ebben az esetben nagyon kevés idő marad arra, hogy eljussunk a mosdóig. A hólyag túlműködése olyan fizikai problémákból eredhet, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet leállítsa az önkéntelen hólyagizom-összehúzódásokat. Mindezt az agy, a gerinc vagy a gerincből a hólyagba vezető idegek károsodásai - például cukorbetegség, felfázás vagy neurológiai megbetegedések - is okozhatják. Bár pontos oka ismeretlen, az életkor előrehaladtával megnő a valószínűsége.

Kevert inkontinencia
Ha a sürgősségi- és stressz-inkontinencia tüneteit egyidejűleg tapasztaljuk, akkor beszélünk (a mindkét nemet érinthető) kevert inkontinenciáról. Többnyire idős korban jelentkezik (férfiak esetében prosztataeltávolítás, illetve prosztata-megnagyobbodás miatti műtétek után).

Túlfolyásos inkontinencia
Ha a húgyhólyag soha nem ürül ki teljesen, előfordulhat, hogy folyamatos vizeletszivárgás jelentkezik, akár vizelési ingerrel, akár anélkül. A túlfolyásos inkontinencia akkor fordul elő, ha valami megakadályozza, hogy a vizelet teljesen kiürüljön a hólyagból. Nőknél és férfiaknál szintén előfordulhat (általában idős korban), ha a hólyagizom alulműködik - néha cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, fiatalabb korban pedig hüvelyi szüléssel is összefügg.

Reflex-inkontinencia
Reflex-inkontinencia akkor fordul elő, amikor a hólyagizom összehúzódik, és a vizelet (gyakran nagy mennyiségben) minden figyelmeztetés vagy késztetés nélkül szivárog. Mindez azon idegek károsodása miatt következhet be, amelyek egészséges működés esetén figyelmeztetik az agyat, hogy a hólyag megtelik. A reflex-inkontinencia általában súlyos neurológiai károsodások, szklerózis multiplex, gerincvelő-sérülések, illetve különböző műtétek és sugárkezelés során jelentkezhet.

Funkcionális inkontinencia
A funkcionális inkontinencia olyan idős embereket érint, akiknek alapvetően normális a hólyagszabályozásuk, azonban egyéb, különböző mozgást nehezítő betegségek miatt nehezen jutnak el időben a mellékhelyiségre.

Merjünk beszélni róla!
Becslések szerint Magyarországon közel 800 000 ember szenved a betegségben, és a népesség közel harmadát is érintheti idős korban - annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) népbetegségnek nyilvánította,a legtöbben mégis hajlamosak vagyunk tabuként tekinteni rá. A szégyenérzet miatt sokan nem mernek orvoshoz fordulni a problémával - még annak ellenére sem, hogy mentálisan, illetve szociálisan is megnehezíti a mindennapokat. A korai felismerés pedig nagyon fontos, hiszen

a vizelet-inkontinencia gyakran megállítható vagy kontrollálható, amennyiben időben tájékozódunk a tünetekről, illetve a terápiás lehetőségekről.

És azt sem árt tudni, hogy az alapos orvosi kivizsgálás mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy könnyebben teljenek a mindennapok.

Életmódváltással a vizelet-inkontinencia ellen
A megelőzés érdekében elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadékbevitel (átlagosan napi 30 ml/testtömeg-kg tiszta vízre van szükség, bár ez személyenként több és kevesebb is lehet), a rendszeres fizikai aktivitás és intim torna, a rostban, vitaminban gazdag étrend, a helyes tisztálkodási szokások, illetve a káros szokások kiiktatása.

Teendők már meglévő betegség esetén:

Sokan tartanak ilyenkor a vízivástól, pedig a folyadékbevitel csökkentése csak fokozza a betegség tüneteit. Ha módunkban áll, tartsuk az orvosunk által ajánlott napi folyadékbevitel mennyiségét, és kerüljük a vizelethajtó italok (például kávé és alkohol) fogyasztását.
A dohányzásról történő leszokás enyhítheti a hólyagra nehezedő nyomást, hiszen a köhögési rohamok megszűnésével a medencefenék igénybe vett izmai is fellélegezhetnek.
A medenceizom-gyakorlatok (más néven a Kegel-gyakorlatok) erősítik a húgyhólyagot tartó izmokat, ami segíthet elkerülni a szivárgást (kiváltképp stressz-inkontinencia esetén hatásos).
Kerüld a nehéz súlyok emelését!
Az inkontinencia tüneteit a túlsúly, illetve a zsíros étrend is erősíthetik, így érdemes táplálkozási szakemberrel is konzultálni a számunkra legmegfelelőbb étrend kialakításáról.
Kerüld a vízhajtó hatású ételeket; ilyen lehet például a spárga, zeller, savanyú káposzta, kivi és görögdinnye.
Vezess vizelési naplót! A vizelési napló egy hasznos eszköz: rögzíthető benne a napi vizeletürítések száma, a vizeletvesztés gyakorisága és minden egyéb információ, amely segíthet a háziorvosnak, a szakorvosnak abban, hogy meghatározza az inkontinencia szintjét és típusát.
A természetes módszerek mellett a Seni Lady Slim termékeivel is tehetünk a kellemetlenségek ellen, egy jól megválasztott inkontinencia termék ugyanis nagyban hozzájárul a magabiztossághoz, higiéniához és kényelemhez. Az elcseppenő vizelet többé nem lehet akadály a mindennapi teendők elvégzésében, a közérzet javításával pedig fokozza a mentális egészséget is, hiszen használatával nem kell lemondani programokat, vagy kimaradni bármiből. A Seni Lady Slim női inkontinencia betétek a vizelet-inkontinencia szintjéhez mérten garantálják a kényelmet és a diszkréciót: igazodnak a test vonalához, semlegesítik a kellemetlen szagokat, légáteresztő kivitelükkel lehetővé teszik a bőr szellőzését, egyszerűen és biztosan rögzíthetők a fehérneműhöz, és megbízható védelmet nyújtanak a kiszivárgással szemben.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Címkék: cukorbetegséggel, mellékhelyiségre, összehúzódásokat, vizeletszivárgás, prosztataműtétek, inkontinenciában, mellékhatásaként, inkontinenciához, inkontinenciáról, életmódváltással, visszatartásával, fellélegezhetnek, magabiztossághoz, kellemetlenségek, megakadályozzák, előrehaladtával, folyadékbevitel, vizeletürítések, tevékenységeket, elkerülhetetlen, jelentkezhetnek, rizikófaktornak, elengedhetetlen, megbetegedések, vizeletvesztés, összefüggésben, figyelmeztetik, magyarországon, változtatással, kialakításáról, világszervezet, kialakulásában, tüdőbetegségek, legmegfelelőbb, népbetegségnek, húgycsővezeték, alapos orvosi, akaratlan vizeletvesztés, köhögés vagy, alacsony ösztrogénszinttel, alhasban található, húgyúti rendszer, hólyagban lévő, húgycső körüli, vizelet távozását, időskor előrehaladtával, öregedés egyik, panaszok különböző, mindennapi tevékenységeket, mentális egészséget, betegség megelőzhető, legtöbb esetben, American Journal, Egészségügyi Világszervezet, Seni Lady Slim,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Png férfi  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png telefon  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Zilahy Lajos gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy maradéktalanul uralt világ  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reggel van  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  George Byron - Ahogy itt jár -...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Png fotel  Alázat  Nevem  Irgalom és ítélet  Nevem  Erdőn  Neked tudnod kell  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kerüld el az evangélium örömén...  Nem számIt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png ház  Png telefon  Minden harmadik...  Alázat  Hiányzik  Hogy lehet megtartani  Nevem  A Megváltó szolgálatában  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 21  Nem tudhatod  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
alapos orvosi, akaratlan vizeletvesztés, köhögés vagy, alacsony ösztrogénszinttel, alhasban található, húgyúti rendszer, hólyagban lévő, húgycső körüli, vizelet távozását, időskor előrehaladtával, öregedés egyik, panaszok különböző, mindennapi tevékenységeket, mentális egészséget, betegség megelőzhető, legtöbb esetben, vizeletürítés egészséges, inkontinencia kezelési, probléma típusa, orvostudomány &#8211, probléma érzelmileg, szivárgással járó, hasi nyomást, vizelet visszatartásával, medencefenék izmai, inkontinencia valószínűsége, életkor szintén, húgycső izmai, gyakori köhögéssel, cisztás fibrózis, esetben nagyon, hólyag túlműködése, szervezet leállítsa, gerinc vagy, hólyagba vezető, életkor előrehaladtával, mindkét nemet, húgyhólyag soha, túlfolyásos inkontinencia, vizelet teljesen, hólyagizom alulműködik, hólyagizom összehúzódik, hólyag megtelik, funkcionális inkontinencia, népesség közel, legtöbben mégis, szégyenérzet miatt, problémával &#8211, korai felismerés, terápiás lehetőségekről, megelőzés érdekében, kellő mennyiségű, rendszeres fizikai, helyes tisztálkodási, káros szokások, folyadékbevitel csökkentése, betegség tüneteit, orvosunk által, vizelethajtó italok, dohányzásról történő, hólyagra nehezedő, köhögési rohamok, medencefenék igénybe, húgyhólyagot tartó, nehéz súlyok, inkontinencia tüneteit, zsíros étrend, számunkra legmegfelelőbb, vízhajtó hatású, vizelési napló, hasznos eszköz, napi vizeletürítések, vizeletvesztés gyakorisága, szakorvosnak abban, inkontinencia szintjét, természetes módszerek, kellemetlenségek ellen, elcseppenő vizelet, mindennapi teendők, közérzet javításával, test vonalához, kellemetlen szagokat, kiszivárgással szemben, cukorbetegséggel, mellékhelyiségre, összehúzódásokat, vizeletszivárgás, prosztataműtétek, inkontinenciában, mellékhatásaként, inkontinenciához, inkontinenciáról, életmódváltással, visszatartásával, fellélegezhetnek, magabiztossághoz, kellemetlenségek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5173
  • e Hét: 12744
  • e Hónap: 35011
  • e Év: 167565
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.