Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Májunk
  2021-10-27 09:22:47, szerda
 
  A máj az egyik legfontosabb, és egyben legérzékenyebb szervünk,
létfontosságú feladatot lát el, ezért nagyon kell vigyáznunk rá.

Mindent, amit csak megeszünk, vagy megiszunk, a máj segít feldolgozni
és kiválasztja a méreganyagokat. A túlzott alkoholfogyasztás egy idő után
májcirrózist okoz, de a nagy mennyiségű cukros és alkoholos étel is közre
játszik a máj elzsírosodásában.

Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyógyszerek egy része is komoly máj
károsító hatással van. Vannak olyan gyógyszerek, pl. a vérnyomás
csökkentők, vagy a különböző antidepresszánsok, melyeket évtizedeken
keresztül szedünk. A betegek körülbelül 10%-a érzékeli a gyógyszerek
mellékhatását, és kb. 8-10%-nál jelentkezik májkárosodás. Jól gondoljuk
meg mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, lehet, hogy létezik szelídebb
megoldás is a problémára, mint a kémiai anyagok használata.

A májra az egyik legkárosabb gyógyszer a Paracetamol, és akkor jelent
nagyobb kockázatot, ha túladagoljuk éppen ezért számos országban már
be is tiltották a használatát. De még mindig sokan alkalmazzák hát-, fej-,
fog-, vagy gyomorfájásra, mivel viszonylag egyszerű hozzájutni, és rövid
idő alatt hat.Kifejezetten veszélyes, ha nem tartjuk be az előírt mennyiséget,
vagy ha havonta több alkalommal szedjük huzamosabb ideig.

Ha Paracetamolt szedünk is, soha ne lépjük túl a napi maximum 8 darab
500 mg-os tablettát.

A máj az egyik legfontosabb szervünk. Ha nem jól működik, ha csorbát szenved az egészsége, akkor sok méreganyag halmozódhat fel a szervezetben, ami sok betegség kialakulásának lehet az oka. A májunk az egyetlen olyan szervünk, amely képes a regenerációra.

A májnak fontos szerepe van az emésztésben, az anyagcserében és a méregtelenítésben is. A máj fontos feladata még az is, hogy eltávolítsa a toxinokat a szervezetből. A máj részt vesz az epetermelésben és az epe kiválasztásában, ez tovább segíti a zsírsavak lebontását a megfelelő emésztés biztosításához.

A cukrot glikogénné alakítja a máj, és glükózenergia formájában tárolja az izmok számára. Mindemellett a fehérjék és a koleszterin szintetizálásában is aktívan részt vesz ez a szervünk.

Az egészséges máj fenntartása nem olyan könnyű, de nem is olyan lehetetlen. Néhány ötletet és tippet adunk ezzel kapcsolatban. A máj a szervezet méregtelenítésének elsődleges szerve. Az egészségtelen táplálkozás és a rossz életmódbeli szokások miatt a májban sok méreganyag halmozódhat fel. A böjtölés nagyon sokat segíthet a máj megtisztításában, méregtelenítésében. Ha nincs rá több alkalmunk és lehetőségünk, akkor legalább tavasszal böjtöljünk néhány napig, ugyanis már ez is sokat jelent, hogy a májunk kicsit megkönnyebbüljön, fellélegezzen.

A máj felelős a vér szűréséért. Az egyik legjobb vértisztító tea nem más, mint a kurkumatea. Hogyan készítsük el? Forraljunk fel 2 dl vizet, adjunk hozzá egy csipet fűszert. Ízesíthetjük egy kevés mézzel és citromlével is.

Az egészséges testsúly fenntartása szerepet játszik a máj egészségének megőrzésében és a zsírlerakódások ellen. Az elhízás fokozza az alkoholmentes zsírmájbetegség kialakulásának kockázatait. A rendszeres testmozgás nagyon fontos, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat, illetve fenntartsuk azt, de a megfelelő anyagcserét is biztosítja és más testi funkciókat is, ha rendszeresen mozgunk.

A májnak az érzelmek emésztéséhez is köze van. A negatív érzelmek negatívan hatnak a máj egészségére. Ilyen negatív érzelem a harag, a düh, az irigység, a bizalmatlanság, az ingerlékenység, a frusztráció és a türelmetlenség.

A máj a legnagyobb szervünk, amelyre nagyon sok feladat hárul. Többek között aktívan részt vesz a vér szűrésében, illetve segít a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében. Azonban, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, ha rendszeresen szedünk gyógyszereket és dohányzunk, akkor a májunknak nagyon sok lesz a dolga, így nekünk meg kell könnyítenünk a munkavégzését. Egyes táplálékok nagyon sokat segíthetnek ebben, mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legjobb májat támogató táplálék nem más, mint a fokhagyma. Aktiválja azokat a májenzimeket, amelyek segítenek kiöblíteni a szervezetből a méreganyagokat.

A grapefruit antioxidánsokban gazdag. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek a máj számára, hiszen csökkentik a gyulladást és növelik a védőmechanizmusait.

A dió egy arginin nevű aminosavat tartalmaz, ez által az egyik legjobb májméregtelenítő táplálék lehet. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szintén aktívan részt vesznek a máj megtisztításában.

A cékla gazdag forrása a rostoknak és a C-vitaminnak, ezek együttesen vesznek részt a vér megtisztításában. Azt is mondhatjuk, hogy a cékla az emésztőrendszer természetes tisztítója. A céklalé az oxidatív károsodástól és a gyulladástól védelmezi a májat, miközben megnöveli a természetes méregtelenítő enzimek számát.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalma szintén óvja a májat az oxidatív károsodástól, emellett segít javítani az immunválaszokat.

A szőlő és a szőlőmagkivonat védelmet jelent a máj számára a károsodásokkal szemben, miközben növelik az antioxidánsok szintjét és a gyulladás elleni küzdelemben is aktívan részt vesznek.

A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelbimbó szintén segítenek gyarapítani a máj természetes méregtelenítő enzimeit, miközben védik a károsodástól.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása hozzájárul a májban lévő zsírsejtek csökkentésében, miközben növeli a vér áramlását és javítja a májenzimek szintjét.

A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, mint például béta-karotint, ami serkenti és támogatja a máj funkcióit. A zöldségben található A-vitamin pedig megakadályozhatja a májbetegségek kialakulását.

Az alma nagy mennyiségben tartalmaz pektint, amely segít megtisztítani az emésztőrendszert a méreganyagoktól. Az avokádó glutation-tartalma pedig tisztítja az artériákat és segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Címkék: elzsírosodásában, megtisztításában, emésztőrendszert, antioxidánsokban, megkönnyebbüljön, májméregtelenítő, keresztesvirágú, kiválasztásában, emésztőrendszer, zsírmájbetegség, zsírlerakódások, méreganyagoktól, szőlőmagkivonat, immunválaszokat, csökkentésében, kialakulásának, türelmetlenség, méreganyagokat, károsodásokkal, gyógyszerekhez, epetermelésben, ingerlékenység, biztosításához, bizalmatlanság, legérzékenyebb, gyógyszereket, testsúlyunkat, antioxidánsok, méregtelenítő, megtisztítani, anyagcserében, munkavégzését, regenerációra, létfontosságú, fellélegezzen, glükózenergia, egyik legfontosabb, túlzott alkoholfogyasztás, nagy mennyiségű, különböző antidepresszánsok, betegek körülbelül, kémiai anyagok, egyik legkárosabb, előírt mennyiséget, napi maximum, egyetlen olyan, májnak fontos, zsírsavak lebontását, megfelelő emésztés, cukrot glikogénné, izmok számára, koleszterin szintetizálásában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nevem  Rátalálsz  Tanuld meg ezt a versemet  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem méltó hozzád  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nem számIt  Makszim Gorkij gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Tavaszi kép  Soha ne kedvezz...  Png virág  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Kellemes délutánt kívánok  210 éve született a SZÓZAT meg...  A sors  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png telefon  Paul David Tripp Április 21  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Soha ne kedvezz...  Tavaszi kép  Png cica  210 éve született a SZÓZAT meg...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Hazára minden embernek szükség...  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Akarat  Png kislány  George Gordon Lord Byron: Inez...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell... 
Bejegyzés Címkék
egyik legfontosabb, túlzott alkoholfogyasztás, nagy mennyiségű, különböző antidepresszánsok, betegek körülbelül, kémiai anyagok, egyik legkárosabb, előírt mennyiséget, napi maximum, egyetlen olyan, májnak fontos, zsírsavak lebontását, megfelelő emésztés, cukrot glikogénné, izmok számára, koleszterin szintetizálásában, egészségtelen táplálkozás, rossz életmódbeli, böjtölés nagyon, májunk kicsit, egyik legjobb, csipet fűszert, kevés mézzel, egészséges testsúly, zsírlerakódások ellen, elhízás fokozza, alkoholmentes zsírmájbetegség, rendszeres testmozgás, ideális testsúlyunkat, megfelelő anyagcserét, érzelmek emésztéséhez, negatív érzelmek, legnagyobb szervünk, méreganyagok szervezetből, májunknak nagyon, grapefruit antioxidánsokban, antioxidánsok védelmet, arginin nevű, cékla gazdag, emésztőrendszer természetes, oxidatív károsodástól, gyulladástól védelmezi, természetes méregtelenítő, áfonya magas, szőlőmagkivonat védelmet, károsodásokkal szemben, antioxidánsok szintjét, gyulladás elleni, keresztesvirágú zöldségek, kelbimbó szintén, olívaolaj rendszeres, májban lévő, májenzimek szintjét, sárgarépa nagy, zöldségben található, májbetegségek kialakulását, alma nagy, szervezetnek megszabadulni, elzsírosodásában, megtisztításában, emésztőrendszert, antioxidánsokban, megkönnyebbüljön, májméregtelenítő, keresztesvirágú, kiválasztásában, emésztőrendszer, zsírmájbetegség, zsírlerakódások, méreganyagoktól, szőlőmagkivonat, immunválaszokat, csökkentésében, kialakulásának, türelmetlenség, méreganyagokat, károsodásokkal, gyógyszerekhez, epetermelésben, ingerlékenység, biztosításához, bizalmatlanság, legérzékenyebb, gyógyszereket, testsúlyunkat, antioxidánsok, méregtelenítő, megtisztítani, anyagcserében, munkavégzését, regenerációra, létfontosságú, fellélegezzen, glükózenergia, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 356
  • e Hét: 7927
  • e Hónap: 30194
  • e Év: 162748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.