Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Oroszlán (Panthera leo)
  2016-11-12 14:47:31, szombat
 
  Oroszlán A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Link
Oroszlán
Hím



Nőstény

Link


Természetvédelmi státusz
Sebezhető


Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály:Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály:Emlősök (Mammalia)
Alosztály:Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport:Eutheria
Alosztályág:Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend:Laurasiatheria
Csoport:Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád:Párducformák (Pantherinae)
Nem:Panthera
Faj:P. leo
Tudományos név
Panthera leo
Linnaeus, 1758

Elterjedés
A jelenlegi elterjedése (kék), kihalt (piros)A jelenlegi elterjedése (kék), kihalt (piros)
Hivatkozások

Link

Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű és legelterjedtebb "nagymacska".

Gyakran külön fajnak tekintik a kihalt európai barlangi oroszlánt (Panthera spelaea faj vagy Panthera leo spelaea alfaj), mely az utolsó jégkorszakban együtt élt az emberrel, valamint a szintén kihalt amerikai oroszlánt (Panthera leo atrox vagy Panthera atrox), amely közeli rokonságban állt az európai barlangi oroszlánnal. (Nem összekeverendő a ,,hegyi oroszlánnak" is nevezett amerikai pumával.)

Az oroszlán visszatérő jelkép volt a királyi és lovagi címerpajzsokon, főként Nagy-Britanniában, ahol a brit emberek szimbóluma lett. Az oroszlánok a kínai művészetben is sűrűn megjelennek, annak ellenére, hogy soha nem éltek Kínában. Nincs még egy olyan állat, melynek több figyelmet szenteltek volna a művészetben és az irodalomban. Az oroszlán már a kőkori barlangrajzokon is látható, és 130-szor fordul elő a Bibliában.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1Előfordulás
2Alfajok
3Megjelenés
4Színváltozatok, mutációk
4.1Fehér oroszlán
4.1.1Fekete oroszlán
4.2Sörény
4.2.1Sörénytelen hím oroszlán
5Életmód
5.1Emberevő oroszlánok
6Az oroszlán és más nagymacskák keresztezése
7Oroszlánok a kultúrában
7.1Néphagyományok
7.2Oroszlánok a szobrászatban
7.3Címeroroszlánok
7.4Oroszlánok a médiában
7.5Gépjárműipar
8Ajánlott irodalom
9Jegyzetek
10További információk
10.1Magyar nyelven
10.2Angol nyelven

Előfordulás[szerkesztés]
Az oroszlánok Fekete-Afrika legnagyobb részén megtalálhatók. Főleg a fás területeken fordulnak elő, de megtalálhatók a félsivatagos és bozótos helyeken is. Korábban az európaiak mértéktelen vadászata miatt Afrika oroszlánállománya megcsappant, és egyes alfajok, mint a fokföldi oroszlán, ki is haltak. Ma a legtöbb oroszlán Közép-Afrika és Dél-Afrika országaiban él (Botswana, Angola, Mozambik, Zambia, Kongói Demokratikus Köztársaság). Ennél kisebb a kelet-afrikai és a kevéssé ismert nyugat-afrikai oroszlánpopuláció. A nyugat-afrikai oroszlán (Panthera leo senegalensis alfaj) példányszáma 20 000 köré tehető. Az 1940-es évek közepén még 70 000 oroszlán élt a Földön.[1]

A hajdani észak-afrikai oroszlánok a berber oroszlán (Panthera leo leo) alfajhoz tartoztak. Valaha Marokkótól Egyiptomig sűrűn előfordultak. A legnagyobb testméretű oroszlán-alfaj volt, és a hímek sokkal terjedelmesebb sörénnyel rendelkeztek más fajtáknál. Az ókori Róma uralkodók berber oroszlánokat használtak a kegyetlen cirkuszi viadalokhoz, például tigrisek ellen, ahol rendszerint a tigrisek maradtak alul. A források szerint a római nemesek, például Sulla, Pompeius és Julius Caesar egyszerre akár 400 oroszlánt is halomra ölettek a gladiátorokkal. Az utolsó vadon élő berber oroszlánt 1922-ben, Marokkóban lőtték le a túlzott vadászat miatt. Ma már csak állatkertekben él néhány tucatnyi példányuk, többé-kevésbé keveredve a többi alfajjal. 2005 augusztusában egy tudóscsoport nekilátott, hogy visszatelepítse az oroszlánokat Észak-Afrika vadvidékére.

A történelmi időkben Eurázsiában is éltek oroszlánok, a Balkántól (Héraklész egyik első hőstette is ehhez kapcsolódik) Kis-Ázsián és a Közel-Keleten át egész Indiáig. Ezek az ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) alfajhoz tartoztak. Nagy méretük és nappali életmódjuk könnyebben elejthetővé tette őket a vadászok számára, mint a tigriseket vagy a leopárdokat. Utolsó európai élőhelyük Görögország volt, ahonnan az 1. században tűntek el. Ázsiában a 20. század elejére haltak ki. Az utolsó vadon élő ázsiai oroszlánok ma csupán az Északnyugat-India területén levő Gir-erdőben fordulnak elő. A körülbelül 300 oroszlán mindössze 1412 km² területen él a Gudzsarát állambeli menedékhelyen.

Állatkertekben a leggyakoribb nagymacska, azonban tiszta vérben csak az ázsiai oroszlánt és a fehér oroszlánt tenyésztik. Magyarországon szinte minden állatkertben megtalálható: Budapesten, Nyíregyházán, Debrecenben, Veszprémben, Pécsett, Szegeden, Győrött, Jászberényben, Kecskeméten, Felsőlajoson és Gyöngyösön is látható.

Alfajok[szerkesztés]
Az oroszlán alfajai közötti fő megkülönböztető jel a méret, a sörény és az élőhely. Az alábbiakban felsorolt formák közül néhányat a taxonómusok nem külön alfajként kezelnek. A genetikai hasonlóság azt mutatja, hogy minden napjainkban élő oroszlán egy kb. 55 000 évvel ezelőtt élt őstől származik, ezért egyesek minden afrikai oroszlánt egyetlen alfajnak tekintenek.



Link
A MOTI nevű ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) a Helsinki Állatkertben (Finnország) született 1994 októberében, és 1996 januárjában a Bristoli Állatkertbe (Anglia) szállították
Kelet-kongói oroszlán - Panthera leo azandica
Katanga oroszlán vagy angolai oroszlán - Panthera leo bleyenberghi
Hollister oroszlánja - Panthera leo hollisteri
Dél-afrikai oroszlán - Panthera leo krugeri - Csak a Krüger Nemzeti Parkban és a Kalahari Gemsbok Nemzeti Parkban maradt fenn.
Berber oroszlán - Panthera leo leo - Vadon kihalt.
Maszáj oroszlán - Panthera leo massaicus
Fokföldi oroszlán - Panthera leo melanochaita - 1860-ban kihalt.
Kelet-afrikai oroszlán vagy núbiai oroszlán - Panthera leo nubica
Ázsiai oroszlán - Panthera leo persica - Jelenleg mindössze 2-300 vad példánya él.
Abesszin oroszlán - Panthera leo roosevelti
Szenegáli oroszlán vagy nyugat-afrikai oroszlán - Panthera leo senegalensis
Szomáli oroszlán - Panthera leo somaliensis
Kalahári oroszlán - Panthera leo verneyi
Barlangi oroszlán - Panthera leo spelaea - kihalt.
Amerikai oroszlán - Panthera leo atrox - kihalt.
Marozi - Panthera leo maclatus - kihalófélben vagy kihalt?


Megjelenés[szerkesztés]


Link
Figyelő hímoroszlán, Kenya
A kifejlett hímoroszlán könnyen felismerhető a sörényéről, a marmagassága kb. 90-120 cm, a súlya pedig 150-250 kg. A nőstények jóval kisebbek, a felnőtt egyedek marmagassága kb. 80-110 cm, a súlyuk 120-185 kg körüli. A legnagyobb vadon élt oroszlán 313 kg tömegű volt.[2] A vadon élő oroszlánok körülbelül 10-15 évig élnek, míg fogságban elérhetik a 20 éves kort is.

Színváltozatok, mutációk[szerkesztés]
Fehér oroszlán[szerkesztés]
Habár ritkaságszámba megy, és ezért nem is hallhatunk róla túl gyakran, fehér oroszlánok is léteznek Timbavatiban(wd), Dél-Afrikában. A fehér oroszlánokban található recesszív gén felelős szokatlan színükért (ahogy a fehér tigriseknél is sok, az állatkertekben és állatbemutatókon szereplő fehér tigrist tenyésztettek ki ezzel a génnel). A fehér oroszlán azonban jelentős hátránnyal küzd, amikor vadászni indul: fehér színe ugyanis felfedi rejtekhelyét. A fehér oroszlán kihalóban lévő színváltozat, szaporodásuk ritkaságszámba megy, és mindössze kétszáz él belőlük a világon. Állatkertekben is ritka, fogságban mindössze 500 egyed él belőle. Magyarországon a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban, a Győri Állatkertben és a felsőlajosi MagánZooban látható.

Fekete oroszlán[szerkesztés]
Érdekesség, hogy míg a többi macskafélénél igen gyakori a melanisztikus, fekete színvariáció megléte (például leopárd, jaguár, szervál), addig az oroszlánnál csak megerősítés nélküli jelentések szólnak fekete változatról. Már észleltek a vadonban fekete nőstényoroszlánt.

Sörény[szerkesztés]

Oroszlánsörény típusok

Link
Az oroszlánok sörénye rendkívül fontos szerepet játszik a fajfenntartásban. A nőstények vonzására és a rivális hímek elijesztésére szolgál, amellett, hogy fontos hőtartó szerepe is van.

Sörénytelen hím oroszlán[szerkesztés]

Sörénytelen hím oroszlán

Link
A meleg élőhelyeken, például Tsavoban a legtöbb hímoroszlánnak nincs sörénye.

Életmód[szerkesztés]

Az oroszlánok húsevő ragadozók

Link

A ,,Bóbita" nevű kölyökoroszlán a budapesti állatkertben született, ma a Szegedi Vadaspark lakója.

Link

Anyaoroszlán kölykeivel

Link

Vadászó nőstényoroszlán, Szerengeti (Tanzánia)

Link
Az oroszlánok húsevő ragadozók, melyek különálló családokban, azaz falkában élnek. A család nagyobb részben nőstényekből, kölykeikből, és egy vagy több, egymással rokoni kapcsolatban álló hímből áll, melyek a felnőtt nőstényekkel párosodnak. Rendszerint az egy falkába tartozó összes nőstény rokonságban áll egymással (nagyanyák, nagynénik, anyák, nővérek). A hímek és a nőstények is védik a falkát a betolakodóktól. A hímek általában nem tűrik meg a kívülálló hímeket, ahogy a nőstények sem a kívülálló nőstényeket. A hímeket kizárja a falka, vagy saját maguk hagyják el azt, amikor elérik az ivarérett kort. Amikor új hím veszi át a falka vezetését, gyakran megöl az előző alomból minden kölyköt, és azok anyjai ezután mintegy két héttel újra ivarzanak.

Az újszülött vagy fiatal oroszlánokat kölyköknek hívják. A nőstények egyszerre 1-5 kölyöknek adnak életet a három hónapig tartó vemhességet követően. A kölykök 18 hónapon keresztül is szophatnak, de normális esetben 8 hét után leválasztja őket az anyjuk. Sok kölyök éhen hal, másokat más nagyragadozók támadnak meg, és a falkát átvevő hímek is sok kölyköt megölnek.

Mint minden nagymacska, az oroszlán is csúcsragadozó, ám a többi macskafélétől eltérően csapatban vadászik: a zebrák, kafferbivalyok, zsiráfok és vízilovak, vagy akár a fiatal elefántok sokkal nagyobbak és veszélyesebbek annál, hogy az oroszlán egyedül szembeszálljon velük. Leginkább a nőstények vadásznak, bebizonyosodott azonban, hogy a hímek is gyakran aktívan kiveszik a részüket a vadászatból. A vadászó oroszlán nyakra harap, és így kitöri az áldozat nyakát vagy súlyos vérveszteséget okoz. Az egyik oroszlán leköti a nagy zsákmányállat figyelmét, míg a többiek a halálos támadás lehetőségére várnak. Előfordul, hogy nem a zsákmányállat nyakát harapják át, hanem megfojtják azt úgy, hogy befogják az orrát. Általában az első harapás a hímet illeti meg, aki a zsákmányt gyakran a falka tagjaitól is agresszívan védi.

A legtöbb zsákmányállat nyugodt marad, ha bizonyos távolságon kívül látja az oroszlánokat. Az oroszlánok, akárcsak a hiénakutyák, elsősorban az életképtelen egyedeket szűrik ki a szüntelen üldözéssel. Természetes ellenségeik az olyan ragadozók, mint a krokodilok, hiénák, hiénakutyák és különösen más oroszlánok. Néhány zsákmányállat (zebrák, vízilovak, zsiráfok, kafferbivalyok, elefántok) rúgása, illetve taposása megbéníthatja vagy azonnal meg is ölheti őket.

Az oroszlán nem vonakodik a dögök fogyasztásától sem. Gyakran elkergeti a kisebb zsákmányejtő ragadozókat vagy azok kisebb csapatait, hogy elvegye prédájukat. Az oroszlánokat is elkergethetik a zsákmánytól az olyan ragadozók, mint a hiénák és a hiénakutyák, ha többen vannak. A többi macskaféléhez hasonlóan nagyszerűen látnak a sötétben, így éjszaka is hatékonyan tudnak vadászni. Naponta több mint 20 órát alszanak.

Emberevő oroszlánok[szerkesztés]
Míg az éhes oroszlán valószínűleg csak a közelébe kerülő embereket támadja meg, addig néhány (főként hím) oroszlán kiváltképp emberi prédára vadászik.[forrás?] A legközismertebb a tsavói és a mfuwei emberevők esete.[forrás?] Mindkét alkalommal azok a vadászok, akik elpusztították az oroszlánokat, könyvet írtak a történetről és arról, hogy mennyire megrémültek. A néphagyományban az emberevő oroszlánokat néha démonoknak tekintették. A mfuwei és tsavói esetek is rendelkeznek néhány jellegzetességgel: az oroszlánok mindkét esetben a normálisnál nagyobbak voltak, nem volt sörényük és valószínűleg fogproblémáik lehettek. Néhányan úgy gondolták, hogy besorolatlan oroszlánfajjal van dolguk, vagy betegek lehettek és nem egykönnyen tudtak zsákmányt ejteni.

Fogságban élő oroszlánok esetében is jegyeztek már fel emberre támadó egyedeket, leginkább azért, mert az állatokat olyan cirkuszi mutatványokban szerepeltették, amelyekben az erejükre és veszélyességükre nem voltak tekintettel.[forrás?] Az oroszlán nőstények úgy választanak maguknak párt, hogy megnézik a hímet, és amelyiknek sötétebb a sörénye, azt választják ugyanis az oroszlánok, amikor megvívnak egymással. A ,,vesztesnek" kihullik a szőre, de miután visszanő, már sokkal világosabb. A nőstények innen tudják, hogy amelyik hímnek sötét a bundája, azt kell választani, mert az még nem vesztett csatát.[forrás?]

Az oroszlán és más nagymacskák keresztezése[szerkesztés]
Bővebben: Panthera hibridek
Az oroszlánok közismerten párosíthatók közeli rokonaikkal. Ezek a nagymacskahibridek szinte kizárólag csak fogságban jönnek létre.[3] Az egyedüli ismert természetes hibrid az oroszlán és a leopárd kereszteződéséből létrejött marozi.

A tigrisekkel (leggyakrabban a szibériai alfajjal) létrehozható két új hibridet oroszgrisnek és tigroszlánnak nevezik - a hibrid nevét a két faj nevéből állítják elő úgy, hogy a hím állat fajnevének eleje kerüljön előre, a nőstény fajnevének vége hátulra.

A liger (lion+tiger) a hím oroszlán és a nőstény tigris párosításából ered. Mivel az oroszlán nagyságát befolyásoló gén öröklődik és a nőstény oroszlán növekedésgátló génje nincs jelen, a könnyen kiejthető angol szóval gyakorta ,,ligernek" nevezett hibridek nagyobbak lesznek szüleiknél. Úgy tartják, hogy a ligerek egész életükben folyamatosan nőnek, egészen addig, amíg csontjaik már nem tudják megtartani akár a fél tonnát is elérő súlyukat. A ligerek mindkét szülő tulajdonságaiból örökölnek néhányat, és valamennyien imádják a vizet, amit a tigris szeret, az oroszlán pedig nem, viszont homokszínűek, akár az oroszlán. A hím ligerek meddők, ám a nőstény ligerek gyakran termékenyek.

A tigon (tiger+lion) a nőstény oroszlán és a hím tigris keresztezése. Mivel a hím tigris nem adja tovább a nagyságot örökítő gént, és a nőstény oroszlán nagyságot befolyásoló örökítő génje kerül az utódba, a tigonok gyakran eléggé kicsik: csupán 150 kilogrammosak, így körülbelül 20%-kal kisebbek az oroszlánoknál. Megjelenésük leginkább ,,házimacskaszerű", bár a fülük kerek. A hím tigonokhoz hasonlóan a hím tigroszlánok is meddők, egyszerre pöttyösek és csíkosak, a szemük pedig sárga.

A nőstény liger és a nőstény tigon szaporodásra képes, és utódokat nemzhetnek, ha fajtiszta oroszlánnal vagy fajtiszta tigrissel párosítják őket.

Az oroszlán bizonyítottan keresztezhető a jaguárral is; az amerikai állatkertekben meglehetősen népszerűek a különféle nagymacskák hibridjei.


Oroszlánok a kultúrában[szerkesztés]

Oroszlán - Királyi Vár, Esztergom

Link

Őroroszlán-szobor, Britannia híd Walesben

Link

Csehország címere

Link

Néphagyományok[szerkesztés]
Habár az oroszlán nem honos Kínában, a kínai emberek úgy hiszik, hogy megóvja az embert a gonosz szellemektől, innen ered a kínai újév oroszlántánca, mellyel távol tartják a démonokat és a szellemeket. A legenda szerint az oroszlán a kínai állatöv tizenkét kiválasztott állata közé is tartozott, de a Nefrit Császár avagy az Ég Császára az emberek ellen elkövetett gonoszságai, vérengzései miatt száműzte őt és a győzedelmes Tigris (Állatjegy) lett az állatok királya, s őt tette a kínai állatöv harmadik állatjegyének tulajdonosává az oroszlán helyett.
Az oroszlán Srí Lanka nemzeti zászlaján és címerén egyaránt megjelenik. Az oroszlán a szingaléz nép jelképe. A szingaléz nép nevének eredete: szingha = ,,oroszlán". A helyi néphagyomány úgy tartja, hogy az első szingaléz királyok egyike, Vidzsaja herceg Szingabahu fia, akinek apja egy oroszlán volt.



Link



Link


Oroszlánok a szobrászatban[szerkesztés]
Az oroszlán-ábrázolások széles körben elterjedtek a szobrászat terén, ahol a méltóságot és a félelemmel vegyes tiszteletet érzékeltetik. Híres példák a világ építészetéből:

Ókori Egyiptom: a gizai nagy szfinx (emberfejű oroszlán)
Srí Lanka: a Szigirijához, a híres Oroszlán-sziklához vezető bejárat az Oroszlán-kapun vezetett keresztül, mely egy kőoroszlán szája. Az oroszlán mancsai napjainkban is láthatók. A hely egyike Srí Lanka hét világörökségének.
Kína: az oroszlánt gyakran ábrázolják a kínai építészetben, szobrászatban. Többek között a Pekingben található Tiltott Városban két oroszlánszobor látható majdnem minden bejárat előtt (kutyafejű oroszlánok).
Magyarország: a 19. századi szobrászat kedvelt témája. Híresek például a Lánchíd és a Parlament kőoroszlánjai Budapesten.
Anglia: Lord Nelson emlékműve a londoni Trafalgar téren.
Wales: a Menai-szorost átszelő Britannia híd bejárata.
Amerikai Egyesült Államok: Türelem és Kitartás, a New York-i Közkönyvtár főépületénél található hatalmas kőoroszlánok, melyek egyben a New York-i közkönyvtár-hálózat jelképei.
Címeroroszlánok[szerkesztés]
Az oroszlán gyakori ábra a heraldikában, hagyományosan a bátorságot, hősiességet és erőt szimbolizálja.

A címeroroszlánok vagy leopárdok (a korai heraldika mindkét szót használta) a következő pózokban fordulnak elő: hátsó lábain ágaskodó, szembenéző, hátrafelé néző, lépkedő, álló, fekvő, ágaskodó, ülő, alvó oroszlán.

A heraldika mai álláspontja szerint az oroszlán csak rendesen növő alakban ábrázoltatik, hátsó lábain állva, jobb első lábát felemelve. Heraldikai színei vörös vagy arany, ritkábban fekete, s csak elvétve más színű. Karmai elütő színűek, így ha az oroszlán ércszínű, karmai vörösek vagy kékek, ha pedig a test színes: akkor arany vagy ezüst színűek, de a pajzs, illetve mező színétől mindig elütő; a fogak és a szemek általában ezüstösek, de ha a mező ezüst, akkor színesek. Az oroszlánt rendszerint koronával a fején ábrázolják. Heraldikai tekintetben a korona mindig nyílt, karikán egy egész és két fél háromleveles dísszel. Teljesen hibásak a zárt koronák. Elhelyezés tekintetében a korona függőlegesen legyen a fejen, lehetőleg a pajzs hosszvonalának megfelelően. A korona kivételével minden előző feltételnek megfelelő címerállat tekinthető kizárólag oroszlánnak, minden más nagymacskához hasonló ábra (még ha sörényes is, ám például nem ágaskodik) leopárdnak tekintendő.

Oroszlánok a médiában[szerkesztés]
Talán a leghíresebb oroszlán az, amelyik a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió filmjeinek kezdetekor üvölt egyet. Az ING jelképe is az oroszlán.
Tezuka Osamu készített egy rajzfilmet, melynek címe Kimba, a fehér oroszlán. Egy kis oroszlánkölyökről szól, aki szülők nélkül nőtt fel és összefog barátaival, hogy túljárjanak a vadászok és más ragadozók eszén.
A Leo és Fred című magyar rajzfilmsorozat címszereplői Leo, a cirkuszi oroszlán és Fred, az idomárja.
1994-ben, a Disney készített egy nagy sikerű rajzfilmet Az oroszlánkirály címmel, a Disney-rajzfilmkészítés tetőfokán, a 90-es évek közepén.
A DreamWorks 2005-ös, Madagaszkár című rajzfilmjének egyik főhőse Alex, az oroszlán.
Az oroszlán a buldog mellett a brit emberek kedvelt jelképállata. Az 1966-os, Angliában tartott labdarúgó világbajnokság és az 1996-os angliai labdarúgó Európa-bajnokság kabalafigurája volt. A 2006-os németországi labdarúgó világbajnokságnak szintén az oroszlán lett a kabalája ,,Goleo" személyében.
Oroszlánnal nagyon sok egyéb terméket, szolgáltatást is reklámoztak, így például biztosítót, bankot, de jégkrémet is.

Gépjárműipar[szerkesztés]
A Peugeot gépkocsimárka emblémája egy hátsó lábain lépdelő oroszlánt ábrázol.
Ajánlott irodalom[szerkesztés]
Joy Adamson: Oroszlánhűség
Joy Adamson: Elza és kölykei (film is készült belőle)
C. A. W. Guggisberg: Simba, the Life of the Lion (1961)

Jegyzetek[szerkesztés]
Ugrás fel ↑ Felháborodott, amikor kilőtték Cecilt? Akkor van egy kétszázszor rosszabb hírünk. index.hu. (Hozzáférés: 2015. február 25.)
Ugrás fel ↑ Wood, The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Pub Co Inc (1983), ISBN 978-0-85112-235-9
Ugrás fel ↑ Der wohl letzte Liger Europas ist tot



További információk[szerkesztés]
Magyar nyelven[szerkesztés]

Nagymacskák.lap.hu - linkgyűjtemény
Ilyen állat nincs - az Index riportja az egyetlen magyarországi liger operációjáról; áttekintés a nagymacskahibridekről.
Az oroszlánsörény nagyságát a klíma befolyásolja
Angol nyelven[szerkesztés]
A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2011. augusztus 28.)
Afrikai állatok adatbázisa
Oroszlánfotók és adatok
Oroszlán/tigris összecsapása
Ókori oroszlánvadászatok
Oroszlánok a zsidó művészetben
Oroszlánok a heraldikában
Heraldic dictionary. Positions of Beasts as Exemplified by Lions
THE HERALDIC BLAZON. THE LION RAMPANT OF SCOTLAND
Angol nyelvű fajleírás
Képek és videók az oroszlánról
Nemzetközi katalógusok
WorldCat LCCN: sh85077276 GND: 4140572-9

Link
_____________________________________
Érdekességképpen: /Bejegyzés tőlem 2016.11.12 M. A.
Jó, rossz is megesik a világban! Ismerjük Kevin Richardsont. Ő azt nyilatkozta, annyira szereti az oroszlánokat, ha végeznének vele és úgy hal meg, újra ugyanezt az életet választaná, hogy velük, mellettük éli az életét.


Link

 
 
0 komment , kategória:  á- Oroszlán  
Címkék: rajzfilmkészítés, állatbemutatókon, világörökségének, nőstényoroszlánt, fajfenntartásban, tulajdonságaiból, érdekességképpen, veszélyességükre, természetvédelmi, legelterjedtebb, címeroroszlánok, néphagyományban, nőstényoroszlán, tartalomjegyzék, barlangrajzokon, enciklopédiából, legközismertebb, megkülönböztető, házimacskaszerű, bebizonyosodott, visszatelepítse, rajzfilmsorozat, mutatványokban, szerepeltették, elpusztították, oroszlánfajjal, összekeverendő, állatkertekben, betolakodóktól, kafferbivalyok, kölyökoroszlán, hímoroszlánnak, oroszlánsörény, veszélyesebbek, szembeszálljon, ritkaságszámba, szabad enciklopédiából, jelenlegi elterjedése, tigris után, legnagyobb termetű, kihalt európai, utolsó jégkorszakban, szintén kihalt, európai barlangi, oroszlán visszatérő, brit emberek, kínai művészetben, olyan állat, kőkori barlangrajzokon, oroszlánok Fekete-Afrika, európaiak mértéktelen, fokföldi oroszlán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Valaha Marokkótól Egyiptomig, Julius Caesar, Helsinki Állatkertben, Bristoli Állatkertbe, Krüger Nemzeti Parkban, Kalahari Gemsbok Nemzeti Parkban, Nyíregyházi Állatparkban, Szegedi Vadasparkban, Győri Állatkertben, Szegedi Vadaspark, Királyi Vár, Nefrit Császár, Ókori Egyiptom, Tiltott Városban, Lord Nelson, Amerikai Egyesült Államok, York-i Közkönyvtár, Tezuka Osamu, Guinness Book, Animal Facts, Sterling Pub Co Inc, Liger Europas, Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, HERALDIC BLAZON, LION RAMPANT OF SCOTLAND, WorldCat LCCN, Ismerjük Kevin Richardsont,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Amikor 5 éves voltam,  Heltai Jenő: Szabadság  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Esti kép  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rochefoucauld - a bölcs  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Sötétség és világosság  Rejtő Jenő versei  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Könnyáztatta asszonysorsok  Kezdet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép álmokat!  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Mélységes szomorúsággal  A nemzet csak akkor...  Ibolya  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Esti kép  Éljen a magyar szabadság!  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nagy László - Szerelem emléke  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Atyám !  Facebookon kaptam  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  A gyász  Szép álmokat!  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Isten áldja  Szeüleidtől tanultad  Csendes éjszakán  Alvó cica  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Esti kép  Jó éjszakát  Rejtő Jenő versei  A nemzet csak akkor...  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Alvó cica  Magyarország ilyen hely.  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Ibolya  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  ...és mégis ráismersz  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Házi botox  Egyet értesz?  Benned is ezerféle szín van 
Bejegyzés Címkék
szabad enciklopédiából, jelenlegi elterjedése, tigris után, legnagyobb termetű, kihalt európai, utolsó jégkorszakban, szintén kihalt, európai barlangi, oroszlán visszatérő, brit emberek, kínai művészetben, olyan állat, kőkori barlangrajzokon, oroszlánok Fekete-Afrika, európaiak mértéktelen, fokföldi oroszlán, legtöbb oroszlán, kevéssé ismert, nyugat-afrikai oroszlán, 1940-es évek, hajdani észak-afrikai, berber oroszlán, legnagyobb testméretű, hímek sokkal, ókori Róma, kegyetlen cirkuszi, tigrisek maradtak, források szerint, római nemesek, utolsó vadon, túlzott vadászat, többi alfajjal, tudóscsoport nekilátott, oroszlánokat Észak-Afrika, történelmi időkben, ázsiai oroszlán, vadászok számára, tigriseket vagy, leggyakoribb nagymacska, ázsiai oroszlánt, fehér oroszlánt, oroszlán alfajai, alábbiakban felsorolt, genetikai hasonlóság, kifejlett hímoroszlán, súlya pedig, nőstények jóval, felnőtt egyedek, súlyuk 120&#8211, legnagyobb vadon, fehér oroszlánokban, fehér tigriseknél, fehér oroszlán, felsőlajosi MagánZooban, többi macskafélénél, oroszlánnál csak, vadonban fekete, oroszlánok sörénye, nőstények vonzására, rivális hímek, meleg élőhelyeken, legtöbb hímoroszlánnak, oroszlánok húsevő, budapesti állatkertben, család nagyobb, vagy több, felnőtt nőstényekkel, hímek általában, kívülálló hímeket, kívülálló nőstényeket, hímeket kizárja, ivarérett kort, falka vezetését, előző alomból, újszülött vagy, nőstények egyszerre, három hónapig, falkát átvevő, többi macskafélétől, fiatal elefántok, oroszlán egyedül, nőstények vadásznak, vadászó oroszlán, áldozat nyakát, egyik oroszlán, nagy zsákmányállat, halálos támadás, zsákmányállat nyakát, első harapás, hímet illeti, zsákmányt gyakran, falka tagjaitól, legtöbb zsákmányállat, életképtelen egyedeket, szüntelen üldözéssel, olyan ragadozók, dögök fogyasztásától, kisebb zsákmányejtő, többi macskaféléhez, éhes oroszlán, közelébe kerülő, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 541
  • e Hónap: 3510
  • e Év: 37676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.