Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Trójai falovat vagy bölcs tanácsadókat küld a kormány az egy
  2015-05-01 07:06:06, péntek
 
  Trójai falovat vagy bölcs tanácsadókat küld a kormány az egyetemekre?

2015-04-30 - Szerző Szurovecz Illés

Jószándékú tanácsadó szerv vagy a kormány rejtett beavatkozása? Gatyába rázná az egyetemek gazdálkozádást, vagy ellehetetlenítené őket? Sok a kérdés a konzisztóriumokkal kapcsolatban, amelyek a kormány tervei szerint akár már ősszel elkezdhetnek működni az egyetemeken. Az ELTE jogi karán szerdán tartottak erről vitát, amelyen az államtitkár is részt vett.

Egy hete még az egyetemi szakok megszüntetése ellen tüntettek a hallgatók, de miután a kormány visszavonta a tervei többségét, a vita új területen folytatódik. A felsőoktatási koncepció egyik legnagyobb újítása a konzisztóriumi rendszer, amely jelentősen átalakítaná az egyetemek döntéshozatali rendszerét. Sokak szerint annyira, hogy az autonómiájuk is sérülne.

A konzisztóriumok öttagú testületek lennének, benne a rektorral, a kancellárral és három, a minisztérium által kinevezett taggal. A tervek szerint olyan gazdasági kérdésekben lenne szükség az egyetértésükre, amelyek eddig a kancellár hatáskörébe tartoztak. Például azt vizsgálnák, hogy az egyetem által tervezett beruházások, fejlesztések, cégalapítások gazdaságilag megállnak-e a lábukon. Ha úgy látják, hogy nem, akkor a szenátusnak újabb terveket kellene készítenie, és addig kellene azt a konzisztórium elé vinnie, amíg az nem látja megfelelőnek. Ezzel az egyetemek egy plusz ellenőrző szervet kapnának a nyakukra, az államtitkárság szerint viszont nem sérülne az autonómiájuk, mert közvetlenül csak gazdasági kérdésekbe szólhatnának bele, tudományosakba nem. Az eredeti terv szerint a rektorválasztásban is lett volna szavuk, de ez végül kikerült a koncepcióból.

Szerdán erről rendeztek vitát az ELTE jogi karán, amelyen részt vett Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke.

Csak tanácsot ad, vagy irányítani akar?

A legtöbben attól félnek, hogy a kormány ezzel a testülettel korlátozni akarja az egyetemek önállóságát, amire meg is lenne a lehetősége, hiszen a kancellár mellé a minisztérium újabb három embert küldhetne. A Rektori Konferencia ezért azt próbálja elérni, hogy a tagokat az egyetem jelölhesse, és a kormány csak közülük választhasson. Palkovics a beszélgetés után azt mondta az Abcúgnak, hogy ebben még nem állapodtak meg, de szerinte ebbe az irányba fognak haladni.

A legfontosabb kérdés viszont még mindig az, valójában milyen szerepet szán a kormány a konzisztóriumnak:

tanácsadó testület lenne, vagy
képviseleti szerv, amely összekötné az egyetemet a piaccal és a kormánnyal, vagy
döntéshozó, fenntartó testület.

Palkovics szerint az első kettő igen, de a harmadik semmiképp. “Tanácsadó testület lenne, mert tükröt tartana az egyetem felé, és megmutatná, jó-e, amit csinál, de közben összekötő szerepet is adnánk neki, mert az egyetemek nem nagyon kapcsolódnak a külvilághoz, a vállalatokhoz, a politikához. Ebben tehát javítanunk kell, operatív ügyekben viszont nem dönthetne". Lovász László szerint az jó hír, ha egy tanácsadó testület képes becsatornázni a külvilág igényeit az egyetemvezetés felé, de Bódis Józseffel együtt attól tart, hogy az egyetértési jog túl nagy hatalmat adna a testület kezébe, ezért elég lenne a véleményezési jog is. Bódis szerint

az egyetértési jog elegáns kifejezése a vétójognak.

Az államtitkár viszont azt mondta, csak úgy van értelme a konzisztóriumnak, ha az egyetem kénytelen végigvinni rajta az ügyeket. “A szenátusban nem feltétlenül olyan emberek ülnek, akik értenek a gazdasági kérdésekhez. Nem biztos, hogy tudják, érdemes-e egy beruházásra hitelt felvenni, és ha csak kikérik a testület véleményét, aztán pedig döntenek, ahogy döntenek, akkor az egész semmit sem ér".

A Rektori Konferencia mégis támogatja a konzisztórium ötletét, mert úgy látják, még mindig jobban járnak vele, mint a kancellárral az eddigi formájában. “Érthetetlennek tartottuk, hogy a kancellárnak vétójoga van, miközben szavazati joggal rendelkezik a szenátusban. El akartuk venni ezt az egyszemélyi vétójogot, így született meg a konzisztórium ötlete" - mondta Bódis.

Az sem dőlt még el végleg, milyen szakembereknek kellene ülniük a testületben. Lovász László szerint nem feltétlenül kell tudósoknak lenniük. “Versenyszférából érkező vezetők kellenének, akik az egyetemen végeztek, vagy valamiért szimpatizálnak az intézménnyel". Palkovics is azt mondta, olyan embereket kellene találni, akik “képesek értelmezni egy éves pénzügyi mérleget, de érezniük kell azt is, hogyan múködik az egyetem. Ezért lenne előnyös, ha az egyetem egykori hallgatói lennének benne".

Az államtitkár szerint az új rendszer előnye az lenne, hogy a rektor és a szenátus ismét tudományos, szakmai kérdésekkel foglalkozhatna, a konzisztórium pedig az intézkedések gazdasági oldalát vizsgálná, ami a rektorok számára is könnyebbség lenne.

A megvalósult szocializmus álma

Fábri György, az ELTE egykori rektorhelyettese szerint viszont a konzisztórium teljesen aláássa az egyetemi autonómiát. ,,Ez a megvalósult szocializmus álma" - mondta. “A kancellári rendszer már amúgy is megszüntette a gazdasági autonómiát, de a konzisztóriumok bevezetésével a végén még sajnálni fogom a kancellárt. Hiába vannak hasonló testületek más országokban is, ott elképzelhetetlen, hogy a kutatómunkába is beleszóljanak. Itthon sosem alakult ki stabil egyetemi autonómia, finoman szólva is csenevész állapotban van az egész".

Fábri szerint például azért, mert a kormányok állandóan a munkaerőpiac érdekei szerint akarnak beavatkozni. ,,Ettől a görcstől kicsit el kellene lépnie a kormányzatnak, és elhinni végre, hogy a hallgatók, a szülők és az oktatók nem egy üvegburában élnek, hanem tudják, hogy mit, miért csinálnak. Az elmúlt években a legtehetségesebb diákok többek közt a pszichológiát, a nemzetközi tanulmányokat és a jogi képzést választották. A politika rosszul jár, ha ezzel szembeszáll". Ráadásul ,,a munkaerőpiac teljesen kiszámíthatatlan, megnézném, hogy a 2oo8 előtti jóslatok mennyire jöttek be" - mondta. Fábri azt sem érti, miért szólnak bele bizonyos gazdasági érdekcsoportok a felsőoktatás működésébe.

Nem tudok mást gondolni, mint hogy frusztráltak. Elhiszem, hogy nem mindenki tudott megfelelő egyetemi diplomát szerezni, de talán nem így kellene kompenzálni.

Fábri kritizálta az egyetemeket is, akik szerinte hagyták, hogy tíz évvel ezelőtt a kormány rosszul vezesse be a bolognai rendszert. ,,Biztosan nem engedtünk a minőségből, hogy minden fillérünk megmaradjon? Nem bíztunk a kormányokban, ezért a felsőoktatás szélesítése pénzhajhászássá vált" - mondta. ,,Évente indítunk olyan mesterképzéseket, amelyeket doktori iskolában kellene ötévente. És mindezt azért, mert növelni kell az óraszámot. Mi sem mertük megnézni, hogy mit csináltunk rosszul. Így nehéz lesz kiharcolni az autonómiát".

http://abcug.hu/trojai-falovat-vagy-bolcs-tanacsadokat-kuld-a-kormany-az-egyeteme kre/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legtehetségesebb, mesterképzéseket, konzisztóriumnak, kiszámíthatatlan, konferenciájának, versenyszférából, elképzelhetetlen, rektorhelyettese, konzisztóriumok, pénzhajhászássá, foglalkozhatna, gazdálkozádást, érthetetlennek, döntéshozatali, szimpatizálnak, szakembereknek, önkormányzatok, egyetértésükre, érdekcsoportok, tudományosakba, egyetemvezetés, államtitkárság, konzisztóriumi, konzisztórium, beleszóljanak, felsőoktatási, választhasson, megszüntetése, kormányzatnak, cégalapítások, bevezetésével, becsatornázni, tanulmányokat, véleményezési, vállalatokhoz, pszichológiát, kormány rejtett, egyetemek gazdálkozádást, kormány tervei, egyetemi szakok, kormány visszavonta, tervei többségét, felsőoktatási koncepció, konzisztóriumi rendszer, egyetemek döntéshozatali, konzisztóriumok öttagú, minisztérium által, tervek szerint, kancellár hatáskörébe, egyetem által, szenátusnak újabb, plusz ellenőrző, Szerző Szurovecz Illés, Palkovics László, Lovász László, Magyar Tudományos Akadémia, Bódis József, Magyar Rektori Konferencia, Gulyás Tibor, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, Rektori Konferencia, Bódis Józseffel, Fábri György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png kutya  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Popper Péter szavai  Bounty krémes  A televizió nem a kultúrát kép...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Alázat  Egy hatékony szolga  Akarat  képre írva  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy maradéktalanul uralt világ  Popper Péter szavai  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Zilahy Lajos gondolata  A másik dolog,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Reggel van  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Png telefon  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem számIt  Png csokor  Fekete-erdő desszert  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  Png virág  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png virág  Örülök, hogy látlak!  Bounty krémes  Sokan azt tartják  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Bertolt Brecht -től idézet  Nevem  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy lelki imádság  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png nő  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akik bántanak téged  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kormány rejtett, egyetemek gazdálkozádást, kormány tervei, egyetemi szakok, kormány visszavonta, tervei többségét, felsőoktatási koncepció, konzisztóriumi rendszer, egyetemek döntéshozatali, konzisztóriumok öttagú, minisztérium által, tervek szerint, kancellár hatáskörébe, egyetem által, szenátusnak újabb, plusz ellenőrző, államtitkárság szerint, eredeti terv, legtöbben attól, kormány ezzel, testülettel korlátozni, egyetemek önállóságát, kancellár mellé, minisztérium újabb, egyetem jelölhesse, kormány csak, beszélgetés után, irányba fognak, legfontosabb kérdés, első kettő, harmadik semmiképp, egyetem felé, tanácsadó testület, külvilág igényeit, egyetemvezetés felé, testület kezébe, államtitkár viszont, egyetem kénytelen, gazdasági kérdésekhez, beruházásra hitelt, testület véleményét, egész semmit, konzisztórium ötletét, eddigi formájában, kancellárnak vétójoga, egyszemélyi vétójogot, konzisztórium ötlete&#8221, egyetemen végeztek, éves pénzügyi, egyetem egykori, államtitkár szerint, szenátus ismét, konzisztórium pedig, intézkedések gazdasági, rektorok számára, megvalósult szocializmus, konzisztórium teljesen, egyetemi autonómiát, kancellári rendszer, gazdasági autonómiát, konzisztóriumok bevezetésével, kormányok állandóan, munkaerőpiac érdekei, görcstől kicsit, üvegburában élnek, elmúlt években, legtehetségesebb diákok, nemzetközi tanulmányokat, jogi képzést, politika rosszul, munkaerőpiac teljesen, 2oo8 előtti, felsőoktatás működésébe, kormány rosszul, bolognai rendszert, felsőoktatás szélesítése, legtehetségesebb, mesterképzéseket, konzisztóriumnak, kiszámíthatatlan, konferenciájának, versenyszférából, elképzelhetetlen, rektorhelyettese, konzisztóriumok, pénzhajhászássá, foglalkozhatna, gazdálkozádást, érthetetlennek, döntéshozatali, szimpatizálnak, szakembereknek, önkormányzatok, egyetértésükre, érdekcsoportok, tudományosakba, egyetemvezetés, államtitkárság, konzisztóriumi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1064
  • e Hét: 4166
  • e Hónap: 15277
  • e Év: 168773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.