Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lesz eper termés
  2022-05-16 06:34:16, hétfő
 
  Az földi eper több okból is jó dolog. A legnyilvánvalóbb az, hogy ezek a hosszú indák, amelyek az eper növényekből nőnek ki, új növényeket hoznak létre. Bárhol, ahol a futó megérinti a talajt, gyökerek nőnek, és új eper képződik. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer elültetted az epret, soha többé nem kell újra megtenned ezt. Azonban, ha a futókat nem vágják vissza, a kis epres gyorsan feltorlódnak egy eperágyásban. A rendezett és produktív ágyásod pillanatok alatt egy rendetlenséggé válhat. Érdemes késő téltől kora tavaszig kitakarítani az eperágyat, ehhez mutatunk segítségeket.

Eperágyás karbantartás

Mielőtt rátérnénk az eperágyás tisztítására, beszéljünk annak karbantartásáról. Bár az enyémet minden évben hagyom elvadulni, a júniusban termő fajtáknak ajánlatos egy kis metszést adni a termés után. Ez azt jelenti, hogy vissza kell vágni a növényeket, a száraikat, a leveleket és mindent, 5 centivel a talaj felett. Metszésük ösztönzi az új levelek kialakulását és a futószárak csökkenését.
Ez a módszer nem működik jól öröktermő eper esetében. Többször gyümölcsöznek, vagy egész nyáron, és az első szüret után, ha feldarabolnánk őket, az visszalépést jelentene számukra, és kevesebb termést is kapnánk. Ezért tél végén inkább az eperágyásomat szoktam rendbe tenni, és nyáron metszeni.

Az eperágyás életciklusa

Ha epret ültetsz egy ágyásba, akkor 30-40 cm távolságra helyezd el őket mindkét irányban. A növények közötti tér gyorsan megtelik levelekkel, bogyókkal és futónövényekkel. A növényeket a fent leírtak szerint karban kell tartani, vagy évente meg kell tisztítani az eperágyást. A tisztítás lehetővé teszi új növények telepítését is.
Előfordulhat, hogy egy elsőéves növény csak néhány bogyót hoz, de a második és harmadik évében beérik, és sokkal nagyobb termést ad. Ezt követően kevesebb bogyót terem, így sok kertész a harmadik év után cseréli ki növényét.

Mikor kell kitakarítani az eperágyásokat?

Az eperágyások tisztítása késő téltől kora tavaszig tartó feladat. A jelenlegi enyhe tél mellett már februárban elkezdhetjük a feladatokat. Fontos, hogy a talaj legyen fagymentes. Vigyázzunk az eperszárak és leveket alatta hibernáló vadon élő állatokra is. Télen sok békát találtam az epreim alatt!

Nyugodtan ültethetsz szamóca növényeket, amikor az éjszakai hőmérséklet nem alacsonyabb, mint -3 fok. Az eperágyásokat a tél leghidegebb időszaka után, de még azelőtt takarítják fel, hogy a növények újra növekedni kezdenének. Emiatt a benőtt eprek tisztítása nagyszerű feladat a tél végétől egészen kora tavaszig.

Hogyan tisztítsuk meg az eperágyásokat?

A benőtt eperágyások idősebb növényekkel, fiatal növényekkel és futók maradványaival vannak tarkítva. Áthatolhatatlan rendetlenségnek tűnhet először, de soha ne félj; könnyebb takarítani, mint gondolnád. Csak egy kis időre, egy metszőollóra és néhány általános irányelvre van szükséged.
A benőtt eperágyások tisztításának elsődleges célja minden érett növény feltárása, amiken körülbelül 8-10 cm növekedést kell manikűrözni. Kezdd az ágy egyik sarkánál, és innen haladj. Vegyél egy maroknyi futót, és vágd vissza őket. Miután néhányat megtisztítottunk, könnyebb lesz látni az egyes növényeket és levágni a leveleiket, és a zavaró szárakat.

Ha megtelepedett friss növényeket találsz, óvatosan ásd ki őket. Átültetheted őket máshova, vagy kiültetheted akár cserépbe is. Munka közben távolíts el minden egyéb gyomnövényt. Ne feledd, mind az egynyári gyomok, mind az eper levelei, szárai komposztálhatóak.

Amikor az ágyás teljesen megtisztult, vigyél fel egy talajtakarót komposzttal vagy jól korhadt trágyával. Finoman terítsd el egy centis rétegben minden egyes növény körül, és az eperágyás összes szabadon lévő részén a talajon. Amint a nyár végén zöld bogyók kezdenek képződni a növényeken, ismét mulcsozd be a növényeket. Ezúttal szalmával vagy más anyaggal, amely feltartja a bogyókat a földről.

A borsavas vízzel virágzás idején kell öntözni a növényt. Mindössze annyit kell tenned, hogy feloldasz egy fél teáskanál porított borsavat egy pohár forró vízben. Óvatosan keverd össze, amíg a borsav teljesen fel nem oldódik. Az így kapott oldatot ezután hígítsd fel 10 liter vízzel.





 
 
0 komment , kategória:  Magamról  
Címkék: megtisztítottunk, komposztálhatóak, legnyilvánvalóbb, karbantartásáról, áthatolhatatlan, futónövényekkel, rendetlenségnek, feldarabolnánk, rendetlenséggé, maradványaival, tisztításának, eperágyásokat, gyümölcsöznek, eperágyásomat, megtelepedett, átültetheted, talajtakarót, előfordulhat, kitakarítani, elkezdhetjük, kiültetheted, visszalépést, tisztítására, karbantartás, segítségeket, eperágyásban, kialakulását, metszőollóra, feltorlódnak, eperágyások, manikűrözni, komposzttal, gyomnövényt, megtisztult, telepítését, életciklusa, földi eper, hosszú indák, eper növényekből, futó megérinti, rendetlenséggé válhat, eperágyás tisztítására, enyémet minden, júniusban termő, termés után, talaj felett, futószárak csökkenését, első szüret, visszalépést jelentene, eperágyásomat szoktam, eperágyás életciklusa, növények közötti,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Rátalálsz  Paul David Tripp Április 19  Régi emberek, akikre máig büsz...  Csak a fogyatkozás látható  Bertolt Brecht -től idézet  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Albert Einsteinről  Idő  Nagyon különös  Png virág  Paul David Tripp Április 21  Kaffka_Margit  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png férfi  Minden harmadik...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Kövesd a cowboyt!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Bounty krémes  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nevem  Egy hatékony szolga  Fekete István - Akác  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nevem  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Nagyon különös  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fehér virág  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Annuska bar...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Még csak most kezdődik a nap  Png telefon  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png nő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyi telefonál  A kételkedés kezelése  A Megváltó szolgálatában  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kellemes délutánt kívánok  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png virág  Radikális szeretet  Png nő  Tanuld meg ezt a versemet  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
földi eper, hosszú indák, eper növényekből, futó megérinti, rendetlenséggé válhat, eperágyás tisztítására, enyémet minden, júniusban termő, termés után, talaj felett, futószárak csökkenését, első szüret, visszalépést jelentene, eperágyásomat szoktam, eperágyás életciklusa, növények közötti, fent leírtak, tisztítás lehetővé, elsőéves növény, eperágyások tisztítása, jelenlegi enyhe, talaj legyen, epreim alatt, éjszakai hőmérséklet, növények újra, benőtt eprek, benőtt eperágyások, maroknyi futót, egyes növényeket, zavaró szárakat, egynyári gyomok, eper levelei, ágyás teljesen, talajtakarót komposzttal, centis rétegben, eperágyás összes, nyár végén, borsavas vízzel, pohár forró, borsav teljesen, megtisztítottunk, komposztálhatóak, legnyilvánvalóbb, karbantartásáról, áthatolhatatlan, futónövényekkel, rendetlenségnek, feldarabolnánk, rendetlenséggé, maradványaival, tisztításának, eperágyásokat, gyümölcsöznek, eperágyásomat, megtelepedett, átültetheted, talajtakarót, előfordulhat, kitakarítani, elkezdhetjük, kiültetheted, visszalépést, tisztítására, karbantartás, segítségeket, eperágyásban, kialakulását, metszőollóra, feltorlódnak, eperágyások, manikűrözni, komposzttal, gyomnövényt, megtisztult, telepítését, életciklusa, csökkenését, feladatokat, leghidegebb, hőmérséklet, alacsonyabb, növényekkel, növényekből, futószárak, takarítani, leveleiket, irányelvre, növényeken, növényeket, körülbelül, növekedést, elsődleges, beszéljünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2399
  • e Hét: 6477
  • e Hónap: 28744
  • e Év: 161298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.