Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gulyásleves
  2022-08-08 06:58:49, hétfő
 
  Összetevők
60 dkg marhahús
30 dkg vöröshagyma
3 db közepes sárgarépa
40 dkg krumpli
1 db zeller
1 ek édes fűszerpaprika
0 5 ek csípős paprika
1 ek só
1 tk kömény
2 db babérlevél
1 tk fekete bors
1 db paradicsom
1 db paprika
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír
0 5 csokor petrezselyem
2.5 liter víz
Csipetke
1 db tojás
80 g liszt
1 tk só

A reformkor nagyjait ismerjük, nevüket fejből soroljuk: Kossuth, Wesselényi, Deák és Széchenyi a legnagyobb magyar, de vajon arról is tudunk-e, hogy ebben az időben lett valóban népszerű hazánkban, majd utána a környező országokban is a gulyásleves? Ez a név nem csak egyféle receptet jelöl, fennmaradt számos ismert változata: az alföldi sok zöldséges, a kolozsvári édes káposztás, a szegedi csipetkés, és a csángó savanyú káposztás. Két másik kedvelt, ízekben gazdag változata a zöldbabos és a sima babgulyás.

Nézzük, milyen húsokból és zöldségekkel készül!

Marhahús
Habár külföldön sokféle ételt illetnek gulyás, akarom mondani: 'gulas' névvel, de ezek nem minden esetben hasonlítanak a magyar változatra. A miénk eredetileg marhából készül, és nem a legdrágább részek jók hozzá, ilyen lehet: a lábszár, a pofa, a fartő, de combból is zseniális. Ahogy a Nosalty oldalán is láthatjátok, manapság már mindenféle húsos verziója létezik a gulyásnak. Leggyakrabban pénztárcakímélő üzemmódban sertésből, pulykából vagy csirkéből főzik, de az ellenkező megfontolásból bárányt is használnak.

Tipp
Olajon is párolhatjuk a hagymát, de ha igazi házias ízeket akarunk érezni, akkor hagyjuk az aznapi kalóriákon való aggodalmaskodást, és használjunk pár kanál mangalica- vagy libazsírt!

Zöldségezés
A gulyásleves egyik legfontosabb összetevője a vöröshagyma. Nem kevés, hanem sok! Ezzel helyezzük biztos alapra a leves ízét. Ne égessük oda, szép lassú lángon pároljuk! Ehhez jöhet fokhagyma, paprika és paradicsom apró kockákra vágva. Amikor megpuhult a hús, akkor pedig mehet bele a még több leveszöldség: zellergumó, sárgarépa, paszternák vagy petrezselyemgyökér. Amikor már ezek is majdnem puhák, akkor adjuk hozzá a burgonyát. Mindent vágjunk kisebb kockákba, így mutatnak a legjobban majd a tányérban!

Így lett nemzeti jelkép a gulyásleves, olvasd el!
Fűszerek
Fűszerpaprika, fűszerpaprika és fűszerpaprika. Magas minőségű, hazai fűszerpaprika! Habár eredendően nem került bele, ma már el sem tudjuk képzelni ezt az autentikus ételt a piros életelixír nélkül. Ezen kívül babérlevél, só, bors és némi kömény kerülhet még bele, bár Magyar Elek egy XX. század eleji szakácskönyvben arról ír, hogy köményt semmilyen körülmények között ne rakjunk a leveshez. Az asztalra tegyünk egy felszeletelt, zöld hegyes csípős paprikát, Erős Pistát vagy szárított erős paprikát a húzósabb ízek kedvelőinek.

Tipp
A fűszerpaprika hozzáadásánál ne csináljunk semmi mást, csak erre a munkafolyamatra figyeljünk. Ha megégetjük, akkor ugyanis megkeseredik, és dobhatjuk ki az egész alapot!

Víz
A hús lepirítása után kerül víz a lábasba. Hogy mennyit használjunk, az egy fogós kérdés. Talán úgy lehet a legjobban megközelíteni a dolgot, ha a pörkölt és a húsleves között félúton tesszük le a voksunkat.

Csipetke
A már bezöldségezett levest lassú lángon, gyöngyözve főzzük. Amikor burgonya is belekerült, akkor jöhet a házi csipkedésű csipetke. Ezt előre is elkészíthetjük egy tojásból, és annyi lisztből, amennyit felvesz a tojás. Egy csipet sóval gyúrjuk be, és lisztezett felületre tépkedjük, sodorjuk a tésztát. Ki is száríthatjuk, ha csak később használnánk fel.

Bogrács és bor
A legízletesebb gulyásleves bográcsban, szabadtűzön készül. Utánozhatatlanul finom füstös aromát kap. Az ízlelési élményt még egy csepp jó minőségű vörösborral tetézhetjük. A legjobban egy finom kadarka vagy kékfankos áll neki. Ezt közvetlenül a hús lepirítása után adjuk az ételhez, és csak pár perc rotyogtatás után öntsük rá a vizet.

Menet közben kóstolgassunk, és a hiányzó ízeket újabb fűszerezéssel pótoljuk, valamit az elfőtt vízmennyiséget is csekkoljuk időnként.

Tipp
Az a bor, ami az ételbe kerül, az asztalra is csodásan passzol, mert ugye ismerjük a mondást: leves előtt negyven csepp!

Ami biztosan nem kerül a gulyásba
Eredendően soha nem kerül a gulyásba liszt és tejföl. A burgonyától és a csipetkétől már így is nagyon tartalmas lesz. Fantasztikus pihe-puha házi kenyeret viszont fogyasztunk hozzá, ezt mindenképpen vásároljuk meg az alapanyagokkal együtt a piacon!

Itt tudjátok a legfinomabb leveseket enni Budapesten. A Ti városotokban hova mehetünk megkóstolni? Írjátok meg a tippeket!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Címkék: utánozhatatlanul, aggodalmaskodást, szakácskönyvben, pénztárcakímélő, munkafolyamatra, elkészíthetjük, megfontolásból, vízmennyiséget, bezöldségezett, alapanyagokkal, fűszerpaprika, kóstolgassunk, megközelíteni, fűszerezéssel, legízletesebb, hozzáadásánál, leggyakrabban, legfontosabb, petrezselyem, mindenképpen, megkeseredik, felszeletelt, fantasztikus, leveszöldség, zöldségekkel, hasonlítanak, városotokban, száríthatjuk, rotyogtatás, közvetlenül, gulyásleves, kedvelőinek, burgonyától, csipetkétől, vöröshagyma, fogyasztunk, reformkor nagyjait, legnagyobb magyar, időben lett, környező országokban, kolozsvári édes, szegedi csipetkés, csángó savanyú, sima babgulyás, magyar változatra, miénk eredetileg, legdrágább részek, ellenkező megfontolásból, aznapi kalóriákon, gulyásleves egyik, leves ízét, legjobban majd, Magyar Elek, Erős Pistát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Png csokor  Akik bántanak téged  Akik bántanak téged  A kételkedés kezelése  Próbálj meg ...  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Csak a fogyatkozás látható  Png rózsa csokor  Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 19  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fekete-erdő desszert  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png lepke  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  Idő  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Jó éjszakát  Nevem  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Neked tudnod kell  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Alázat  Png kutya  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  A sors  Elköszönt  Facebookon kaptam  Elköszönt  Png ház  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy lelki imádság  Png kislány  Éretlen vers  Sokan azt tartják  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kerüld el az evangélium örömén...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Még csak most kezdődik a nap  Mi lenne ha  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sors  Örülök, hogy látlak!  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Rátalálsz  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Alázat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Reggel van  Soha ne kedvezz...  Szívem tiéd  Png telefon 
Bejegyzés Címkék
reformkor nagyjait, legnagyobb magyar, időben lett, környező országokban, kolozsvári édes, szegedi csipetkés, csángó savanyú, sima babgulyás, magyar változatra, miénk eredetileg, legdrágább részek, ellenkező megfontolásból, aznapi kalóriákon, gulyásleves egyik, leves ízét, legjobban majd, autentikus ételt, piros életelixír, asztalra tegyünk, húzósabb ízek, fűszerpaprika hozzáadásánál, munkafolyamatra figyeljünk, egész alapot, legjobban megközelíteni, húsleves között, házi csipkedésű, csipet sóval, legízletesebb gulyásleves, ízlelési élményt, finom kadarka, hiányzó ízeket, elfőtt vízmennyiséget, ételbe kerül, gulyásba liszt, alapanyagokkal együtt, legfinomabb leveseket, utánozhatatlanul, aggodalmaskodást, szakácskönyvben, pénztárcakímélő, munkafolyamatra, elkészíthetjük, megfontolásból, vízmennyiséget, bezöldségezett, alapanyagokkal, fűszerpaprika, kóstolgassunk, megközelíteni, fűszerezéssel, legízletesebb, hozzáadásánál, leggyakrabban, legfontosabb, petrezselyem, mindenképpen, megkeseredik, felszeletelt, fantasztikus, leveszöldség, zöldségekkel, hasonlítanak, városotokban, száríthatjuk, rotyogtatás, közvetlenül, gulyásleves, kedvelőinek, burgonyától, csipetkétől, vöröshagyma, fogyasztunk, országokban, körülmények, használjunk, láthatjátok, megkóstolni, használnánk, vörösborral, zöldségezés, legfinomabb, tetézhetjük, összetevője, párolhatjuk, szabadtűzön, paradicsom, használnak, babérlevél, kolozsvári, összetevők, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2162
  • e Hét: 9733
  • e Hónap: 32000
  • e Év: 164554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.