Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Van-e joguk az élethez a mások életét kioltóknak?
  2015-05-10 09:21:41, vasárnap
 
  Van-e joguk az élethez a mások életét kioltóknak?

2015/05/07

Emlékszünk még? A 18 éves Pénzes Henriettát megerőszakolták, majd fához kötözték és felgyújtották. A 44 éves Szögi Lajost a gyermekei szemel láttára halálra verték, mert gépkocsija visszapillantótükrével - állítólag - elsodort egy kislányt. Emlékszünk még Horák Nórára? A művelődési házból közeli otthonába hazafelé tartó 14 éves diáklányt megerőszakolták, majd megfojtották, és a ruházatától megfosztott holttestét az útszéli árokba lökték. Tovább is van, mondjam még? Frissítsem az emlékezeteket? Egyetlen - érvekkel alátámasztott - indokot kérek arra, miért illeti meg a mások életét előre kitervelten, aljas indokból, brutálisan kioltókat az élethez való jog?

A halálbüntetést ellenzők legfőbb érve: nincs bizonyíték arra, hogy a legsúlyosabb büntetési forma elrettentő hatással bírna, vagyis, hogy a halálbüntetés fenyegetettsége miatt csökkenne a gyilkosságok száma. Kérdezem én: ennek az állításnak valóságtartalmára van bizonyíték? Belelátunk minden ember fejébe? Tudjuk, hányan álltak el azon szándékuktól, hogy kioltsák egy másik ember életét, azzal a következménnyel számolva, hogy akár akasztófával is ,,jutalmazhatják" a legsúlyosabb bűntett elkövetését? A válasz: NEM.

Politikusaink kedvenc érve a halálbüntetés ellen az ,,európai értékek". Megint egy megfoghatatlan ,,vaktöltény", ami kizárólag pufogtatásra alkalmas. Amennyiben ,,európai érték" az, hogy Európán kívül élő emberek vallását, vallási jelképét gyalázzák, továbbá ,,európai érték" az, hogy egy európai ország (Franciaország) katonái futószalagon erőszakolták meg egy afrikai állam 5-10 éves kisgyermekeit (ahová eredetileg ,,rendfenntartani" érkeztek), akkor inkább hagyjuk a fenébe ezeket az ,,értékeket".

,,A halálbüntetés az elrettentő hatása révén működik az Egyesült Államokban, kimutathatóan kevesebb a gyilkosságok száma. Minden kivégzés 74-gyel csökkenti a gyilkosságok számát a rákövetkező évben - mutatott rá a kaliforniai Pepperdine Egyetem két professzora a Wall Street Journalban.

A kutatók az FBI nyilvánosan hozzáférhető adatai alapján jutottak erre a következtetésre; az 1979 és 2004 között kivégzettek, valamint a gyilkosságok számának alakulását vizsgálták. A szakértők megjegyezték: a halálbüntetésről kiújult vitában hamis az ellenző tábornak az az érve, hogy a kivégzéseknek nincs visszatartó hatása. A legfőbb büntetésnem szerepe igazolt az igazságos társadalomban - állítják.

Kimutatásuk szerint a halálbüntetés visszaállítása után csökkent a gyilkosságok száma. A 80-as évek közepén, amikor évente 20 körül állandósult a kivégzések száma, megint több gyilkosság történt, de a 90-es években a több végrehajtott halálbüntetés nyomán ismét zuhant a gyilkosságok száma. 2001 óta a kevesebb kivégzés újra a gyilkosságok szaporodásával járt együtt. Ez a 26 éves tendencia a kutatók szerint nem lehet a véletlen műve.

Roy Adler és Michael Summers professzor szerint több tényezőt - például a rendőri jelenlét alakulását vagy a népesség városokba áramlását - is figyelembe lehetne venni. Ezektől függetlenül bizonyos azonban, hogy minden egyes kivégzés tucatnyi ártatlan ember életét menti meg. Ezért meggyőződésük, hogy nem azt kell kérdezni, hogy meg lehet-e menteni egy emberéletet: az elítélt gyilkos életét. A helyes kérdésfeltevés szerintük: megmentsük-e az elítélt életét több tucatnyi jövőbeni áldozat élete árán?

Az Amerikai Egyesült Államok 32 államában van érvényben jelenleg a halálbüntetés lehetősége." (Forrás: MTI, 2007.11.04.)

Érdemes néhány, a kérdésben szaktekintélynek számító jogi szakember álláspontját megismerni. Alexander Deák szerint a halálbüntetés elrettentőbb, mint az életfogytiglan, mégpedig azért, mert az végleges és visszavonhatatlan. Ellenben az életfogytiglannál, amely esetében (ha kicsi is) van esély a szabadságra, akár szökés árán, akár elnöki kegyelem reményében, még tényleges életfogytiglan esetén is, hát még akkor, ha nem tényleges az életfogytiglan. Az egykori büntetőbíró, Pálinkás György évekkel ezelőtt úgy nyilatkozott: amennyiben még a halálbüntetésnek sem lenne elrettentő hatása, akkor nem lenne semmilyen más büntetésnek sem. Ha valakit a létező legsúlyosabb következmény sem riaszt vissza attól, hogy tettét elkövesse, akkor erre az enyhébb büntetések sem képesek. Ha pedig ez így lenne, akkor az összes büntetést eltörölhetnénk, az egész büntetőtörvényt hatályon kívül lehetne helyezni. Isaac Erlich az 1933 és 1969 közötti egyesült államokbeli emberölési és kivégzési statisztikákat megvizsgálva a kivégzések számának folyamatos csökkenéséből és a gyilkosságok számának folyamatos emelkedéséből azt a következtetést vonta le, hogy minden egyes elmaradt kivégzés nyolccal növeli évenként az emberölések számát, és fordítva: minden egyes végrehajtott halálbüntetés nyolc potenciális gyilkost rettent el évente szörnyű bűncselekménye elkövetésétől.

Büntetőjogászok közül többen hangoztatják: a potenciális áldozatnak (az ártatlan, vétlen embernek) több joga van a létezésre, mint annak, aki már bebizonyította, hogy képes önös érdekből elpusztítani más embereket. Mégis: a törvény jelenleg az áldozat életénél értékesebbnek tekinti az elkövető életét, hiszen meghagyja azt. A halálbüntetés mellett érvelő szakemberek szerint a gyilkos abban a pillanatban önként lemond az élethez fűződő jogáról, amikor kioltja áldozata életét. Egy tényleges életfogytiglanra ítélt bűnözőnek nincs vesztenivalója, hiszen kétszeres-háromszoros életfogytiglan nincs, tehát a sikeres szökés végrehajtása érdekében további emberölésekre is képes lehet. (Emlékszik még valaki erre az esetre? 4 perc, 3 halott, 3 sebesült - Richter Richárd rab 1984. október 19-én három művezetőt megölt, hármat pedig életveszélyesen megsebesített titokban készített késével a szegedi Csillag börtön bútorgyárában...)

Még valami: Magyarországon egy különösen veszélyes rab fogva tartása évente 6-7 millió forintjába kerül az adófizetőknek. Könnyen kiszámolható, amennyiben egy gyilkos 30 évet tölt rácsok mögött, akkor 180-210 milliójába kerül a tisztességes állampolgároknak.

És mi fog történni, ha kijön? Nyilván hasznos tagja lesz a társadalomnak... Ha mégsem, legfeljebb újabb életet/életeket olt ki. Oda se neki, értéktelen bóvli.

Végezetül egy ,,apróság": miért indulnak hamarosan harcba magyar katonák az Iszlám Állam terroristái ellen egy idegen ország területén? Hiszen ők is ,,csak" embereket ölnek. Tehát joguk van az élethez, ugyebár. Vagy ilyen esetekben nem érvényesek az “európai értékek"?

(Valencsik Ferenc)

http://privatkopo.hu/

https://internetfigyelo.wordpress.com/2015/05/07/van-e-joguk-az-elethez-a-masok-e letet-kioltoknak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: halálbüntetésről, életfogytiglanra, halálbüntetésnek, állampolgároknak, szaktekintélynek, következtetésre, megerőszakolták, rendfenntartani, büntetőjogászok, internetfigyelo, életveszélyesen, fenyegetettsége, következménnyel, büntetőtörvényt, jutalmazhatják, halálbüntetést, visszaállítása, megfoghatatlan, életfogytiglan, bebizonyította, vesztenivalója, magyarországon, bűncselekménye, következtetést, eltörölhetnénk, statisztikákat, szaporodásával, kérdésfeltevés, halálbüntetés, alátámasztott, adófizetőknek, emelkedéséből, kisgyermekeit, értékesebbnek, bútorgyárában, meggyőződésük, mások életét, gyermekei szemel, művelődési házból, ruházatától megfosztott, útszéli árokba, élethez való, halálbüntetést ellenzők, legsúlyosabb büntetési, halálbüntetés fenyegetettsége, gyilkosságok száma, állításnak valóságtartalmára, másik ember, következménnyel számolva, legsúlyosabb bűntett, halálbüntetés ellen, megfoghatatlan „, Pénzes Henriettát, Szögi Lajost, Horák Nórára, Egyesült Államokban, Pepperdine Egyetem, Wall Street Journalban, Michael Summers, Amerikai Egyesült Államok, Alexander Deák, Pálinkás György, Isaac Erlich, Richter Richárd, Iszlám Állam, Valencsik Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyszerű  Robin Wight pitypang szobra  Különleges  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Magyar költészet napja  Különleges  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Szép estét  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Nem kell hozzá fürdőruhás  Martin Buber, A haszidim meséi  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Bársony székben  Somlyó Zoltán - Orgonával  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Zilahy Lajos mondta  Sorsunk miatt...  Egy tavasz  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Szép estét  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Erdei gyöngyvirág  Jánosházy György: Fogd a kezem  Sok ember olyan, mint a kaméle...  40 felett  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Gebhardt Nóra versei II.  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan válunk hűségesekké?  Különleges  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Minden tavaszból őrizz..  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig lesz olyan  József Attila – Keresek ...  Hamvas Béla  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Segíts neki dicsérni Téged  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Zilahy Lajos mondta  Zilahy Lajos mondta  Az ember emlékekből áll  Csend  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  jó reggelt 
Bejegyzés Címkék
mások életét, gyermekei szemel, művelődési házból, ruházatától megfosztott, útszéli árokba, élethez való, halálbüntetést ellenzők, legsúlyosabb büntetési, halálbüntetés fenyegetettsége, gyilkosságok száma, állításnak valóságtartalmára, másik ember, következménnyel számolva, legsúlyosabb bűntett, halálbüntetés ellen, megfoghatatlan &#8222, európai ország, afrikai állam, fenébe ezeket, elrettentő hatása, gyilkosságok számát, rákövetkező évben, kaliforniai Pepperdine, gyilkosságok számának, szakértők megjegyezték, halálbüntetésről kiújult, ellenző tábornak, kivégzéseknek nincs, legfőbb büntetésnem, igazságos társadalomban, halálbüntetés visszaállítása, 80-as évek, kivégzések száma, 90-es években, több végrehajtott, kevesebb kivégzés, gyilkosságok szaporodásával, kutatók szerint, véletlen műve, rendőri jelenlét, népesség városokba, elítélt gyilkos, helyes kérdésfeltevés, elítélt életét, halálbüntetés lehetősége, kérdésben szaktekintélynek, halálbüntetés elrettentőbb, egykori büntetőbíró, létező legsúlyosabb, enyhébb büntetések, összes büntetést, egész büntetőtörvényt, kivégzések számának, következtetést vonta, emberölések számát, potenciális áldozatnak, törvény jelenleg, áldozat életénél, elkövető életét, halálbüntetés mellett, gyilkos abban, pillanatban önként, élethez fűződő, tényleges életfogytiglanra, sikeres szökés, szegedi Csillag, különösen veszélyes, tisztességes állampolgároknak, idegen ország, halálbüntetésről, életfogytiglanra, halálbüntetésnek, állampolgároknak, szaktekintélynek, következtetésre, megerőszakolták, rendfenntartani, büntetőjogászok, internetfigyelo, életveszélyesen, fenyegetettsége, következménnyel, büntetőtörvényt, jutalmazhatják, halálbüntetést, visszaállítása, megfoghatatlan, életfogytiglan, bebizonyította, vesztenivalója, magyarországon, bűncselekménye, következtetést, eltörölhetnénk, statisztikákat, szaporodásával, kérdésfeltevés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1988
  • e Hét: 5752
  • e Hónap: 9497
  • e Év: 162993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.