Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Családi csőd: élj meg napi 950 forintból!
  2015-05-23 08:40:42, szombat
 
  Családi csőd: élj meg napi 950 forintból!


2015. május 22.


Egészen rémisztő önsanyargatásra kényszeríti a szerdán benyújtott családi csődről szóló törvény az adósokat. A csődbiztos egy kormányhivatalnok lesz, aki a Túró Rudit ugyan nem veszi ki a gyerek szájából, de a mindennapi életvezetéshez csak napi 950 forintot ismer el. A legjobban a jelzáloghitelezők járnak.

A KDNP-s képviselők által a parlamenthez szerdán este benyújtott törvény - amit valójában az Igazságügyi Minisztériumban szövegeztek - a családi csődről vagy magáncsődről (hivatalos nevén: természetes személyek adósságrendezéséről) mindennek nevezhető, csak könyörületesnek vagy keresztényinek nem. De nem is ez volt a célja, hiszen - mint ahogy korábban Bogdán Tibor, az Igazságügyi Minisztérium (IM) főtanácsadója egy konferencián fogalmazott - a magáncsőd adósságrendezést céloz, nem szociálpolitikai intézkedés. És ez valóban így is van, ami rögtön ki derül, ha elolvassuk a tervezetet. Éppen ezért mindenki számoljon le az illúzióival, aki ettől várta a menekülést! A csekély 146 oldallal nem kell mindenkinek terhelnie magát, összefoglaljuk a lényegét:

2015. szeptember 1-jétől első körben azok léphetnek be, akiknek jelzáloghitelét a bank felmondta vagy lejárttá tette, vagy már végrehajtás alatt van az ingatlan, amire a hitelt felvette.
2016. október 1-jétől jöhetnek a többiek.
Önkéntes alapon kérhető.
Az kérheti, akinek van valamekkora vagyona, és a tartozása vagy akkora, mint maga a vagyon, vagy annak legfeljebb kétszerese. A teljes tartozásnak 2 millió és 60 millió forint között, ezen belül legalább 500 ezer forintnyi, minimum 90 napja lejárt tartozásnak kell lennie.
Minden vagyont és jövedelmet be kell vallani, amit a tartozásokkal szembe állítanak. Az ingatlannal fedezett tartozás fizetésére az ügyfél haladékot kap úgy, hogy arra egy ideig csak kamatot fizet (erről példákat is bemutatva korábban itt írtunk), míg a semmilyen vagyonnal nem fedezett adósságokat fizetni kell az egyezségben meghatározottak szerint. A végén a maradék - ingatlannal nem fedezett tartozást - elengedik. Az ingatlannal fedezett hitel azonban megmarad!
Családi vagyonfelügyelő (csődbiztos) állítja össze az adósságtörlesztési tervet. Ez a bevételből a mindennapi életvezetéshez szükséges összegként a minimum nyugdíjat veszi figyelembe, ami személyenként 28 500 forint egy hónapban. Súlyosan beteg vagy fogyatékkal élő nem aktív korú eltartottnál a kétszerese lehet. (Ezt a törvény írja elő, ennél több is lehet.) Ezenfelül a lakhatás díjait (közüzemi számlákat és legfeljebb 15 ezer forintig a közös költséget) tervezi be, valamint a lakásbiztosítás díját. Ha van egyéb kötelezettség (pl. tartásdíj) azt fizetni kell. Ezenfelül jön a havi törlesztés, amennyi a bevételbe belefér.
Annak, aki a lakhatását biztosító ingatlant meg szeretné tartani, azt külön kérnie kell.
A túl drága ingatlant el kell adni! Csak a méltányolható lakásigénynek megfelelő (ami az együttlakók számától is függ) lakás maradhat (erről külön végrehajtási rendelet lesz). Ha ebbe az ingatlan nem fér bele, a jogszabálynak megfelelőt kell venni helyette. Ha más ingatlan is van, azt az adósságrendezéshez értékesíteni kell.
Az adósságrendezési egyezséget vagy bíróságon kívüli megállapodással lehet tető alá hozni, vagy bíróság eljárás során szavazással. Ha nem megy, akkor a bíróság dönthet. Ha az adós nem akarja, akkor vége a történetnek. (Hiszen ő önkéntesen megy bele).
Öt évig tart a csődvédelmi időszak. Ha nem sikerült ez idő alatt törleszteni a minimálisan elvárt arányban az egyes adósságokat, akkor kitolható hét évre. A minimális megtérülés a privilegizált hitelező esetében 45 százalék, egyéb hitelezőnél 40 százalék, a hátrasorolt hitelezői követelések esetén (pl. magánszemélynek tartozik valaki) 5 százalék.
Azt, aki vagyont vagy bevételt titkol el, a folyamatból kizárják, és tíz évig nem léphet be a rendszerbe. Megvizsgálják, hogy ha az adós az elmúlt öt évben adott el nagyobb értékű vagyontárgyat, mi lett a pénzzel, vagy ha lemondott örökségről, kinek a javára tette.
A csődvédelem alatt nincs végrehajtás, kilakoltatás.
Feláll az úgynevezett Családi Csődvédelmi Szolgálat, ami az Igazságügyi Hivatal szervezeti egysége lesz. A vagyonfelügyelők kormánytisztviselők lesznek.


Számoljunk együtt!

Korábban példákon keresztül mutattuk be, hogy mekkora havi teherrel is kell számolnia egy adósnak. Nyilván minden élethelyzet más és más, de érdemes most is egy példán megnézni, hogy egyáltalán ki az, aki teljesíteni tudja ezeket a feltételeket.

Ha egy család két gyerekkel egy 10 millió forintos ingatlanban lakik, viszont a lakáshitele (az árfolyam változásának következtében) 15 millió forintra nőtt, és ezen felül még 2 millió forintos egyéb tartozást is felhalmozott, akkor érdemes megnézni, hogy mekkora jövedelemnél van esély arra, hogy a magáncsőd intézményébe belépjen. A tervezet szerint havonta 114 ezer forintot költhet a lakhatáson kívül minden egyébre - azaz ételre, ruhára stb. - a négytagú család.

A lakáshitel egy része - 10 millió forint - az ingatlan eladásából fedezhető lenne, így erre a részre kap annyi könnyítést az adós, hogy csak a 7,8 százalékos kamatot fizeti (a tervezet szerint). Ez havi 65 ezer forint. A közüzemi számlák, közös költség újabb 40-50 ezer forint. Erre jön a fennmaradó 7 milliós tartozás (5 milliós lakáshitel ingatlannal nem fedezett része, plusz a többi) egyezség szerinti törlesztése, ami például havi 60 ezer forint fizetését jelentheti. Ezzel az ötödik év végére a 7 millióból 3,5 milliót fizetne vissza az ügyfél, és a maradékot elengednék.

Mindent figyelembe véve legalább 290 ezer forintos havi jövedelem mellett lenne esély erre a csődvédelemre úgy, hogy 5 éven át nagy önsanyargatáson kellene átesni a családnak ahhoz, hogy utána elmondhassák: van egy 10 milliós ingatlanjuk 10 millió forintnyi hitellel, amit akkor kezdhetnek el törleszteni.

A nettó átlagkereset ma Magyarországon 154 ezer forint körül van, így a négyfős, kétkeresős átlagcsalád esetében talán meg is lenne ehhez a családi csődhöz a közel 300 ezer forintos bevétel. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a tervezet szerint a lakáshitel ingatlannal fedezett részét is el kellene kezdeni törleszteni a kamaton felül 2 év múlva, ami növelné a banknak fizetendő összeget.

Kinek mi a jó ebben?

Az adóst nem teszik ki az otthonából, reményt kap arra, hogy kemény önsanyargatás árán egyszer majd nagy sokára egyenesbe jöhet. Akkor nem kell bujdokolnia a hitelezők elől, nem kell attól tartania, hogy élete végéig letiltják a fizetését, ha hivatalosan - és nem feketén - dolgozik. Nem kell minden áron külföldre ,,menekülnie".

A jelzáloggal nem fedezett hitelt nyújtók látnak némi pénzt.(Akár 50 százalékot is!) Pedig ha végrehajtatnának, akkor alig folyna be valami, vagy akár semmit sem kapnának.

A legjobban viszont - véleményünk szerint - a jelzáloghitelező jár. Először is már rég megképezte a céltartalékot az egész hitelre, amire már rég keresztet vetett. Ha árvereztetne, örülhetne, ha 4 millió forint tisztán befolyna neki (a költségek és minden egyéb után). Ezzel szemben az adós kifizet neki 2,5 milliót a jelzáloggal nem fedezett részből, majd szépen törleszti a fennmaradó 10 milliót még a következő 15-20 évben.


Ki fog belépni?

Jelenleg 115 ezer kényszerértékesítésre kijelölhető ingatlan van, de a rossz hitelek száma 182 ezer. A legrosszabb anyagi helyzetben lévők a Nemzeti Eszközkezelő bővítésében reménykedhetnek (legfeljebb 25 ezer), a többiek számára viszont nincs más megoldás, mint ez a magáncsőd. Szeptembertől jöhetnek a végrehajtások és kilakoltatások, tehát nagy lesz a nyomás az adósokon, hogy belépjenek a rendszerbe. A bankok 30-40 ezer belépő adóssal számolnak, míg a szakértők inkább csak 4-5 ezerre becsülik a várható létszámot. Az Azénpénzem.hu véleménye szerint a feltételek olyannyira szigorúak, hogy elképzelhető, hogy még a 4-5 ezer belépő is túlzott várakozás.

A magáncsőd most körvonalazott szabályozása szerintünk azoknak adhat segítséget, akik viszonylag magasabb befolyó jövedelem mellett kerültek átmenetileg bajba, és néhány év alatt rendezni tudják soraikat. Ők fellélegezhetnek, ha kapnak egy kis könnyítést. A nagyobb értékű vagyonelemekkel rendelkezőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy értékesítsék azokat, és újrakezdjenek. De nagy kérdés, hogy a tartósan alacsonyabb egy főre jutó jövedelemmel rendelkező családok esetén - és döntően ők vannak nehéz helyzetben - hányan döntenek majd úgy, hogy akár éheznek is, hogy kifizessék a felhalmozott adósságot. A havi 28 500 forint, azaz napi 951 forint ugyanis meglehetősen kevés, hiszen ebből kellene fedezni nemcsak az étkezést, hanem a ruházkodást, a gyerek tanszereit. Ebbe pedig a sportolás - hacsak nem ingyenes iskolai tömegsport - sem fér bele, nemhogy a nyaralás. És Túró Rudira sem nagyon futja majd. Fagyira pedig pláne nem, amikor egy gombóc sok helyen már 200 forint.


http://azenpenzem.hu/cikkek/csaladi-csod-elj-meg-napi-950-forintbol/2531/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fellélegezhetnek, vagyonfelügyelők, adósságrendezési, jelzáloghitelező, végrehajtatnának, adósságrendezést, szociálpolitikai, magánszemélynek, minisztériumban, reménykedhetnek, könyörületesnek, vagyonfelügyelő, vagyonelemekkel, meghatározottak, jelzáloghitelét, önsanyargatáson, önsanyargatásra, megállapodással, lakásbiztosítás, összefoglaljuk, keresztényinek, rendelkezőknek, magyarországon, életvezetéshez, kilakoltatások, személyenként, körvonalazott, csődvédelemre, megvizsgálják, vagyontárgyat, szeptembertől, céltartalékot, lakásigénynek, privilegizált, végrehajtások, főtanácsadója, szerdán benyújtott, kormányhivatalnok lesz, gyerek szájából, mindennapi életvezetéshez, jelzáloghitelezők járnak, parlamenthez szerdán, családi csődről, konferencián fogalmazott, magáncsőd adósságrendezést, bank felmondta, hitelt felvette, tartozása vagy, teljes tartozásnak, tartozásokkal szembe, ingatlannal fedezett, ügyfél haladékot, Túró Rudit, Igazságügyi Minisztériumban, Bogdán Tibor, Igazságügyi Minisztérium, Családi Csődvédelmi Szolgálat, Igazságügyi Hivatal, Nemzeti Eszközkezelő, Túró Rudira,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szívem  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét  Az engedelmesség miért nem vál...  Az engedelmesség miért nem vál...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Fehér virág  Png csokor  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Szívem tiéd  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png cica  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Idő  Rátalálsz  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Erdőn  Paul David Tripp Április 19  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  A jó emberek mindig szépek mar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Nem tudhatod  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png lepke  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Rátalálsz  Lóhere  Szívem  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
szerdán benyújtott, kormányhivatalnok lesz, gyerek szájából, mindennapi életvezetéshez, jelzáloghitelezők járnak, parlamenthez szerdán, családi csődről, konferencián fogalmazott, magáncsőd adósságrendezést, bank felmondta, hitelt felvette, tartozása vagy, teljes tartozásnak, tartozásokkal szembe, ingatlannal fedezett, ügyfél haladékot, ideig csak, semmilyen vagyonnal, egyezségben meghatározottak, maradék &#8211, minimum nyugdíjat, kétszerese lehet, törvény írja, lakhatás díjait, közös költséget, lakásbiztosítás díját, havi törlesztés, bevételbe belefér, lakhatását biztosító, méltányolható lakásigénynek, együttlakók számától, jogszabálynak megfelelőt, adósságrendezési egyezséget, bíróság dönthet, csődvédelmi időszak, minimálisan elvárt, egyes adósságokat, minimális megtérülés, privilegizált hitelező, hátrasorolt hitelezői, folyamatból kizárják, javára tette, csődvédelem alatt, úgynevezett Családi, példán megnézni, árfolyam változásának, magáncsőd intézményébe, tervezet szerint, lakhatáson kívül, négytagú család, része &#8211, ingatlan eladásából, közüzemi számlák, maradékot elengednék, családnak ahhoz, nettó átlagkereset, családi csődhöz, lakáshitel ingatlannal, kamaton felül, banknak fizetendő, hitelezők elől, legjobban viszont, egész hitelre, adós kifizet, következő 15-20, rossz hitelek, legrosszabb anyagi, többiek számára, bankok 30-40, szakértők inkább, várható létszámot, feltételek olyannyira, magáncsőd most, nagyobb értékű, tartósan alacsonyabb, főre jutó, felhalmozott adósságot, gyerek tanszereit, sportolás &#8211, fellélegezhetnek, vagyonfelügyelők, adósságrendezési, jelzáloghitelező, végrehajtatnának, adósságrendezést, szociálpolitikai, magánszemélynek, minisztériumban, reménykedhetnek, könyörületesnek, vagyonfelügyelő, vagyonelemekkel, meghatározottak, jelzáloghitelét, önsanyargatáson, önsanyargatásra, megállapodással, lakásbiztosítás, összefoglaljuk, keresztényinek, rendelkezőknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4535
  • e Hét: 10267
  • e Hónap: 21378
  • e Év: 174874
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.