Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szentcsalád vasárnapja 12.31
  2017-12-31 09:14:23, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Aki féli az Urat, tiszteli szüleit.
Isten tekintélyt adott az apának a gyermekek előtt, és megszabta az anya jogát a gyermekekkel szemben. Aki tiszteli apját, bűneit engeszteli, megszabadul tőlük, és mindennapi imája meghallgatásra talál. Kincset gyűjt magának, aki megbecsüli anyját, aki pedig tiszteli apját, örömét leli gyermekeiben, s amikor imádkozik, meghallgatásra talál. Aki becsüli apját, hosszú életű lesz, s aki szót fogad apjának, felüdíti anyját.
Fiam! Legyen gondod apádra öregségében, és ne keserítsd őt életében. Ha meg is fogyatkozik erejében, légy elnéző iránta, és ne vesd meg életének egy napján se. Apád iránt tanúsított jócselekedeted nem megy feledésbe, és elszámolják neked bűneidért. A jótett fejében majd gyarapodni fogsz.
Ez az Isten igéje.

vagy
OLVASMÁNY a Teremtés könyvéből
Az lesz örökösöd, aki testedből származik.
Azokban a napokban: Az Úr szava megnyilatkozott Ábr(ah)ámnak látomásban: ,,Ne félj, Ábr(ah)ám, én védőpajzs vagyok; a jutalmad igen nagy lesz." Ábr(ah)ám így szólt: ,,Uram, Istenem, mit adhatsz nekem, hiszen gyermek nélkül maradtam." És Ábr(ah)ám folytatta: ,,Nézd, nem adtál nekem utódot, így szolgám lesz az örökösöm." Az Úr szava ezt mondta neki: ,,Nem az lesz örökösöd, hanem az lesz az örökösöd, aki testedből származik." Aztán kivezette, és ezt mondta neki: ,,Nézz föl az égre és számold meg a csillagokat, ha meg tudod számolni őket." Majd hozzáfűzte: ,,Ilyen lesz a nemzetséged." Ábr(ah)ám hitt az Úrnak, ő pedig beszámította neki megigazulásra. Az Úr meglátogatta Sárát, ahogy megígérte, s az Úr úgy tett Sárával, ahogy előre megmondta. Sára fogant, és fiút szült Ábrahámnak öreg korában, abban az időben, amelyről Isten beszélt. Ábrahám a fiának, aki született, akit Sára szült neki, az Izsák nevet adta.
Ez az Isten igéje.
Sir 3,3-7.14-17a vagy Ter 15,1-6;21,1-3

VÁLASZOS ZSOLTÁR
vagy
Válasz: Boldog ember, ki féli az Urat, * aki az Úrnak ösvényén halad. - 6. tónus.
Előénekes: Boldog mindaz, ki féli az Urat, * aki az ő útjain jár.
Kezed munkájából élhetsz, * boldog leszel, és jól megy sorod.
Hívek: Boldog ember, ki féli az Urat, * aki az Úrnak ösvényén halad.

E: Feleséged olyan, mint a termő szőlőtő, * a te házad bensejében.
Fiaid olyanok, mint az olajfacsemeték, * úgy veszik körül asztalodat.
H: Boldog ember, ki féli az Urat, * aki az Úrnak ösvényén halad.

E: Íme, ilyen áldásban részesül az az ember, * aki féli az Urat.
Áldjon meg az Úr Sionból, * hogy lásd Jeruzsálem jólétét életed minden napján.
H: Boldog ember, ki féli az Urat, * aki az Úrnak ösvényén halad.

vagy
Válasz: Ő az Úr, a mi Istenünk, * örökké emlékezik szövetségére. 6. tónus.
Előénekes: Adjatok hálát az Úrnak, és hívjátok segítségül nevét, * hirdessétek nagy tetteit a nemzetek között.
Énekeljetek és zengjetek zsoltárt neki, * emlegessétek minden csodáját.
Hívek: Ő az Úr, a mi Istenünk, * örökké emlékezik szövetségére.

E: Dicsekedjetek szent nevével, * az Urat kereső szívek örvendezzenek.
Keressétek az Urat és hatalmas erejét, * keressétek arcát szüntelen.
H: Ő az Úr, a mi Istenünk, * örökké emlékezik szövetségére.

E: Emlékezzetek csodatetteire, melyeket végbevitt, * és ajkáról elhangzó csodás döntéseire,
ti, Ábrahámnak, az ő szolgájának ivadékai, * választottjának, Jákobnak fiai.
H: Ő az Úr, a mi Istenünk, * örökké emlékezik szövetségére.

E: Örökké emlékezik szövetségére, * ezernyi nemzedéknek adott igéjére.
H: Ő az Úr, a mi Istenünk, * örökké emlékezik szövetségére.
Zsolt 127,1-2.3.4-5 vagy Zsolt 104,1b-2.3-4.5-6.8-9

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből
A család élete az Úrban.
Testvéreim!
Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Bocsássatok meg ti is úgy, ahogyan az Úr megbocsátott nektek. Legfőként pedig szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke.
Krisztus békéje töltse be szíveteket, hiszen erre kaptatok meghívást az egy test közösségében. Legyetek hálásak! Krisztus igéje éljen bennetek gazdagon! Tanítsátok és intsétek egymást telve bölcsességgel! Énekeljetek Istennek hálás szívvel zsoltárokat, himnuszokat és szent énekeket!
Bármit mondtok vagy tesztek, mindent az Úr Jézus nevében tegyetek! Így adjatok hálát általa az Atyaistennek! Asszonyok! Engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogy illik az Úrban! Férfiak! Szeressétek feleségeteket, ne legyetek hozzájuk durvák! Gyermekek! Fogadjatok szót szüleiteknek mindenben, mert ez kedves az Úr előtt!
Apák! Ne keserítsétek meg gyermekeitek életét, hogy kedvüket ne veszítsék!
Ez az Isten igéje.

vagy
SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Ábrahám, Sára és Izsák hitének példája.
Testvéreim!
Ábrahám hitből engedelmeskedett a hívásnak, hogy költözzék arra a vidékre, amelyet örökségül kellett kapnia. Elindult anélkül, hogy tudta volna, hová megy.
Sára is a hitében kapta az erőt, hogy előrehaladott kora ellenére anya lehessen, mert hűségesnek tartotta azt, aki az ígéretet tette. Ezért ettől az egytől, noha már nem volt fiatal, annyian származnak, mint égen a csillag, vagy mint a tengerpart megszámlálhatatlan fövenye. Ábrahám hittel áldozta fel Izsákot, amikor az Isten próbára tette. Készen volt rá, hogy feláldozza egyszülöttét, ő, aki ígéretként kapta és hallotta: ,,Izsák által lesznek utódaid." Biztosra vette, hogy Isten képes a halottakat is feltámasztani. Ezért is kapta vissza mintegy előképül.
Ez az Isten igéje.
Kol 3,12-21 vagy Zsid 11,8.11-12.17-19

ALLELUJA
Szívetekben uralkodjék Krisztus békéje, * Krisztus tanítása töltsön el titeket gazdagon. Kol 3,15a.16a - 6. tónus

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A gyermek Jézus növekedett és eltelt bölcsességgel.
Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, fölvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: ,,Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona." Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, ,,egy pár gerlét vagy két galambfiókát" tisztulási áldozatul bemutatni. És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, míg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent:
Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták Szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek.
Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: ,,Lám, e gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő - még a te lelkedet is tőr járja át -, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!"
Ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak. Miután az Úr tővénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne.
Ezek az evangélium igéi.

Imádság
Mennyei Atyánk, te úgy rendelted, hogy egyszülött Fiad egy szegényes istállóban jöjjön e világra, egy üres istálló legyen a Szent Család menedéke. Tudom és érzem, hogy helyet kérsz számukra az én szívemben, az én életemben is. Talán még van egy parányi hely a lelkemben, amit fel tudok ajánlani, amit nem foglalnak le evilági gondjaim, talán még akad egy üres lap életem naplójában, ahova beírhatod nevedet és igazságodat. Jézus, Mária és József, foglaljatok lakást a szívemben és vezessetek a mennyei Atyához!

Elmélkedés Horváth István Sándor atya
Mit várunk a családtól?
Az államtól elvárjuk, hogy biztosítsa minden állampolgára számára a jólétet és az ország biztonságát. Az ország választott vezetőitől elvárjuk, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek érvényre juttatják az igazságosságot, biztosítják az egyenlőséget és védik mindenki szabadságát. Az orvostól elvárjuk, hogy legjobb tudása szerint gyógyítsa a betegeket. A tanártól elvárjuk, hogy használható tudást adjon a következő nemzedéknek. A munkástól elvárjuk a becsületes munkát. Az Egyháztól és szolgálattevőitől elvárjuk, hogy Istent tegyék jelenvalóvá életünkben. A családtól elvárjuk, hogy ... Tényleg, mit is várunk a családtól?
Ne adjunk felületes és elhamarkodott választ erre a kérdésre! Ma, a Szent család, Jézus, Mária és József ünnepén gondolkozzunk el egy kicsit a család hivatásáról és feladatáról! Mit várunk a családtól? És most ne a családtagok, a szülők és a gyermekek feladatára gondoljunk, hanem a család sajátos küldetésére! Amikor most a teljesség igénye nélkül megpróbáljuk összegyűjteni a családdal szembeni elvárásainkat, akkor nem tekinthetünk el attól, hogy Istennek mi a terve a családdal, a család intézményével és a családi közösséggel, a férfi és a nő szeretetkapcsolatával. Valójában sokkal helyesebb volna azt a kérdést feltennünk, hogy Istennek milyen elvárása van a családoktól, mi volt az ő eredeti terve, szándéka a családdal, milyen küldetést adott a családnak?
Elsőként a házastársak egységét, szeretetben kibontakozó közösségét kell megemlítenünk. A házasságban a férfi és a nő közösségre lép egymással, közösséget teremtenek, amelynek alapja a szeretet, és amely az egész életre szól. Értelmetlen volna bármiféle kapcsolat a férfi és a nő között, ha abban nem a szeretet mindennapi megélése volna a cél. Mégpedig a minőségi szereteté, amely nem elégszik meg a szeretet érzésének hangoztatásával, hanem konkrét tettekben mutatkozik meg a házastársak részéről. Ebből a kölcsönös szeretetből fakad a házastársak egysége és hűsége.
Második elvárásként, isteni szándékként az élet szolgálatát, az élet továbbadását kell megneveznünk. A teremtő Isten, az embert férfinak és nőnek megalkotó Isten arra hívja teremtményeit, hogy legyenek munkatársai az életadásban. A férfi és a nő, egymás házastársaiként szabadon és tudatosan vállaljanak szerepet az élet továbbadásában. Az emberi szabadságnak és a tudatosságnak itt különösen nagy szerepe van, amely egyúttal az ember felelősségét is jelenti. A házastársi szeretet és szerelem gyümölcse a gyermekek világrahozatala és felnevelése a család szeretetteljes légkörében. A férfi és a nő egymás iránti szeretete így nyílik ki gyermekeik felé.
Harmadikként azt érdemes megfogalmaznunk, hogy a családok nem élhetnek egymástól elszigetelten, egymástól függetlenül, hanem nagyobb közösséggé, társadalommá kell formálódniuk. Ez nem csak egy bizonyos területen, például egy ország területén belül való egyszerű együttélést jelent, hanem a családok együttműködését, közös értékek képviseletét és közös célok megvalósítását. Ebbe természetesen beletartozik az is, hogy a családok együtt küzdjenek a családokat támogató döntésekért és a családok szabad vallásgyakorlásáért.
A szabad vallásgyakorlat említésével, a hit megélésével már meg is érkeztünk a negyedik elváráshoz. A keresztény családnak az is feladata, hogy miközben előmozdítja a társadalom céljait, az Egyházat is építse, Isten országát is megvalósítsa. Ez a pont tulajdonképpen összefoglalja mindazt, amit az előző három tartalmaz, azaz a családnak fel kell fedeznie, hogy mi az Istentől kapott küldetése és azt meg kell valósítania. Legyen minden család a hit megélésének és továbbadásának helye!
 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Címkék: kinyilatkoztatta, kinyilatkoztatás, engedelmeskedett, nyolcvannegyedik, megfogalmaznunk, vallásgyakorlat, megnyilatkozott, hangoztatásával, választottjának, házastársaiként, együttműködését, világrahozatala, olajfacsemeték, megvalósítását, meghallgatásra, igazságosságot, szeretetteljes, továbbadásában, jócselekedeted, továbbadásának, tulajdonképpen, kolosszeiekhez, szabadításodat, megigazulásra, természetesen, tisztulásának, bölcsességgel, csodatetteire, irgalmasságot, feleségeteket, jeruzsálemben, tudatosságnak, megemlítenünk, gondolkozzunk, feltámasztani, elhamarkodott, gyermekek előtt, anya jogát, gyermekekkel szemben, jótett fejében, lesz örökösöd, jutalmad igen, termő szőlőtő, nemzetek között, család élete, másik ellen, tökéletesség köteléke, hitében kapta, ígéretet tette, gyermek Jézus, gyermek Jézust, törvény előírásai, OLVASMÁNY Sirák, VÁLASZOS ZSOLTÁR, SZENTLECKE Szent Pál, Mint Istennek, Énekeljetek Istennek, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Mózes, Jézust Jeruzsálembe, Mennyei Atyánk, Szent Család, Elmélkedés Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tavaszi este  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Szép álmokat!  Szép estét  jó reggelt  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Esterházy Péter: Harmonia c...  James Allen  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Szép estét kedves látogatóimna...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  Szívek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Különleges  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jó nap volt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Otthon  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Töröld le  Vito Giaquinto gondolata  Azért kaptad  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Ma van a magyar költészet napj...  Paul David Tripp Április 15  Sík Sándor - Ha jő a perc  James Allen  Megígért békesség  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 15  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy párkányon  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Anyámról való emlékek  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Ott van  Borzasztó  Szép estét kedves látogatóimn...  Sorsunk miatt...  James Allen  A hagyma antibakteriális hatás...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  képre írva  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Tavaszi este  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Pitypang szökőkút  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A Magyar Költészet napja alkal...  Alvó kislány  A sorsod  Csend  Bársony székben  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
gyermekek előtt, anya jogát, gyermekekkel szemben, jótett fejében, lesz örökösöd, jutalmad igen, termő szőlőtő, nemzetek között, család élete, másik ellen, tökéletesség köteléke, hitében kapta, ígéretet tette, gyermek Jézus, gyermek Jézust, törvény előírásai, karjára vette, ellentmondás jele, nyolcvannegyedik évét, templomot soha, gyermekről mindazoknak, galileai Názáretbe, gyermek pedig, evangélium igéi, szegényes istállóban, üres istálló, parányi hely, mennyei Atyához, államtól elvárjuk, ország biztonságát, ország választott, orvostól elvárjuk, tanártól elvárjuk, következő nemzedéknek, munkástól elvárjuk, becsületes munkát, családtól elvárjuk, család hivatásáról, gyermekek feladatára, család sajátos, teljesség igénye, családdal szembeni, család intézményével, családi közösséggel, kérdést feltennünk, házastársak egységét, egész életre, szeretet mindennapi, minőségi szereteté, szeretet érzésének, házastársak részéről, kölcsönös szeretetből, házastársak egysége, élet szolgálatát, élet továbbadását, teremtő Isten, embert férfinak, élet továbbadásában, emberi szabadságnak, ember felelősségét, házastársi szeretet, gyermekek világrahozatala, család szeretetteljes, bizonyos területen, ország területén, családok együttműködését, családok együtt, családokat támogató, családok szabad, szabad vallásgyakorlat, negyedik elváráshoz, keresztény családnak, társadalom céljait, pont tulajdonképpen, előző három, kinyilatkoztatta, kinyilatkoztatás, engedelmeskedett, nyolcvannegyedik, megfogalmaznunk, vallásgyakorlat, megnyilatkozott, hangoztatásával, választottjának, házastársaiként, együttműködését, világrahozatala, olajfacsemeték, megvalósítását, meghallgatásra, igazságosságot, szeretetteljes, továbbadásában, jócselekedeted, továbbadásának, tulajdonképpen, kolosszeiekhez, szabadításodat, megigazulásra, természetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.