Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Elvtársak, máma kulákot akasztunk!”
  2015-06-27 17:38:06, szombat
 
  2015. 06. 27. 10:28

,,Elvtársak, máma kulákot akasztunk!"

Az Országgyűlés 2012. március 26-án nyilvánította a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává június 29-ét, Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe.
A parlament határozatában elítélte a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. A méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik iránti jelképes gesztus mellett az emléknap fontos céljának nevezte, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar felső- és középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.

A kuláküldözés az 1948-as kommunista hatalomátvétellel kezdődött meg, amikor a sztálinista Rákosi-rezsim kíméletlen harcot indított a magyar agrártársadalom ellen. A párt minden eszközzel arra törekedett, hogy lerombolja a hagyományos paraszti életformát, és a gazdákat földjeik elhagyására kényszerítse. A támadások célkeresztjébe - a szovjet mintának megfelelően - a kuláknak bélyegzett nagygazdák kerültek, akiket a felvilágosultan gondolkodó politikusok már a két háború között parasztpolgárnak neveztek.

Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkára 1948. augusztus 20-án kecskeméti beszédében hirdette meg a "kuláküldözést" mint a szocializmus építésének, a mezőgazdaság kollektivizálásának fontos eszközét. Az államhatalom a kulákokat a kapitalista rendszer utolsó maradványainak tekintette, akik a mezőgazdaság szocialista átszervezésének fő akadályozói. A kulákokat a "dolgozó nép" ellenségének kiáltották ki, és megindult a béreseket foglalkoztató módosabb parasztok módszeres üldözése. Országosan mintegy 71 ezer kulákcsaládot tartottak nyilván, kuláknak az minősült, akinek 25 hold vagy annál több szántója, 5 hold vagy annál több szőlője volt, továbbá a cséplőgép-tulajdonosok és a malmot üzemeltetők. Ám gyakorlatilag a helyi pártvezetőség döntött arról, ki kerüljön fel a kuláklistára.

A kulákokat különösen súlyosan sújtotta a beszolgáltatás, az adó feletti, valószerűtlenül magas teher, amely anyagilag teljesen ellehetetlenítette a középparaszti réteget. Sok kulákká minősített személyt a lakásából melléképületbe költöztettek ki, a házába pedig betelepedtek a helyi pártfunkcionáriusok (értelemszerűen: a kommunisták nem a valóban szegényeknek adták az ingatlanokat, hanem saját maguk között osztozkodtak a zsákmányon -a szerk.) A gazdák tömegével menekültek földjeikről, miután azokat "önként" felajánlották az államnak. Volt, aki nem bírta elviselni a zaklatásokat, és öngyilkosságot követett el, másokat otthonukban vertek agyon, vagy a börtönben elszenvedett testi bántalmazások következtében vesztették életüket.

Természetesen abban az országban, ahol a "rendszerváltás" után Biszku Béla szabadon sétálgathatott és élvezhette luxusnyugdíját, soha, senkit nem vontak felelősségre.

Egy a sokból
A köröstarcsai parasztembert, az ötvenes évek elején ávósok koholt vádak alapján bíróság elé citálták, ahol halálra ítélték, majd felakasztották. Molnár Sándort azzal a nevetséges és komolytalan váddal gyanúsították meg, hogy füzesgyarmati földjén szándékosan okozott tüzet, amivel veszélyeztette a nemzetgazdaság vagyonát. A nyilvánvalóan abszurd per során Molnárt nyilvános tárgyaláson szégyenítettek meg, perét a rádió közvetítette. A békéscsabai tanácselnöknő, egy bizonyos Szegedi Albertné azt telefonálta a pártközpontba: ,,Elvtársak, máma kulákot akasztunk!" No, hát ilyen volt az a rendszer.

A kulákok megbélyegzése mindennapos volt, igazolványukban ott virított a nagy K betű, még iskolás gyermekeik neve mellett is ott szerepelt az osztálynaplóban. Gyerekeiket középiskolába is csak nehezen vagy egyáltalán nem vették fel, legfeljebb lakóhelyüktől távol, felsőoktatási intézménybe pedig még a legjobban tanulók sem kerülhettek. Nagykorúságuk elérése után sokan elköltöztek a községekből, falvakból, mert munkásként elhelyezkedve, néhány év után már munkásszármazásúként nyilvántartva egyetemre, főiskolára kerülhettek.

A Sztálin halála után, 1953 júniusában Nagy Imre vezetésével megalakuló kormány a gazdaságpolitika, azon belül is különösen az agrárpolitika terén számos korrekciós intézkedést kezdeményezett. A kulákok számára a legnagyobb hatásúnak az amnesztiarendelet és a kuláklista eltörlése bizonyult. A kulákkérdés azonban nem került le a napirendről, a pártvezetőség Rákosi vezette sztálinista szárnya mindent megtett azért, hogy a kulákokkal szembeni gyűlöletet tovább szítsa. A kulákokat tették felelőssé a termelőszövetkezetek felbomlásáért, de azért is, ha a tsz-ek gyenge eredményt értek el.

Az 1956-os forradalom leverése után a Kádár-rendszer - felismerve, hogy képtelen lesz biztosítani rendszerük hosszabbtávú jövőjét a középparasztság nélkül - már inkább a kiegyezésre törekedett, ezért 1959 tavaszától lehetővé tették a volt "kizsákmányolók" belépését a tsz-ekbe.

Amelyekben aztán természetesen az egykori harácsoló, más tulajdonát lenyúló kommunisták szépen átmentették a vagyonukat a rendszerváltás utánra, és élik boldog életüket. A rablott vagyonon.


http://alfahir.hu/elvtarsak_mama_kulakot_akasztunk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: embertelenségeit, gazdaságpolitika, parasztpolgárnak, agrártársadalom, osztálynaplóban, leszármazottaik, valószerűtlenül, igazolványukban, átszervezésének, középparasztság, felvilágosultan, rendszerváltás, maradványainak, sétálgathatott, nemzetgazdaság, szenvedéseinek, célkeresztjébe, szégyenítettek, öngyilkosságot, kezdeményezett, veszélyeztette, felakasztották, luxusnyugdíját, melléképületbe, értelemszerűen, beszolgáltatás, kizsákmányolók, agrárpolitika, középparaszti, nyilvánvalóan, gyanúsították, parasztembert, kuláküldözést, füzesgyarmati, nyilvánította, nagykorúságuk, kuláküldözés idején, hagyomány szerint, betakarítás kezdete, parasztság ünnepe, parlament határozatában, kommunista diktatúra, emléknap fontos, soron következő, kommunista rendszer, magyar felső-, 1948-as kommunista, sztálinista Rákosi-rezsim, magyar agrártársadalom, párt minden, hagyományos paraszti, gazdákat földjeik, Rákosi Mátyás, Magyar Dolgozók Pártjának, Biszku Béla, Molnár Sándort, Szegedi Albertné, Nagy Imre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jóga férfiaknak  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Március  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Nagy László - Szerelem emléke  Az embernek fiatal korában van  Szép estét kedves látogatóimna...  Jóga férfiaknak  Szent Pio atya!  Atyám !  képre írva Március 15 -re emlé...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kezdet  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretettel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Alvó kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kellett volna!  Talpra vándor  Az élet  Nem mindegy  Március  A gyomorrontás tojással is kez...  Cicus virággal  Törött csészék  Fújjad márciusi szél . . .  Március  Őri István - Dal az életről  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  A közszereplő  Facebookon kaptam  Esti kép  Dóró Sándor: Ma  Imádkozás Krisztus értelméért  A halolaj és a hal még a migré...  William Shakespeare-től idéze...  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Nagy László - Szerelem emléke  Március 15 emlékére virágba bo...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A csonk és a facsemete  Ted Engstrőm gondolata  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Amikor még rangja volt...  Jó éjszakát  Csendes éjszakán  Szent Pio atya!  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Szeretettel  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Nem kellett volna! 
Bejegyzés Címkék
kuláküldözés idején, hagyomány szerint, betakarítás kezdete, parasztság ünnepe, parlament határozatában, kommunista diktatúra, emléknap fontos, soron következő, kommunista rendszer, magyar felső-, 1948-as kommunista, sztálinista Rákosi-rezsim, magyar agrártársadalom, párt minden, hagyományos paraszti, gazdákat földjeik, támadások célkeresztjébe, szovjet mintának, kuláknak bélyegzett, felvilágosultan gondolkodó, szocializmus építésének, kapitalista rendszer, mezőgazdaság szocialista, béreseket foglalkoztató, malmot üzemeltetők, helyi pártvezetőség, kulákokat különösen, középparaszti réteget, lakásából melléképületbe, házába pedig, valóban szegényeknek, gazdák tömegével, börtönben elszenvedett, köröstarcsai parasztembert, ötvenes évek, nemzetgazdaság vagyonát, nyilvánvalóan abszurd, rádió közvetítette, békéscsabai tanácselnöknő, bizonyos Szegedi, kulákok megbélyegzése, legjobban tanulók, agrárpolitika terén, kulákok számára, legnagyobb hatásúnak, kuláklista eltörlése, kulákkérdés azonban, pártvezetőség Rákosi, kulákokkal szembeni, kulákokat tették, tsz-ek gyenge, 1956-os forradalom, középparasztság nélkül, kiegyezésre törekedett, egykori harácsoló, rendszerváltás utánra, rablott vagyonon, embertelenségeit, gazdaságpolitika, parasztpolgárnak, agrártársadalom, osztálynaplóban, leszármazottaik, valószerűtlenül, igazolványukban, átszervezésének, középparasztság, felvilágosultan, rendszerváltás, maradványainak, sétálgathatott, nemzetgazdaság, szenvedéseinek, célkeresztjébe, szégyenítettek, öngyilkosságot, kezdeményezett, veszélyeztette, felakasztották, luxusnyugdíját, melléképületbe, értelemszerűen, beszolgáltatás, kizsákmányolók, agrárpolitika, középparaszti, nyilvánvalóan, gyanúsították, parasztembert, kuláküldözést, füzesgyarmati, nyilvánította, nagykorúságuk, pártvezetőség, középiskolába, felsőoktatási, gyakorlatilag, elhelyezkedve, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 18831
  • e Év: 151748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.