Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egymásba kapaszkodva
  2013-09-10 01:51:14, kedd
 
   
  TIBORCA története
I. f., 27. r.
ADJÁTOK VISSZA A GYÖKEREIMET!

Egymásba kapaszkodva

Azt hiszem Pancsinak is hiányoztam, mert hamarosan egy cédulát küldött a művezetőjével. Ebben - a kamaszosan kuszált betűkkel, de jó helyesírással - megírt levélben randevúra hívott.

Boldogan mentem. Jó volt viszontlátni. Valamelyik stadion (már nem emlékszem melyik) bejáratánál várt mindhárom barátjával. Hosszan szájon csókolt, amikor üdvözöltem!
A többiektől is kaptam egy-egy puszit. Ebből tudtam: befogadtak. Boldog voltam!
- A lányok hogy-hogy nincsenek itt?
- Ők nem fociznak, mint te. Gondoltuk, téged is érdekel ez a mérkőzés?
- Hogyan tudtátok meg, hogy tagja vagyok az Építők SC női-foci csapatának?
- A fater mesélte, meg a Nándi.

Ez utóbbit Pancsi legjobb barátja mondta. Ekkor tudtam meg, hogy az egyik elsőszámú vezető az apja a cégnél. Nándi, pedig a brigádvezetőjük, aki már volt is kint megnézni az egyik mérkőzésünket, amikor a Feminával játszottunk.
Azt mesélte nekik, hogy:
,,Nagy élmény volt! Először nem is ismertem meg a Tiborcát. Csak azt lehetett látni, hogy egy kis ,,kandó mozdony" vezeti a labdát a pályán és hullanak körülötte az emberek. Ha valaki jól akar szórakozni meg kell nézni!"

Pancsival ettől fogva ,,jártunk" együtt. Mentünk kettesben moziba, a Margitszigetre- a Duna-partra sétálni. Először ügyetlenül keresgéltem a kezét, hogy megfogjam, de ő határozottan hol a derekam ölelte, át, hol a vállam.

Így, egymásba kapaszkodva jártunk ezentúl mindenhova.

Huszonöt évesen éltem át azt, amit tizenéves koromban szerettem volna!
Soha nem értettem annyira egyet azzal a közmondással, hogy: ,,jobb későn, mint soha", mint ekkor!

Pancsival minden olyan természetes volt, hogy meg is feledkeztem a köztünk lévő korkülönbségről! Soha nem jutott eszembe, amikor együtt voltunk!
Csakhogy, egyszer beültünk egy presszóba beszélgetni a Móricz Zsigmond körtéren. Ránk nézett a pincérnő és kérte a személyi igazolványunkat:
- Csak akkor szolgálhatom ki magukat, ha igazolják, hogy elmúltak tizennyolc évesek!
Rettenetes szégyenkezés közben adtam oda neki a személyimet. Pancsi, viszont nagyon büszke volt arra, hogy nem nézték ki belőlünk, hogy ,,nagykorúak" vagyunk.
Azt hiszem ettől fogva kezdtem gyanakodni: nemcsak azért igazoltattak...

Ekkor: azt is megsejtettem, hogy ez a kapcsolatom sem tarthat sokáig - mert valahol, valakik úgy fognak dönteni! Vagy, talán már el is döntötték.
Az addigi, tapasztalat-szülte feltételezésemtől visszatértek a szorongásos gondolatok. Éjszakánként - alvás helyett - egyre azon törtem a fejem, hogy elmondhatom-e és hogyan a zűrös, gyötrelmes életem történetét ?

Miközben, boldogan- összeölelkezve ,,szórakozni" jártunk, egyre arra gondoltam, hogy: ,,fel kellene ezt a fiút készíteni a ránk leselkedő veszélyre"!
Halogattam a dolgot, mert ha ott volt mellettem, és éreztem a magabiztos ölelését, elkerült a szorongás.

Amikor elköszöntünk egymástól, éreztem csak, hogy tőlem várja a következő randi időpontjának és helyének megbeszélését. Talán, mert úgy gondolta - amiért idősebb vagyok - jobban tudom, hogy mihez lenne kedvem, meg mikor van szabadidőm... Én, meg azért nem kezdeményeztem soha az újabb találkozásokat, mert féltem, hogy bajt hozok rá.

*

Egy ilyen alkalom után, amikor nem beszéltünk meg újabb randit, hivatott a legjobb barátjának apja a vezetői irodájába. Bent volt a felesége is, aki nem is dolgozott a cégnél. Le sem ültetett, hanem kerek-perec megkérdezte:

- Ugye nem gondolja komolyan ezt a kapcsolatot a fiam barátjával?

Amiért egy szót sem tudtam kipréselni magamból, mert majd megfulladtam az elfojtott sírástól, folytatta:

- Ne tegye tönkre egy magánál fiatalabb ember életét! Szakítson vele!

- Én nem akarok mást, mint családot alapítani. Egy szerető férjről álmodom, akinek szülhetek gyerekeket. Meg saját lakásról... Én semmit nem akarok Pancsira rákényszeríteni! Csak egyet tudok, hogy nagyon szeretem és azt is tudom, hogy előbb-utóbb el kell engednem...

- Erről van szó. Jó, hogy így gondolja, és nem kell intézkednem!

*

Ezután sem tudtam hogyan keveredtem haza. Átsírtam a hétvégét. Majd belehaltam, hogy nem tudtam Pancsival beszélni! (Ezt a főnöki- figyelmeztető beszélgetést szégyenemben sem mondtam volna el neki.)

Szabályosan belebetegedtem az egészbe. Hétfőn nem tudtam dolgozni menni a magas láztól. A körzeti orvos azt mondta: influenza. Betelefonáltam a munkahelyemre az egyik nyilvános telefonfülkéből. Órákig tartott, mire találtam egy működő telefont.
Akkoriban nem volt az embereknek telefonjuk. Szerettem volna hamar meggyógyulni, mert féltem: soha többé nem tudok beszélni Pancsival!
Amint így szomorkodva fekszem a láztól (meg a bánattól) bágyadtan: csöngetnek. Apu ment ki kaput nyitni. Jön is vissza hamarosan. Hallom, hogy súgva mondja anyunak:
- Valami hosszú-hajú huligánok a ,,lányt" keresik.

Úgy ugrottam ki az ágyból, mint aki egy szempillantás alatt meggyógyult. Szaladtam volna ki a kapuhoz, de anyu nem engedett. Elállta az utamat.
- Majd én! - mondta.
- Anyu ne küldd el őket! Nagyon szeretnék velük beszélni!

Mentem volna utána, de akkor vettem észre, hogy hálóingben vagyok. Éppen-hogy magamra kaptam valamit, amikor már bent is voltak a verandán. Olyan aranyosak voltak a hosszú hajukkal, a rettenetesen bő (trapéz)gatyájukban, bumszli orrú, vastag talpú cipőjükben, hogy legszívesebben a nyakukba ugortam volna! Ráadásul, mindegyik egy kis virágcsokrot szorongatott a kezében! Kamaszos restelkedéssel átadták a virágot és elmondta a vezető-apukás srác, hogy
- azért jöttünk, mert hallottuk, hogy beteg vagy. Meg aztán, meghívunk a búcsúztatónkra.

Elképzelni nem tudtam, hogy mit búcsúztatnak. A lényeg az, hogy azt akarják: én is ott legyek! Boldog voltam! Éjszaka megköszöntem Istennek, hogy idevezérelte hozzám kis barátaimat és szívbéli kedvesemet! Meg is gyógyultam.

Szükségem is volt az egészségre, mert megkezdődött a következő tanév.
Már nem sírdogáltam, amikor megláttam a másik padsorban ülő volt-barátom -osztálytársamat. Még a folyosón is oda tudtam menni beszélgetni ahhoz a cigarettázó társasághoz, amelyikben ott láttam őt.

Volt kollégáimhoz, a gépészeti osztályra visszajártam kávézni.
Nem sok titkom volt előttük. Ekkoriban rákérdeztek:
- Minek örülsz annyira?
- Én?
- Te, bizony! Még soha nem láttalak ilyennek!
- Milyennek?
- Gyerekek! Ti is látjátok, amit én? A ,,Macának" egyfolytában fülig ér a szája -
mondogatták volt kollégáim egymásnak.

Hát, ilyen hatással volt rám ez a szerelem, amiről csak sejtettem, hogy hamarosan szakítással fog végződni...
Egy sörözőben tartották a búcsúztatót. Kiderült, hogy Pancsit és barátját behívták sorköteles katonai szolgálatra. Pancsit egy pesti laktanyába; barátját, pedig Pápára. Eleinte úgy jártam hozzá látogatni, mint egy lány az ő kis bakájához, akinek megígéri, hogy megvárja.

*

Osztálytársam ismét telefonon hívogatott a munkahelyemen, mert találkozni akart velem. Megbeszéltem vele egy alkalmat, amikor együtt mehettünk haza a lakhelyünkre, és útközben beszélgethettünk. Ekkor mondta el nekem:
- Amikor szakítottunk, előtte ,,kidobott" az asszony. Azért mentem hozzátok, mert azt hittem, hogy befogadnak a szüleid, meg segítenek majd. Hiszen, már csak te laktál akkor otthon. Olyan szép, tágas kis kertes házatok van.
- Csakhogy abban a házban nekem soha nem volt helyem, mint gyereknek! Számtalanszor kizártak, éjszakai kóborlásra kényszerítve...
- Soha nem mondtad. Én erről semmit nem tudtam. Még irigyeltelek is téged.
- Én, meg szégyenemben nem mertem róla beszélni.

Még sok-mindenről beszélgettünk. Elmondta ifjúságának történetét. Talán, ismét beleszeretek, ha azzal a furcsa szakítással a bizalmatlanság nem fészkelte volna bele a lelkembe magát.

Talán, ha nem ismerem meg közben Pancsival a bűntudat nélküli szerelmi boldogságot... Talán, ha nem lett volna olyan érzésem közben, mintha feladatot teljesítene? Egy idő után megkérdeztem:
- Meddig akarsz kísérgetni? Most nem félsz, hogy ismét kidob a feleséged?
- Ez most más. Már nem vagyok olyan gátlásos. Történt velem közben egy és más... Majd akkor, ha megváltozik a neved, tudni fogom, hogy vége. Vagyis, ha férjhez-mész.

Ez utóbbi mondata végleg bizalmatlanná tett. Már nem éreztem többé barátomnak őt...

*

Ebben a tanévben az írásbeli vizsgadolgozataim sorra elégtelenek lettek. Állandóan jelentkeznem kellett szóbeli javításra a kettesért! Ettől aztán, örökös vizsgadrukkban éltem.

A munkahelyemen behozták az irodára dolgozni Pancsiék kollégáját. Azt a fiatalembert, aki az NDK út előtt kikísérte őket a Nyugatiba. Nagyon rokonszenves volt. Azt hittem, hogy majd megoszthatjuk egymás-közt a feladatokat.
Bíztam benne, hogy jól kijövünk majd egymással.

Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: beszélgethettünk, telefonfülkéből, korkülönbségről, brigádvezetőjük, osztálytársamat, rákényszeríteni, igazolványunkat, búcsúztatónkra, bizalmatlanság, vizsgadrukkban, találkozásokat, kezdeményeztem, margitszigetre, összeölelkezve, legszívesebben, betelefonáltam, restelkedéssel, belebetegedtem, számtalanszor, munkahelyemen, megbeszélését, helyesírással, osztálytársam, megoszthatjuk, szempillantás, bizalmatlanná, figyelmeztető, mérkőzésünket, művezetőjével, munkahelyemre, beszélgettünk, szakítottunk, jelentkeznem, megkérdeztem, határozottan, szégyenemben, cédulát küldött, kamaszosan kuszált, lányok hogy-hogy, fater mesélte, egyik elsőszámú, egyik mérkőzésünket, derekam ölelte, köztünk lévő, presszóba beszélgetni, személyi igazolványunkat, szorongásos gondolatok, fiút készíteni, ránk leselkedő, magabiztos ölelését, következő randi, újabb találkozásokat, ADJÁTOK VISSZA GYÖKEREIMET, Építők SC, Móricz Zsigmond, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A pitypang legendája  Szép estét  Különleges  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Minden tavaszból őrizz..  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Ady Endre - Mindegy átka  Segíts neki dicsérni Téged  Tavaszi este  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos mondta  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jan Twardowski - Siessünk  Nem kell hozzá fürdőruhás  Nem kell hozzá fürdőruhás  A hagyma antibakteriális hatás...  Anyák napjára  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  József Attila - Kopogtatás nél...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Önmaga ellenére  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az ember  Kertem  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy tavasz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét  Paul Éluard - És egy mosoly  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Egy párkányon  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Anyák napjára  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Martin Buber, A haszidim meséi  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Önmaga ellenére  képre írva  Isten hűségének mértéke 
Bejegyzés Címkék
cédulát küldött, kamaszosan kuszált, lányok hogy-hogy, fater mesélte, egyik elsőszámú, egyik mérkőzésünket, derekam ölelte, köztünk lévő, presszóba beszélgetni, személyi igazolványunkat, szorongásos gondolatok, fiút készíteni, ránk leselkedő, magabiztos ölelését, következő randi, újabb találkozásokat, ilyen alkalom, legjobb barátjának, vezetői irodájába, fiam barátjával, elfojtott sírástól, magánál fiatalabb, szerető férjről, főnöki- figyelmeztető, magas láztól, körzeti orvos, egyik nyilvános, működő telefont, embereknek telefonjuk, szempillantás alatt, hosszú hajukkal, nyakukba ugortam, vezető-apukás srác, következő tanév, másik padsorban, cigarettázó társasághoz, gépészeti osztályra, sörözőben tartották, pesti laktanyába, házban nekem, furcsa szakítással, lelkembe magát, bűntudat nélküli, írásbeli vizsgadolgozataim, munkahelyemen behozták, irodára dolgozni, beszélgethettünk, telefonfülkéből, korkülönbségről, brigádvezetőjük, osztálytársamat, rákényszeríteni, igazolványunkat, búcsúztatónkra, bizalmatlanság, vizsgadrukkban, találkozásokat, kezdeményeztem, margitszigetre, összeölelkezve, legszívesebben, betelefonáltam, restelkedéssel, belebetegedtem, számtalanszor, munkahelyemen, megbeszélését, helyesírással, osztálytársam, megoszthatjuk, szempillantás, bizalmatlanná, figyelmeztető, mérkőzésünket, művezetőjével, munkahelyemre, beszélgettünk, szakítottunk, jelentkeznem, megkérdeztem, határozottan, szégyenemben, szolgálhatom, irigyeltelek, kényszerítve, beleszeretek, közmondással, elköszöntünk, szorongatott, megfulladtam, búcsúztatnak, megköszöntem, virágcsokrot, rettenetesen, meggyógyulni, beszélgetést, idevezérelte, megkezdődött, visszatértek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5066
  • e Hét: 6446
  • e Hónap: 7393
  • e Év: 43334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.