Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Katona József - Erkel Ferenc: Bánk - Bán opera film
  2018-03-16 08:38:15, péntek
 
  Videó Magyar Link

Történet rövid leírása:
Tévéjáték Katona József Bánk bán c. drámájából Almási Éva, Blaskó Péter, Szirtes Ági és Bubik István főszereplésével. II.Endre király háborút visel. Felesége, a Merániai Gertrudis ezalatt kicsapongó életet folytat, nem törődik az ország sorsával. A magyar urak Petur bán vezetésével összeesküvést szerveznek, melyet Bánk megakadályoz. Tiborc felkeresi a bánt és elpanaszolja hogyan élnek a szegények. A királynő unokaöccse Ottó, szeretné megkapni Melindát, Bánk feleségét. Biberach hozzá segíti, hogy csellel magáévá tegye az asszonyt. A bán megtudja, hogy feleségét meggyalázták, haragjában és elkeseredésében elrohan Gertrudishoz. Szóváltás közben megöli a királynőt. Endre király megérkezik serege élén és holtan találja feleségét. Bánk elmondja a királynak, hogy ő ölte meg a királynét, közben Tiborc hozza a hírt, hogy meghalt Melinda. Bánkot a király életre itéli, mert úgy véli, számára ez a legnagyobb büntetés.

Részletes tartalom:
Előversengés: azzal kezdődik a mű, hogy Ottó és Biberach beszélgetnek. Jön Gertrudis - Ottó nővére és egyben a királynő - és öccsét hívja.

I. szakasz: Ottó szerelmes Melindába - Bánk bán feleségébe -, ezért azt kérte Gertrudistól, hogy hívassa a palotába. Ugyanakkor Gertrudis ellen összeesküvés folyik, melyben Petur bán is részt vett. Ebbe Bánk bánt is bele akarják vonni. Többen is sejtik Ottó célját Melindával, ezért Petur szól Bánknak, aki álruhában ,,Melinda" jelszóval érkezik a bálba. Az egyik szobában Ottó - a semmit sem sejtő - Melindának kivallja szerelmét. Bánk közben észreveszi, de visszatántorodik. Aztán jön Gertrudis, akinek szemrehányást tesz Melinda, majd elrohan. Gertrudis is mérges, amiért Ottó ügyetlen volt Melindával. Bánk persze mindent hallott az ajtónál.
A helyszín II. Endre udvara. A király feleségének, Gertrúdisnak van egy Ottó nevű öccse. Ottó meg akarja magának szerezni Bánk bán feleségét, Melindát. Ottó ezzel kapcsolatban kikéri Biberach véleményét, vajon Melinda viszonozni fogja-e közeledését. Biberach erre nem egyértelműen válaszol - bár Melinda tisztességes, szerető feleség, semmiért nem hagyná el férjét - Biberach mégis kétértelmű tanácsokat ad, biztatja is és nem is Ottót.
Melindának van két bátyja, Simon és Mikhál. Otthonuk Spanyolország, ahová Mikhál vissza is vágyik, de Simon szerint itt kell letelepedniük és új életet kezdeniük. Petúr bán a kocsmában Gertrúdist szidja viselkedése miatt, a két testvér azonban nagy nehezen megnyugtatja. Minden bizodalmuk Melindában van, aki puszta megjelenésével is több értéket hordoz magában, mint maga a királynő. Petúr titokban hazahívja Bánk bánt, de részleteket nem árul el, csak annyit mond, hogy a jelszó Melinda. Amikor Bánk megérkezik, lesújtja, hogy felesége nevét valami titok elfedésére használják és rosszat sejt, szinte meg se hallja Tiborc panaszát.
Ottó megtudja Biberach-tól, hogy Melinda hajlandó beszélni vele. Amikor találkoznak, a herceg folyamatosan ostromolja annak ellenére, hogy Melinda határozottan ajtót mutat neki. Hirtelen megjelenik a királynő, aki rögtön átlátja a helyzetet és nagyon mérges lesz Ottóra, aki ezek után még tőle kér segítséget. Melinda a királynő érkezése után szinte rögtön elhagyja a termet. Végül Biberach segít Ottón, és kétféle port ad neki. Melinda részére ajzószert, a királynénak pedig altatót. Bánk bán mindenért Gertrúdist okolja, akiről csak rosszat hall, bármerre is jár.



II. szakasz: Ezek után Ottó Biberach tanácsát kikérve, azt a választ kapja, hogy mondja meg Gertrudisnak, ez csak próba volt. Eközben az összeesküvők Petur bán házában voltak, ahol a királynő elbuktatását tervezik. Ide érkezik Bánk, akit először Petur lefegyverez. Bánk ragaszkodik a kardjához, és végül Petur bocsánatot kér tőle. Aztán jön Biberach, és Bánk tudtára adja, hogy mi minden történhet Melindával a palotában. Bánk erre azonnal a palotába indul. Ott van Izidóra, aki szerelmes Ottóba, de titkolja, és mindig utána megy. Utoljára Melinda szobájából látta kijönni. Ekkor érkezett meg Bánk, aki berántotta Melinda szobájába Izidórát, és miután az mindent elmondott, egy másik szobába bezárta. Aztán, hogy Bánk és Melinda között mi történik, nem tudjuk meg a műből, csak sejteni lehet.
Petúr bán és követői Gertrúdist bírálják és szidják, leváltásán gondolkodnak. A következő éjjel akarják tervüket megvalósítani, de Mikhál és Bánk bán nem támogatja a tervet. Már mindenkit sikerül is lebeszélni, csak Petúrt nem, mire dulakodni kezd egymással a két bán, de Petúr amint meghallja Endre király nevét, meghátrál. Ekkor megjelenik Biberach, aki szintén tudja a jelszót és mindent elmond Bánk bánnak, aki Melindához indul, és attól fél, hogy rajtakapja Ottóval


III. szakasz: Bánk nem akarja elhinni, hogy Melinda nem szerelmes Ottóba, csak fordítva. Aztán Bánk a gyereküket átkozottnak nevezi, ami nagyon fáj Melindának és elmegy. Ezután már láthatók rajta az őrület jelei. Következőnek Bánk önmagával beszélget, melyben felvetődik benne egy gondolat, miszerint megöli a királynőt. Utána beszélt Izidórával és Tiborccal is, és ezek hatására egyre biztosabbá válik az, hogy tényleg gyilkosságot követ el. Ezért fiát és Melindát biztonságban akarja tudni, mert őt kivégzik tettéért. Aztán Biberach jön, aki szerint Bánk kezd megőrülni. Később Biberachhoz jön Ottó tanácsot kérni tőle, hogy hová rejtőzzön Gertrudis elöl. De Biberach bejelenti neki, hogy most már elege van Ottó ügyeiből, és a kapcsolatot beszünteti vele. Ottó beszélni akar vele, de Biberach megindul elfele, így ledöfi kardjával. A haldokló Biberachot Miksa bán hallja meg, és a házába viszi.
Bánk bán felelősségre vonja feleségét, aki térden csúszva, teljesen megalázkodva bizonygatja, hogy ártatlan. Megint a királynőt okolják mindenért. Bánk bán elbizonytalanodik, nem tudja kinek higgyen. Ottó megint Biberach-hoz fordul segítségért, de nem kap. Erre megfenyegeti a lovagot és mivel ő még ezek után sem hajlandó segíteni, egy késsel leszúrja. Biberach megesküszik Myska bánnak, hogy ha segít neki felépülni sok titkot árul el neki.


IV. szakasz: Gertrudis még Biberach halála napján kapott egy levelet az egyik helytartótól, hogy a déli területeken lázadás lesz, ha nem változtat kormányzási stílusán. Aztán jön Izidóra, aki mindent elmondva - még azt is, hogy Ottóba szerelmes -, haza szeretne menni Németországba. Gertrudis, reményt adva neki elküldi. Ezután Melindát hívatja, de utána inkább Bánkot, mert látja, hogy Melinda megőrült. Bánk megérkezésekor Gertrudis Melindáról kezd beszélni, amikor Bánk azt mondja, hogy ő házas, de nincs hitvese. Ekkor a királynő elmegy és hozza Melindát, akit Bánk a régi várába küld. Aztán ő is el akar menni, de Gertrudis nem engedi. Bánk már érzi, hogy mit fog cselekedni. Gertrudis az Izidóra által mondottakról kérdezi, valamint arról, hogy miért jött haza. Bánk szemrehányásokat tesz neki, és egyre jobban látszik Bánk szándéka. Ekkor a királynő segítségért kiált, jön Ottó, de Bánkot meglátván vissza is megy. Majd Gertrudis le akarja szúrni, de az a kezéből kitekerve fegyverét, megöli, és elmegy. Miksa bán érkezik elsőnek, hogy figyelmeztesse Gertrudist, de látja, hogy már hiába. Eközben kint zúgolódik a nép, mert Mikhált börtönbe vitték. Ottó bejön ismét, és észreveszi, hogy mi történt. Gertrudis utoljára azt mondta, hogy ,,gyilkosom", Miksa bán pedig azt hitte, hogy Ottó ölte meg a saját nővérét. Petur bán is megérkezik, és Ottót a lázadók közé löki. De az onnan elmenekül. Solom üldözőbe veszi a király embereivel.
Gertrúdis mindenről értesül Izidórától. Megtudja, hogy Bánk bán hazatért, hogy öccse, Ottó gyilkos lett és altatót kevert italába. Izidóra engedélyt kér arra is, hogy hazamehessen, ugyanis szeretné elhagyni az országot. Melinda és Gertrúdis találkozása: a királynő elbocsájtja Melindát, aki minden dühét kiengedi és mindenért a királynőt teszi felelőssé. Bejön Mikhál is, aki lázadással fenyegeti Gertrúdist és követeli, hogy mindent adjon vissza a népnek, amit elvettek tőle. Gertrúdis elviteti Mikhált és megpróbálja felszámolni a lázadást. Gertrúdis beszélni akar Bánk bánnal Melindáról, de már nagyon elmérgesedtek az indulatok és csak veszekedés és fenyegetőzés lesz belőle. A vita odáig fajul, hogy a királynő megátkozza Bánkot, Melindát és a kisfiukat, Somát. Erre belép Ottó, de amikor meglátja Bánkot, el akar menekülni. Dulakodás alakul ki Bánk és Gertrúdis között, a királynő tőrt ránt, de Bánk öli meg őt. Myska bán már későn érkezik, meghalt a királynő. Ottó szökni próbál, de a lázadók elfogják, Petúr bán és követői pedig az őrséggel harcol


V. szakasz: A királynő testét a ravatalozóba viszik. A király - II. Endre - pedig éppen ekkor érkezett meg külföldről, ahol harcolt. Az elején még senki sem tudja, illetve gyanítja, hogy Bánk volt a tettes. Megjön Solom és jelenti, hogy Peturt elfogták és ő maga ölte meg annak ellenére, hogy azt állította, nem ő volt a gyilkos. Simon is ezt mondja, hogy már holtan találták Gertrudist. Később Mikhál hozza Bánk fiát és a király gondjaiba ajánlja. Végül Bánk is megjön és elveszi fiát a király mellől. Majd a nyakláncát a koporsóra dobva vallja be, hogy ő volt a gyilkos. Ezután a király el akarja vitetni, de Bánk nem megy, arra hivatkozva, hogy felette csak a nép ítélkezhet. Aztán Solom elmegy, és azzal jön vissza, hogy Petur, Bánkot átkozva meghalt. Ezután párbajra került volna a sor, de Miksa elmondja, hogy Biberach halála előtt megesküdött Bánk ártatlanságára. Ezután sípszóval Tiborc Melinda holttestét hozza, és elmondja azt is, hogy Ottóval mi történt, és hogyan ölte meg Melindát. Ezért Bánk halálát kívánja, de Endre megkegyelmez neki. Végül Bánk annyit kér, hogy tisztességesen eltemethesse Melindát.
II: Endre felesége halálának és a lázadásnak hírére hazatér. Gertrúdis felravatalozva fekszik. Solom mester Ottót gyanúsítja a gyilkosságért, ugyanis ő ölte meg Biberach-ot is. A király elismeri, hogy felesége nagyot hibázott, de ki akarja deríteni ki ölte meg feleségét. Ekkor belép Bánk bán és mindent bevall. A király párbajra hívja ki, de Bánk nem hajlandó harcolni. Megérkezik Myska, aki azt állítja Biberach mindent elmondott neki a halálos ágyán, a királynő ártatlan volt és csakis Bánk bán a bűnös. Már éppen el akarják vinni Bánkot és a kis Somát, amikor Tiborc érkezik és a halotti kíséret: Melinda meghalt, amikor Bánk házát felgyújtották.


Szereplők:
II. Endre, magyar király
Gertrudis, királyné
Béla, királyfi
Endre, királyfi
Mária, királylány
Ottó, Berchtold merániai herceg fia, Gertrudis öccse
Bánk bán, Magyarország nagyura
Melinda, Bánk felesége
Soma, Bánk és Melinda fia
Mikhál bán, Melinda bátyja
Simon bán, Melinda bátyja
egy zászlósúr
Petur bán, bihari főispán
Myska bán, a királyfiak nevelője
Solom mester, Myska fia
Bendeleiben Izidóra, türingiai lány
egy udvaronc
Biberach, lézengő lovag
Tiborc, paraszt

valamint: zászlósurak, vendégek, udvaroncok, udvari asszonyok, lovagok, lázadók, katonák, jobbágyok
történik: 1213 végén

Leírás wikipedia oldalon Link
 
 
1 komment , kategória:  Filmek  
Címkék: szemrehányásokat, visszatántorodik, főszereplésével, elkeseredésében, ártatlanságára, figyelmeztesse, felravatalozva, megjelenésével, megérkezésekor, tisztességesen, elmérgesedtek, megvalósítani, gyilkosságért, szemrehányást, spanyolország, letelepedniük, felgyújtották, összeesküvést, németországba, gondolkodnak, kapcsolatban, elpanaszolja, megkegyelmez, hazamehessen, megakadályoz, eltemethesse, elbuktatását, folyamatosan, határozottan, meggyalázták, gertrudishoz, megnyugtatja, tisztességes, ravatalozóba, fenyegetőzés, előversengés, ország sorsával, magyar urak, királynő unokaöccse, király életre, legnagyobb büntetés, királynő –, egyik szobában, király feleségének, kocsmában Gertrúdist, jelszó Melinda, herceg folyamatosan, királynő érkezése, királynénak pedig, választ kapja, összeesküvők Petur, királynő elbuktatását, Katona József, Erkel Ferenc, Videó Magyar, Tévéjáték Katona József Bánk, Almási Éva, Blaskó Péter, Szirtes Ági, Bubik István, Merániai Gertrudis, Ugyanakkor Gertrudis, Ebbe Bánk, Otthonuk Spanyolország, Amikor Bánk, Végül Biberach, Ottó Biberach, Utoljára Melinda, Aztán Bánk, Következőnek Bánk, Aztán Biberach, Később Biberachhoz, Biberachot Miksa, Ezután Melindát, Gertrudis Melindáról, Majd Gertrudis, Bejön Mikhál, Megjön Solom, Később Mikhál, Végül Bánk, Aztán Solom, Tiborc Melinda, Ezért Bánk, Megérkezik Myska, Bendeleiben Izidóra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Töröld le  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ember emlékekből áll  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  képre írva  József Attila - Kopogtatás nél...  Otthon  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy párkányon  Jó nap volt  A felvilágosodás...  Egy tavasz  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 12  Kertem  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szeretem ujjad karcsuságait,  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Eduardo Sacheri gondolata  Anyák napjára  Nagy és kis csodák  Van néhány kérdés, amin gondol...  Ma van a magyar költészet napj...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szabó T. Anna - Pitypang  Eduardo Sacheri gondolata  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Müller Péter tollából  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Vidámság  Paul Éluard - És egy mosoly  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szabó T. Anna - Pitypang  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Hegedüs Géza: Magyar költészet  különleges  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Magamnak  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  képre írva  Szabó T. Anna - Pitypang  Az ember  Magamnak  Különleges  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Erdei gyöngyvirág  Kubinyi Anna gobelintervező, t... 
Bejegyzés Címkék
ország sorsával, magyar urak, királynő unokaöccse, király életre, legnagyobb büntetés, királynő &#8211, egyik szobában, király feleségének, kocsmában Gertrúdist, jelszó Melinda, herceg folyamatosan, királynő érkezése, királynénak pedig, választ kapja, összeesküvők Petur, királynő elbuktatását, palotába indul, mindent elmondott, másik szobába, következő éjjel, gyereküket átkozottnak, őrület jelei, kapcsolatot beszünteti, haldokló Biberachot, házába viszi, királynőt okolják, késsel leszúrja, egyik helytartótól, déli területeken, királynő elmegy, régi várába, királynő segítségért, saját nővérét, lázadók közé, onnan elmenekül, király embereivel, királynő elbocsájtja, királynőt teszi, vita odáig, királynő megátkozza, királynő tőrt, lázadók elfogják, őrséggel harcol, királynő testét, ravatalozóba viszik, király &#8211, király gondjaiba, király mellől, koporsóra dobva, lázadásnak hírére, király elismeri, király párbajra, halálos ágyán, királynő ártatlan, halotti kíséret, királyfiak nevelője, szemrehányásokat, visszatántorodik, főszereplésével, elkeseredésében, ártatlanságára, figyelmeztesse, felravatalozva, megjelenésével, megérkezésekor, tisztességesen, elmérgesedtek, megvalósítani, gyilkosságért, szemrehányást, spanyolország, letelepedniük, felgyújtották, összeesküvést, németországba, gondolkodnak, kapcsolatban, elpanaszolja, megkegyelmez, hazamehessen, megakadályoz, eltemethesse, elbuktatását, folyamatosan, határozottan, meggyalázták, gertrudishoz, megnyugtatja, tisztességes, ravatalozóba, fenyegetőzés, előversengés, egyértelműen, összeesküvők, gertrudisnak, magyarország, gertrúdisnak, biztonságban, gertrudistól, gyilkosságot, összeesküvés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.