Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyugdíj: vissza a múltba
  2015-07-11 20:40:56, szombat
 
  Nyugdíj: vissza a múltba

Posted on 2015/07/11 Szerző: Admin


Az idősek ellátásáról gondoskodó nyugdíjrendszer nagyon fiatal, alig 124 éves. Az öregek eltartása egészen a 19. század végéig éppúgy a család feladata volt, ahogyan a gyermeknevelés. Ezt a feladatot vette át a piacgazdaság kényszereinek hatására az állam. Így jött létre a felosztó-kirovó elvre épített társadalombiztosítás, először 1891-ben Németországban, majd 1927-ben Magyarországon is.
A működési modell pofonegyszerű: az éppen dolgozó korosztályok befizetik a nyugdíjjárulékot, hogy abból az állam kifizethesse a szüleik nemzedékét megillető nyugdíjakat, miközben abban bíznak, hogy mire ők is megöregszenek, addigra a munkába álló gyermekeik majd ugyanígy megteremtik az akkor már nekik járó nyugdíjak fedezetét. A nyugdíjrendszer akkor működik jól, ha sokan fizetnek hosszú ideig járulékot, és viszonylag kevés idős embernek kell viszonylag rövid ideig nyugdíjat folyósítani. Pontosan ez volt a helyzet a társadalombiztosítás létrejöttének idején.
Azóta azonban a népesedési folyamatok megfordultak: szerte Európában öregszik a társadalom. A várható élettartam örvendetes növekedésével egyre több a nyugdíjas, akik egyre hosszabb ideig számítanak a nyugdíjukra, miközben kevesebb gyermek születik, így kevesebb lesz a jövőbeni járulékfizető. Itthon ezekben az években vonul nyugdíjba a nagy létszámú Ratkó-generáció (az 1952-1957 között született korosztályok mai létszáma 883 ezer fő), majd 2040-től az ő gyermekeik, a ,,gyesnemzedék" (az 1973-1978 között születettek mai létszáma 1 millió fő). Utánuk demográfiai sivatag következik. Ha pedig sokkal kevesebb a járulékfizető, és jóval több a nyugdíjas, mint korábban - vagyis a drámaian lecsökkent bevételt sokkal többfelé kell szétosztani -, akkor a nyugdíjak értéke zuhanni fog. Könyörtelenül.
Magyarországon a demográfiai okok mellett két további fejlemény is súlyosbítja a helyzetet. A fiatalok és a középkorúak külföldre költözése tömegessé vált, az európai centrum országaiban több százezer magyar dolgozik, és a folyamat minden jel szerint erősödik. A rengeteg honfitársunk nem itthon fizeti a nyugdíjjárulékait, hanem külföldön. Igaz, hogy ezzel enyhíti a magyar ellátórendszerre nehezedő jövőbeni nyomást (hiszen a nyugdíjukat részben vagy egészben majd attól az államtól kapják, amelyben dolgoznak), de csak akkor, amikor évtizedek múlva elérik a nyugdíjkorhatárukat. Addig viszont fájóan hiányzik a tőlük származó járulékbevétel. A centrum országainak erős demográfiai szivattyúja már ma is legalább egyhavi nyugdíj fedezetét vonja el.
A nyugdíjak finanszírozását veszélyeztető másik tényező abból ered, hogy a gazdasági túlélési kényszerek miatt a több mint egymillió egyéni vállalkozó és az 588 ezer társas vállalkozás majdnem mindegyike a lehető legnagyobb mértékben próbálja optimalizálni a közterheit, amelynek egyik ,,legális módja" a lehető legkisebb, azaz a minimálbér utáni nyugdíjjárulék-fizetés. Tovább csökkenti a tb járulékbevételeit a kétszázezernél is több közfoglalkoztatott, akik még a minimálbérnél is alacsonyabb bér után róják le a közterheket. Nem is beszélve a megváltozott munkaképességűek és az álláskeresők további százezres csoportjairól.
A nyugdíjakat azonban ki kell fizetni. Ha az éppen aktív generáció befizetései nem fedezik az nyugdíjas nemzedékeknek a részükre megígért (és általuk a korábbi járulékfizetéssel megszolgált) nyugdíjakat, akkor az állam előtt több választás nyílik. Módosíthatja a nyugdíjba vonulás feltételeit (például megemeli a nyugdíjkorhatárt), vagy az adóbevételekből (esetleg kölcsönből, az államadósság növelése révén) pótolja a nyugdíjjárulék-bevételből hiányzó összeget, esetleg kevesebb nyugdíjat fizet (módosítja a nyugdíjszámítás képletét, elinflálja a meglévő nyugdíjak vásárlóértékét).
Vagy egyszerűen visszaterheli a családokra az idősek eltartásának terhét. Magyarországon mindegyik lehetőség igénybevételére látunk példát. A nyugdíjkorhatár jelenleg is fokozatosan nő, amíg el nem éri az 1957-ben született korosztálytól kezdve a 65 évet, és nincs arra semmilyen garancia, hogy ez nem nőhet tovább. Pontosabban, mérget vehetünk rá, hogy a gyeskorosztály tagjainak 70-72 évre nőhet a korhatára. A nyugdíjkassza költségvetését - noha a mindenkori költségvetési törvény szerint természetesen mindig egyensúlyban van a kiadás és a bevétel - általában év közben más bevételek terhére ki kell egészíteni. A nyugdíjszámítás képlete évente módosul, emellett a nők kedvezményes nyugdíjának kivételével megszűnt minden korhatár előtti nyugdíjlehetőség, továbbá megszűnt a rokkantsági nyugdíj a mint saját jogú nyugellátás jogintézménye. Végezetül az Alaptörvénybe - biztos, ami biztos - bekerült, hogy a rászoruló idős szülőkről a nagykorú gyermekeik kötelesek gondoskodni. Nem az állam, a gyerekek. A jövőben visszamegyünk a múltba.

kid
Egyáltalán, elkerülhető-e a gyorsan öregedő társadalmakban fizetendő nyugdíjak vásárlóértékének drámai zuhanása? S ha nem, akkor egyébként tehetünk-e ellene? Ha a tömeges bevándorlás lehetőségét kizárjuk - márpedig ettől pillanatnyilag jobban irtóznak egyes európai kormányzatok, különösen a miénk, mint az ördögtől -, akkor csak egyetlen módon védekezhetünk hatékonyan: az öngondoskodás révén. Voltaképpen a magyar állam is beismeri ezt, és háromféle nyugdíjcélú megtakarítást is adójóváírásokkal támogat. Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, a nyugdíj-előtakarékossági számlára való befektetés, valamint a nyugdíj-biztosítási szerződések alapján elhelyezett megtakarítások után kérhető adó-visszaigénylés. A háromféle támogatott nyugdíj-előtakarékosság révén összesen évi 280 ezer forint adójóváírást is igénybe vehetünk, ami jelentős mértékben gyarapíthatja a privátnyugdíj-tőkénk értékét. De bárhány évre is emelik a nyugdíjkorhatárt, jobb lesz, ha elkezdünk gondoskodni magunkról.
(vg.hu)
Bal-Rad komm: “...jobb lesz, ha elkezdünk gondoskodni magunkról..."
-Hahó kétszázezer közmunkás! Hahó egymillió VALÓBAN CSAK MINIMÁLBÉRES! Tessék szépen elkezdeni takarékoskodni! Belehúzni ti rendszerváltás után munkanélkülivé lett Ratkó-gyerekek! Spóroljatok öreg napjaitokraTi bankhitelekbe belecsábítottak!
-Mert ha nem!-akkor bizony a gyerekek kell hogy gondoskodjanak a család öregjeiről! Tákolmányilag!
Bizony! Azok a gyerekek, akik majd a Nemzeti Rabszolgakölcsönző és Kereskedő Zrt-n keresztül fognak robotolni a birtokokon és a szerelőszalagok mellett!

https://balrad.wordpress.com/2015/07/11/nyugdij-vissza-a-multba/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyugdíjjárulékot, ellátórendszerre, nyugdíjkorhatárt, előtakarékossági, adójóváírásokkal, vásárlóértékének, nyugdíjlehetőség, munkaképességűek, nyugdíjpénztári, nyugdíjszámítás, nyugdíjrendszer, belecsábítottak, előtakarékosság, igénybevételére, nyugdíjkorhatár, adóbevételekből, szerelőszalagok, finanszírozását, takarékoskodni, nyugdíjjárulék, gyeskorosztály, járulékbevétel, munkanélkülivé, rendszerváltás, vásárlóértékét, visszaigénylés, társadalmakban, megtakarítások, kétszázezernél, pillanatnyilag, magyarországon, költségvetését, németországban, gondoskodjanak, gyermeknevelés, természetesen, idősek ellátásáról, öregek eltartása, család feladata, feladatot vette, piacgazdaság kényszereinek, felosztó-kirovó elvre, működési modell, éppen dolgozó, állam kifizethesse, szüleik nemzedékét, munkába álló, nyugdíjrendszer akkor, népesedési folyamatok, várható élettartam, jövőbeni járulékfizető, években vonul, VALÓBAN CSAK MINIMÁLBÉRES, Nemzeti Rabszolgakölcsönző, Kereskedő Zrt-n,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png virág  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Németh László tollából  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 21  George Byron - Ahogy itt jár -...  Julian Brass gondolata  Jó éjszakát  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Erdőn  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Szép estét  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Egy bizonyos határt  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Gyökössy Endre - Virágok virág...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png telefon  Leonardo da Vinci gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Zilahy Lajos gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Őrizkednünk kell...  képre írva  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png telefon  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Makszim Gorkij gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Popper Péter szavai  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png nő  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Lóhere  Facebookon kaptam  Png nő  Nevem  Hazára minden embernek szükség...  Sose bánj semmit  Erdőn  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Png lepke  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Lóhere  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
idősek ellátásáról, öregek eltartása, család feladata, feladatot vette, piacgazdaság kényszereinek, felosztó-kirovó elvre, működési modell, éppen dolgozó, állam kifizethesse, szüleik nemzedékét, munkába álló, nyugdíjrendszer akkor, népesedési folyamatok, várható élettartam, jövőbeni járulékfizető, években vonul, nagy létszámú, drámaian lecsökkent, nyugdíjak értéke, demográfiai okok, középkorúak külföldre, európai centrum, folyamat minden, rengeteg honfitársunk, magyar ellátórendszerre, nyugdíjukat részben, államtól kapják, tőlük származó, centrum országainak, nyugdíjak finanszírozását, gazdasági túlélési, több mint, lehető legnagyobb, lehető legkisebb, minimálbér utáni, megváltozott munkaképességűek, álláskeresők további, nyugdíjakat azonban, éppen aktív, nyugdíjas nemzedékeknek, részükre megígért, korábbi járulékfizetéssel, állam előtt, nyugdíjba vonulás, államadósság növelése, nyugdíjszámítás képletét, meglévő nyugdíjak, idősek eltartásának, nyugdíjkorhatár jelenleg, 1957-ben született, gyeskorosztály tagjainak, nyugdíjkassza költségvetését, mindenkori költségvetési, bevétel &#8211, nyugdíjszámítás képlete, rokkantsági nyugdíj, mint saját, rászoruló idős, nagykorú gyermekeik, jövőben visszamegyünk, gyorsan öregedő, tömeges bevándorlás, ördögtől &#8211, öngondoskodás révén, magyar állam, önkéntes nyugdíjpénztári, háromféle támogatott, gyerekek kell, család öregjeiről, szerelőszalagok mellett, nyugdíjjárulékot, ellátórendszerre, nyugdíjkorhatárt, előtakarékossági, adójóváírásokkal, vásárlóértékének, nyugdíjlehetőség, munkaképességűek, nyugdíjpénztári, nyugdíjszámítás, nyugdíjrendszer, belecsábítottak, előtakarékosság, igénybevételére, nyugdíjkorhatár, adóbevételekből, szerelőszalagok, finanszírozását, takarékoskodni, nyugdíjjárulék, gyeskorosztály, járulékbevétel, munkanélkülivé, rendszerváltás, vásárlóértékét, visszaigénylés, társadalmakban, megtakarítások, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 817
  • e Hét: 6549
  • e Hónap: 17660
  • e Év: 171156
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.