Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fejszével próbál agyműtétet végezni a kormány
  2015-07-31 10:15:18, péntek
 
 
,,A másik lábunkat is kirúgják alólunk" - Orbánék lenulláznák a Corvinus sikerkarát
hirdetés

Az írás a Népszabadság 2015. 07. 31. számában jelent meg.



Szalai Anna
Népszabadság

Matolcsy György bázisegyeteme lesz a Corvinus, miközben a Budai Campust átadnák a gödöllői Szent István Egyetemnek, amely ennek fejében elengedné a jó pénzügyi mutatókkal bíró, ismét önállósodó állatorvos-tudományi kart. Ez azonban a budai karok dékánjai szerint sem a strukturális, sem a pénzügyi gondokra nem nyújt gyógyírt. Az érintett dékánok még bíznak az észérvek erejében, de készek a tiltakozók mellé állni.
hirdetés

Bár a Népszabadság információi szerint már megszületett a kormánydöntés a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának beolvasztásáról a Szent István Egyetembe, az érintett három kar a múlt héten azt a házi feladatot kapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy dolgozzák ki a gödöllői képzőhellyel való szakmai együttműködés lehetséges formáit.
A kari vezetők szerint a ,,Corvinus" márkanév elvesztése komoly károkat okozna


A Tájépítészeti, az Élelmiszer-tudományi és a Kertészettudományi Kar közös munkabizottságot hozott létre, hogy a két hét múlva esedékes határidőre kidolgozzák a kabinet által szorgalmazott közép-magyarországi agrártudományi centrum kialakítását célzó szakmai koncepciójukat.



Kiindulópontként azt jelölték meg, hogy a Budai Campus a Corvinus része marad.

A figyelmükbe ajánlott két másik változatot, miszerint a budai karok beolvadnának a gödöllői egyetembe vagy fordítva, nem is tárgyalta az egyetem szenátusa. Elvégre a campus és az egyetem együttműködésére korábban már két eredménytelen kísérlet is volt

- magyarázza Hegyesné dr. Vecseri Beáta, az Élelmiszer-tudományi Kar dékánja.

Az összeolvasztás fő okaként az agrárképzések nehéz pénzügyi helyzetét szokás megnevezni. Az elmúlt években valóban megszűnt három finanszírozási forma - a gyakorlati képzési, illetve a szakképzési támogatás, valamint az innovációs járulék -, amelyek az államtól származó bevételek 25-30 százalékát tették ki. ,,Ám ezen nem segít a beolvasztás. Sőt, a másik lábunkat is kirúgják alólunk. Mi ugyanis nem ültünk eddig ölbe tett kézzel az államra várva, inkább a nemzetközi piacon kerestünk bevételi forrásokat. Közel tízéves erőfeszítésünk éppen most fordul termőre" - állítja Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar dékánja, mondván, a budai karok egyre több külföldi hallgatót vonzanak, és több angol nyelvű képzésük is indításra vár.

Ezt a helyzeti előnyt nullázná le az átnevezés, amely a márkanévvé vált ,,Corvinus" elvesztésével járna.

Hegedűs Attila, a Kertészettudományi Kar dékánja azt is furcsának találja, hogy Palkovics László felsőoktatási államtitkár épp a Corvinust hozza fel példaként a sikertelen integrációra, holott a karok különösebb vita nélkül működnek együtt. Ezzel szemben a Szent István Egyetemből a létrehozása után alig egy évvel kivált a gyöngyösi főiskola, majd a Budai Campus. Most pedig az Állatorvos-tudományi Kar lépne ki.

A két képzőhely munkájának minőségét a jelentkezők pontszáma közötti különbség is jól jelzi. A Corvinus budai karaira évek óta az agrárterület legmagasabb pontszámaival lehet bekerülni. Az Élelmiszer-tudományi Kar felvételi pontátlaga az idén 406 volt. Az egyetem immár ötödször nyerte el a Superbrands címet. A campust nem érinti a jelentkezők számának megcsappanása, sőt növelni is tudták a hallgatói létszámot.

A dékánok a hallgatók becsapásának tartják, ha más egyetem diplomáját kapnák meg tanulmányaik végén, mint ahová jelentkeztek. A diplomák munkaerő-piaci értéke között köztudottan jelentős különbség van.

A Népszabadság kérdésére azt sem titkolták, hogy hajlandóak az integráció ellen fellépő tiltakozók mellé állni, de még bíznak az észérvek erejében. Bíznak abban, hogy a minisztérium elfogadja az összeolvadás ellen szóló érveiket, és támogatja a együttműködési elképzeléseiket különálló szervezeti egységként.
Matolcsy betette a lábát a Corvinusra

A Corvinuson belül további átszervezések is várhatók. Ezek közé tartozik, hogy Matolcsy György MNB-elnök Kecskemét helyett a Corvinuson indítja majd el a jegybanki képzését. A tanszék már idén szeptembertől működik, de egyelőre csak annyi tudható róla, hogy a közgazdaság-tudományi karon belül alakul meg. A vezetőjét később nevezik ki. Ezen felül külön geopolitikai intézetet is felállítanak. A megállapodást július 20-án írták alá. Az alku részeként az egyetem megtarthatja önállóságát, így elmúlt a Budapesti Műszaki Egyetembe történő beolvasztás veszélye. (Sz. A. A.)
hirdetés

Az átszervezés szerintük sem a felsőoktatási struktúrában kétségtelenül meglévő torzulásokra, sem az agrárképzés alulfinanszírozottságának problémájára nem ad választ. Példaként a Budai Campus épületeit hozzák fel, amelyeknek állapota akkor kezdett romlani, amikor a Szent István Egyetem létrehozása után a pénzügyi nehézségek miatt nem jutott forrás a karbantartásukra. Majd a gödöllői központ a Budai Campus értékesítésében látta a megoldást a finanszírozási gondokra. Ez volt egyébként a budai karok kiválásának közvetlen kiváltó oka.

Az Emmi a Népszabadság kérdésére válaszolva tagadta, hogy megszületett volna a döntés a Corvinus karainak áthelyezéséről. Az ,,intézményi átalakításokkal kapcsolatos döntés augusztus végén várható".
Újra önálló egyeteme lehet az állatorvosi lónak - A tervek szerint lényegesen átalakítanák a felsőoktatási struktúrát

Jó érzékkel közvetlenül az idei felvételi pontok meghatározása után a magyar felsőoktatás szerkezetének lényeges átalakítását jelentette be tegnap Palkovics László. A járműiparból érkezett, felsőoktatásért felelős államtitkár a Corvinus átszervezésén túl összeolvasztaná a kecskeméti és a szolnoki főiskolát. Az elképzelést hasonló érvekkel támasztotta alá, mint a gyöngyösi Károly

Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összevonását. Mint utalt rá, a gyöngyösi intézmény létszáma jelentősen csökkent, az összevonás célja pedig egy erős egyetem létrehozása volna a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karának bevonásával.

Némi meglepetésre ismét visszaállítanák a jobboldali kormányok által folyamatosan preferált, támogatott - most azonban az államtitkár által rosszul sikerült integrációként emlegetett - Nyugat-magyarországi Egyetemből (NYME) kilépő szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolát. Az NYME győri karaként működő s elsősorban a tanítóképzéséről ismert Apáczai kar viszont szervezetileg is átkerül saját városába, a kisalföldi megyeszékhelyen működő Széchenyi István Egyetemhez az ,,Egy város, egy egyetem" szlogen jegyében. Ezt a jelmondatot a győriek találták ki, országosan nyilván tarthatatlan, ám az Apáczai győri integrációja esetében logikusnak látszik.

A soproni Nyugat-magyarországi Egyetem sem veszik el az oktatás számára, a jelek szerint az erdőmérnöki kar, a közgazdaság-tudományi kar és a Simonyi Károly műszaki, faanyag-tudományi és művészeti kar nagy része is ott marad.

Az Indexnek adott interjúban Palkovics egyébként elismerte: kétségtelenül a Corvinuson folyik ma Magyarországon a legszínvonalasabb közgazdászképzés. Az is felmerült, hogy a Közgáz Székesfehérváron is kihelyezett képzést indít.

Végleges döntés augusztus végére várható.


http://nol.hu/belfold/becsapos-beolvasztas-1554687
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tanítóképzéséről, kiindulópontként, együttműködésére, munkabizottságot, minisztériumától, székesfehérváron, közgazdászképzés, karbantartásukra, átalakításokkal, összeolvasztaná, elképzeléseiket, értékesítésében, felsőoktatásért, beolvasztásáról, visszaállítanák, megyeszékhelyen, finanszírozási, erőfeszítésünk, áthelyezéséről, összeolvasztás, együttműködési, koncepciójukat, magyarországon, integrációként, agrártudományi, felsőoktatási, pontszámaival, megcsappanása, kormánydöntés, átszervezések, tájépítészeti, eredménytelen, szorgalmazott, szeptembertől, agrárképzések, elvesztésével, másik lábunkat, gödöllői Szent, budai karok, pénzügyi gondokra, érintett dékánok, észérvek erejében, tiltakozók mellé, érintett három, múlt héten, házi feladatot, gödöllői képzőhellyel, kari vezetők, kabinet által, figyelmükbe ajánlott, gödöllői egyetembe, egyetem szenátusa, Szalai Anna, Matolcsy György, Budai Campust, Szent István Egyetemnek, Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának, Szent István Egyetembe, Emberi Erőforrások Minisztériumától, Kertészettudományi Kar, Budai Campus, Vecseri Beáta, Élelmiszer-tudományi Kar, Szilágyi Kinga, Tájépítészeti Kar, Hegedűs Attila, Palkovics László, Szent István Egyetemből, Állatorvos-tudományi Kar, Matolcsy György MNB-elnök Kecskemét, Budapesti Műszaki Egyetembe, Szent István Egyetem, Róbert Főiskola, Eszterházy Károly Főiskola, Nyugat-magyarországi Egyetemből, Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolát, Széchenyi István Egyetemhez, Nyugat-magyarországi Egyetem, Simonyi Károly, Közgáz Székesfehérváron,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Eduardo Sacheri gondolata  Paul David Tripp Április 12  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Bársony székben  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul David Tripp Április 13  Szép estét  Jó nap volt  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Vidámság  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Vannak emberek  különleges  Latinovits Zoltán tollából  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Tanácsok egy pszichológustól  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tavaszi este  Jan Twardowski - Siessünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 13  Alvó cicák  Jó éjszakát  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Szép estét  Azért kaptad  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Erdei gyöngyvirág  Kertem  40 felett  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Szép estét  Jázmin  Horváth Szilvia tollából  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
másik lábunkat, gödöllői Szent, budai karok, pénzügyi gondokra, érintett dékánok, észérvek erejében, tiltakozók mellé, érintett három, múlt héten, házi feladatot, gödöllői képzőhellyel, kari vezetők, kabinet által, figyelmükbe ajánlott, gödöllői egyetembe, egyetem szenátusa, egyetem együttműködésére, agrárképzések nehéz, elmúlt években, gyakorlati képzési, szakképzési támogatás, innovációs járulék, államtól származó, államra várva, nemzetközi piacon, helyzeti előnyt, márkanévvé vált, sikertelen integrációra, karok különösebb, létrehozása után, évvel kivált, gyöngyösi főiskola, jelentkezők pontszáma, agrárterület legmagasabb, egyetem immár, jelentkezők számának, hallgatói létszámot, hallgatók becsapásának, diplomák munkaerő-piaci, integráció ellen, minisztérium elfogadja, összeolvadás ellen, együttműködési elképzeléseiket, jegybanki képzését, vezetőjét később, megállapodást július, alku részeként, egyetem megtarthatja, átszervezés szerintük, felsőoktatási struktúrában, pénzügyi nehézségek, gödöllői központ, finanszírozási gondokra, állatorvosi lónak, tervek szerint, felsőoktatási struktúrát, idei felvételi, magyar felsőoktatás, járműiparból érkezett, szolnoki főiskolát, elképzelést hasonló, gyöngyösi Károly, egri Eszterházy, gyöngyösi intézmény, összevonás célja, erős egyetem, jobboldali kormányok, államtitkár által, tanítóképzéséről ismert, kisalföldi megyeszékhelyen, győriek találták, oktatás számára, jelek szerint, legszínvonalasabb közgazdászképzés, tanítóképzéséről, kiindulópontként, együttműködésére, munkabizottságot, minisztériumától, székesfehérváron, közgazdászképzés, karbantartásukra, átalakításokkal, összeolvasztaná, elképzeléseiket, értékesítésében, felsőoktatásért, beolvasztásáról, visszaállítanák, megyeszékhelyen, finanszírozási, erőfeszítésünk, áthelyezéséről, összeolvasztás, együttműködési, koncepciójukat, magyarországon, integrációként, agrártudományi, felsőoktatási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1700
  • e Hét: 3622
  • e Hónap: 7367
  • e Év: 160863
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.