Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Akinek az élete is egy szép mese volt
  2015-08-06 12:41:38, csütörtök
 
  Hans Christian Andersen






Száznegyven éve, 1875. augusztus 4-én halt meg Hans Christian Andersen dán író, a világ meseirodalmának egyik legnagyobb alakja.

Odense nyomornegyedében született 1805. április 2-án. Korán elhunyt apja házaló cipész volt, paraszti származású, erősen vallásos-babonás anyja pedig cseléd. A kisfiú hébe-hóba iskolába is járt, megtanult írni-olvasni, ám idejének nagy részét álmodozással, furcsa kis történetek kitalálásával és árnyképek készítésével töltötte. ,,Egész közvetlen környezetem mintha csak képzeletem megpezsdítésére szolgált volna..." - írta az Életem meséje című művében. Amikor tizenegy éves lett, anyja megelégelte ,,úri passzióját", s előbb szövődébe, majd dohánygyárba, végül egy patikushoz adta tanoncnak. A fiút azonban továbbra is csak a könyv és a színház érdekelte, tizennégy évesen Koppenhágába ment, hogy független és gazdag ember legyen.

Kezdetben csekély fizetség ellenében egy fiúkórusban énekelt, de amikor a hangja mutálni kezdett, távoznia kellett. Ezt követően a nyakigláb, esetlen kamasz a koppenhágai színház balettkaránál próbálkozott, érthetően csekély sikerrel. Helyzetében 1823-tól mutatkozott némi javulás: Jonas Collin, a koppenhágai Királyi Színház igazgatója elolvasta az akkor már írással is próbálkozó Andersen egy darabját, és tehetségesnek tartotta, és vállalta a taníttatás költségeit. 1822-ben a slagelsei kollégiumba küldte a fiút, aki - bár sokat szenvedett az intézet nehéz természetű igazgatójától - végül is kitűnőre érettségizett.

1828-ban kezdte meg tanulmányait a Koppenhágai Egyetemen, és a következő évben megírta első sikeres művét Vándorlás gyalogszerrel a Holmen-csatornától Amager szigetének keleti csücskéig 1828-ban és 1829-ben címmel. Az E.T.A. Hoffmann modorában íródott fantasztikus mese népszerű lett. Ezt követően Andersen élete szinte állandó utazással telt. 1831-ben Közép-Németországban töltött hosszabb időt, 1833-1834-ben állami ösztöndíjjal Franciaországban, Svájcban és Itáliában tartózkodott, majd 1835-ben, hazatérve, megírta önéletrajzi ihletésű regényét, A rögtönzőművészt, nem sokkal később pedig megjelentette első meséskötetét, Mesék gyermekeknek címmel. Ezeket a történeteket először egy Ida Thiele nevű kislánynak, a dán Művészeti Akadémia titkára lányának kezdte írni. Később - némi anyagi hasznot is remélve - vékony füzetek formájában közreadta ezeket a történeteket. Első füzeteiben, népi legendák, babonás történetek lelhetők fel, a későbbiekben már túlnyomórészt a saját meséit adta ki.

A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A hókirálynő, A rút kiskacsa, A fülemüle, A király új ruhája, A csalogány, A kis gyufaáruslány és a többi történet a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt sikert aratott. Meséit csaknem száz nyelvre lefordították, alakjai a társművészeteket is megihlették. Nehéz megmagyarázni, hogy ezek a szomorú, sokszor komor hangvételű, többnyire happy end nélkül végződő mesék miért olyan népszerűek még ma is - talán azért, mert bár Andersen a gyermekek közvetlen tapasztalatait meghaladó élethelyzetekről, érzésekről, eszmékről írt, a gyermeki szemléletmódot mindvégig megőrizte.

Önéletrajzi regényében elégedetten emlékszik vissza: ,,Szép mese az én életem, gazdag és boldog mese. Ha ifjú koromban, amikor szegényen és egyszál-magam nekivágtam a világnak, egy mindenható tündérrel találkozom, s az így szólít meg: Válassz utat és célt, képességeidnek és értelmednek megfelelően, s ahogy ezt az evilági bölcsesség megkívánja, én őrizlek és vezetlek azon az úton - ha így szólt volna hozzám az a tündér, akkor sem élhettem volna boldogabban és jobban."

A meseírás mellett nem adta fel egyéb ambícióit sem. 1840-ben megjelent A mulatt című darabja, ez nem aratott sikert, így hosszú időre lemondott a drámaírásról. Ismét útra kelt, 1840 és 1857 között bejárta Európát, élményeit számos útikönyvben megörökítette. 1841-ben a Dunán hajózva, néhány napig Pest-Budán és Mohácson is elidőzött. ,,Magyarország gazdag ország, s egy szép nyári nap Dániájára emlékeztet" - írta az Egy költő bazárjában.

Útjai során előszeretettel kereste külföldi hírességek barátságát, kivált olyanokét, akik - hozzá hasonlóan- alacsony sorból származtak. Az utazgatások közötti időt gazdag dán pénzemberek, arisztokraták kastélyaiban vendégeskedve töltötte, közben pedig írt. Különc természetéről, agglegényéletéről, hipochondriájáról, világfi allűrjeiről legendák keringtek, és suttogtak rejtett homoszexualitásáról is. Életének utolsó éveiben számtalan jelét kapta az elismerésnek: magas évjáradékot kapott, szülővárosa díszpolgárrá választotta, részt vett saját szobra leleplezésén, több külföldi uralkodó részesítette kitüntetésben.

Az 1860-as évek közepétől már sokat betegeskedett, a felejthetetlen mesék szülőatyja májrákban halt meg 1875. augusztus 4-én, Koppenhágában.

Szülővárosában, Odensében található az emlékének szentelt múzeum, koppenhágai lakóházát műemlékké nyilvánították. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) 1956-ban alapította meg az Andersen-díjat, mellyel írókat és illusztrátorokat jutalmaznak gyermekművészeti munkájuk elismeréseként.

 
 
0 komment , kategória:  Mesemondók  
Címkék: társművészeteket, illusztrátorokat, élethelyzetekről, gyermekművészeti, nyomornegyedében, franciaországban, meseirodalmának, megpezsdítésére, rögtönzőművészt, tapasztalatait, németországban, képességeidnek, nyilvánították, gyermekkönyvek, szülővárosában, felejthetetlen, előszeretettel, elismeréseként, szemléletmódot, rendíthetetlen, kitüntetésben, érettségizett, betegeskedett, kitalálásával, koppenhágában, igazgatójától, megörökítette, vendégeskedve, arisztokraták, balettkaránál, természetéről, tehetségesnek, megjelentette, gyalogszerrel, túlnyomórészt, lefordították, világ meseirodalmának, kisfiú hébe-hóba, patikushoz adta, fiút azonban, színház érdekelte, fiúkórusban énekelt, hangja mutálni, koppenhágai színház, koppenhágai Királyi, taníttatás költségeit, slagelsei kollégiumba, intézet nehéz, következő évben, történeteket először, saját meséit, rendíthetetlen ólomkatona, Hans Christian Andersen, Jonas Collin, Királyi Színház, Koppenhágai Egyetemen, Holmen-csatornától Amager, Művészeti Akadémia, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Nagyon különös  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fehér virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png telefon  Alázat  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 19  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 21  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Zilahy Lajos gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Png fotel  Alvó cicák  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szabolcska Mihály – Ákác...  A másik dolog,  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép álmokat!  Fehér virág  Facebookon kaptam  Reggel van  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  Esti kép  Még csak most kezdődik a nap  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Albert Einsteinről  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png rózsa csokor  Szép estét  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png nő  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Albert Einstein gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Irgalom és ítélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Bounty krémes  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 21  Egy hatékony szolga  A sors  A Megváltó szolgálatában  s immár én is felragyogva, ért...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Png fotel  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Minden harmadik...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
világ meseirodalmának, kisfiú hébe-hóba, patikushoz adta, fiút azonban, színház érdekelte, fiúkórusban énekelt, hangja mutálni, koppenhágai színház, koppenhágai Királyi, taníttatás költségeit, slagelsei kollégiumba, intézet nehéz, következő évben, történeteket először, saját meséit, rendíthetetlen ólomkatona, többi történet, felnőttek körében, gyermekek közvetlen, gyermeki szemléletmódot, mindenható tündérrel, evilági bölcsesség, úton &#8211, meseírás mellett, mulatt című, szép nyári, utazgatások közötti, 1860-as évek, felejthetetlen mesék, emlékének szentelt, társművészeteket, illusztrátorokat, élethelyzetekről, gyermekművészeti, nyomornegyedében, franciaországban, meseirodalmának, megpezsdítésére, rögtönzőművészt, tapasztalatait, németországban, képességeidnek, nyilvánították, gyermekkönyvek, szülővárosában, felejthetetlen, előszeretettel, elismeréseként, szemléletmódot, rendíthetetlen, kitüntetésben, érettségizett, betegeskedett, kitalálásával, koppenhágában, igazgatójától, megörökítette, vendégeskedve, arisztokraták, balettkaránál, természetéről, tehetségesnek, megjelentette, gyalogszerrel, túlnyomórészt, lefordították, gyufaáruslány, megmagyarázni, dohánygyárba, elismerésnek, készítésével, fantasztikus, magyarország, történeteket, részesítette, későbbiekben, díszpolgárrá, tanulmányait, koppenhágába, leleplezésén, drámaírásról, próbálkozott, gyermekeknek, kastélyaiban, ösztöndíjjal, tartózkodott, álmodozással, meséskötetét, választotta, évjáradékot, megelégelte, szülővárosa, mutatkozott, útikönyvben, jutalmaznak, pénzemberek, koppenhágai, száznegyven, kollégiumba, allűrjeiről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 514 db bejegyzés
Összes: 13004 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 364
  • e Hét: 1538
  • e Hónap: 18921
  • e Év: 136167
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.