Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nepomuki Szent János áldozópap és vértanú
  2018-05-15 10:56:36, kedd
 
  Ünnepe: Május 16.


OLVASMÁNY Sirák fiának könyvéből
A bölcs ember tud hallgatni; a fecsegő gyűlöletessé válik.
A balga az ablakon át nézeget a házba, a jól nevelt ember azonban megáll kívül. Neveletlenség, ha az ember az ajtónál hallgatózik; a bölcs embert feszélyezi, ha másról rosszat hall.
Oktalanságot beszél a balgák ajka, a bölcs ember viszont mérlegre teszi minden szavát. A balgák a szájukon hordozzák szívüket, a bölcsek pedig szájukat szívükbe rejtik. Amikor ellenfelét átkozza a gonosz, önnön fejére szórja átkait.
Aki rágalmaz, az magát szennyezi be, s akárhol lakjék is, csak gyűlölik az ilyet, meggyűlölik azt is, aki vele tart.
A hallgatag és okos pedig tiszteletet arat.
Ez az Isten igéje.
Sir 21,26-31

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten a szilárd jellemű embert választja szószólójának, és teszi az embertársak üdvösségének szolgájává.
Abban az időben amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy kérdezzék meg tőle: ,,Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk?" Jézus így válaszolt nekik: ,,Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem!"
Mikor elmentek, Jézus így kezdett beszélni Jánosról a tömegnek: ,,Mit akartatok látni, amikor kimentetek a pusztába? Talán széltől lengetett nádszálat? Vagy miért mentetek ki? Hogy finom ruhába öltözött embert lássatok? Akik finom ruhában járnak, azok királyi palotában laknak! Vagy miért mentetek ki? Hogy prófétát lássatok?
Igen, mondom nektek: még prófétánál is nagyobbat! Ő az, akiről ezt írták:
Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse az utat teelőtted."
Ezek az evangélium igéi.
Mt 11,2-40

- Nepomuki Szent János Pomuk, 1350. - Prága, 1393. május 16
Giulio Maria Crespi: Nepomuki János hallgatja a királyné gyónását
...... ........... .......


Vértanúsága:
A Cseh király Magához hívatta tehát Nepomuki Jánost és először ígéretekkel, maja fenyegetésekkel próbálta őt a királyné gyónásának elárulására bírni. A szent azonban felháborodva utasította vissza a nemtelen kívánságot és kereken szemébe mondta a királynak, hogy a gyónási pecsétet senki halandó kedvéért nem hajlandó megtörni. A király egy ideig még erőltette a dolgot; így többek közt a legközelebb megüresedő püspökséget ígérte Jánosnak, ha közli vele a királyné gyónását. De János feleletre sem méltatta. Ez az állhatatosság magánkívüli dühbe hozta a zsarnok uralkodót. Azonnal tömlöcbe hurcoltatta a szentet, ott saját jelenlétében kínpadra vonatta és égő fáklyákkal süttette. János azonban most is néma maradt. Kínjai közepette csak Jézus és Mária nevét sóhajtotta. Már több napja szenvedett, mikor a királyné közbenjárására megkegyelmeztek neki, sőt nemsokára szabadságát is visszaadták. János azonban tudta, hogy napjai meg vannak számlálva. Visszajövet véletlenül a király szeme elé került, aki haladéktalanul elfogatta és mindjárt bevezetőnek így förmedt rája: ,,Nyomorult, azonnal mondd meg, mit gyónt a királyné, mert különben a Moldvába dobatlak". A szent azonban, aki már régen leszámolt a halállal, néma hallgatással felelt, mire a király féktelen haragjában megparancsolta bakóinak, hogy a sötétség beálltával Jánost dobják a Moldva folyóba. Úgy is történt; 1383 május 16-án a híres Károly-hídról a sebes folyású folyamba lökték.

Katolikus sk. oldalon Link

Katolikus oldalon Link

Katolikus válasz oldalon Link

- Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú 05.16
...... .........


Hidakon, vizek mellett gyakran látható az a barokk szobor, amely egy ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papot ábrázol. Nepomuki Szent János nemcsak saját magát inti csendre, hanem minket is. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, május 16-án.
A jezsuiták által 1745 és 1751 között épített székesfehérvári Nepomuki Szent János-templom (ma ciszterci Nagyboldogasszony-templom) a szent egyik legszebb hazai temploma. A kapu fölött ez áll: QUONIAM TACUI. Magyarul: Mert hallgattam.
Istenünk, te megerősítetted Nepomuki Szent János áldozópapot, hogy az Egyház jogait élete árán is védelmezze. Példájára és közbenjárására add, hogy mi is helytálljunk a jog és az igazság védelmében, és vele együtt szentjeid sorába jussunk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Bővebben itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: megkegyelmeztek, fenyegetésekkel, székesfehérvári, megerősítetted, közbenjárására, haladéktalanul, megparancsolta, állhatatosság, szószólójának, neveletlenség, szentlélekkel, hallgatással, jelenlétében, helytálljunk, tanítványait, üdvösségének, szegényeknek, oktalanságot, gyűlöletessé, felháborodva, emléknapján, feltámadnak, hurcoltatta, botránkozik, magánkívüli, szabadságát, visszaadták, embertársak, tiszteletet, meggyűlölik, vértanúsága, bevezetőnek, visszajövet, mindörökkön, elárulására, ígéretekkel, bölcs ember, fecsegő gyűlöletessé, ajtónál hallgatózik, bölcs embert, balgák ajka, szájukon hordozzák, bölcsek pedig, magát szennyezi, szilárd jellemű, embertársak üdvösségének, időben amikor, börtönben raboskodó, vakok látnak, sánták járnak, halottak feltámadnak, szegényeknek pedig, Nepomuki Szent János, OLVASMÁNY Sirák, EVANGÉLIUM Szent Máté, János Jézus, Nepomuki Szent János Pomuk, Giulio Maria Crespi, Nepomuki János, Nepomuki Jánost, Nepomuki Szent János-templom, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tanácsok egy pszichológustól  Andrássy Réka - A bolond Böske  Különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Minden tavaszból őrizz..  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Zilahy Lajos mondta  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  különleges  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Zilahy Lajos gondolata  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Reményik Sándor: Pierrot &...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Azért kaptad  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Töröld le  Facebookon kaptam  A sorsod  Szép estét kedves látogatóimn...  Nevelőszülőkhöz adták,  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Vannak emberek  jó reggelt  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Hogyan válunk hűségesekké?  képre írva  különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Ma van a magyar költészet napj...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Különleges  Gebhardt Nóra versei II.  Önmaga ellenére  Magyar költészet napja  Hogyan válunk hűségesekké?  Vito Giaquinto gondolata  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét  Vannak emberek  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Ma van a magyar költészet napj...  Paul David Tripp Április 14  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Bársony székben  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila – Keresek ...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jó éjszakát  40 felett  Alvó kislány  Bársony székben 
Bejegyzés Címkék
bölcs ember, fecsegő gyűlöletessé, ajtónál hallgatózik, bölcs embert, balgák ajka, szájukon hordozzák, bölcsek pedig, magát szennyezi, szilárd jellemű, embertársak üdvösségének, időben amikor, börtönben raboskodó, vakok látnak, sánták járnak, halottak feltámadnak, szegényeknek pedig, utat teelőtted, evangélium igéi, királyné gyónását, királyné gyónásának, szent azonban, nemtelen kívánságot, gyónási pecsétet, legközelebb megüresedő, állhatatosság magánkívüli, zsarnok uralkodót, királyné közbenjárására, király szeme, király féktelen, sötétség beálltával, híres Károly-hídról, sebes folyású, ujját ajkára, jezsuiták által, szent egyik, kapu fölött, igazság védelmében, megkegyelmeztek, fenyegetésekkel, székesfehérvári, megerősítetted, közbenjárására, haladéktalanul, megparancsolta, állhatatosság, szószólójának, neveletlenség, szentlélekkel, hallgatással, jelenlétében, helytálljunk, tanítványait, üdvösségének, szegényeknek, oktalanságot, gyűlöletessé, felháborodva, emléknapján, feltámadnak, hurcoltatta, botránkozik, magánkívüli, szabadságát, visszaadták, embertársak, tiszteletet, meggyűlölik, vértanúsága, bevezetőnek, visszajövet, mindörökkön, elárulására, ígéretekkel, áldozópapot, legközelebb, hallgatózik, püspökséget, evangélium, liturgikus, haragjában, emlékezünk, kívánságot, elkészítse, szolgájává, ellenfelét, védelmezze, szenvedett, véletlenül, utasította, sóhajtotta, kimentetek, megüresedő, prófétánál, hallgattam, gyónásának, feszélyezi, beálltával, fáklyákkal, védelmében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 464
  • e Hét: 11526
  • e Hónap: 24202
  • e Év: 257949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.