Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elena Berini nővér - fegyverek helyett füzeteket adjunk ....
  2018-06-06 19:11:03, szerda
 
  2018. június 6. szerda 17:09
,,A fegyverek helyett füzeteket adjunk a gyerekek kezébe" - ezzel a mottóval végzi munkáját a Közép-afrikai Köztársaságban Elena Berini nővér, akit az Amerikai Egyesült Államokban a Bátor Nők Nemzetközi Díjával tüntettek ki.
...... ......


A 74 éves Maria Elena Berini az olaszországi Sondrióból származik, a Thouret Szent Johanna Antida szűz által alapított Keresztény Szeretet Nővéreinek tagja. 1972 óta misszionárius Afrikában, 35 évet töltött Csádban, 11 éve a Közép-afrikai Köztársaságban él, ahol 2012 óta súlyos fegyveres konfliktusoktól szenved a lakosság. Egy 15 ezer lakosú északi kisvárosban, Bocarangában lakik öt nővértársával együtt. A környéken a lázadó csoportok időnként előjönnek a szavannáról, és megtámadják a környező településeket. A missziót már két támadás érte, először 2017 februárjában, majd szeptemberben.
A második alkalommal az egyik katona egyszer csak megállt, és felé fordult: ,,Megöllek!" - fenyegette. Ő így válaszolt: ,,Ölj meg, itt vagyok, nem félek." A katona hátat fordított, és elment, becsapta maga után az ajtót. ,,Nem tudom, honnan jött belőlem ez a mondat, magamban az Úrhoz imádkoztam, ő hatott rám, és ezt teszi ma is a nehéz pillanatokban, amelyekből sajnos sok van" - mondta el. A fegyveres csoportok a területek 80 százalékát tartják az ellenőrzésük alatt. Faustin-Archange Touadéra kormánya a fővároson, Banguin kívül nem tudja érvényesíteni hatalmát, végtelen bizonytalanság uralkodik, az emberek félnek.
,,Mint közösség szüntelenül arról tanúskodunk, hogy az együttélés lehetséges" - vallják a bocarangai missziós nővérek, akik a békés együttélésért dolgoznak egy olyan helyen, ahol a vallási és etnikai különbségeket eszközül használják ahhoz, hogy táplálják a konfliktusokat, amelyeknek a valódi célja az ország hatalmas természeti erőforrásainak megszerzése.
,,Az iskola a fundamentalizmus, a másiktól való félelem ellenszere. A nevelés megnyitja az elméket az ismeretre, a kultúrára, a másság tiszteletére, a párbeszédre" - hangsúlyozza Elena nővér, aki társaival együtt 1300 gyermek számára működtet egy oktatási intézményt, az óvodától a felső tagozatig. Az iskolába minden etnikai csoportból és minden felekezetből járnak gyerekek, de a muszlimoknak a konfliktusok kitörésekor sajnos el kellett menekülniük, az anti-Balaka gerillaszervezet elűzte őket. Az iskolában ,,azt akarjuk megtanítani a hétköznapokban, hogy a tőlünk különböző ember nem ellenség. Hogy a vallás nem oszt meg minket, éppen ellenkezőleg, eszköz arra, hogy együtt kerüljünk közelebb Istenhez, mindenki a saját meggyőződése szerint." Ebben a környezetben ez különösen nehéz, mert a fegyveres csoportok folyamatos gyűlöletkampányt folytatnak.
,,Ez az ország mindig új és új meglepetésekkel szolgál. A közép-afrikai nép, bár hosszú ideje járja kálváriáját, képes mindig újrakezdeni. A szegények bámulatos képességgel rendelkeznek arra, hogy mindig újjászülessenek" - tapasztalta meg a nővér, aki éppen ennek a mártír népnek a nevében fogadta el a díjat az amerikai first lady kezéből. ,,Amikor az első e-mailt megkaptam, azt hittem, valaki viccel. Aztán felhívtak telefonon, és szóban is elmagyarázták, miről van szó. Méltatlannak éreztem magam. A világban nagyon sok bátor nő van, akik másokon segítenek, küzdenek a szegények jogaiért, szenvednek, és gyakran az életüket is adják. Miért éppen engem akartak kitüntetni? Végül a kongregációm képviseletében fogadtam el a kitüntetést, amely lehetővé tette, hogy a maga teljességében éljem meg a karizmánkat: »Szeretni Krisztust és a szegényeket Afrika földjén«. És az afrikai emberek képviseletében, akik a bátorság hiteles mesterei."

Forrás és fotó: Avvenire
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: fundamentalizmus, gyűlöletkampányt, gerillaszervezet, meglepetésekkel, újjászülessenek, konfliktusoktól, köztársaságban, képviseletében, hétköznapokban, bizonytalanság, erőforrásainak, konfliktusokat, misszionárius, nővértársával, elmagyarázták, településeket, szeptemberben, együttélésért, teljességében, érvényesíteni, pillanatokban, különbségeket, környezetben, muszlimoknak, konfliktusok, meggyőződése, ellenkezőleg, olaszországi, bocarangában, rendelkeznek, hangsúlyozza, kongregációm, ellenőrzésük, februárjában, tiszteletére, méltatlannak, fegyverek helyett, gyerekek kezébe”, mottóval végzi, olaszországi Sondrióból, lázadó csoportok, környező településeket, második alkalommal, egyik katona, katona hátat, nehéz pillanatokban, fegyveres csoportok, ellenőrzésük alatt, emberek félnek, együttélés lehetséges”, bocarangai missziós, békés együttélésért, Elena Berini, Közép-afrikai Köztársaságban Elena Berini, Amerikai Egyesült Államokban, Bátor Nők Nemzetközi Díjával, Maria Elena Berini, Thouret Szent Johanna Antida, Keresztény Szeretet Nővéreinek, Közép-afrikai Köztársaságban, Faustin-Archange Touadéra, Szeretni Krisztust, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Erdőn  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem tudhatod  Idő  Paul David Tripp Április 20  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Nagyon különös  Julian Brass gondolata  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mi lenne ha  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogy lehet megtartani  Albert Einsteinről  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 19  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó éjszakát  Próbálj meg ...  Png csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Szívem tiéd  Png kislány  Png rózsa csokor  Zilahy Lajos gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  A sors  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png nő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Mindig jusson idő nevetni  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kaffka_Margit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A boldog családok mind hasonló...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szívem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  képre írva  Egy maradéktalanul uralt világ  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Akik bántanak téged  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
fegyverek helyett, gyerekek kezébe&#8221, mottóval végzi, olaszországi Sondrióból, lázadó csoportok, környező településeket, második alkalommal, egyik katona, katona hátat, nehéz pillanatokban, fegyveres csoportok, ellenőrzésük alatt, emberek félnek, együttélés lehetséges&#8221, bocarangai missziós, békés együttélésért, olyan helyen, valódi célja, ország hatalmas, másiktól való, nevelés megnyitja, másság tiszteletére, oktatási intézményt, felső tagozatig, iskolába minden, konfliktusok kitörésekor, anti-Balaka gerillaszervezet, iskolában &#8222, tőlünk különböző, saját meggyőződése, ország mindig, szegények bámulatos, mártír népnek, nevében fogadta, amerikai first, első e-mailt, világban nagyon, szegények jogaiért, kongregációm képviseletében, maga teljességében, szegényeket Afrika, afrikai emberek, bátorság hiteles, fundamentalizmus, gyűlöletkampányt, gerillaszervezet, meglepetésekkel, újjászülessenek, konfliktusoktól, köztársaságban, képviseletében, hétköznapokban, bizonytalanság, erőforrásainak, konfliktusokat, misszionárius, nővértársával, elmagyarázták, településeket, szeptemberben, együttélésért, teljességében, érvényesíteni, pillanatokban, különbségeket, környezetben, muszlimoknak, konfliktusok, meggyőződése, ellenkezőleg, olaszországi, bocarangában, rendelkeznek, hangsúlyozza, kongregációm, ellenőrzésük, februárjában, tiszteletére, méltatlannak, felekezetből, szavannáról, szüntelenül, tanúskodunk, megszerzése, kitörésekor, párbeszédre, kisvárosban, megtanítani, megtámadják, menekülniük, újrakezdeni, szegényeket, tapasztalta, képességgel, karizmánkat, kitüntetést, kálváriáját, ellenszere, szenvednek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4196
  • e Hét: 9997
  • e Hónap: 43151
  • e Év: 276898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.