Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy magar megfejtette Stradivari titkát
  2015-04-04 13:23:51, szombat
 
  Megfejtette Stradivari titkát
Hollósi Zsolt - Délmagyarország napilap
A szegedi születésű Nagyvári József az ELTE végzős vegyészhallgatójaként 1956-ban részt vett a forradalomban, majd Svájcba emigrált. Már 38 évesen a neves amerikai egyetem, a Texas A&M University biokémia-professzora lett. A NASA-nak is dolgozott, majd feladta szokványos kutatói karrierjét, és a Stradivari- hegedűk titkának megfejtését tűzte ki célul. Felfedezése, hogy a briliáns hegedűhang titka a közönséges bórsav, mellyel a cremonai műhelyben a hangszerek faanyagát kezelték, világszenzáció lett.
- Az ELTE vegyészhallgatója voltam, de diploma előtt néhány hónappal, 1956 novemberében el kellett hagynom az országot. Elmenekültem, mert benne voltam a forradalomban. A Ráday utcai fiúdiákszállóban laktam, onnan átköltöztünk a lányokhoz a Rákóczi útra, ahol több élelmiszer volt. Onnan jártunk ki a megmozdulásokra, magával ragadott a forradalom atmoszférája. Társaimmal géppisztollyal lőttünk az orosz tankokra, ami szinte hatástalan volt. Belekeveredtem egy utcai csetepatéba is: kilőttük egy orosz csapatszállító kocsi kerekeit, ami azután a diákszállóval szemben nekiment a falnak. Felküldtek a tetőre, hogy lőjem le az orosz kiskatonákat, de nem volt szívem rá, csak feléjük lőttem. A golyók nyomai még mindig látszanak az épület falán, nemrég a gyerekeimnek is megmutattam. Molotov-koktélokat is készítettünk. November 20-án két géppisztolyos keresett a diákszállóban, de a második emeleti ablakból lecsúsztam az esőcsatornán, és azonnal elindultam Nyugatra - meséli 56-os emlékeit a 80 évesen szülővárosába, Szegedre is ellátogató Nagyvári József, vagy ahogyan Amerikában és a tudományos világban ma már ismerik: Joseph Nagyvary.

Einstein hegedűjén tanult

- Szerencsém volt, hogy az első vonat aznap indult el Győr felé, onnan pedig gyalog mentem át a határon Ausztriába. Elég jól tudtam németül, Svájcba kerültem. Háromszázan vettünk részt egy felvételi vizsgán, melynek a vezetője egy latintanár volt. Annak idején a kaposvári gimnáziumban én voltam a legjobb latinos. A tanárom azt jövendölte: latin szavalásommal egyszer óriási sikert fogok aratni. Ezen akkor mindenki röhögött, csak én vettem komolyan. Sorra tanultam a latin verseket. Zürichben mindenki hasra esett, amikor meghallották a szavalataimat. A tanár az újságírók jelenlétében az egyik legismertebb latin mondást, a Carpe diem!-et idézte, majd azt kérte, magyarázzam el, mit is jelent valójában. Bajban voltam, mert németül nem tudtam tökéletesen elmondani, de azt válaszoltam, Horatius maga megmagyarázta a versében, hogy mit ért ezen: ,,Quid sit futurum cras, fuge quaerere, et quem fors dierum cumque dabit..." Az egész verset elszavaltam, aminek nagyon megörültek. Rátértünk Catullusra, majd Vergiliusra és Ovidiusra is. Abba a helyzetbe kerültem, hogy először én választhattam a legjelesebb patronáló családok közül. Két jó lehetőség is adódott: az egyik Thomas Mann özvegye, a másik pedig az egyik legrégibb zürichi polgárfamília, a nemzetközi liftcéget működtető Schindler család volt. Az újságírók beszéltek rá, hogy ne Mannékat válasszam, mert akkor irodalmárt csinálnak belőlem. Schindlerékhez kerültem, a család egykor Albert Einstein jó barátja volt. Amikor az idős professzor Zürichben vonósnégyesezett, mindig az ő hegedűjükön játszott. Amikor elmondtam, hogy mindig szerettem volna hegedülni, és az volt az érzésem, hogy nagy virtuóz tehetség van bennem, megkaptam Einstein öreg hegedűjét, és egy évig próbáltam rajta tanulni. A hegedűtanár előre megmondta: 23 éves kezdőből már nem lesz virtuóz. Igaza lett, negyven éve tanulok, de még mindig rosszul játszom.




Link
Nagyvári József professzor idén ünnepelte 80. születésnapját. Fotó: Hollósi Zsolt

Nobel-díjasok vették pártfogásukba

- Svájcban kitűnő társaságba kerültem, Friedrich Dürrenmattékhoz és Max Frischékhez jártunk dinnerpartykra. Alberto Giacometti maga mutatta meg a szobrait, Marc Chagall lányánál is megfordultam Bernben. Svájcban szereztem diplomát, majd PhD-fokozatot a Nobel-díjas svájci kémikus, Paul Karrer hallgatójaként. Földerítettem a nevezetes curare nyílméreg szerkezetét, amiért megkaptam a Svájci Kémiai Társaság éves nagydíját. Karrer 1963-ban egy másik Nobel-díjas kollégájához, Alexander Toddhoz küldött kutatni Cambridge-be, ahonnan 1964-ben kerültem ki az Egyesült Államokba. Másfél évig Connecticutban dolgoztam, akkor már elég jól beszéltem angolul, de erős magyar akcentusom miatt azt javasolták, menjek inkább Délre, ahol ezzel nem törődnek. Texasban kötöttem ki, ahol 1968-tól a Texas A&M University biokémia-professzora lettem. Rengeteg jó ötletem volt, sok kutatási pénzt kaptam. 38 évesen már az egyetemi ranglétra csúcsára jutottam, ,,full professor" voltam, nagy kutatócsoportot vezettem. Akkoriban nukleinsavakkal, DNS-sel foglalkoztunk, engem az élet keletkezésének problémája érdekelt legjobban, a NASA is támogatta a kutatásainkat. Mellette rákellenes gyógyszereken is dolgoztunk. Az 1970-es évek elején én voltam az első, aki a rostbevitel szükségességét, a rostanyagok hatásmechanizmusát vizsgálta. Az 1980-as évek elején a túl sok előadástól hangszálproblémáim lettek, műteni kellett, és orvosi műhiba következtében elveszítettem a hangomat. Fél évig egyáltalán nem tudtam beszélni. Depressziós lettem. Akkor döntöttem úgy, hogy otthagyom a biokémiát, és hobbimnak, a Stradivari-hegedűk kutatásának szentelem az életem. Az egyetemen rettenetesen meghökkentek, mert ilyesmire még nem volt példa. Kirúgni nem lehetett, de a központi épületből kitettek a mezőre, egy kis épületbe, amit tehenek és birkák vettek körül. Ott folytattam a hegedűkkel kapcsolatos kutatásaimat. Hamarosan meghívtak a CBS Morning Newsba, Diane Sawyer híres show-műsorába, aminek őrületes visszhangja lett. Két héttel később a texasi szenátor, John Tower tartotta a beszédet az egyetem doktoravatási ünnepségén. Mielőtt eljött, felhívta a rektort - Amerikában presidentnek hívják -, hogy szeretne tudni valamit a Stradivari-kutatóról, mert pár napja Genfben, a leszerelési tárgyalásokon az orosz diplomaták erről kérdezték. Zavarba jött, hogy fogalma sincs róla, mi van a saját államában. A díszebéden, melyen milliárdos üzletemberek is részt vettek, engem ültettek a szenátor és a felesége közé, és a kutatásom volt a főtéma. Rájöttek az egyetem vezetői: ez hatalmas publicitást jelent az intézménynek. Visszaköltöztettek a mezőről a főépületbe, hivatalosan is kutathattam a hegedűket, még 250 ezer dolláros támogatást is szereztek Texas államtól - mondja Nagyvári József.

Gyerekkori emlékek

- Újszegeden születtem 1934. április 18-án, családomnak volt egy nagy telke, szemben a mai biológiai központtal. Már kétévesen elkerültem Szegedről, mert apám mérnökként Somogyban kapott munkát, de minden vakációt itt töltöttem. A nyár egyik felét az újszegedi parkban, a másik felét a másik nagyszülői házban, Hódmezővásárhelyen, így mindkét várost nagyon szeretem. 1972-ben, a kommunizmus enyhülése idején én voltam az első, akit az Amerikai Tudományos Akadémia hazaküldött fél évre Szegedre, a biológiai központba kutatni - mondja Nagyvári József, aki máig jó barátságot ápol szegedi professzor kollégájával, Solymosi Frigyessel.

Bórsavval irtotta a svábbogarakat

Nagyvári József kutatásai során arra az eredményre jutott, hogy az 1737-ben, 93 évesen elhunyt Antonio Stradivari - vagy a szert biztosító szomszédja és jó barátja, a cremonai patikus - vegyszerekkel kezelte a hangszerek faanyagát. - A legfontosabb szer a közönséges bórsav volt, amivel annak idején nagyapám is irtotta a svábbogarakat Szegeden. Mézes bórsavas kenyere minden bogarat megölt. Cremonában bórsavas oldatba áztatták a hangszerek faanyagát, mert az elpusztította az összes kártevőt és gombát. A bórsav mellékhatásáról persze valószínűleg nem tudtak: keresztkötéseket köt a cellulózláncok között és megerősíti a fát. Ez eredményezte Stradivari hegedűinek briliáns hangját. Ez olyan nagy felfedezés volt, aminek gyorsan híre ment a világban. Ha megtartottam volna a felfedezést magamnak, sokat kereshettem volna vele, ha magam készítek ezzel a módszerrel hegedűket. Az utóbbi 15-20 évben már szinte minden gyártó így csinálja, és rengeteg nagyon jó hegedű készült. Több közülük jobb, mint az átlag Stradivari. A lakk struktúrájával kapcsolatban is voltak felfedezéseim. Stradivari korát megelőzve nagyon finomra őrölt kristályokat tett a lakkba - manapság ezeket már nanokompozitnak nevezik -, de ez nem olyan döntő a hangminőség szempontjából, mint a faanyag bórsavas kezelése - hangsúlyozza Nagyvári professzor, aki kutatási eredményeit a Nature-ben és más rangos tudományos folyóiratokban publikálta. A titok megfejtését a világsajtó is felkapta. A Stradivari-hegedűk nimbusza persze ma is óriási a muzsikusok körében, mert szeretik azt a csillogást, patinát, titokzatos fényt, ami a régi fából jön. Ez - bármilyen szépen szólnak is - nincs meg a mai, modern hangszerekben.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: fiúdiákszállóban, vonósnégyesezett, keresztkötéseket, dürrenmattékhoz, nanokompozitnak, kutatócsoportot, nukleinsavakkal, megmozdulásokra, mellékhatásáról, délmagyarország, struktúrájával, dinnerpartykra, schindlerékhez, csapatszállító, cellulózláncok, születésnapját, hallgatójaként, connecticutban, géppisztollyal, belekeveredtem, világszenzáció, folyóiratokban, keletkezésének, szükségességét, gyógyszereken, vegyszerekkel, foglalkoztunk, tárgyalásokon, kutatásainkat, diákszállóval, polgárfamília, földerítettem, doktoravatási, pártfogásukba, svábbogarakat, géppisztolyos, szegedi születésű, neves amerikai, briliáns hegedűhang, közönséges bórsav, cremonai műhelyben, hangszerek faanyagát, forradalom atmoszférája, orosz tankokra, utcai csetepatéba, orosz csapatszállító, diákszállóval szemben, orosz kiskatonákat, golyók nyomai, épület falán, második emeleti, tudományos világban, Megfejtette Stradivari, Hollósi Zsolt, Nagyvári József, Texas A&M University, Joseph Nagyvary, Rátértünk Catullusra, Thomas Mann, Albert Einstein, Friedrich Dürrenmattékhoz, Alberto Giacometti, Marc Chagall, Paul Karrer, Svájci Kémiai Társaság, Alexander Toddhoz, Egyesült Államokba, Morning Newsba, Diane Sawyer, John Tower, Amerikai Tudományos Akadémia, Solymosi Frigyessel, Antonio Stradivari,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyámról való emlékek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Otthon  Nevelőszülőkhöz adták,  Isten hűségének mértéke  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  A Magyar Költészet napja alkal...  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Alvó cica  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 12  Nagy és kis csodák  Paul Éluard - És egy mosoly  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Latinovits Zoltán tollából  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péter: Harmonia c...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Emlékezz  Vidámság  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó éjszakát  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Szívek  Anyák napjára  Az ember  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  A sorsod  Szép álmokat!  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Vannak emberek  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ember  Ismeretlen: Ikarusz monda  Annyira tisztelem a szabadságo...  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  40 felett  Egy barátság története  Erdei gyöngyvirág  Önmaga ellenére  Egy párkányon  Az ember emlékekből áll  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 12  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  IGEN így  Anyák napjára  Jó éjszakát  Mindig lesz olyan  Tanácsok egy pszichológustól  Tavaszi este  Egy gondolat 
Bejegyzés Címkék
szegedi születésű, neves amerikai, briliáns hegedűhang, közönséges bórsav, cremonai műhelyben, hangszerek faanyagát, forradalom atmoszférája, orosz tankokra, utcai csetepatéba, orosz csapatszállító, diákszállóval szemben, orosz kiskatonákat, golyók nyomai, épület falán, második emeleti, tudományos világban, első vonat, határon Ausztriába, felvételi vizsgán, latintanár volt, kaposvári gimnáziumban, legjobb latinos, latin verseket, újságírók jelenlétében, egyik legismertebb, egész verset, helyzetbe kerültem, legjelesebb patronáló, egyik Thomas, másik pedig, egyik legrégibb, nemzetközi liftcéget, újságírók beszéltek, család egykor, idős professzor, évig próbáltam, hegedűtanár előre, nevezetes curare, másik Nobel-díjas, egyetemi ranglétra, élet keletkezésének, 1970-es évek, rostbevitel szükségességét, 1980-as évek, egyetemen rettenetesen, központi épületből, hegedűkkel kapcsolatos, texasi szenátor, egyetem doktoravatási, rektort &#8211, leszerelési tárgyalásokon, orosz diplomaták, saját államában, felesége közé, kutatásom volt, egyetem vezetői, nagy telke, nyár egyik, újszegedi parkban, másik felét, másik nagyszülői, kommunizmus enyhülése, biológiai központba, eredményre jutott, szert biztosító, cremonai patikus, legfontosabb szer, svábbogarakat Szegeden, összes kártevőt, bórsav mellékhatásáról, cellulózláncok között, felfedezést magamnak, módszerrel hegedűket, utóbbi 15-20, átlag Stradivari, lakk struktúrájával, lakkba &#8211, hangminőség szempontjából, faanyag bórsavas, titok megfejtését, muzsikusok körében, régi fából, fiúdiákszállóban, vonósnégyesezett, keresztkötéseket, dürrenmattékhoz, nanokompozitnak, kutatócsoportot, nukleinsavakkal, megmozdulásokra, mellékhatásáról, délmagyarország, struktúrájával, dinnerpartykra, schindlerékhez, csapatszállító, cellulózláncok, születésnapját, hallgatójaként, connecticutban, géppisztollyal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1148
  • e Hét: 4583
  • e Hónap: 9321
  • e Év: 115465
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.