Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Politikai mutyi áldozata az agráregyetem?
  2015-09-18 20:48:53, péntek
 
  Politikai mutyi áldozata az agráregyetem?

2013-10-16

Áder János köztársasági elnök azt a rektorjelöltet nevezte ki hétfőn a gödöllői Szent István Egyetem élére, akit Balog Zoltán humánminiszter előterjesztett. Csakhogy Balog nem azt a személyt támogatta, akit az egyetem szenátusa.

Nem ez az első ilyen eset. Tavasszal a Debreceni Egyetem rektori pozíciójára terjesztett elő a miniszter olyan személyt, akit az egyetem nagy többsége nem támogatott. Holott a téli diáktüntetések nyomására a hallgatókkal kötött részmegállapodásban a szavát adta, hogy ,,a kormány biztosítja a rektorválasztás korábbi rendszerét", vagyis abba nem szól bele. A nemzeti felsőoktatási törvény ugyan lehetővé teszi a miniszter számára, hogy azt a rektort nevezze ki, akit csak akar, a jogszabályt azonban Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár nyomására épp a napokban tervezik úgy módosítani, hogy az egyetemek visszakaphassák a választás jogát. A debreceni rektor kinevezése körüli botrányt követte a következő: a Kecskeméti Főiskola esetében is felülbírálta a felsőoktatási intézmény döntését. Legutóbb pedig Miskolcon hagyta figyelmen kívül az egyetemi szenátus döntését: a szenátus rektorjelöltje nem tetszett neki, így újrapályáztatta a pozíciót.
Áder János kinevezi Tőzsér Jánost

Visszatérve Gödöllőre: a Szent István Egyetem korábbi rektorának megbízatása a nyáron lejárt. A Gödöllői Hírhatár beszámolója szerint az első rektori pályázaton a szenátus többsége Szabó István professzort, a Gépészmérnöki Kar dékánját támogatta, igaz, gyenge többséggel. Az abszolút többség hiánya nem feltétel azonban a kinevezésnél, Balog ennek ellenére mégis új pályázatot írt ki, noha - forrásaink szerint - Klinghammer István is Szabót támogatta.

Az Átlátszó Oktatás tényfeltáró blog részletesen beszámol arról, hogy az új pályázat kiírásának hátterében kormánypárti marakodás zajlik: a Vidékfejlesztési Minisztérium és az agrárkamara ,,nyúlná le" az egyetemet. Az Átlátszó eddigi értesüléseit saját forrásaink is megerősítették. Hozzánk is befutott az a levél, amelyet májusban, az első rektori pályázati forduló után Győrffy Balázs kormánypárti parlamenti képviselő, agrárkamarai elnök, a Magosz alelnöke írt Balog Zoltánnak. Idézzük:

,,Tisztelt Miniszter Úr! Tegnapi, Parlamentben folytatott beszélgetésünkre hivatkozással csatolva küldök két dokumentumot. Az egyik egy jogi állásfoglalás az ideiglenes vezetői megbízás vonatkozásában, mely alapján mi nem látjuk akadályát Póti Péter (a Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék tanszékvezető docense - a szerk.) megbízásának. Mellékelve küldöm Póti Péter önéletrajzát, akit Fazekas miniszter úr is támogat. Tisztelettel jelezném, hogy Szabó István kinevezését továbbra sem javasoljuk!" - áll a levélben. (Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter olyannyira támogatta Pótit, hogy június elején, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott neki.) Hiába volt azonban jogi állásfoglalása Győrffynek Póti Péter kinevezhetőségéről, a jogszabályok egyértelműen kimondják, docens nem lehet rektor, ezért kellett az új pályázat. Az új pályázat lezárásáig a miniszter ideiglenes vezetőt nevezett ki az egyetem élére, Tőzsér Jánost, aki a Gödöllői Hírhatár értesülései szerint korábban nem pályázott, és nincs sem egyetemi, sem kari szintű vezetői tapasztalata. Tőzsér - ahogy azt az Átlátszó megírta - a rektor nélküli egyetemen kinevezett három rektorhelyettest. Nem meglepő módon Póti Péter is az lett, mellette még Tóth Tamás, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar docense, valamint dr. Gálfi Péter, az Állatorvostudományi Kar egyetemi tanára kapott ilyen megbízást.

Az újra meghirdetett, második pályázatra pedig már csak egy rektorjelölt jelentkezett: Tőzsér János. Megbízható információink szerint a jelölt a szenátustól 19 nemet, 16 igent és 2 tartózkodást kapott, ez a szavazati arány a mi értelmezésünk szerint elutasításnak felel meg. Egyetemi körökből úgy tudjuk, hogy Klinghammer éppen azért nem támogatta Tőzsér kinevezését, mert az államtitkár őt gyenge legitimitású vezetőnek tartotta a kialakult, erősen megosztott helyzetben. A debreceni botrány után, amikor a miniszter először fordult szembe az egyetemi autonómiával, a Magyar Rektori Konferencia ki is adott egy közleményt, amelyben éppen a legitimitás problémáját feszegeti. ,,Amennyiben azonban nem a legnagyobb belső támogatottságú jelölt kapja meg a rektori megbízást, az morális válsághoz vezet és ellehetetlenítheti az intézmények irányítását is" - olvasható a rektorok állásfoglalásában.

Az üggyel kapcsolatban Balog Zoltánhoz fordultunk. Megkérdeztük, milyen szakmai megfontolások állnak annak hátterében, hogy nem azt a rektorjelöltet terjesztette fel az államfőnek, akit a gödöllői egyetem egyértelműen támogatott. ,,A Szent István Egyetem - amennyiben strict módon vesszük figyelembe a tényeket - nem támogatta egyik jelöltet sem, hiszen mindkét eljárás során 50 százaléknál kisebb szavazati arányt kapott az aktuális pályázó a szenátus döntésekor, így a rektor személyéről a miniszternek kellett döntenie. Ő terjesztette fel a köztársasági elnöknek a második eljárás során Tőzsér Jánost" - írja, de ez nem válasz a kérdésünkre. Teljesen mindegy ugyanis, hány százalékos a szavazati arány, ha a szenátus véleménye számítana, Szabót is kinevezhette volna a miniszter. Különösen annak fényében, hogy a megismételt pályázaton a kormány által jelölt személynél egyértelműen a nem szavazatok voltak túlsúlyban.

Azt is megkérdeztük, milyen szakmai megfontolások állnak annak hátterében, hogy nemcsak az egyetem többségével, hanem a felsőoktatásért felelős szakállamtitkár véleményével is szembemegy, amikor nem Szabó Istvánt, hanem Tőzsér Jánost terjeszti fel Áder Jánosnak. Faramuci választ kaptunk: a minisztérium nem cáfolta, hogy Klinghammer, ha rajta múlik, másképp döntött volna, de visszakérdezett. ,,Miért feltételezi, hogy más a felsőoktatásért felelős államtitkár véleménye?"

Arra a kérdésünkre, nem tart-e Balog Zoltán attól, hogy az egyébként nagy szakmai tiszteletnek örvendő, de vezetői gyakorlattal nem rendelkező Tőzsér professzor rektorsága komolyan veszélyezteti Közép-Európa egyik legjobb nevű agrár felsőoktatási intézményét, azt a választ kaptuk: ,,Tőzsér professzor úr, aki az MTA doktora, az egyetem intézetigazgatója, elismert agrárszakember. Életútja és minősítése alapján biztosíték arra, hogy az egyetem megfelelő vezetője lesz". A tárca tehát ismét megkerülte a kérdést.

http://nol.hu/belfold/20131016-rektor_a_szenatus_elleneben-1419903
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vidékfejlesztési, beszélgetésünkre, környezetvédelmi, rektorhelyettest, visszakaphassák, visszakérdezett, felsőoktatásért, szakállamtitkár, újrapályáztatta, rektorválasztás, agrárszakember, vonatkozásában, juhtenyésztési, megerősítették, rektorjelöltet, támogatottságú, rektorjelöltje, diáktüntetések, humánminiszter, állásfoglalása, előterjesztett, megfontolások, gépészmérnöki, felsőoktatási, veszélyezteti, tanszékvezető, állásfoglalás, értelmezésünk, hivatkozással, információink, elutasításnak, köztársasági, parlamentben, jogszabályok, terjesztette, kormánypárti, rektorjelöltet nevezte, gödöllői Szent, személyt támogatta, egyetem szenátusa, első ilyen, miniszter olyan, egyetem nagy, téli diáktüntetések, hallgatókkal kötött, szavát adta, kormány biztosítja, rektorválasztás korábbi, nemzeti felsőoktatási, miniszter számára, rektort nevezze, jogszabályt azonban, Áder János, Szent István Egyetem, Balog Zoltán, Csakhogy Balog, Debreceni Egyetem, Klinghammer István, Kecskeméti Főiskola, Tőzsér Jánost, Visszatérve Gödöllőre, Gödöllői Hírhatár, Szabó István, Gépészmérnöki Kar, Átlátszó Oktatás, Vidékfejlesztési Minisztérium, Győrffy Balázs, Balog Zoltánnak, Tisztelt Miniszter Úr, Póti Péter, Juhtenyésztési Tanszék, Fazekas Sándor, Környezetvédelmi Világnap, Miniszteri Elismerő Oklevelet, Győrffynek Póti Péter, Tóth Tamás, Társadalomtudományi Kar, Gálfi Péter, Állatorvostudományi Kar, Tőzsér János, Magyar Rektori Konferencia, Balog Zoltánhoz, Tőzsér Jánost”, Szabó Istvánt, Áder Jánosnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Különleges  Pitypang szökőkút  Paul Éluard - És egy mosoly  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Emlékezz  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Otthon  Isten hűségének mértéke  Szabó T. Anna - Pitypang  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Különleges  Különleges  Paul Éluard - És egy mosoly  Töröld le  Vito Giaquinto gondolata  Anyák napjára  Baranyi Ferenc - N i n c s  Különleges  Szép estét kedves látogatóimn...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ma van a magyar költészet napj...  Eduardo Sacheri gondolata  Mindent de mindent visszakap  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Pitypang szökőkút  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Robert Merle tollából  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy gondolat  Dóró Sándor: Embernek maradni  Tavaszi este  Zilahy Lajos mondta  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
rektorjelöltet nevezte, gödöllői Szent, személyt támogatta, egyetem szenátusa, első ilyen, miniszter olyan, egyetem nagy, téli diáktüntetések, hallgatókkal kötött, szavát adta, kormány biztosítja, rektorválasztás korábbi, nemzeti felsőoktatási, miniszter számára, rektort nevezze, jogszabályt azonban, napokban tervezik, egyetemek visszakaphassák, választás jogát, debreceni rektor, felsőoktatási intézmény, egyetemi szenátus, szenátus rektorjelöltje, nyáron lejárt, első rektori, szenátus többsége, abszolút többség, agrárkamara &#8222, jogi állásfoglalás, ideiglenes vezetői, jogszabályok egyértelműen, miniszter ideiglenes, egyetem élére, rektor nélküli, újra meghirdetett, rektorjelölt jelentkezett, szavazati arány, debreceni botrány, miniszter először, egyetemi autonómiával, legitimitás problémáját, legnagyobb belső, rektori megbízást, morális válsághoz, intézmények irányítását, rektorok állásfoglalásában, üggyel kapcsolatban, rektorjelöltet terjesztette, gödöllői egyetem, tényeket &#8211, aktuális pályázó, szenátus döntésekor, rektor személyéről, miniszternek kellett, köztársasági elnöknek, második eljárás, szenátus véleménye, megismételt pályázaton, kormány által, egyetem többségével, felsőoktatásért felelős, egyébként nagy, választ kaptuk, egyetem intézetigazgatója, egyetem megfelelő, tárca tehát, vidékfejlesztési, beszélgetésünkre, környezetvédelmi, rektorhelyettest, visszakaphassák, visszakérdezett, felsőoktatásért, szakállamtitkár, újrapályáztatta, rektorválasztás, agrárszakember, vonatkozásában, juhtenyésztési, megerősítették, rektorjelöltet, támogatottságú, rektorjelöltje, diáktüntetések, humánminiszter, állásfoglalása, előterjesztett, megfontolások, gépészmérnöki, felsőoktatási, veszélyezteti, tanszékvezető, állásfoglalás, értelmezésünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 814
  • e Hét: 4578
  • e Hónap: 8323
  • e Év: 161819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.