Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Embertelen, ami történt
  2018-08-02 16:24:17, csütörtök
 
  A legfőbb cél a kisebbségek kitelepítése és elüldözése volt, amennyiben ez nem lehetséges, úgy a deportálás és erőszakos asszimiláció. A folyamat csúcspontját az elnök 33. dekrétuma jelentette 1945. augusztus másodikán, amely valamennyi németet és magyart megfosztott állampolgárságától, valójában kizárta őket a társadalomból.
Összesen hárommillió németet telepítettek át Németországba, de a magyarok egyoldalú kitelepítését a nagyhatalmak megtiltották, a lakosságcserébe pedig a magyar kormány nem ment bele. Ezért volt szükség - legalábbis a soviniszta szláv logika szerint - kemény nyomásgyakorlásra.
A magyar köz tisztviselőket elbocsátották, a hallgatókat kirúgták az egyetemekről, megszüntették a magyar oktatási intézményeket, betiltották a magyar nyelvet. Országszerte úgynevezett magyar perek indultak, amelyekben a kollektív bűnösség elve alapján ezreket ítéltek el. A Múlt-kor.hu-n megjelent adatok szerint:

- Kiűztek 36 ezer, 1938 előtt magyar állampolgársággal rendelkező személyt.
- Internálták a pozsonyi, kassai, komáromi magyarokat, akiknek a lakásait is elkobozták.
- 1945-46 telén fűtetlen marhavagonokban 40-45 ezer magyart deportáltak a Szudéta-vidékre.
- Beindult a reszlovakizáció, vagyis ,,az évszázadok során elmagyarosodott szlovákok" egy nyilatkozattétellel visszatérhettek az ,,anyanemzethez", ettől pedig a vagyonelkobzástól és kitelepítéstől való mentesítést, illetve az állampolgári jogok megszerzését remélhették.
- A végül kikényszerített lakosságcserével 1947. április 12. és 1949. június 5. között 73 273 szlovák hagyta el Magyarországot, Szlovákiából 89 660 magyart űztek el.
- Több tízezer volt azok száma, akik már a deportálások idején menekültek át Magyarországra.
- Egy ideig több ezer magyart tartottak szlovákiai munkatáborokban.
Videó Link
Pozsony/Budapest. Deportálás, kitelepítés, széttelepítés, szlovakizáció, lakosságcsere, vagyonelkobzás, kopaszranyírás,... hontalanság. Ezek azok a kulcsszavak, amiknek hallatára a felvidéki magyarság egy jelentős része még mindig összerezzen és tudja, hogy összefügg az 1945. április 5-én kihirdetett kassai kormányprogrammal, a Beneši dekrétumokkal. A második világháború után az újjáalakult Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket kollektívan tették felelőssé az ország felbomlasztásáért. Közel 100 százalékuknak megszűnt az állampolgársága. A tiszta szláv állam megteremtésén fáradozó csehszlovák kormány a magyar kisebbség felszámolása érdekében - miután a nagyhatalmak nem engedélyezték a magyarok egyoldalú kitelepítést, csak a lakosságcserét - változatos módszereket vett igénybe. A magyar kormányt megegyezésre kényszerítették és 1946. február 27-én Budapesten aláírták a lakosságcsere-egyezményt. Az egyezmény értelmében a csehszlovák hatóságok annyi magyart telepíthettek át Magyarországra, amennyi szlovák önként távozott onnan. A prágai kormány várakozásával ellentétben mindössze 60 ezer szlovák jelentkezett áttelepülésre, holott körükben szabályszerű toborzó kampányt folyt, míg Szlovákiából kényszerrel, közel 80 000 magyart szállítottak át Magyarországra, rajtuk kívül még mintegy 40 000- et toloncoltak ki és rengeteg volt az illegális határátlépők száma is. A kitelepített magyarokat szállító első szerelvény 1947. április 12-én hagyta el Szlovákiát. A Magyar Országgyűlés e napot, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját emléknappá nyilvánította.

- A nyomás csak az 1948 februárjában bekövetkezett kommunista hatalomátvétellel enyhült. Egy októberi törvény hűségeskü letétele fejében visszaadta a magyar nemzetiségűek állampolgárságát, az áttelepítettek vagyona fejében Csehszlovákia elengedte Magyarországnak a 30 millió dolláros háborús jóvátétel fennmaradó részét, és bár csak 1954-ben, de érvénytelenítették a reszlovakizációs nyilatkozatokat is.
Máig érvényben
A kommunizmus bukása után sem Szlovákia, sem Csehország nem tűzte napirendre a Benes-dekrétumok visszavonását, hatályon kívül helyezését, az elkobzott vagyonok visszaszolgáltatását sem a magyarok sem a szudétanémetek esetében. A szlovák parlament 2007. szeptember 20-án határozatban szögezte le, hogy a dekrétumokból: eredő jogi- és tulajdonviszonyok megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok.
 
 
0 komment , kategória:  1943 - 48 időszak eseményei  
Címkék: csehszlovákiában, reszlovakizációs, állampolgárságát, lakosságcserével, lakosságcserébe, marhavagonokban, kitelepítésének, állampolgársága, reszlovakizáció, kikényszerített, elmagyarosodott, munkatáborokban, visszatérhettek, kényszerítették, érinthetetlenek, nyilatkozatokat, magyarországnak, magyarországra, lakosságcserét, magyarországot, vagyonelkobzás, kitelepítéstől, kopaszranyírás, szudétanémetek, tisztviselőket, áttelepítettek, várakozásával, telepíthettek, lakosságcsere, intézményeket, megszüntették, százalékuknak, dekrétumokkal, megteremtésén, elbocsátották, engedélyezték, kisebbségek kitelepítése, folyamat csúcspontját, magyarok egyoldalú, nagyhatalmak megtiltották, lakosságcserébe pedig, magyar kormány, soviniszta szláv, hallgatókat kirúgták, magyar oktatási, magyar nyelvet, kollektív bűnösség, évszázadok során, állampolgári jogok, végül kikényszerített, deportálások idején, ideig több, Magyar Országgyűlés,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne feledjük: a föld jóval több...  Kokárda  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mély, puha álom - sárga féltés  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Mi a különbség  Üdvözöllek az oldalamon  Ibolya  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Esti kép  Esti kép  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Könnyáztatta asszonysorsok  Rochefoucauld - a bölcs  Az élet  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Isten áldja  A közszereplő  Könnyáztatta asszonysorsok  A nemzet csak akkor...  Meghitt estéken . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó kislány  Mélységes szomorúsággal  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Házi botox  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Jóga férfiaknak  William Shakespeare-től idéze...  Az agyat és a csontokat is erő...  Sajnos ezt elBalogozták  A kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Mély, puha álom - sárga féltés  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Aztán itt van egy másik szerep...  Talpra vándor  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  A Mindenható Istenben bízva  Jó éjszakát  Esti kép  Március  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Rochefoucauld - a bölcs  A Mindenható Istenben bízva  Gősi Vali - Tükre lennék...  Heltai Jenő: Szabadság  Törött csészék  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Az ünnepről  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Szép estét kedves látogatóimna...  Imádkozás Krisztus értelméért  Intelem  Heltai Jenő: Szabadság  Nemzeti  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Mély, puha álom - sárga féltés  ...és mégis ráismersz  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kisebbségek kitelepítése, folyamat csúcspontját, magyarok egyoldalú, nagyhatalmak megtiltották, lakosságcserébe pedig, magyar kormány, soviniszta szláv, hallgatókat kirúgták, magyar oktatási, magyar nyelvet, kollektív bűnösség, évszázadok során, állampolgári jogok, végül kikényszerített, deportálások idején, ideig több, felvidéki magyarság, jelentős része, második világháború, újjáalakult Csehszlovákiában, németeket kollektívan, ország felbomlasztásáért, tiszta szláv, magyar kisebbség, magyar kormányt, egyezmény értelmében, csehszlovák hatóságok, prágai kormány, illegális határátlépők, kitelepített magyarokat, magyar lakosság, nyomás csak, 1948 februárjában, októberi törvény, magyar nemzetiségűek, áttelepítettek vagyona, reszlovakizációs nyilatkozatokat, kommunizmus bukása, elkobzott vagyonok, szudétanémetek esetében, szlovák parlament, csehszlovákiában, reszlovakizációs, állampolgárságát, lakosságcserével, lakosságcserébe, marhavagonokban, kitelepítésének, állampolgársága, reszlovakizáció, kikényszerített, elmagyarosodott, munkatáborokban, visszatérhettek, kényszerítették, érinthetetlenek, nyilatkozatokat, magyarországnak, magyarországra, lakosságcserét, magyarországot, vagyonelkobzás, kitelepítéstől, kopaszranyírás, szudétanémetek, tisztviselőket, áttelepítettek, várakozásával, telepíthettek, lakosságcsere, intézményeket, megszüntették, százalékuknak, dekrétumokkal, megteremtésén, elbocsátották, engedélyezték, csehszlovákia, szlovakizáció, kitelepítését, németországba, széttelepítés, anyanemzethez, társadalomból, dekrétumokból, nyilvánította, bekövetkezett, visszavonását, áttelepülésre, nemzetiségűek, határozatban, egyetemekről, megszerzését, csúcspontját, országszerte, deportálások, szlovákiából, asszimiláció, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1306
  • e Hét: 4896
  • e Hónap: 25579
  • e Év: 228492
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.