Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lagzi Lajcsi energialopása és a magyar valóság
  2015-09-29 21:39:04, kedd
 
  Lagzi Lajcsi energialopása és a magyar valóság

szerző
Tamás Gábor
publikálva
2015. szept. 29., 17:09



A helyzet kétségbeejtő. Az egyik legnagyobb közműszolgáltató cég szakemberével csevegtünk.

Amikor G. Lajos 54 éves mocsai ingatlanberuházót vezetőszáron hurcolászták kihallgatási helyszínekre a rendőrök, a fél ország fölhördült, hogy így látja viszont az ország egyik legnépszerűbb előadóművészét, a korábban elképesztő nézettségi adatokat produkáló kereskedelmi tévés sztárt, aki 2001-ben Orbán Viktortól a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, 2006-ban Gyurcsány Ferenctől a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta meg. Most pedig azzal vádolják, hogy közüzemi szolgáltatásokat lopott nagyüzemben.

G. Lajos egész élete egyetlen vállalkozás, amelyben most éppen bukót húzott. Csak azt nem értettem, hogy egy gazdasági, pénzügyi és vagyoni háttérrel rendelkező ember, amilyen G., hogy keveredhet áram- meg vízlopási ügybe.

Aztán leültem beszélgetni az egyik legnagyobb, ma még Magyarországon működő közműszolgáltató cég szakemberével, aki azzal kezdte, hogy a társadalom oly' mértékben romlott meg napjainkra, hogy a közművek jogtalan igénybevétele szinte nem is számít bűnnek. Az ide vezető folyamat a 90-es évek elején, majd később, a nagy energiaszolgáltatók 95-96-os privatizációja után két irányba indult meg. Az egyik a valóban pusztán megélhetési okokból elkövetett szabálytalanságok köre, amely főleg Kelet- és Dél-Magyarországon jellemző. Például a légvezetékre hajított rézdrót, amellyel néhány rezsót, esetleg kisebb teljesítményű fűtőeszközöket lehet üzemeltetni, vagy amikor - ez a rosszabbik változat - biciklitömlővel kötik át a gázmérőt. Megkérdeztük, az ilyen esetekből lett-e bármikor is bűnvádi eljárás. ,,Inkább nem lett", hangzott a válasz, egyetlen komoly esetet kivéve, amikor a szabálytalan vételezés egy szabolcsi faluban kettős emberhalált okozott.

Azt is mondja viszont a szakember, hogy e módszerek társadalmi és gazdasági veszélyessége alig kimutatható ahhoz képest, amit az úgynevezett profik művelnek e sajátos piacon. Laptopját kinyitva mutatja azokat az elérhetőségeket, amelyeken ,,energiatakarékos", ,,költségkímélő" megoldásokat kínálnak olyan vállalkozások, amelyek gyorsan megszüntethető e-mail-címeken hirdetik magukat. Ezek alig burkolt felhívások a lopásra - mondja. Ajánlatuk lényege az, hogy például a mérőket nem, vagy csak nagyon nehezen azonosítható módon manipulálják, ráadásul kapcsolataik révén tudomást szereznek az esetleges ellenőrzések helyszínéről és időpontjáról is.
false



Fotó: MTI

A műfaj legdurvább változata azonban az, amikor egy új beruházás energetikai tervei közé kerül be egy ,,fekete" villamoskábel, víz- vagy gázvezeték. Egyetlen kapcsoló vagy szelep elfordításával képes szabályozni a tulaj, hogy az aktuális fogyasztást mérje-e a felszerelt számláló vagy sem. Ez viszont általában több millió forintos pluszberuházás (benne persze az úgynevezett csöndpénzzel), vagyis a megrendelőnek több éven át kell ,,spórolni" a számlákon azért, hogy befektetése megtérüljön.

A gyanú szerint ebbe a bonyolult ajánlatrendszerbe szaladt bele százhússzal G. Lajos. Nehezen hihető, hogy több éve működő vállalkozása energiaszámláira ne lett volna legalább annyira rálátása, hogy gyanakodjon: mintha kevés lenne az annyi. Esete szimpla ügy: ha lopott, bűnhődjön.

A közműves szakember legyint, és gyűrött táskájából elővesz egy összetűzött papírköteget, amelyen csak Budapesten és közvetlen környékén működő százmilliós, milliárdos forgalmú cégek szerepelnek. Olyanok, amelyek termelési kibocsátásuk (számítható adataik) alapján vélhetően manipulálnak az energiafogyasztásukkal. Elképesztő cégnevek szerepelnek a lapokon. Az ország egyik legnépszerűbb pékségének külvárosi sütőüzeme, aztán egy olyan étterem, amelyet manapság fogalomként szokás emlegetni a gasztronómiában, továbbá tésztagyár, világmárkás autófényező, sőt a gyanú szerint egy komplett futballpálya is.

A közműszolgáltatók technikai felkészültsége mára a legkülönfélébb módszerekkel képes - legalábbis elvileg - kiszűrni a szabálytalan energiavételezést, de a jelenlegi rezsiharc erősen leszűkítette a mozgásterüket. A hőkamerától a mérő működését befolyásoló mágnesezés kimutatására alkalmas eszközökön keresztül a bekötési pontokra illesztett áramlásmérő berendezésekig sokféle technika rendelkezésére áll az ellenőrző kommandóknak. Működésüket azonban megnehezíti a rezsiharc miatti csökkenő árbevételekből adódó ,,relatív létszámhiány", és emiatt a felderítések hónapról hónapra nehézkesebbek.

Nagy kérdés, hogy az állam a nagy visszaállamosítással tehet-e bármiféle rendet abban a káoszban, ami e területen napjainkra kialakult. G. Lajost napestig lehet vezetni bilincsben mindenféle tévékamera előtt, de ettől a rendszer egésze nem javul meg. Miután a közműcégek és a vállalkozások (is) állják a rezsicsökkentés számláját, e népboldogítással a kormány semmit nem oldott meg, sőt mélyítette a gondokat. Az állam nagyjából jövő ilyenkor egy leromlott rendszer birtokába jut, amelyben a most porig alázott lakodalmas zenész említésre alig érdemes kispályás szereplő, az aranytrombitájával meg a kitüntetési keresztjeivel együtt is.


http://magyarnarancs.hu/publicisztika/lagzi-lajcsi-energialopasa-es-a-magyar-valo sag-96642
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szolgáltatásokat, közműszolgáltató, energiaszámláira, energiatakarékos, népboldogítással, elérhetőségeket, tisztikeresztje, rezsicsökkentés, biciklitömlővel, gasztronómiában, elfordításával, fűtőeszközöket, rendelkezésére, magyarországon, berendezésekig, privatizációja, pluszberuházás, legkülönfélébb, lovagkeresztje, előadóművészét, megszüntethető, árbevételekből, felkészültsége, szakemberével, megrendelőnek, keresztjeivel, teljesítményű, magyarnarancs, vállalkozások, villamoskábel, költségkímélő, veszélyessége, nehézkesebbek, mozgásterüket, legnépszerűbb, igénybevétele, magyar valóság, helyzet kétségbeejtő, egyik legnagyobb, ország egyik, korábban elképesztő, társadalom oly’, közművek jogtalan, 90-es évek, valóban pusztán, légvezetékre hajított, rosszabbik változat, ilyen esetekből, szabálytalan vételezés, szabolcsi faluban, úgynevezett profik, lopásra –, Lagzi Lajcsi, Tamás Gábor, Amikor, Orbán Viktortól, Magyar Érdemrend, Gyurcsány Ferenctől,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Agárdi Gábor gondolata  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Karinthy Frigyes: Almafa  Odaadja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Paul David Tripp Március 25  Boldogság  Ne hagyd  Táplálékok a máj egészségének ...  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Képes idézet !  Ratkós beszületései a szereplő...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  A csend aranyat ért  Válaszok a halál után  Boldogság  Humor is meg nem is szerinted?  A jó kedv a világon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  virágvasárnap  Sok ember olyan,  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Nem látom őket  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Ne hagyd  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Rács mögé  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
magyar valóság, helyzet kétségbeejtő, egyik legnagyobb, ország egyik, korábban elképesztő, társadalom oly&#8217, közművek jogtalan, 90-es évek, valóban pusztán, légvezetékre hajított, rosszabbik változat, ilyen esetekből, szabálytalan vételezés, szabolcsi faluban, úgynevezett profik, lopásra &#8211, esetleges ellenőrzések, műfaj legdurvább, aktuális fogyasztást, felszerelt számláló, úgynevezett csöndpénzzel, megrendelőnek több, számlákon azért, gyanú szerint, bonyolult ajánlatrendszerbe, közműves szakember, összetűzött papírköteget, olyan étterem, komplett futballpálya, közműszolgáltatók technikai, legkülönfélébb módszerekkel, szabálytalan energiavételezést, jelenlegi rezsiharc, mérő működését, bekötési pontokra, ellenőrző kommandóknak, rezsiharc miatti, felderítések hónapról, rendszer egésze, rezsicsökkentés számláját, kormány semmit, állam nagyjából, leromlott rendszer, most porig, kitüntetési keresztjeivel, szolgáltatásokat, közműszolgáltató, energiaszámláira, energiatakarékos, népboldogítással, elérhetőségeket, tisztikeresztje, rezsicsökkentés, biciklitömlővel, gasztronómiában, elfordításával, fűtőeszközöket, rendelkezésére, magyarországon, berendezésekig, privatizációja, pluszberuházás, legkülönfélébb, lovagkeresztje, előadóművészét, megszüntethető, árbevételekből, felkészültsége, szakemberével, megrendelőnek, keresztjeivel, teljesítményű, magyarnarancs, vállalkozások, villamoskábel, költségkímélő, veszélyessége, nehézkesebbek, mozgásterüket, legnépszerűbb, igénybevétele, publicisztika, energialopása, energialopasa, manipulálják, csöndpénzzel, kapcsolataik, kimutatására, azonosítható, futballpálya, kereskedelmi, légvezetékre, helyszínekre, időpontjáról, megkérdeztük, szabálytalan, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 19322
  • e Év: 152239
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.