2015-09-30 06:44:30, szerda
|
|
|
Karamellás szelet!
Ünnepi alkalomra, de egy kis hétköznapi kényeztetésre egyaránt ajánlom!
Hozzávalók:
20 x 30 cm-es lapokhoz: 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg margarin, 1 db közepes tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, kb. 1 dl tej; a karamellás krémhez: 20 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 6 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor; a tetejére: dió grillázs (elhagyható)
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a margarint és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk. Ezután hozzákeverjük a porcukrot, és a kakaót, majd hozzáadjuk a tojást, és elkezdjük összegyúrni a tésztát.
Közben apránként beleadagoljuk a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi méretűre nyújtjuk. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot.)
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük.) A sütőből kivéve rögtön lecsúsztatjuk a papírról és úgy hűtjük ki.
A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Ehhez egy serpenyőbe beletesszük a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett világos színűre karamellizáljuk. (Vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!) Amikor a cukor megkaramellizálódott, a tűzről levesszük, majd óvatosan hozzáöntünk 5 dl tejet. (Ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!)
Ezután visszatesszük a tűzre, majd kevergetve forráspontig melegítjük, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, majd hozzácsorgassuk a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Végül egészen kihűtjük. (Közben többször átkeverjük.)
A porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük a margarinnal, majd apránként hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk. (Ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá.)
Tálcára teszünk egy tésztalapot, majd egyenletesen megkenjük a karamellás krémmel. Így járunk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a legfelső lapot ízlés szerint megszórjuk dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. (Mivel krémes sütemény, tálalásig tartsuk hűtőben,vagy hideg helyen.)
|
|
|
0 komment
, kategória: Süssünk, főzzünk! |
|
Címkék: összemorzsoljuk, szódabikarbónát, hozzácsorgassuk, karamellizáljuk, szódabikarbóna, megkeményedett, felszeleteljük, kristálycukrot, hozzákeverjük, beleadagoljuk, megkeményedik, visszatesszük, kristálycukor, hőmérsékleten, ujjbegyünkkel, megpuhuljanak, lecsúsztatjuk, kivilágosodik, tésztalapokat, előmelegített, kényeztetésre, forráspontig, összeérjenek, egyenletesen, összegyúrni, feloldódjon, margarinnal, grillázzsal, tésztalapot, sütőpapíron, hozzáöntünk, beletesszük, átkeverjük, hétköznapi, hozzáadjuk, kevergetve, karamellás krémhez, liszthez hozzákeverjük, ujjbegyünkkel összemorzsoljuk, könnyen nyújtható, papírral együtt, tepsi hátlapjára, egyik tészta, következő lapot, sütőből kivéve, teljesen kihűlt, karamellás krémmel, serpenyőbe beletesszük, tűzről levesszük, cukor hirtelen, megkeményedett cukor, pudingport simára,
|
|