Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 19. vasárnap 08.12
  2018-08-12 13:47:25, vasárnap
 
  OLVASMÁNY a Királyok első könyvéből
Az áldozat bemutatása után Illés prófétának a Kármel hegyéről menekülnie kellett Izebel királyné haragja elől.
Illés visszavonult a pusztába egynapi járóföldre. Odaérkezett egy borókabokorhoz, leült alá, és a halálát kívánta. Azt mondta: ,,Most már elég, Uram! Vedd magadhoz lelkemet! Én sem vagyok különb atyáimnál." Ezzel lefeküdt és elaludt.
Egyszer csak egy angyal megérintette, és így szólt hozzá: ,,Kelj föl és egyél!" Ahogy föltekintett, íme, a fejénél egy sült cipó meg egy korsó víz volt. Evett és ivott, aztán újra lefeküdt aludni.
Ám az Úr angyala másodszor is megjelent, megérintette őt és ezt mondta: ,,Kelj föl és egyél! Mert különben túl hosszú lesz számodra az út." Illés fölkelt, evett, ivott, aztán ennek az ételnek erejéből negyven nap és negyven éjjel vándorolt, egészen Isten hegyéig, a Hórebig.
Ez az Isten igéje. 1Kir 19,4-8

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Testvéreim!
Ne szomorítsátok meg Isten Szentlelkét, akivel meg vagytok jelölve a megváltás napjára. Legyen távol tőletek minden keserűség, indulat, haragtartás, szóváltás, káromkodás és minden egyéb rossz. Inkább legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban. Mint Isten kedves gyermekei, legyetek az ő követői, és éljetek szeretetben, ahogy Krisztus is szeretett minket, és odaadta magát értünk Istennek jó illatú áldozati adományként.
Ez az Isten igéje. Ef 4,30-5,2

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Abban az időben a zsidók zúgolódni kezdtek Jézus ellen, amiért azt mondta: ,,Én vagyok az égből alászállott kenyér." Így érveltek: ,,Nem, Jézus ez, Józsefnek a fia, akinek ismerjük apját, anyját? Hogyan mondhatja hát: az égből szálltam alá?"
Jézus azonban így szólt: ,,Ne zúgolódjatok egymás között. Senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya, aki engem küldött, nem vonzza, - és én feltámasztom az utolsó napon. Meg van írva a prófétáknál: Mindnyájan Isten tanítványai lesznek. Mindenki, aki hallgat az Atyára, és tanul tőle, hozzám jön. Nem mintha valaki is látta volna az Atyát, csak aki az Istentől van, az látta az Atyát. Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van.
Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában, mégis meghaltak. Ez az a kenyér, amely az égből szállott alá, hogy aki ebből eszik, meg ne haljon. Én vagyok az égből alászállott élő kenyér. Aki a kenyérből eszik, örökké él. A kenyér pedig, amelyet én adok, az én testem a világ életéért."
Ezek az evangélium igéi. Jn 6,41-51
...... .............



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Az Eucharisztia a te legcsodálatosabb ajándékod számunkra. Miként a megszaporított kenyeret ajándékként adtad az éhező népnek, és ahogyan önmagad adtad táplálékként az apostoloknak az utolsó vacsorán, ugyanígy az Eucharisztiában önmagadat adod ajándékként a mennyei Atyának. Ugyanakkor a megszentelt és átváltoztatott kenyérben nekünk is adod magad. Ez a legnagyobb ajándék számunkra. Nem utasítjuk vissza barátságodat és ajándékodat, hanem örömmel vesszük magunkhoz a szentáldozáskor szent testedet, amely az örök élet kenyere.

A szentmise ünnep
A csodálatos kenyérszaporítást követően Jézus hosszas tanítást ad az általa adott kenyérről, az élő kenyérről. A múlt vasárnap e beszéd kezdetét olvastuk az evangéliumban, a mai napon pedig a tanítás második részletét. Egyre világosabban kiderül számunkra, hogy e szavakat János evangélista már az utolsó vacsora eseményének ismeretében, az ott történtek fényében írja le. Jézus ezt mondja: ,,Én vagyok az égből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A kenyér pedig, amelyet én adok, az én testem a világ életéért." Az elmúlt vasárnapi elmélkedésben szót ejtettünk arról, hogy a szentmise és az Oltáriszentség misztérium, azaz olyan titokzatos valóság, amely által emberként találkozhatunk Istennel, egyesülhetünk vele a szentáldozásban.
Ahhoz, hogy egy találkozás létrejöjjön, két személy egymáshoz közeledése szükséges. A szentmisében is tetten érhető ez a kettős mozgás, egyrészt Isten közeledik hozzánk, másrészt mi haladunk felé. Először is nézzük meg azt, hogy miként közeledik Isten a világ, az emberek felé. Lényeges, hogy itt nem tekinthetünk el attól, hogy Isten Szentháromság. Isten közeledése úgy történik, hogy az Atya átadja nekünk a Fiút a Szentlélek által, ez a megtestesülés titka, a Fiú pedig felajánlja önmagát az Atyának, ez a keresztáldozat titka. E két titok válik jelenvalóvá újra és újra minden szentmisében. Amikor a szentmisét bemutató pap lehívja a Szentlelket a felajánlott adományokra, a kenyérre és a borra, és azok átváltoznak az Úr testévé és vérévé, akkor megismétlődik, jelenvalóvá válik Isten odaadásának csodája, az Atya odaadja magát a Fiúban, aki valóságosan jelen van az átváltoztatott kenyérben, az Oltáriszentségben, s ez a csoda a Szentlélek közreműködésének köszönhetően valósul meg.
A szentmise ünnepléséhez ugyanakkor hozzátartozik egy másik mozgás is, az ember irányultsága, közeledése Isten felé. Nem csak adományainkat, a kenyeret és a bort ajánljuk fel Istennek, hanem önmagunkat is, azaz áldozatunkat, önfelajánlásunkat Krisztus áldozatához kapcsoljuk, s ezt a mennyei Atya elfogadja.
Mivel a szentmise nem csupán az egyén, hanem a közösség találkozása is Istennel, ezért a plébániai közösség minden tagja tartsa azt fontosnak, hogy részt vegyen a közös ünneplésben, a vasárnapi szentmisén! A keresztény közösség tagjai a kezdetektől fogva a vasárnapot, az Úr feltámadásának napját kiváltságos napnak tekintették, amelyen összegyűltek a templomba, hogy közösen imádkozva emlékezzenek meg az Úr kereszthaláláról és feltámadásáról. Felidézték az utolsó vacsora eseményét és Jézus parancsa szerint elvégezték a kenyértörés szertartását, mintegy hálaadásként Istennek a megváltásért. A szentmise és a szentmisén való részvétel Istennek szenteli a vasárnapot, amely nap így egészen az egyéni és közösségi imádkozásnak, a megnyugvásnak és a pihenésnek, a lelki feltöltődésnek, a másokkal való szeretetközösség örömének szentelt nap. Aki megérti, hogy ez a nap valóban Istennek szentelt nap, az aligha fogja például bevásárlásra vagy hétköznap is elvégezhető munkára pazarolni idejét vasárnaponként.
Szenteljük a vasárnapot Istennek, szenteljük arra, hogy találkozzunk a felénk közeledő Istennel! Tegyük valóban ünneppé ezt a napot!
C.Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: szeretetközösség, közreműködésének, kereszthaláláról, legcsodálatosabb, szentáldozásban, eucharisztiában, szentáldozáskor, keresztáldozat, találkozhatunk, átváltoztatott, feltámadásáról, vasárnaponként, borókabokorhoz, megszaporított, oltáriszentség, könyörületesek, feltámadásának, feltöltődésnek, evangéliumban, szomorítsátok, szentháromság, megnyugvásnak, elmélkedésben, adományainkat, egyesülhetünk, hozzátartozik, megtestesülés, megismétlődik, eucharisztia, tekinthetünk, apostoloknak, föltekintett, megbocsátott, emlékezzenek, bevásárlásra, jóindulatúak, áldozat bemutatása, pusztába egynapi, halálát kívánta, angyal megérintette, sült cipó, ételnek erejéből, megváltás napjára, zsidók zúgolódni, égből alászállott, égből szálltam, utolsó napon, élet kenyere, égből szállott, kenyérből eszik, kenyér pedig, világ életéért, SZENTLECKE Szent Pál, Isten Szentlelkét, Mint Isten, EVANGÉLIUM Szent János, Mindnyájan Isten, Jézus Krisztus, Isten Szentháromság, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Erdőn  Még csak most kezdődik a nap  Png cica  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png csokor  Png fotel  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyon különös  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png cica  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Esti kép  Png csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Alázat  Nagyi telefonál  Png rózsa csokor  Reggel van  Albert Einsteinről  Őrizkednünk kell...  Hogy lehet megtartani  Régi emberek, akikre máig büsz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Garai Gábor - Takarítás  Fekete István - Akác  Szívem tiéd  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Éretlen vers  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szívem  Nagyi telefonál  Png kutya  Alvó cicák  Png kutya  Png cica  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Esti kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy bizonyos határt  Hazára minden embernek szükség...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem tudhatod  Hiányzik  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Alázat  Szép álmokat!  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
áldozat bemutatása, pusztába egynapi, halálát kívánta, angyal megérintette, sült cipó, ételnek erejéből, megváltás napjára, zsidók zúgolódni, égből alászállott, égből szálltam, utolsó napon, élet kenyere, égből szállott, kenyérből eszik, kenyér pedig, világ életéért, evangélium igéi, megszaporított kenyeret, éhező népnek, utolsó vacsorán, mennyei Atyának, legnagyobb ajándék, szentáldozáskor szent, örök élet, szentmise ünnep, csodálatos kenyérszaporítást, általa adott, múlt vasárnap, tanítás második, utolsó vacsora, elmúlt vasárnapi, találkozás létrejöjjön, kettős mozgás, emberek felé, megtestesülés titka, keresztáldozat titka, szentmisét bemutató, felajánlott adományokra, átváltoztatott kenyérben, szentmise ünnepléséhez, másik mozgás, ember irányultsága, bort ajánljuk, mennyei Atya, közösség találkozása, plébániai közösség, közös ünneplésben, vasárnapi szentmisén, keresztény közösség, kezdetektől fogva, kenyértörés szertartását, szentmisén való, lelki feltöltődésnek, másokkal való, aligha fogja, vasárnapot Istennek, felénk közeledő, szeretetközösség, közreműködésének, kereszthaláláról, legcsodálatosabb, szentáldozásban, eucharisztiában, szentáldozáskor, keresztáldozat, találkozhatunk, átváltoztatott, feltámadásáról, vasárnaponként, borókabokorhoz, megszaporított, oltáriszentség, könyörületesek, feltámadásának, feltöltődésnek, evangéliumban, szomorítsátok, szentháromság, megnyugvásnak, elmélkedésben, adományainkat, egyesülhetünk, hozzátartozik, megtestesülés, megismétlődik, eucharisztia, tekinthetünk, apostoloknak, föltekintett, megbocsátott, emlékezzenek, bevásárlásra, jóindulatúak, összegyűltek, megérintette, táplálékként, világosabban, imádkozásnak, zúgolódjatok, irányultsága, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8101
  • e Hét: 19731
  • e Hónap: 52885
  • e Év: 286632
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.