2013-11-25 10:24:10, hétfő
|
|
|
Kertes házaink szinte mindegyikében megtalálható egy kedves szeretni való fa a diófa. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek. Mikor legközelebb a tűző napsugarak elől védelemért egy diófa lombja alá menekülsz, gondolj arra is, hogy a kellemes, hűvös árnyékon túl mennyi csodát adhat neked ez a fa, szeresd, légy a barátja! S ne feledd el, hogy ő attól boldog, ha segíthet, termésével, levelével, árnyékával. Élj vele!
A dióról nem lehet lelkesedés nélkül írni. , hisz tavasztól őszig a legtöbb élmény, beszélgetés, eszegetés a diófa hűs árnyékában történik. A régiek nem véletlen tisztelték, hiszen nem csak termése, hanem levele is igazi elixírnek számított. Az a sok-sok módszer, amit most átnyújtunk, sok nemzettől származó, vidéki tapasztalati megfigyeléseken alapul, de ma már tudományos alapja is van.
Forrás : ...Link
Feltevések szerint a magyarság legősibb, legrégebb óta ismert gabonája a köles. A múlt század közepétől a felhasználása, népszerűsége teljesen visszaszorult, mert helyét a búza és a rizs vette át.
Méltatlanul mellőzött gabonaféle, pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott vashiánynál, savtúltengésnél. Fontos róla tudni, hogy szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, mindemellett könnyen emészthető és alacsony a zsírtartalma. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedési folyamatokat, csökkenti a vér koleszterin szintjét, gyulladáscsökkentő hatású.
Tartalmaz nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, B1, B2, B6 vitamint, szilíciumot, fehérjét, rostot. A köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből úgy, hogy közben a szervezet ásványi anyag veszteségét kiegyenlíti.
Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk. A kovasav a fluorral együtt gondoskodik az erős és szép fogzománcért.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, tehát a szervezetet nem "savasítja" el.
Kimagasló szerepet tölthet(ne) be a candida-betegek étrendjében, mivel a köles,-ahogy már említettem-, az egyetlen lúgos kémhatású gabonaféle, így gátolja, nem pedig segíti a gombák elszaporodását.
A kölesliszt sikérmentes, így-ahogy a zabpehelyliszt sem,-nem tud megkelni. Másik, sikérben gazdag liszttel keverve viszont jól együtt tud dolgozni és akár kenyér is süthető belőle. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mert gluténmentes is.
Felhasználása sokoldalú. Akár rizs helyett is megállja a helyét, hisz többszörösére dagad, mindamellett, hogy főzési ideje rövid. 10-15 perc alatt teljesen puhára főzhetjük dupla mennyiségű sós vízben is és szaftos húsok mellé köretként tálalhatjuk. Édes ételekben helyettesíthetjük vele a grízt , készíthetünk kölesfelfújtat, kölespudingot.
|
|
|
0 komment
, kategória: **** Gyógynövények** |
|
Címkék: zsíranyagcserét, megfigyeléseken, vércukorszintet, savtúltengésnél, lisztérzékenyek, zabpehelyliszt, kölesfelfújtat, fogyaszthatják, elszaporodását, salakanyagként, immunrendszert, kölespudingot, mindegyikében, visszaszorult, felhasználása, többszörösére, zsírtartalma, folyamatokat, kiválasztani, mindemellett, szervezetből, mindamellett, tapasztalati, készíthetünk, népszerűsége, gluténmentes, kifejezetten, megtalálható, fogzománcért, köszönhetünk, szabályozza, gyógyhatást, fogyasztása, legközelebb, tálalhatjuk, szervezetet, kedves szeretni, árnyas terebélyes, tűző napsugarak, diófa lombja, legtöbb élmény, magyarság legősibb, múlt század, rizs vette, öregedési folyamatokat, köles képes, pangó ásványi, szervezet ásványi, kovasav tartalma, fluorral együtt, egyetlen gabonaféle, candida-betegek étrendjében,
|
|