Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Bertalan apostol mártíromsága
  2018-08-24 10:54:49, péntek
 
  Képen: Szent Bertalan apostol mártíromsága (Giovanni Battista Tiepolo festménye)
.......


2018. augusztus 24. péntek 10:00
A tizenkét apostol egyikére, a bőrmunkások, csizmadiák, kesztyűsök, könyvkötők, mészárosok, szűrszabók, vargák védőszentjére, akinek oltalmát idegesség ellen is kérik,
Képen: Szent Bertalan szobra a lateráni bazilikában
...... ........... ............


Szent Bertalanról keveset tudunk. Az Újszövetség csak az apostolnévsorokban említi. Már a neve körül is nehézségek vannak, mert négy névsorban (Mk 3,18; Mt 10,3; Lk 6,14; ApCsel 1,13) Fülöp mellett szerepel Bertalanként; Szent János evangéliumában ugyancsak Fülöppel együtt jelenik meg, de Natanael néven (Jn 1,45-50). Ő az ,,igaz izraelita", akit az Úr a fügefa alatt látott. Valószínűnek látszik, hogy a Bertalan - a Bartholomeus vagy Bartalmaj, azaz Talmai fia magyarosított formája - a családi, a Natanael pedig a személyneve volt az apostolnak.
Apokrif iratok tudósítása szerint Bertalan először Itáliában, majd Örményországban hirdette az evangéliumot. Itt lett Krisztus vértanúja, mégpedig úgy, hogy megnyúzták, majd lefejezték. A Sixtusi-kápolnában Michelangelo úgy ábrázolja az Utolsó ítélet című képen, hogy egyik kezében kést, a másikban a tulajdon bőrét tartja. Michelangelo erre a bőrre talán önarcképét festette rá.
Bertalan apostol ereklyéi a 6. században kerültek Lipari szigetére. 938-ban III. Ottó császár Beneventóból Rómába vitette az ereklyéket, ahol a Tiberis szigetén templomot épített az apostol tiszteletére. E szigeten a pogány Rómában a gyógyítás istenségének, Asclepiusnak volt a szentélye. A keresztény Rómában ezért Bertalan lett a gyógyítások égi pártfogója. Az apostol koponyáját 1238 óta a frankfurti dómban őrzik.
- A legenda szerint Bertalan Indiába vagy Örményországba ment. Itt talált egy templomot, amelyben egy gyógyító bálvány volt. Ez a bálvány beszélt és minden hozzá folyamodó betegnek gyógyulást ígért. Mikor Bertalan belépett a templomba, nagyon sok beteg tartózkodott ott, és áldozatot akartak bemutatni a bálvány előtt. Ám a bálvány egyszer csak felkiáltott: ,,Ti szegények, hagyjátok az áldozatot, és ne ajánljátok fel nekem, nehogy az én szenvedésemből is részt kapjatok, mivel Bertalan lánca megkötöz engem!" E szavak után a bálvány ezer darabra tört. Az apostol pedig imádságával meggyógyította az összes jelen lévő beteget.
Útja közben elért Polinius királyhoz is, akinek a leánya lelki beteg volt. Meggyógyította, majd hirdette a királynak az evangéliumot. Az egész háznépével együtt megkeresztelkedett, sőt később püspöki tisztséget is viselt az egyházban.
Meghallotta ezt Astrages király, Polinius testvére, és haragjában elfogatta Bertalant. Ezekkel a szavakkal támadt rá: ,,Te vagy az, aki megtévesztette a testvéremet?" Isten embere így válaszolt: ,,Én nem megtévesztettem, hanem megtérítettem!" Akkor a király esküvel fogadta, hogy kényszeríteni fogja, áldozzon Baldach bálványának. Bertalan azonban így tagadta meg a parancsot: ,,Én megkötöztem a te istenedet; ha te megteszed ugyanezt az én Istenemmel, akkor teljesítem parancsodat. Ha nem, akkor összetöröm Baldach képét." Nem sokkal ezután jött egy hírnök, és jelentette, hogy Baldach képe összetörve fekszik a templomában. Erre a király megszaggatta a ruháját, Bertalant megvesszőztette, majd megparancsolta, hogy nyúzzák meg. Miután ez megtörtént, keresztre feszítették, majd lefejezték. Miután meghalt, hogy végleg megszabaduljanak az apostoltól, koporsóba zárták a testét, majd négy másik vértanú koporsójával együtt a tengerre tették, hogy a víz sodorja el őket. A különös flottilla Lipari szigetén ért partot.
Később Theodor apát így beszélt az apostolokról: ,,Az apostolok felosztották maguk között a világot, és a királyok Királyának helytartói lettek. Bertalanra Örményország jutott. Ott látod őt, amint nyelvének ekéjével felszántja a lelkek földjét, elveti Isten igéjének magvát a szívek barázdáiba, s telepíti az Úr szőlejét és paradicsomát. Az embereknek gyógyszert adott a betegségek ellen, kitépte a tudatlanság töviseit, kiirtotta a hitetlenség őserdőit, és a hittételek köveiből oltalmat adó házat épített nekik."
Bertalan vértanúságára utal az a pécsi monda is, amely a városhoz tartozó gyükési szőlők között emelkedő barokk Bertalan-kápolnához fűződik. Az itt buzgólkodó remeték a török elől a Mecsek erdőségeibe menekültek. Bertalan barát azonban a helyén maradt, és a kápolna kincseit egy közeli barlangba rejtette el. A törökök követelték rajta a kincseket. Ő azonban a rettenetes kínzások ellenére sem árulta el, hol vannak. Lekísérték a hegyről és egy présház mellett elevenen megnyúzták, bőrét karjára vetették, és most már megengedték neki, hogy visszamenjen a kápolnához. Amikor azonban odaért, összeesett és meghalt. A törökök ennek láttára annyira megrémültek, hogy még a tájára sem mertek menni többé a kápolnának. Nyilvánvaló, hogy a monda képződését az apostol kápolnabeli képe ihlette és adott neki sajátos pécsi színezetet.
Urunk, Istenünk, erősítsd bennünk azt a hitet, amellyel Szent Bertalan apostol mindhalálig ragaszkodott Fiadhoz. Közbenjárására add, hogy Egyházad híven szolgálja minden nép üdvösségét. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Népi hagyományok:
- Több helyen a szüret kezdőnapja is volt. Bertalannak a szőlőhegyek védőszentjeként való tisztelete a pannon táj ősi hagyományai közé tartozott. A szlovéneknél is ünnepén indult meg a szüretre való mágikus készülődés. Ezen a napon kezdtek a szőlőpusztító madarak ellen kerepelni. Fogytán már a bor, mert - mint mondták - Jakab a kobakjában elvitte, most azonban Bertalan a késével, vértanúságának eszközével a szüretre, a szőlőfürtök lemetszésére, újbor szűrésére készülődik.
A karcagiak úgy tartották: amilyen Bertalan napján az idő, olyan lesz az ősz. A zivatar sok jeget és havat jelent. Ha ezen a napon esik az eső, Lesencenémetfalu öregjei jó káposztatermésre számítottak, mert Bertalan a káposzta közé dobálja kezében hordott fejét.
Bertalan ünnepe a vajköpülésnek is jeles napja volt. A göcsejiek ebből a vajból egy kanállal a vetőbúza közé tettek, hogy csörmölyös, vagyis törmelékes ne legyen. A lencsét is megdörzsölték vele, hogy a zsizsik bele ne essék. A Bertalankor szedett mogyoró olaját fájós fül orvosságának tartották.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II.
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: káposztatermésre, megszabaduljanak, lesencenémetfalu, védőszentjeként, megvesszőztette, megtévesztettem, örményországban, megtévesztette, meggyógyította, vértanúságának, megparancsolta, örményországba, evangéliumában, közbenjárására, szenvedésemből, szőlőpusztító, szentlélekkel, magyarosított, védőszentjére, megdörzsölték, vajköpülésnek, kényszeríteni, vértanúságára, megtérítettem, koporsójával, tartózkodott, tiszteletére, visszamenjen, paradicsomát, apostolokról, bartholomeus, ragaszkodott, valószínűnek, felosztották, örményország, megszaggatta, tizenkét apostol, lateráni bazilikában, neve körül, fügefa alatt, személyneve volt, tulajdon bőrét, bőrre talán, apostol tiszteletére, pogány Rómában, gyógyítás istenségének, keresztény Rómában, apostol koponyáját, frankfurti dómban, legenda szerint, gyógyító bálvány, bálvány beszélt, Szent Bertalan, Giovanni Battista Tiepolo, Szent Bertalanról, Szent János, Sixtusi-kápolnában Michelangelo, Beneventóból Rómába, Bertalan Indiába, Mikor Bertalan, Később Theodor, Bertalanra Örményország, Jézus Krisztus, Diós István, Bálint Sándor, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Nem látom őket  képre írva  Alvó cica  Nem hazudnak  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Szép estét kedves látogatóimna...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Esti kép  Facebookon kaptam  Sárkány  Virágvasárnap a húsvét előtti  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kékfestőről pár szóban  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sir Andrew Lloyd Webber  A nagy természet  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó kutya  Esti kép  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Márciuzs 24.  Jó éjszakát  Levél lány  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Szép estét  Játékos kis cicák  Most - segíts meg Mária ,  Amikor még kicsi voltál...  Alvó baby  Szép álmokat!  Boldog virágvasárnapot minden...  Várnai Zseni - Éveim  Nem jár  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Táplálékok a máj egészségének ...  Nárcisz  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Odaadja  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Alvó kutyák  Márciuzs 24.  Apu  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tizenkét apostol, lateráni bazilikában, neve körül, fügefa alatt, személyneve volt, tulajdon bőrét, bőrre talán, apostol tiszteletére, pogány Rómában, gyógyítás istenségének, keresztény Rómában, apostol koponyáját, frankfurti dómban, legenda szerint, gyógyító bálvány, bálvány beszélt, bálvány előtt, bálvány egyszer, bálvány ezer, apostol pedig, összes jelen, leánya lelki, egész háznépével, szavakkal támadt, király esküvel, király megszaggatta, tengerre tették, különös flottilla, apostolok felosztották, királyok Királyának, lelkek földjét, szívek barázdáiba, embereknek gyógyszert, betegségek ellen, tudatlanság töviseit, hitetlenség őserdőit, hittételek köveiből, városhoz tartozó, török elől, helyén maradt, kápolna kincseit, közeli barlangba, törökök követelték, rettenetes kínzások, présház mellett, törökök ennek, monda képződését, apostol kápolnabeli, szüret kezdőnapja, szőlőhegyek védőszentjeként, szüretre való, napon kezdtek, szőlőpusztító madarak, kobakjában elvitte, szőlőfürtök lemetszésére, napon esik, káposzta közé, göcsejiek ebből, vetőbúza közé, zsizsik bele, szentek élete, káposztatermésre, megszabaduljanak, lesencenémetfalu, védőszentjeként, megvesszőztette, megtévesztettem, örményországban, megtévesztette, meggyógyította, vértanúságának, megparancsolta, örményországba, evangéliumában, közbenjárására, szenvedésemből, szőlőpusztító, szentlélekkel, magyarosított, védőszentjére, megdörzsölték, vajköpülésnek, kényszeríteni, vértanúságára, megtérítettem, koporsójával, tartózkodott, tiszteletére, visszamenjen, paradicsomát, apostolokról, bartholomeus, ragaszkodott, valószínűnek, felosztották, örményország, megszaggatta, asclepiusnak, evangéliumot, orvosságának, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 267
  • e Hét: 5958
  • e Hónap: 26641
  • e Év: 229554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.