Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Budaörsi Kőhegyi Kápolna Búcsú
  2018-09-06 16:48:57, csütörtök
 
  Hosszú évek hányattatásai után 2003-ban újult meg a budaörsi Kőhegyi kápolna. Ez a szent hely majd 100 éven keresztül a Buda- és Pest-környéki hívek szívesen látogatott búcsújáró helye volt.
...... .....



...... ...........


Videó Link


- Budaörsi Kőhegyi Kápolna ismertetése Link

- Kőhegyi kereszt
Dolomit szikla tetején álló fémkeresztet 1895-ben állították a Kőhegyen, amelyet az 1950-es évek elején szervezett vasgyűjtés keretében távolítottak el. A Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és Budaörs Város Önkormányzata összefogásával egy négy és fél méter magas újabb kereszt készült, melynek elhelyezésére és felszentelésére - az eredeti helyén - 1995. június 17-én került sor.
...... .........


Forrás: Budaörsi Lexikon - Grósz András és Filipszky

- Szeplőtelen fogantatás kápolna Budaörs
A Szeplőtelen fogantatás kápolna (Budaörs) a budaörsi Kő-hegyen álló kápolna, amelyet Wendler Ferenc földműves építtetett 1854-től 1855-ig. Ez a kis kápolna nemcsak korábbi, mint bármely Szeplőtelen fogantatás-templom a világon, hanem egy budaörsi kinyilatkoztatás szerint megelőzi a híres lourdes-i látomást, amely szerint a Szűz Mária maga állította egy tudatlan lánynak, hogy ő a szeplőtelen fogantatás. Sőt, a dogma pápa által való deklarálása előtt született meg Wendler Ferencben az elhatározás, hogy kápolnát építsen Budaörsön.
Látomás:
1847 június 29-én 32. születésnapja éjszakáján azt álmodta, hogy a kőhegyi csipkebokor előtt áll, és a virágain megjelent Szűz Mária mosolygós arca. Ezután élesen látta a rózsa levelein "Én vagyok a szeplőtelen fogantatás". Amikor 39 évesen is a születésnapján is Máriáról álmodott, úgy gondolta ez nem lehet véletlen, a Boldogságos Szűzanyának terve van ővele..
A pápa és a kápolna:
Weindler a kápolna építési szándékáról értesítette a helyi plébánost, Brunner atyát. Ő megkérdezte kinek szeretné szentelni a kápolnát. A válaszon meglepődött, mert nem értette miért annak és honnan tudja, hogy van ilyen fogalom. Wendler erre elmondta álmainak tartalmát. majd a válaszaival együtt levelet küldött Rómába egy kérvénnyel. 1854 december 8.-án kihirdette a pápa a szeplőtelen fogantatás dogmáját. Hogy a plébános levele megerősíthette-e a pápát abban az elhatározásában, hogy kihirdeti a Szeplőtelen fogantatás dogmáját, az csak valószínűsíthető. 1854 december 20.-án a pozitív válasz megérkezett Budaörsre, és rögtön szerződést írtak alá Wendlerrel, hogy felépüljön a kápolna. IX. Piusz pápa egy Mária-szobrot ajándékozott a kápolnának.
1855 tavaszán elkezdték építeni az utat fel a hegyre. Scitovszky János hercegprímás adott engedélyt a kápolna felépítéséhez. Weindler 1872-ben egy barlangot ásott a kápolna mellett kereszt alakban, ahová beköltözött, és ott élt haláláig.
A kápolna:
1855 október 15-én lett felszentelve a szeplőtelen fogantatás tiszteletére. Valószínűsíthető, hogy a világban ezt a kápolnát szentelték fel elsőként erre a névre. A híres lourdesi jelenés is csak három évvel később történt - aminek az elfogadásához nagymértékben hozzájárult, hogy a francia látnoknő egy olyan fogalmat mondott - hogy a látott nő így nevezte magát Szeplőtelen fogantatás -, amivel nem találkozhatott előtte. A bejárat felett német nyelvű felirat[1] a Bibliából (Újszövetség, János Jelenések Könyve - görögül: Apokalypsis, Előszó/Prologos) idézve:
Am Anfange war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort. Dieses war am Anfange bei Gott. Magyarul: Kezdetben vala az Ige (Logos). És az Ige Istennél vala. És Isten vala az Ige.
A kápolnánál búcsút tartottak szeptemberben, reggel a harangozás után négy díszlövést adtak le egy mozsárból, hármat a Szentháromság tiszteletére, egyet a Szűz Mária tiszteletére. Majd zászlós körmenetekben menetek fel a búcsújárók a hegyre.
A kápolna sorsa Wendler halála után:
A kápolna gondozását fia András vitte tovább, és 1920-tól Grósz Mátyás az ő unokája.[3] Mátyás a kápolna melletti kereszt alakú barlangot kibővítette, majd 1932-től ő is itt lakott. 1946 után a németség kitelepítése után a kápolnának nem volt felügyelője. A felújítását a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat végezte el, 2003. október 15-én újra felszentelték.
......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: kinyilatkoztatás, valószínűsíthető, felszentelésére, elhatározásában, összefogásával, találkozhatott, születésnapján, megerősíthette, önkormányzata, nagymértékben, körmenetekben, elfogadásához, szeptemberben, szentháromság, elhelyezésére, hányattatásai, felszentelték, felépítéséhez, születésnapja, tiszteletére, távolítottak, önkormányzat, hercegprímás, felszentelve, fémkeresztet, ajándékozott, kitelepítése, beköltözött, hozzájárult, nemzetiségi, szeplőtelen, megérkezett, válaszaival, csipkebokor, elhatározás, szűzanyának, budaörsi Kőhegyi, szent hely, 1950-es évek, eredeti helyén, budaörsi Kő-hegyen, budaörsi kinyilatkoztatás, híres lourdes-i, tudatlan lánynak, szeplőtelen fogantatás, dogma pápa, kőhegyi csipkebokor, virágain megjelent, rózsa levelein, kápolna építési, helyi plébánost, válaszon meglepődött, Budaörsi Kőhegyi Kápolna Búcsú, Budaörsi Kőhegyi Kápolna, Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata, Budaörs Város Önkormányzata, Budaörsi Lexikon, Grósz András, Wendler Ferenc, Szűz Mária, Wendler Ferencben, Boldogságos Szűzanyának, Scitovszky János, János Jelenések Könyve, Grósz Mátyás, Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Fekete István - Akác  Neked tudnod kell  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Örülök, hogy látlak!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Örülök, hogy látlak!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Rátalálsz  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy hatékony szolga  Neked tudnod kell  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Png férfi  Paul David Tripp Április 20  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Esti kép  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Png kislány  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Jó éjszakát  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  A sors  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hazára minden embernek szükség...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png telefon  Facebookon kaptam  Png lepke  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Png cica  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Szép napot kívánok  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Régi emberek, akikre máig büsz... 
Bejegyzés Címkék
budaörsi Kőhegyi, szent hely, 1950-es évek, eredeti helyén, budaörsi Kő-hegyen, budaörsi kinyilatkoztatás, híres lourdes-i, tudatlan lánynak, szeplőtelen fogantatás, dogma pápa, kőhegyi csipkebokor, virágain megjelent, rózsa levelein, kápolna építési, helyi plébánost, válaszon meglepődött, válaszaival együtt, plébános levele, pápát abban, csak valószínűsíthető, pozitív válasz, kápolna felépítéséhez, barlangot ásott, kápolna mellett, kápolnát szentelték, híres lourdesi, elfogadásához nagymértékben, francia látnoknő, olyan fogalmat, bejárat felett, kápolnánál búcsút, harangozás után, kápolna sorsa, kápolna gondozását, kápolna melletti, németség kitelepítése, kinyilatkoztatás, valószínűsíthető, felszentelésére, elhatározásában, összefogásával, találkozhatott, születésnapján, megerősíthette, önkormányzata, nagymértékben, körmenetekben, elfogadásához, szeptemberben, szentháromság, elhelyezésére, hányattatásai, felszentelték, felépítéséhez, születésnapja, tiszteletére, távolítottak, önkormányzat, hercegprímás, felszentelve, fémkeresztet, ajándékozott, kitelepítése, beköltözött, hozzájárult, nemzetiségi, szeplőtelen, megérkezett, válaszaival, csipkebokor, elhatározás, szűzanyának, kibővítette, deklarálása, felújítását, felügyelője, szándékáról, boldogságos, ismertetése, értesítette, meglepődött, apokalypsis, újszövetség, megkérdezte, fogantatás, wendlerrel, felépüljön, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 40441
  • e Év: 274188
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.