Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Jött a büdös hús, amit elcsomagoltattak és lefagyaszt
  2015-10-25 21:01:03, vasárnap
 
  ,,Jött a büdös hús, amit elcsomagoltattak és lefagyasztattak velünk" - NER az óvodásoknak

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2015. okt. 25., 16:43


,,Nagyon bántott, hogy nem tudtam repetát adni vajas kenyérből" - Komáromban felmondott a Csillag Óvodában működő központi konyha 12 dolgozója. Minden a gyerekeken csattan.

Szeptember kilencedikén Komáromban felmondott a Csillag Óvodában működő központi konyha 12 dolgozója. A konyhát szeptember 1-től már nem a városi tulajdonban lévő Városgazda Nonprofit Kft. működteti, hanem - a képviselő-testület döntését követően - a tatabányai székhelyű Kölyök Vendéglátó és Gyermekélelmezési Kft. A Kölyök Kft. 2012-ben sikerrel pályázott a komáromi általános iskolák közétkeztetéséért, most pedig elnyerte a komáromi óvodákra és a szociális intézményekre kiírt pályázatot is. A Csillag Óvodában működő, közel ezer gyermekre főző központi konyha dolgozói szeptember 7-től a Kölyök Kft. alkalmazottaiként látták el a feladatukat, a pályázatnak ugyanis feltétele volt, hogy a nyertes helyben, az óvoda konyhájában főzet ezentúl is.

Mennyit számít 12 konyhás szava?

A dolgozók szerint már az első napon fejetlenség volt. Mesterházi Józsefné, aki konyhalányként dolgozott, a magyarnarancs.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a reggelinél azzal szembesült, kevesebb a nyersanyag, mint korábban. ,,A felügyelő asszony kiszámolta, mennyi sajtkrémet porciózzak az óvodáknak, de így az utolsó óvodánál másfél kiló hiányzott. Azt sem értettem, miért nekem kell kiszámolni az adagokat, eddig ez az élelmezésvezető feladata volt. Délben aztán kiderült, hogy kevés a sült hús, azt mondta a felügyelő asszony, hogy tanuljunk meg 7,36 dkg-os húsokat szeletelni, mert akkor az elkészítés után marad belőle az előírt 6 dkg. Szerintem ez csirkéből lehetetlen, mert az többet veszt a súlyából sütéskor, de szerencsére az ovisoknak felcsíkozzák a húst, úgy tették rá a vadasra, így nem látszott, hogy hány szelet volt. Az is nagyon bántott, hogy nem tudtam repetát adni vajas kenyérből, pedig csak két gyerek kért, ilyen korábban nem fordulhatott elő. Eddig mindenki meg volt elégedve, az ember örömmel adta ki az ételt. Aztán jött a büdös hús, amit elcsomagoltattak és lefagyasztattak velünk, és akkor azt mondtuk, hogy itt a vége - eleveníti fel az asszony, mi vezetett oda, hogy a teljes konyhai személyzet felmondott már a második napon.

- Amikor megérkezett a szállítmány, és a 15 kg húst két kilós adagokban el kellett csomagolni, olyan szag csapta meg az orrunkat, hogy komolyan mondom, hányingerem lett. Szóltunk a Kölyök Kft. felügyelő asszonyának, hogy a hús büdös, ő azt mondta, hogy biztos a hűtő rossz, erre se tudtunk válaszolni, régen egy szállító hozta, most nem tudtuk, honnan érkezett. Az volt az utasítás, hogy mossam át ecetes vízzel. Vagy tizenötször átmostam, szűrőn átengedtem, aztán elcsomagoltam az utasítás szerint, de ez volt az utolsó csepp. Csodálkozom, hogy a szeptemberi testületi ülésen fel sem merült ez a téma, pedig a szülők háborognak. Azt hallottam, hogy egyre több szülő veszi ki a gyereket a menzáról, aznap három szülő jelezte, hogy az iskolás gyereke nem kér étkezést, de az óvodások egész nap bent vannak, nekik azt kell megenni, amit ott kapnak" - mondja a volt konyhalány, aki arra a kérdésre, hogy a szűkös munkalehetőség ellenére miért mondtak föl mind a tizenketten, azt válaszolta: ,,Nem szórakozásból mondtunk fel. Van olyan kolléganő, akinek négy hónapja van a nyugdíjig, fél lábon is kibírhatta volna. Én is egyedül nevelem a gyerekem, 54 éves vagyok, nem könnyű elhelyezkednem. Mi mindig lelkiismeretesen végeztük a munkánkat, bízom benne, hogy Komáromban találok munkát. Többen Győrbe járnak majd át dolgozni, van, aki az ipari parkban helyezkedett el, és van, aki egyelőre semmit nem talált. Sajnálom, hogy nem szóltunk az óvodavezetőnek, hogy hívja ki az ÁNTSZ-t, mert úgy tűnik, hogy a tizenkettőnk állítását semmilyen hatóság nem veszi komolyan." Állításuk szerint a büdös hús a Csillag óvodában lévő központi konyha hűtőszekrényébe került, további sorsát csak a Kölyök Kft. illetékese ismeri, hiszen a dolgozók aznap este felmondtak. A Narancs megkérdezte az ÁNTSZ komáromi kirendeltségét, ahol azt a szűkre szabott választ kaptuk, hogy az eset után egy héttel volt ellenőrzés a helyszínen, és mindent rendben találtak.

Eszi, nem eszi

A Kölyök Kft. nem ismeretlen Komáromban, hiszen az általános iskoláknak 2012 óta ők szállítják az ételt. Mivel a cég megkeresésünkre mindenfajta nyilatkozattételtől elzárkózott, így csak a másodlagos információkra hagyatkozva foglalhatjuk össze az amúgy számos más településen is szolgáltató cég komáromi térnyerésének történetét. Annyit sikerült kideríteni, hogy a tatabányai telephelyű Kölyök Kft. a komáromi iskolák számára nem helyben főz, feltehetőleg Tatabányáról szállítja az ételt, amit a komáromi Feszty Árpád Általános Iskola tálaló konyhájában osztanak szét. Korábban itt is önkormányzati főzőkonyha működött, de a 2010-es választások után a konyhát leszerelték, majd később sikeres pályáztatás után a Kölyök Kft.-re bízták az iskolai étkeztetés ellátását. Több megkérdezett szülő szerint óriási minőségi különbség volt a város által működtetett óvodai és az iskolákat ellátó Kölyök Kft. szolgáltatásának színvonala között. Különösen így van ez a szeptember elsejei közétkeztetési reform bevezetése óta, mivel a gyerekek számára teljesen idegen ízvilág az, ha egy krumplifőzelék vagy gulyásleves só nélkül készül - ámbár ez nem a Kölyöknek róható föl, hiszen a szigorú előírások minden közétkeztetést végző cég számára kötelezőek.

A Kölyök Kft. ételeinek színvonalával kapcsolatban természetesen vannak ellenvélemények is. Egy városházi dolgozó azt nyilatkozta név nélkül lapunknak, hogy Komáromban senkit nem érdekel a ,,büdös hús" téma, és ő mint szülő elégedett a Kölyök főztjével, hiszen mindkét gyermeke igénybe veszi az iskolai étkeztetést. Lapunknak az óvodavezetők nem nyilatkoztak, de egy több óvodába is bejáratos helyi informátorunk szerint egy óvodavezető sem mondta, hogy baj lenne az étkeztetéssel, pedig már három hete a Kölyök Kft. főztjét eszik. Az egyik kormánypárti képviselő, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság vezetője pedig azt nyilatkozta, hogy csak ,,hazugsággal megtévesztett embereket, gyerekeket és idős embereket próbál felhasználni rövidtávú politikai haszonszerzés reményében" az ügyet a nyilvánosság elé táró DK komáromi csoportja; ugyanis Nemes Andrea, aki a DK színeiben jutott be a testületbe, volt az egyetlen, aki nem támogatta a Kölyök Kft. pályázatát, majd a konyhások felmondása után az eset kivizsgálást követelte.

A 30 méteren múlt

Azt, hogy miért kellett augusztusban sebbel-lobbal közétkeztető céget keresnie a komáromi önkormányzatnak, nem sikerült kideríteni. Annyi tudható, hogy az addig a városi óvodáknak és szociális intézményeknek főző Városgazda Nonprofit Kft. tevékenységi köréből kivették a közétkeztetést. Az önkormányzat ezt követően írt ki pályázatot, és az augusztusi rendkívüli testületi ülésen a három induló, a budapesti Junior Zrt., a tatabányai Kölyök Kft. és a győri Ördögkonyha Kft. közül a Kölyöknek adta a komáromi óvodások és szociális intézményekben ellátottak étkeztetésének jogát, öt évre. A Kölyök Kft. nem azért nyert, mert ő adta be a legkedvezőbb ajánlatot, sőt az öt év alatt 175 millió forinttal kerül többe a városnak, hogy velük főzetnek. A második helyen végző Junior Zrt. ugyanis 188 milliós éves ajánlatot tett, míg a Kölyök Kft. 234 millió forintért vállalta a feladatot. A Kölyök Kft. azzal nyert, hogy a váratlan esetekre ez a cég tudta a legközelebbi konyha használatának jogát felmutatni annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a gyerekek étkeztetése. Mint írtuk, a pályázati kiírás szerint, a nyertes mindenképp a komáromi Csillag óvodában főzet, de meg kellett jelölni minden pályázónak egy úgynevezett vis major konyhát szükséghelyzet esetére. A vis major konyha közelségének 30 százalékos súlyozása felülírta a pályázók árajánlatát is. A komáromi önkormányzat lapzártánkig nem válaszolt érdemben ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. Ami tény, hogy a komáromi Közbeszerzési Bizottság kizárólag azért, mert a Junior egy a komáromi Csillag óvodától 42 km-re lévő helyszínt jelölt meg vis major konyhaként, a Kölyök pedig egy alig 30 m távolságra lévőt, annyival több pontot adott az utóbbi pályázatára, hogy az többet számított a 35 milliós árkülönbözetnél is. A pályázati kiírás szerint ugyanis a Junior erre a vis maior vállalására 1 pontot kapott, a Kölyök pedig 100 pontot.

A Fidesz-KDNP helyi szervezete az alábbi nyilatkozatot küldte lapunknak: ,,Elítéljük és szégyenletesnek tartjuk, hogy a Demokratikus Koalíció hazugságokkal megtévesztett embereket. A párt gyerekeket és időseket próbál felhasználni rövid távú politikai haszonszerzés reményében.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk a szeptember 1-től bevezetett közétkeztetési reform végrehajtása mellett, amely a szív-, érrendszeri és daganatos megbetegedések megelőzésének egyik alappillére. Támogatjuk az ingyenes közétkeztetés kiterjesztését a lehető legszélesebb mértékben.

Döbbenetesnek tartjuk, hogy a Gyurcsány-párt az emberek egészségét megőrizni szándékozó egészségügyi programot alaptalan vádaskodásokkal akarja politikai hisztériakeltésre felhasználni."
















Konczer Erik, a helyi DK választókerületi elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy nem látja értelmét ilyen súllyal szerepeltetni a vis maior konyhát, mert ha szükség is lenne rá, nagyobb a valószínűsége, hogy csőtörés esetén a központi főzőkonyhától 30 m-re lévő helyszín sem lesz alkalmas főzésre, tehát ilyenkor előnyösebb lehet egy 40 km-re lévő vis major konyha. ,,Komáromban a Kölyök Kft. főzött eddig is az iskoláknak, de párhuzamosan főzött az önkormányzat cége is az óvodáknak és a szociális intézményeknek, mondhatom, mindenki megelégedésére. A Kölyök Kft. tudomásom szerint, Tatabányáról hozta az iskolának az ételt, hatalmas különbség volt minőségileg a kettő között. Erre a fideszes többségű testület odaadta az óvodai étkeztetést is a Kölyök Kft.-nek" - nyilatkozta Konczer.

A szeptemberi testületi ülésen a történtek ellenére nem vették napirendre a közétkeztetéssel kapcsolatos anomáliákat, az októberi testületi ülés előtt viszont a képviselők írásos tájékoztatást kaptak a közétkeztetés aktuális helyzetéről, a menzareform tapasztalatairól. A Kölyök Kft. ügye azonban ismét csak nem került napirendre.

A 12 konyhás kollektív felmondása és állításai nyomán az önkormányzat nem indított vizsgálatot. A helyi DK vizsgálja annak lehetőségét, hogy a Közbeszerzési Hatósághoz fordul, amiért a komáromi önkormányzat a legdrágább közétkeztető pályázatot fogadta el, miután Molnár Attila polgármester az év elején a 2015.évi költségvetés egyensúlyban tartásához a kiadások jelentős mértékű csökkentését rendelte el.


http://magyarnarancs.hu/belpol/jott-a-budos-hus-amit-elcsomagoltattak-es-lefagyas ztattak-velunk-ner-az-ovodasoknak-96962
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elcsomagoltattak, városfejlesztési, választókerületi, közétkeztetéssel, lelkiismeretesen, szolgáltatásának, tapasztalatairól, ellenvélemények, önkormányzatnak, lefagyasztattak, árkülönbözetnél, szégyenletesnek, megkeresésünkre, vádaskodásokkal, hűtőszekrényébe, élelmezésvezető, konyhalányként, kiterjesztését, intézményeknek, óvodavezetőnek, megelégedésére, munkalehetőség, elhelyezkednem, étkeztetésének, kirendeltségét, krumplifőzelék, intézményekben, közétkeztetést, szükséghelyzet, elkötelezettek, közétkeztetési, megbetegedések, nyilatkozatot, étkeztetéssel, haszonszerzés, elcsomagoltam, gyerekeken csattan, konyhát szeptember, városi tulajdonban, tatabányai székhelyű, komáromi általános, komáromi óvodákra, szociális intézményekre, pályázatnak ugyanis, nyertes helyben, óvoda konyhájában, dolgozók szerint, első napon, reggelinél azzal, felügyelő asszony, utolsó óvodánál, élelmezésvezető feladata, Matkovich Ilona, Csillag Óvodában, Városgazda Nonprofit Kft, Kölyök Vendéglátó, Gyermekélelmezési Kft, Kölyök Kft, Mesterházi Józsefné, Többen Győrbe, Feszty Árpád Általános Iskola, Városfejlesztési Bizottság, Nemes Andrea, Junior Zrt, Ördögkonyha Kft, Közbeszerzési Bizottság, Demokratikus Koalíció, Konczer Erik, Közbeszerzési Hatósághoz, Molnár Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét kedves látogatóimn...  Tavaszi este  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó nap volt  Pitypang szökőkút  Tanácsok egy pszichológustól  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A hagyma antibakteriális hatás...  Vannak emberek  Ady Endre - Mindegy átka  Paul David Tripp Április 14  Bársony székben  Bornyi Veronika haiku verse  Paul David Tripp Április 12  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Dóró Sándor: Embernek maradni  Hogyan válunk hűségesekké?  Erdei gyöngyvirág  Reményik Sándor: Pierrot &...  Tanácsok egy pszichológustól  Eduardo Sacheri gondolata  Somlyó Zoltán - Orgonával  Szép estét kedves látogatóimna...  Spenót fasírttal  Bornyi Veronika haiku verse  Mindig lesz olyan  Borzasztó  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Anyámról való emlékek  Ismeretlen: Ikarusz monda  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Spenót fasírttal  Mindent de mindent visszakap  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 15  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Bornyi Veronika haiku verse  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából 
Bejegyzés Címkék
gyerekeken csattan, konyhát szeptember, városi tulajdonban, tatabányai székhelyű, komáromi általános, komáromi óvodákra, szociális intézményekre, pályázatnak ugyanis, nyertes helyben, óvoda konyhájában, dolgozók szerint, első napon, reggelinél azzal, felügyelő asszony, utolsó óvodánál, élelmezésvezető feladata, elkészítés után, többet veszt, súlyából sütéskor, ovisoknak felcsíkozzák, ember örömmel, vége &#8211, teljes konyhai, második napon, hűtő rossz, szállító hozta, utasítás szerint, utolsó csepp, szeptemberi testületi, szülők háborognak, iskolás gyereke, óvodások egész, volt konyhalány, szűkös munkalehetőség, ipari parkban, tizenkettőnk állítását, dolgozók aznap, szűkre szabott, eset után, héttel volt, általános iskoláknak, másodlagos információkra, amúgy számos, tatabányai telephelyű, komáromi iskolák, komáromi Feszty, 2010-es választások, konyhát leszerelték, iskolai étkeztetés, város által, iskolákat ellátó, szeptember elsejei, gyerekek számára, krumplifőzelék vagy, szigorú előírások, városházi dolgozó, iskolai étkeztetést, több óvodába, egyik kormánypárti, konyhások felmondása, eset kivizsgálást, komáromi önkormányzatnak, városi óvodáknak, augusztusi rendkívüli, három induló, budapesti Junior, tatabányai Kölyök, győri Ördögkonyha, komáromi óvodások, legkedvezőbb ajánlatot, második helyen, váratlan esetekre, legközelebbi konyha, gyerekek étkeztetése, pályázati kiírás, nyertes mindenképp, komáromi Csillag, pályázók árajánlatát, komáromi önkormányzat, komáromi Közbeszerzési, utóbbi pályázatára, többet számított, alábbi nyilatkozatot, párt gyerekeket, szeptember 1-től, ingyenes közétkeztetés, lehető legszélesebb, emberek egészségét, központi főzőkonyhától, önkormányzat cége, szociális intézményeknek, kettő között, fideszes többségű, óvodai étkeztetést, történtek ellenére, közétkeztetéssel kapcsolatos, októberi testületi, képviselők írásos, közétkeztetés aktuális, menzareform tapasztalatairól, legdrágább közétkeztető, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 984
  • e Hónap: 4729
  • e Év: 158225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.